Ripp Gábor (szerk.)

Utazók 10 csillagozás

Ripp Gábor (szerk.): Utazók

A Trivium Egyesület 2017-ben hirdette meg első science fiction novellapályázatát, melynek témája a lakható bolygók, új Föld, új élet keresése volt.
Az ötletet a NASA sajtótájékoztatója adta:
„A tudósok bejelentették, hogy a Spitzer-űrtávcső segítségével egy tőlünk 40 fényévre található csillag, a Trappist-1 körül hét Föld-szerű és nagyságú bolygót találtak, ezek közül pedig három a lakható zónában van – azaz nincs sem túl közel, sem túl távol a központi égitesthez képest. A kutatók szerint a három bolygó közül bármelyiken lehet folyékony víz is. Már nem az a kérdés, hogy megtaláljuk-e a második Földet, hanem az, hogy mikor.”
A novellák között nincs közvetlen tartalmi összefüggés, az írók a pályázat kiírásának megfelelően szövögették történeteiket, a végére mégis egységes egésszé váltak, egyetlen végtelen történetfolyammá.
Épp oly végtelenné, mint az univerzum.

A művek szerzői: A. D. Miller, Fekete Ádám, Kereder Márk

Tartalomjegyzék

>!
Trivium Egyesület, Budapest, 2018
110 oldal · ISBN: 9786155821011
>!
Trivium Egyesület, Budapest, 2018
106 oldal · ISBN: 9786155821011
>!
Trivium Egyesület, Pilis, 2018
110 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155821004

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Csizmás_Kandúr
Ripp Gábor (szerk.): Utazók

Sziasztok, ez nem volt rossz… sőt!
„Befutott” íróktól is vállalható lenne mindegyik, a GABO-s kortárs SF válogatásokban
olvasni ezeknél sokkal gyengébbeket is, illetve az „Utazók” megállná a helyét azon a fronton is…
Ami nekem tetszett, a teljesség igénye nélkül és random-szerűen, ahogy eszembe jut:
A borító tökéletes, tükrözi a „retro-sci-fi” (ilyen szó létezik? :)) hangulatot, mint a régi Kozmosz Könyvek, nekem a mániám az, s ez is nagyon bejött. S a meglepetés: az írások hozzák ezt a hangulatot, DE!!!! Itt a meglepetés: többet hoznak ennél. Új ötletek! :O Lehet itt még újat mondani? Lehet a „paprikáscsirkét” máshogy csinálni, mint ahogy anyám csinálja? Ebben a könyvben új fűszerek vannak. Mintha Zsoldos Péter, vagy A.C.Clarke „onnan” odaátról dobott volna vissza néhány történetet, hogy „Tessék, ezt még el akartam mondani!”.
Aki szereti a hard-sf irányzatot, annak én csak ajánlani tudom.
Szerintem hiánypótló.
Bírtam.


Népszerű idézetek

>!
Trivium_Egyesület KU

Első útja a felszíni kilátó ablakához vezetett, és felnézett a csillagos égboltra.
A végtelen magány és vágyakozás érzése belemarkolt a szívébe. Ezt csak az értheti meg, akinek ugyanezt jelentik a csillagok. A sötét éjszakában tündöklő fényük elkábítja a lelket. Aki nem vigyáz, az rabságba esik. Soha többé nem fog szabadulni attól az érzéstől, hogy hívogatják a csillagok: kelj útra! Fedezd fel az ismeretlent! Nem vagytok egyedül az univerzumban!
Biztos volt benne, hogy odaát, azon a másik bolygón valaki most ugyanígy kémleli az éjszakai égboltot, mint ő, és ugyanezt is érzi. Tudta, hogy találkozni fognak.

Susan Draper: Az elveszett remény

>!
Trivium_Egyesület KU

A véletlen vagy a sors nap mint nap megtörténik veled. Egy fagyos téli reggelen sietsz, hogy elérd a buszodat. Egyszer csak elcsúszol, iszonyú nagyot esel, elterülsz a földön. Igyekszel felállni, de fáj a térded, nem is tudnál sietni, úgyhogy inkább lassabban mész. A buszod az orrod előtt megy el, és hosszú perceket kell várnod a következőre. Aztán este a híradóban azt mondják: vonat ütközött teljes sebességgel egy busznak.
Mi dönti el, hogy melyik busznak ment neki a vonat? Miért estél el? Minden áron meg kellett halnod? Vagy talán egy kis térdfájáson múlt, hogy életben maradj?
Mennyi ilyen kis véletlen történt azért, hogy most ott lehess, borogatott térddel a híradót nézve, vagy egy hullaházban fekve, a hamvasztásra várva?

T. K. Black: Élőhalottak

>!
Trivium_Egyesület KU

Joanna Lanning most az életéért futott.
Szidta magát, szidta a figyelmetlen munkatársát, szidta az egész bolygót, és szidta a balszerencséjét. Csak egy rutinműveletet kellett volna elvégeznie, egy felszíni mérőműszer gyors újrakalibrálását. A TRAPPIST-1 jelenleg békésen viselkedett, veszedelmes napkitöréseit későbbre tartogatta, a landolás azonban meglehetősen kényelmetlenül sikerült. A fékezőrakéták – ismeretlen oknál fogva – nem indultak be, ezért végül az ernyők segítségével hajtott végre vészlandolást. Balszerencséjére egy méretes szikla tetején ért földet, ahonnan aztán a leszállóegység legurult, és mindenféle külső-belső sérülések érték, mire megállapodott a felszínen.
Természetesen, ahogy ilyenkor illik, az elektronikai rendszer helyrehozhatatlanul tönkrement. A társai jelenleg mit sem tudnak a helyzetéről, és mire gyanakodni kezdenek, már aligha tudnának segíteni neki.

A. D. Miller: Hullámverés

>!
Trivium_Egyesület KU

Én voltam az első ember, aki felfedezte Terra Novát.
Akkor még persze nem tudtam, hogy az ACC-78 csillag lakhatósági zónájában keringő, 0,7 földtömegű bolygó lesz az új otthonunk. … Háromszáznyolcvankét halott, a földi életre alkalmatlan planéta: ez volt az Agapé eredménye, mióta száznegyvenhét évvel ezelőtt elindult a Földről. …

Fekete Ádám: Terra Nova

>!
Trivium_Egyesület KU

Tizenhét diplomám van.
A kvantumfizikától a repülőmérnökin át az exo-terraformálásig.
És most az a legnagyobb problémám, hogy honnan kerítek magamnak holnapra egy nadrágot. …

Elisabeth-Matthew Marthacharles: Quéiijja

>!
Trivium_Egyesület KU

Kifinomult érzékszerveivel Kulg a sárga tündöklésben tekergő vékony lila fonalat figyelte feszülten, az állandó készenlét görcsében. A gyanúsan csapkodó rojtos fonalvég bármikor polipszájjá nyílhatott, aminek szeszélyesen oldalra csapódó nyúlványait is tanácsos elkerülni. Elég egy apró, véletlen érintés, és a fotonhajó végzetes sérülést szenved, a kimentésüknek nincs esélye. …

Kis Tibor: Folyók

>!
Trivium_Egyesület KU

Hanson ezredes elővette a zsebéből a számítógépét, majd gépelni kezdett a sikló egyik konzolján. Szeme a kis kijelző és a billentyűzet között cikázott. Az egyik monitor és a mellette világító LED-ek hamarosan kialudtak. Kikapcsolta a hajónaplót, állapította meg magában Ryder. A számítógép gyakorlatilag semmit sem fog rögzíteni az elkövetkező hajóútból, ami messzemenően szabályellenes, kivéve, ha a legmagasabb körökből érkezik rá utasítás. Bizonyára pontosan ez történt, ha az ezredes ismerte a szükséges kódokat. …

A. D. Miller: Az ember ajándéka

>!
Trivium_Egyesület KU

Megőrülök Nélküled, Kedvesem! Még alig ugrottunk el Földközelből, de már mintha eonok teltek volna el ezen a hajón! Borzasztóan hiányzol. …
(…) tudom, hogy mire átmegy a protokollon, és megkapod ezt a levelet, már vagy otthon leszek, vagy Te jössz ide. Úgy döntöttem, azért csak írok, és utasításba adom az üzenet rádiótovábbítását is, így legalább lefoglalom magam esténként, és lesz egy naplófélénk is, amit ketten olvashatunk el, amikor majd együtt leszünk az új helyen, Kedvesem! Szeretve csókol a Te Aljosácskád.

Kereder Márk: A BY3981Z3-as fájl


Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Hackett: Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról
Robert Sheckley: Zarándokút a Földre
Arthur C. Clarke: Az őrszem
Szentmihályi Szabó Péter: Űrkrimi / Látogató a végtelenből
John Scalzi: Vének történetei és más írások
Krzysztof Boruń: Antivilág
Jeremy Taylor: Bolygófalók
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.