Savanyúkáposzta-kóma (Franz Eberhofer 5.) 191 csillagozás

Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Nem könnyű Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr élete. Áthelyezés Münchenbe, váratlan vetélytárs felbukkanása az örök barátnő Susi mellett, s ott van még a holttest is, amely a Papa ellopott, majd megkerült öreg autójának csomagtartójában fekszik, s amellyel illetékesség hiányára hivatkozva egyetlen rendőri szerv sem akar foglalkozni. A gyilkosság felderítése így Franzra marad, aki természetesen most is számíthat régi barátja, Rudi Birkenberger segítségére. Már amikor Rudit éppen nem teríti le a savanyúkáposzta-kóma…

Rita Falk nagysikerű bajor krimisorozatának ötödik részében jól ismert morbid-fekete humorával folytatja Franz Eberhofer nyomozásainak történetét.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Magistra, 2020
268 oldal · ISBN: 9786156147004 · Fordította: Balla Judit
>!
Magistra, Budapest, 2020
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158079198 · Fordította: Balla Judit

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Franz Eberhofer · Rudi Birkenberger · Leopold Eberhofer

Helyszínek népszerűség szerint

München


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Remek kikapcsolódás, ez a rész is nagyon vicces lett. A bajor krimi eredeti és kicsit sem hétköznapi környezetének szereplőivel jó volt újra találkozni. Még mindig nagy Eberhofer rajongó vagyok, bevallom. Kedvelem az őrült agymenéseit, lelkes kitartását, a történet humorát, egyedi hangulatát. Az különösen tetszett, hogy a háttértörténet talán itt a legkerekebb. Úgy érzem, teljesen hozta az előző kötetek színvonalát, lényegében most is azt kaptam, amit vártam.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/07/savanyukaposzta-…

Pati28 P>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Ez a rész is hozta a szokásos színvonalat, amit már az előző kötetekben is megtapasztaltunk.
Remek kikapcsolódás volt számomra. A történet szépen kidolgozott volt, talán itt tetszett a legjobban a gyilkosság körüli nyomozás és körítés.
Szépen szövi a szálakat az írónő, nem is sejtettem, hogy ki lehet az elkövető.
Eberhofer persze pofon egyszerűen rájön a kilétére pár üveg bor segítségével. :D
Több Susi és Franz jelenetet kapunk, melyet izgatottan vártam, hogyan fog végződni.
Aztán persze Franz mindent jó alaposan elszúr, amiért haragszom is rá rendesen. De hát ő már csak ilyen. Sose fog megkomolyodni.

Kovaxka P>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Az előző rész nekem nagyon szenvedős volt, ez a mostani annál szórakoztatóbb! Jót tett Franzlnak a kimozdulás Münchenbe. Vajon megtartják ott? Rudin rengeteget röhögtem, most aztán válogathatott kedvére! A krimiszál persze nem volt túl acélos, de nem is ezért szeretjük a sorozatot. Már meg is van a következő rész, és félek, hogy nem tudok vele sokáig várni!

cicus61 P>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Hát egyszerűen imádom ezt a sorozatot :) Annyira szeleburdi, dinka egy család, hogy csak szeretni lehet őket :) Franz és a családja annyira jó karakterek, nagyon jól kitalálta az írónő! Ezt a történetet is nagyon szerettem, a Papa és az ő drogdiller kocsija :) Az egész falu dinka, de nagyon szerethető emberek, Én jól érezném magam náluk, az biztos :) A történet is nagyon jó volt, persze, megint félrevitt az írónő, egész másra gondoltam, bár a tettes is gyanús volt, de azért mégsem erre gondoltam.

kratas P>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Franz kezd felnőni és ez egy kicsit rontott nekem az élményen, mert kevesebb alkalommal fenyegetőzött a fegyverével. Szóval kevésbé volt ez most röhögős, de azért kellemes kis történet volt.

smetalin>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Gombolyodik tovább a családi szál. Néha összegubancolódik, de hol nem? Evés-ivás, főzés, vásárlás és egy hulla. A jól bevált összetevők itt is megvannak. Új helyszín is feltűnik, Münchenbe küldik Franzot, persze ott is kavarja az állóvizet és elkapja a gyilkost.
A savanyú káposzta nagyon jó másnaposságra, de a sok, kómához is vezethet, na de ez majd kiderül hogy is van ez, ha elolvasod.
Most úgy érzem ez a rész kicsit jobban pörgött, hamarosan jöhet a következő.

Ananiila>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Egy ilyen érzéketlen, péklapát kompatibilis igazi seggfejet, mint ez a Franz Eberhofer hogy lehet főszereplőnek tenni egy könyvsorozatban?
Alap, hogy utálni kellene. De nem, én imádom.
Igaz csak olvasni szeretek róla, mert ha a környezetemben élne messziről kerülném.
Zseniális rész volt és nagyon rövid. Kivételesen még a krimi része is egész jó volt, de a magánéleti szál az persze mindent vitt.
Nagyon jók a karakterek és a humor, igazán jó hangulatot tud teremteni Falk. Nagyon élveztem, igazi könnyed és szórakoztató darab, azok a kaják…. Mindig megéhezem olvasás közben.

aram76>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Olyan balf..sz ez a Franz. Dehát ezért szeretem☺️Akkora egy mamlasz. Így bebukni Susit. Nagyi jófej mint mindig. Rudi és Franz kapcsolata tényleg olyan, mint egy öreg házaspáré, nagyon hülyék. Minden részében van minimum egy halottunk, egy kacifántos nyomozásunk, és egy agyament megfejtésünk, de nekem mégis a családi perpatvar, vagy néhol idill az, ami igazán bejön. Sok bolond egy faluban. Nagyon szórakoztató még mindig.

jeszan>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Franz sikeres karrierje Niderkaltenkirchenben azt eredményezi, hogy áthelyezésre kerül és általa megismerjük Münchent. Franz disznóólja és családja utáni honvágya mindig visszahúzza a szívét kis falujába, és egy ilyen alkalom adja hirtelen életre szóló döntését, amelyet (bevallom bíztam benne, hogy így lesz) szép sikeresen elbaltáz. Susiról végre elpárolgott a rózsaszín és totál belepte a bíborvörös düh köde. Ismét egy furfangos gyilkossági esetet kellett felderíteni – a München-iek legnagyobb meglepetésére –, melyben Rudira továbbra is számíthatott, valamint Güntherre a patológusra. A Törpe időközben ovis lett és a tesó is megkapta a maga drámáját. A nagyi továbbra is imádnivaló.

Madama_Butterfly>!
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma

Hova tűnt a niederkaltenkircheni diliház?! Hol a fekete humor?! Hol vannak azok a szereplők, akik miatt érdemes volt olvasni a sorozatot?! Mindhárom kérdésre sajnos az ellaposodás a válasz.
Ez a rész most nem sikerült, sőt… néhány (és tényleg csak néhány) poéntól eltekintve fényévekkel elmarad az első pár rész színvonalától. Kár érte.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Vigyázzba vágja magát. Olyan feszesen áll, hogy az már a hullamerevséghez közelít.

18. oldal

1 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Aki olyan apa mellett kellett felnőjön, aki az éjszaka közepén és a lehető legnagyobb hangerővel szereti hallgatni a Beatlest, korán megtanulja becsülni a füldugó feltalálóját.

171. oldal, 13. fejezet (Magistra, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: füldugó · The Beatles
TiszlaviczMarcsi I>!

És ősöregek is kocognak. Jó, ők valószínűleg már az életükért futnak.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Franz Eberhofer · futás · öregség
robinson P>!

Ha az ember egész életében csak konzerv-káposztát evett, egy házi készítésű savanyúkáposzta maga a megvilágosodás.

robinson P>!

A nyugdíjasoknak pedig aztán végképp nincs idejük. Vállt vállnak vetve, szorosan egymás mellett csörtetnek végig a sétálóutcákon, olyan sebességgel, mintha az ördög lenne a nyomukban. Csak úgy árad belőlük a stressz.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: stressz
robinson P>!

Az étel jó, az adagok kielégítőek. Persze nem a Nagyi főztjéhez képest, de az amúgy is utolérhetetlen. Egy világ választja el tőle az éttermi fogásokat.

40. oldal

ViraMors P>!

A tévében a „Gőzgombóc blues” megy, valami bajor falusi krimi, és Susi meg én csak úgy fetrengünk a nevetéstől.

shadowhunter1975 P>!

Furcsa módon nem sokkal később rám tör a lelkiismeret-furdalás. Persze nem ismerem fel azonnal, hogy ez most az én lelkiismeretem, ami megszólalt, csak azt érzékelem, hogy hirtelen nem tudok nyugton ülni a hátsómon, és az éppen csak meglelt nyugalom egyáltalán nem olyan kedves már. Sőt, kimondottan idegesítő.

195. oldal, 15. fejezet (Magistra, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: lelkifurdalás · lelkiismeret
robinson P>!

Mi a fenétől ilyen jó a kedve? Elég szokatlan viselkedés valakitől, akinek éppen a harmadik házassága készül sanyarú véget érni.

21. oldal

ViraMors P>!

Nagyit a főzőtudomány szentjévé lehetne avatni, nem kérdés.


A sorozat következő kötete

Franz Eberhofer sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Stephenie Meyer: A Vegyész
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók
Richard Osman: Az eltévedt golyó
Susan M. Boyer: Délvidéki pezsgés
Suzy Cox: The Dead Girls Detective Agency – Halott lányok nyomozóiroda
Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság
Réti László: Kaméleon
R. Kelényi Angelika: Édes Flores
Julie James: A hamis partner