39. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Szilváspite-összeesküvés (Franz Eberhofer 6.) 184 csillagozás

Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr legújabb ügye egy varjúval kezdődik. Pontosabban egy lakkozott körmű női kisujjal, amelyet az előbb említett varjú pottyant le Franz barátja és egykori kollégája, Rudi Birkenberger új lakásának erkélyére. Nemsokára az ujjhoz tartozó holttest is előkerül, aztán még egy, és még egy… A három áldozat mindegyike fiatal ázsiai nő, mindannyian dirndlit viseltek, s mindannyian München hatalmas népünnepélye, az Oktoberfest idején vesztették életüket. A sorozatgyilkos utáni hajsza közepette Franznak még otthon is váratlan gondokkal kell megküzdenie: Niederkaltenkirchen békés mindennapjait teljesen feldúlja, a lakosságot pedig két ellenséges táborra szakítja egy szálloda építésének nagyszabású terve…

Rita Falk nagysikerű bajor krimisorozatának hatodik részében is a jól ismert morbid-fekete humorral átszőve folytatja Franz Eberhofer nyomozásainak történetét.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Magistra, Budapest, 2020
280 oldal · ISBN: 9786156147080 · Fordította: Balla Judit
>!
Magistra, Budapest, 2020
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156147073 · Fordította: Balla Judit

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Rudi Birkenberger · Leopold Eberhofer

Helyszínek népszerűség szerint

Niederkaltenkirchen


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Maminti9 P>!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

A Szilváspite-összeesküvés az első olvasásom Rita Falktól. A német írónő stílusa, valamint sziporkázó humora rögtön hatalmába kerített. Ahogy a könyv borítója is a tejszínhabos pite mellé helyezett revolverrel, színes dirndlivel és az éjfekete hollóval. Valamennyi tárgynak egyébként jelentősége van a történetben.
Miközben a bajor gasztronómia széles tárháza vonul fel előttünk a tejszínes rókagombától kezdve az aszpikos húsig, egy furcsa gyilkosság szemtanúi lehetünk.
A hangsúly azonban nem a krimi vonalon van, hanem az abszurd és groteszk helyzeteken, melyek lapról lapra nevettetik meg az olvasót és elkalauzolnak a fiktív német faluba, Niederkaltenkirchenbe.
A pici település életét azonban nem az említett bűncselekmény, hanem egy szálloda építési projekt zavarja meg.
A cselekmény folyamatosan pörög, melyhez nagyban hozzájárulnak főszereplőink. Franz és Rudi, a rendőr és a magánnyomozó remek párost alkotnak, habár folyton csipkelődnek egymással. A bűntényt végül kiváló csapatmunkával, együtt oldják meg, furcsa, olykor kifejezetten abszurd helyzetekbe keveredve.
A falu hentesüzletét működtető família tagjai vérbeli bajor emberek, akik húskenyereikkel, de főleg monopóliumukkal vonzzák a falu lakóit. Esténként pedig Nagyi finomabbnál finomabb vacsorái tárulnak elénk, mellyel megismerhető a német falusi gasztronómia.
Ha ez mind nem lenne elég, találkozhatunk a nyomozást segítő stábbal egy mogorva főrendőr és egy csinos nő személyében, aki a kacérkodást sem veti meg. Fény derül arra is, hogy alakul Franz és Susi kapcsolata, miután az előbbi lekéste az esküvőjüket.
De vajon kitől származik a varjú szájából kipottyanó, lakkozott kisujj? Mi köze van mindennek a müncheni Oktoberfesthez és a tejszínhabos szilvás pitéhez?
Abszolút ajánlom könnyed, szórakoztató olvasmányként bárkinek, én biztosan előveszem a sorozat többi kötetét, ha humoros kikapcsolódásra vágyom.

Jagika P>!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Lehet, hogy nem igazán jó moly-szokás, de a sorozatok olvasásakor nagyobb szünetet szoktam tartani egyes részek között, mert így nem unom meg a karaktereket, a kliséket, a megszokott elemeket. Ilyenkor szinte úgy üdvözlöm a szereplőket, mint régi kedves ismerősöket, és nem mennek úgy az agyamra, ahogy Leopold Franzéra. Mindezek után azt kell, hogy mondjam, ismét jól szórakoztam az Eberhofer családon és a niederkaltenkirchenieken off spoiler

robinson >!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Őrülten képtelen, groteszk helyzetek váltják egymást a lendületes cselekményben. Rita Falka zseniális karakterei élnek, valósak, az ironikus humora egyedülálló.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/07/szilvaspite-ossz…

Pati28 P>!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Rendkívüli esemény zavarja meg Niederkaltenkirchen lakóinak békés életét, mely nem kis felfordulást okoz a falusiak körében.
Franz frappáns módon oldja meg ezt a felfordulást, és tereli nyugodt mederbe a már jól megszokott rutint.
Sajnos Eberhofer jelleme semmit sem változott, pedig azt hittem az ötödik részben elkövetett baklövése után kicsit jobban fog teperni spoiler, de néhány telefonhíváson kívül nem igazán erőlteti meg magát. De hát többet ne is várjunk, kedves bajor nyomozónktól, aki még a nyilvánvalót sem képes észrevenni, ami ott lebeg az orra előtt.
Krimi szempontból a Szilváspite-összeesküvést találtam a leginkább izgalmasnak az eddig magyarul megjelent részek közül, és a könyv végéig nem is voltam benne biztos, hogy ki lehet az elkövető.
A vége pedig nagyon tetszett. Az írónő igazán briliánsan és izgalmasan zárta le a történetet, de most aztán tűkön ülve várhatom, míg megjelenik az újabb rész, hogy mi sül ki ebből. :D

cicus61 P>!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Hát ez megint ütős lett, imádom! :) Franz és dilis családja megint alakított. Rudi és a hülyeségei is dobnak a történeten mindig. Most éppen talál az elején egy hullát és indul a nyomozás. Annyira szeretem azt a hangulatot, amit az írónő kialakított ebben a kis osztrák faluban! :) Megint sikerült jól összehozni a történetet. Hol szétnevettem magam, hol meg izgultam, hogy mi lesz. Imádom!

Raizo >!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Nagyon jó és vicces történet, szerethető szereplőkkel. A címe mosolyt csalt az arcomra, ezért kezdtem bele, és nem bántam meg, nagyon sokat nevettem rajta, ajánlom mindenkinek. :) Külön öröm volt számomra, hogy spoiler Az előző részekből készültek filmek is, remélem hamar kapnak szinkront is. :))

22 hozzászólás
Kovaxka P>!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Ez a rész megint tökéletes lett, pedig már féltem egy kicsit a grízgaluska környékén. A szilváspitére elég sokat kellett várni, de nagyon megérte! Még a krimiszál is erősebb volt a szokásosnál, Franz pedig kifejezetten a helyzet magaslatán állt, és ehhez nem is kellett sokszor elsütnie a fegyverét. Nagyi kevesebbet főzött és vásárolt, viszont elég sokat mérgeskedett, ami nem csökkentette a cukiságfaktorát. Kicsit aggódom Franz spoiler miatt, de nagyon várom a folytatást!

2 hozzászólás
smetalin>!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Kezdtem kétségbe esni, hogy a szilvás pite itt kimarad…….hisz mindig megjelenik a könyvcím a cselekményben, oké, itt is összejött.
Most Nagyi mintha egy kicsit leeresztett volna, hisz nem vásárolt annyi cuccot és néha még a főzés is elmaradt, hallatlan. Azért a zsemlegombócának receptjét elkértem tőle:) Jónak tűnik.
Természetesen itt is volt gyilkosság, sőt, kezd durvulni a sztori hisz sorozatgyilkost kellett lefülelni. Simán megugrották ezt is kedves szereplőink és menet közben még egy falusi válságot is sikerült megoldania Eberhofer Úrnak.

Nikymeria P>!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

Továbbra is azt gondolom, hogy zseniális az írónő, és mindig kirángat a mélyből. Jókedvűen kacagtam fel minimum 8-szor, elvigyorodtam 20-szor.
Eberhofert mindenkinek! Na meg Rudit! És a Nagyit!

gyuszi64 >!
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés

2021/22, könyvtár, 34/85 eddigi olvasás

Nem tudom, melyik figyeltemnek köszönhetem a könyvajánlást, de nagyon hálás vagyok neki. Rendkívül tetszett a történet egésze, a krimiszál, a családi és a falusi élet kezelése is, ráadásul az egyszerű szöveg mögött többször is ahá érzésem volt, azaz „mondanivalót” éreztem. És persze a nyugis német humor, hát ez bizony telitalálat, nagyon jó arányokat ad a könyvnek. Egy-két példa:

https://moly.hu/idezetek/1296069
https://moly.hu/idezetek/1400624

Megy a kedvencek közé.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson >!

Tényleg lehet valami abban, hogy az ember a majomtól származik. Néhányan legalábbis egész biztosan.

robinson >!

Egyszerű képlet: nincs alkohol – nincs zene. Kevés alkohol – kevés zene. Sok alkohol – AC/DC.

Kapcsolódó szócikkek: AC/DC
Raizo >!

Elköszönök, azzal már indulok is haza Niederkaltenkirchenbe. Holnap is van nap, nem igaz? A halott attól sem támad fel, ha én késő estig dolgozom az ügyén.

Kapcsolódó szócikkek: Niederkaltenkirchen
robinson >!

És hogy boldog légy, címe is van. Egészen hivatalos címe. Jó, ha máris megjegyzed, ugyanis nemsokára már ezen a címen leszek elérhető. Rita Falk utca 30. Fene tudja, milyen nőszemélyről nevezték el.

Raizo >!

A két felső metszőfoga között pedig akkora rés tátong, hogy nyugodtan be lehetne illeszteni közéjük egy pálcikás jégkrémet.

1 hozzászólás
Raizo >!

Remek. Ráadásul csak magamnak köszönhetem, hogy ma vegetáriánus vacsorát kell ennem. Még szerencse, hogy a sütőből friss almás rétes illata árad. Azért ezzel már el lehet viselni az életet.

Kapcsolódó szócikkek: rétes
robinson P>!

– Egy ázsiai nő dirndliben. Furcsa, nem gondolod?
– Münchenben? Az Oktoberfest idején? Nem mondanám furcsának.

Kapcsolódó szócikkek: dirndli · Oktoberfest
S_Évi>!

Csak az egyik lábamon van zokni. A párját sehol sem találom. Benézek az ágyba, aztán az ágy alá. Felhajtom a szőnyeget, de semmi. Mivel azonban tapasztalt rendőrtiszt vagyok, aki messziről felismeri a visszaeső tetteseket, odamegyek Ludwighoz és kihúzom a zoknimat a szájából.

8. oldal

robinson >!

– Egy Jackie-t? – kérdezi és már nyúl is a Jack Daniels után.
– És AC/DC-t – mondom és már nyújtom is felé a CD-t.


A sorozat következő kötete

Franz Eberhofer sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum
Réti László: Kaméleon
Richard Osman: Az eltévedt golyó
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a sarlatán lélekbúvár
Susan M. Boyer: Délvidéki pezsgés
Mike Smith: Savage
Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit
R. Kelényi Angelika: Édes Flores