Gőzgombóc ​blues (Franz Eberhofer 2.) 40 csillagozás

Rita Falk: Gőzgombóc blues

Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr kellemes falusi mindennapjait újabb bosszantó események zavarják meg. Höpfl iskolaigazgató házának falára például valaki rikító piros festékkel felírta, hogy „DÖGÖLJ MEG, TE DISZNÓ!”. Önmagában a felirat még nem lenne főbenjáró bűncselekmény, azonban a zaklatott igazgató nemsokára nyomtalanul eltűnik, később pedig darabokra szabdalva bukkan fel ismét a vasúti sínek között. Öngyilkosság? Gyilkosság? Franz nyomozása gyorsan kideríti, hogy az igazgató nem volt éppen közkedvelt ember, ahogyan pedig egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, a gyanúsítottak köre is egyre bővül. Franz azonban a Nagyi ínycsiklandó gőzgombócaiból erőt merítve rendületlenül halad az igazság felderítésének útján…

A jó krimik, a jó ételek és a jó humor kedvelőinek – Nagyi hamisítatlan bajor receptjeivel.

Eredeti mű: Rita Falk: Dampfnudelblues

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
288 oldal · ISBN: 9786155617904 · Fordította: Balla Judit
>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155617898 · Fordította: Balla Judit

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Imádom a naivan hülye, hülye módon naiv főszereplőket, és hát mit van mit tenni, Franz Eberhofer pontosan ilyen. Képtelen, vicces és groteszk helyzetek tömkelege, szenzációs karakterek és egy jó kis gyilkosság. Mi kell még?
Falusi krimi bajor módra – egyszerűen imádnivaló! Várom a folytatást!

>!
robinson MP
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Hmm.. olyan tipikus félreértések vígjátéka. Csengetett, mylord-szerű poénokkal, nekem a gyerek zavaró volt, díszlet. Amúgy kriminek persze gyenge, de egy komoly dráma lapul a lapokon viccesen tálalva. Talán az első nekem jobb volt, eredetibb, hiányzottak a zenei részek. Kikapcsolódásnak tökéletesen szórakoztató.

>!
nagyange P
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Ez a könyv egyszerűen valami hihetetlen. Már nyoma sincs a tő mondatoknak és mivel tudom mire számítsak már az első perctől kezdve ráhangolódtam. Fülig ért a szám, ahogy visszacsöppentem a bajor vidéki világba.
Még az elsőnél is jobb volt, pedig azt is már kedvencbe raktam, szóval nem tudom ezt hova tegyen.
Franz nem egy Harry Hole. Még szerencsére, mert őt nem is szeretem.
Franz néha lukra fut, kicsit balek, feletesei szerint inkább Niederkaltenkirchenben lövöldözzön, mint a fővárosban. Egy igazi vidéki kis luzer, egy bunkó, a nagyi szavaival „egy marha, egy ökör, egy reménytelen hülye”, de mégis, szerethető.
Az ügynek eléggé lassan tud nyomára járni, mert mindig éhes és néha kell egy sör is, beszélgetés a barátokkal és a családdal is sok a gond, a nőkről nem is beszélve, de végül bravúrosan megoldja.

Egy baj volt ezzel a könyvvel, hogy rövid, és tudom, hogy egyenlőre nincs több része. Ezért néha letettem és csak pislogtam rá, hogy tovább maradjon velem.

>!
Kovaxka P
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Befaltam, mint Franz a nagyi főztjét, pillanatok alatt. (Ez elég nagy baj, mert félek, hogy egy éven belül nem lesz következő kötet.) Továbbra is imádom az egész bajor bagázst söröstül, húskenyerestül, bénázós rendőröstül. Aranyos volt a Nagyorrú Törpe Sushi és pár új szereplő is színt vitt a történetbe. Átgondoltabb volt a krimiszál, mint az első részben, de azért bírtam volna még egy kicsit többet röhögni hangosan. Nagyon várom a folytatást! spoiler

>!
TiszlaviczMarcsi I
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Megint hozta a várt (és megszokott) formát, jókat nevettem olvasás közben. Franzot néha tarkón ütöttem volna, de Susi sem viselkedett valami etikusan.
A német falusi hangulat jól átjött megint, bár kevés szereplő mozgott most a téren, cserébe kaptunk új karaktereket (Günther a müncheni Orvostani Intézetből, helló!) :)
Miután kiderült, ki kivel van, már adta magát a bűncselekmény megoldása. A végjátékban pedig a deus ex machina Birkenberger… Csavart és Franz talpraesettségét vártam, ezért a levonás. Túl egyszerű volt.
Cuki volt Sushit behozni a sztoriba. Papa és Nagyi továbbra is kedvenc.
Azt hiszem, egyszer kipróbálom a vaníliamártásos gőzgombócot…

>!
klaratakacs P
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Ismét vissza a bajor kisvárosba, ahol Franz közrendőr gyilkossági ügyben nyomoz. Bokros egyéb teendői mellett, amivel a családja időről-időre ellátja. Mert buszt kell vezetni, Sushit altatni, akciókat figyelni, barátnője-Susi is figyelmet kér(ne), meccset és vendégjátékost biztosítani (megtudhatjuk, hogy a mosoly a közlekedésben is kulcsfontosságú), a landshuti vásárlátogatók is az ő védelme alatt állnak. Zajlik az élet, a maga kacagtató módján.
Mert ezen könyvön, ahogy a sorozat nyitódarabján bizony jókat nevettem, hangosan. A krimiszál is tetszett, követhetőbb volt, mint az első részé. Igaz mocskosabb is, a drog és az arra való pénzszerzés módja miatt is. Ismét előkerülnek a barátok, Rudi-aki avégső akcóban bizonyítja, hogy félszavakből is érti Franzot, az új barát Karl, a helyszínelő, illetve a hentes és a vízvezetékszerelő, akik még új sport kipróbálásával is dolgoztatják a rekeszizmokat.
Olvassuk el, aztán menjünk, igyunk egy sört Wolfinál!

>!
Saille P
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Érdekes ez a sorozat, mert egy abszolút antihős a főszereplő, egy kivülről tohonya, részeges, falusi bunkó rendőrnyomozó, aki mégis szívósságával és a részletek iránti érzékenységével megoldja a legcsavarosabb bűneseteket is. Az ember lehetetlennek tartja, hogy egy ilyen karakter szimpatikus legyen, ám belülről megélve, még őneki is vannak értékei.
Miközben folyik a magánélete is a tipikus bajor kis faluban, a süket, ámde szuperséf nagymamájával, a Beatles-rajongó és időnként fűvező papával és a szívből utált nyálgép bátyjával aki épp a 3.feleségét és a közös porontyukat mutatja a be a családnak, akit Franz egyből utál szintén.
Ám persze megtörténik a csoda, a pöttöm csecsemő kislány mint általában a kisgyerekek s kisállatok megérzi ki az, akit meg kell hódítani, és nagyszabású cukiság-hadműveletbe kezd zord hősünk ellen. Az eredmény borítékolható, Franz megenyhül, sőt önfeláldozóan megvédi, mikor komolyra fordul a helyzet. Közben Susie-val, a szívszerelmével is alakulnak a dolgok, csak éppen ellenkező irányba, és Franz már csak akkor kap észbe, amikor minden elveszni látszik.
Mint mondtam érdekes, hogy bár az egész falusi világot és az embereket az írónő cinikusan jeleníti meg ( a disznóólban lakó Franz, az edzés után alkoholizáló sportemberek, a kuponokra vadászó nagymama, a rendszeresen elvert asszonyka, meleg prostitúció és bigámia, a faragatlan hentes és annak mihaszna fia stb,), de akadnak felcsillanó pillanatok is: a néger focista tollaslabdázása az addig rasszista főbérlőnőjével, Sushie akciói, akinek csecsemő létére több esze van mint a felnőtteknek, a szemérmes helyszínelő szerelmi botladozásai, Rudi és Franz barátsága, stb.
Ráadásként, még igazi bajor recepteket is olvashatunk a könyvben,a címben említett gőzgombócot is ideértve, úgyhogy aki szereti az ilyen gasztrokrimiket most sem csalódik.

Borító 4,5* (hangulatos és kifejező)

>!
kisbeka
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Új kedvenc!! Fetrengtem tőle… Rita Falk zseniális karaktert alkotott! Jöhet a következő!!

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Ezt a könyvet jó lesz 5-10 év múlva újra elővenni és remélhetőleg ugyanakkorákat nyeríteni rajta, mint tegnapelőtt, amikor rövid kihagyásokkal 36 óra alatt abszolváltam. Emberi, humoros, kissé kocka főhősökkel, de imádtam.

Ahogy írtam, polcon marad az előző Rita Falk könyvvel együtt.
Várom a következő részt. Tudom: jövőre…

1 hozzászólás
>!
Krumplicsku
Rita Falk: Gőzgombóc blues

Véletlen lenne, hogy vasárnap gőzgombócot csináltam (igaz, édeset, a „hüttés” változatot) és pont aznap este támadt kedvem erre a könyvre? Aligha. Hiszen véletlenek nincsenek :-D
Már csak azért sem, mert nem véletlen volt előjegyezve hónapok óta az érkező könyv, és alig vártam, hogy megjelenjen és megvegyem. Mindezt anélkül, hogy az előzményét olvastam volna.
Pedig egy bűbájos könyv, az, ami minden vér meg szétszabdalt áldozat ellenére is az, mint a klasszikus mesék, ahol senki nem ütközik meg azon (legalább is különösebb utángondolás nélkül), hogy a gonosz farkast hogy elintézte a vadász vagy hogy sütik meg a mese végén a vassorrú bábát a mézeskalács kunyhóban és hogy ez igazából mennyire para…
Szóval, nagyon nagyon tetszett, pont az a humor, amit imádok.
Még, hogy a németeknek nincs humora!
Hát van.
Néha.
De akkor nagyon.
A könyv egyébként nagyon emlékeztet a 4 összeesküvő,1 temetés (Vier Frauen und ein Todesfall) című, ugyancsak német és ugyancsak krimi sorozatra (csak ott négy kotnyeles csaj nyomozott a falujukban minden részben menetrendszerűen bekövetkező bűntények után), ha valakinek ez tetszett, próbálja beszerezni a sorozatot. Az M1 adta valamikor régen, de a hétből csak három v. négy évadot, és azóta se ismételték sehol. Most nézem, hogy az amazonon kapható dvd-n, apró hiba, hogy csak németül van, felirat még angol sincs rajta, én meg sajna alapnál nem igazán tudok többet németül)


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

– A szüleid nem vettek észre semmit?
– Túl szűk ahhoz az ő látókörük.

>!
robinson MP

Amikor délben hazamegyek ebédre, egy rémálom kellős közepébe csöppenek. Már a folyosón rosszat sejtek, amikor semmi jó illat nem száll felém. Semmi kellemes sülő hús, semmi edénycsörgés. Abszolúte semmi.

>!
nagyange P

Az elöljáróim véleménye szerint ugyanis hajlamos vagyok kissé elhamarkodottan meghúzni a ravaszt. Ezért is helyeztek át Münchenből kis szülőfalumba. Merthogy úgy gondolták, gyönyörű fővárosunkban előbb-utóbb mindenképpen le fogok gyilkolni valakit.

1 hozzászólás
>!
robinson MP

A leányzó egyébként Thaiföldről való, úgymond szuvenír Leopold legutóbbi nyaralásából.

>!
Betonka_Wass

Uschinak hívják, a nagyanyja után. Mivel azonban ez a név az én meghalt mamámé, ezért én inkább Sushinak hívom. A Sushi sokkal jobban is illik hozzá: kicsi, ázsiai, göngyölt.

>!
Betonka_Wass

Tökéletesen ellazulok. Sushi a hasamon fekszik, és szinte azonnal mély álomba merül. Egy perc és én is alszom.
Fantasztikusan jól nézhetünk ki így ketten, a kis vágottszemű meg én. Amikor ugyanis felébredek, a fürdő összes női látogatója ott áll körben körülöttünk és elragadtatottan bámulnak. Annyi telefonszámot nyomnak a kezembe, hogy az egész hátralévő életemre elég lenne.

>!
Betonka_Wass

– Vadkender – közlöm a Papával, amint visszaérek hozzá. A vállát vonogatja. – Szóval vadkendert termesztesz a kertemben – folytatom, ezúttal erőteljesebb hangnemben

>!
nagyange P

Hajat érzek az ujjaim között. A végükön meg egy koponya himbálózik. Amikor végre kilengedezi magát és az én irányomba fordul, úgy érzem, mindjárt elhányom magam.

>!
nagyange P

Hát igen. Szép volt. Tényleg szép. Susihoz kapcsolódnak az életem legszebb korszakai. Vagy mellette vesztegettem el a legszebb éveket. Nézőpont kérdése minden.

>!
nagyange P

Elég hülye arcot vághatok közben, mert a kalauz együttérzőn felhívja a figyelmemet a fogyatékosok kedvezményes tarifájára.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fabian Lenk: Drake kapitány, a királynő kalóza
Renée Holler: Mentsük meg a fáraót!
Andrea Schacht: Hamis büszkeség
Greg Iles: Lángoló kereszt
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr
Heinz G. Konsalik: Halálos házasság
Ulla Mothes: Egy kiállítás titkai
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál
Volker Kutscher: Tisztázatlan bűnügy
Fabian Lenk: Leonardo da Vinci és az árulók