Ripp Gábor (szerk.)

Utazók 11 csillagozás

Ripp Gábor (szerk.): Utazók

A Trivium Egyesület 2017-ben hirdette meg első science fiction novellapályázatát, melynek témája a lakható bolygók, új Föld, új élet keresése volt.
Az ötletet a NASA sajtótájékoztatója adta:
„A tudósok bejelentették, hogy a Spitzer-űrtávcső segítségével egy tőlünk 40 fényévre található csillag, a Trappist-1 körül hét Föld-szerű és nagyságú bolygót találtak, ezek közül pedig három a lakható zónában van – azaz nincs sem túl közel, sem túl távol a központi égitesthez képest. A kutatók szerint a három bolygó közül bármelyiken lehet folyékony víz is. Már nem az a kérdés, hogy megtaláljuk-e a második Földet, hanem az, hogy mikor.”
A novellák között nincs közvetlen tartalmi összefüggés, az írók a pályázat kiírásának megfelelően szövögették történeteiket, a végére mégis egységes egésszé váltak, egyetlen végtelen történetfolyammá.
Épp oly végtelenné, mint az univerzum.

A művek szerzői: A. D. Miller, Fekete Ádám, Kereder Márk

Tartalomjegyzék

>!
Trivium Egyesület, Budapest, 2018
110 oldal · ISBN: 9786155821011
>!
Trivium Egyesület, Budapest, 2018
106 oldal · ISBN: 9786155821011
>!
Trivium Egyesület, Pilis, 2018
110 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155821004 · Illusztrálta: Czinkos Éva

Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Csizmás_Kandúr>!
Ripp Gábor (szerk.): Utazók

Sziasztok, ez nem volt rossz… sőt!
„Befutott” íróktól is vállalható lenne mindegyik, a GABO-s kortárs SF válogatásokban
olvasni ezeknél sokkal gyengébbeket is, illetve az „Utazók” megállná a helyét azon a fronton is…
Ami nekem tetszett, a teljesség igénye nélkül és random-szerűen, ahogy eszembe jut:
A borító tökéletes, tükrözi a „retro-sci-fi” (ilyen szó létezik? :)) hangulatot, mint a régi Kozmosz Könyvek, nekem a mániám az, s ez is nagyon bejött. S a meglepetés: az írások hozzák ezt a hangulatot, DE!!!! Itt a meglepetés: többet hoznak ennél. Új ötletek! :O Lehet itt még újat mondani? Lehet a „paprikáscsirkét” máshogy csinálni, mint ahogy anyám csinálja? Ebben a könyvben új fűszerek vannak. Mintha Zsoldos Péter, vagy A.C.Clarke „onnan” odaátról dobott volna vissza néhány történetet, hogy „Tessék, ezt még el akartam mondani!”.
Aki szereti a hard-sf irányzatot, annak én csak ajánlani tudom.
Szerintem hiánypótló.
Bírtam.

Attila_Dávid I>!
Ripp Gábor (szerk.): Utazók

Már nem emlékszem, hogy milyen apropóból, de egyszer – egy sok évvel ezelőtt írt első változat után – másodjára is írni akartam egy olyan sci-fi novellát, amelyben két szereplő beszélget egy új hazát kereső űrhajón. Lehet, hogy éppen a Trivium Egyesület sci-fi novellapályázata adta az ötletet/lökést az említett második – egyébként végül soha el nem készült – novellakezdeményemhez, amit utólag visszatekintve szerintem jobb, hogy mégsem írtam meg „készre”: a Trivium novellapályázat legjobbjaiból összeállított „Utazók” sci-fi antológiában helyet kapott írások messze jobban sikerültek (részletesebbek, jobban kidolgozottabbak), mint amilyen az én adott (ilyen témában a második) novellám lett volna.

A pályázat – és így az „Utazók” antológiában szereplő novellák – témája a kötet előszava alapján „a lakható bolygók, új Föld, új élet keresése” (volt). Ez a közös pont a kötetben megjelent művekben, de – mivel szinte (majdnem) mindegyik novella más-más író műve – roppant változatosan közelítik meg a közös témát. Az írások közül nekem legjobban Susan Draper „Az elveszett remény” című novellája tetszett – talán azért, mert a többi novellához képest számomra a leghihetőbb, főként ami az idegenek és az emberek lehetséges első találkozásának lefolyását illeti. Bár tulajdonképpen A.D. Miller „Az ember ajándéka” című művének végkifejletét is nagyon el tudom képzelni a valóságban is… Aztán ott van egy másik novella, amelyben az fogott meg, hogy… De nem akarom „lelőni a poént” sem e, sem a többi antológiás novellával kapcsolatban – inkább olvassák el Önök is a kötetet!

Aki kedvet kapott a Trivium Egyesület által kiadott „Utazók” című sci-fi antológia elolvasásához, az megrendelheti akár nyomtatott, akár elektronikus formában az egyesület webshopjában:
https://triviumnet.hu/webshop/


Népszerű idézetek

Trivium_Egyesület KU>!

Első útja a felszíni kilátó ablakához vezetett, és felnézett a csillagos égboltra.
A végtelen magány és vágyakozás érzése belemarkolt a szívébe. Ezt csak az értheti meg, akinek ugyanezt jelentik a csillagok. A sötét éjszakában tündöklő fényük elkábítja a lelket. Aki nem vigyáz, az rabságba esik. Soha többé nem fog szabadulni attól az érzéstől, hogy hívogatják a csillagok: kelj útra! Fedezd fel az ismeretlent! Nem vagytok egyedül az univerzumban!
Biztos volt benne, hogy odaát, azon a másik bolygón valaki most ugyanígy kémleli az éjszakai égboltot, mint ő, és ugyanezt is érzi. Tudta, hogy találkozni fognak.

Susan Draper: Az elveszett remény

Trivium_Egyesület KU>!

A véletlen vagy a sors nap mint nap megtörténik veled. Egy fagyos téli reggelen sietsz, hogy elérd a buszodat. Egyszer csak elcsúszol, iszonyú nagyot esel, elterülsz a földön. Igyekszel felállni, de fáj a térded, nem is tudnál sietni, úgyhogy inkább lassabban mész. A buszod az orrod előtt megy el, és hosszú perceket kell várnod a következőre. Aztán este a híradóban azt mondják: vonat ütközött teljes sebességgel egy busznak.
Mi dönti el, hogy melyik busznak ment neki a vonat? Miért estél el? Minden áron meg kellett halnod? Vagy talán egy kis térdfájáson múlt, hogy életben maradj?
Mennyi ilyen kis véletlen történt azért, hogy most ott lehess, borogatott térddel a híradót nézve, vagy egy hullaházban fekve, a hamvasztásra várva?

T. K. Black: Élőhalottak

Trivium_Egyesület KU>!

Joanna Lanning most az életéért futott.
Szidta magát, szidta a figyelmetlen munkatársát, szidta az egész bolygót, és szidta a balszerencséjét. Csak egy rutinműveletet kellett volna elvégeznie, egy felszíni mérőműszer gyors újrakalibrálását. A TRAPPIST-1 jelenleg békésen viselkedett, veszedelmes napkitöréseit későbbre tartogatta, a landolás azonban meglehetősen kényelmetlenül sikerült. A fékezőrakéták – ismeretlen oknál fogva – nem indultak be, ezért végül az ernyők segítségével hajtott végre vészlandolást. Balszerencséjére egy méretes szikla tetején ért földet, ahonnan aztán a leszállóegység legurult, és mindenféle külső-belső sérülések érték, mire megállapodott a felszínen.
Természetesen, ahogy ilyenkor illik, az elektronikai rendszer helyrehozhatatlanul tönkrement. A társai jelenleg mit sem tudnak a helyzetéről, és mire gyanakodni kezdenek, már aligha tudnának segíteni neki.

A. D. Miller: Hullámverés

Trivium_Egyesület KU>!

Én voltam az első ember, aki felfedezte Terra Novát.
Akkor még persze nem tudtam, hogy az ACC-78 csillag lakhatósági zónájában keringő, 0,7 földtömegű bolygó lesz az új otthonunk. … Háromszáznyolcvankét halott, a földi életre alkalmatlan planéta: ez volt az Agapé eredménye, mióta száznegyvenhét évvel ezelőtt elindult a Földről. …

Fekete Ádám: Terra Nova

Trivium_Egyesület KU>!

Tizenhét diplomám van.
A kvantumfizikától a repülőmérnökin át az exo-terraformálásig.
És most az a legnagyobb problémám, hogy honnan kerítek magamnak holnapra egy nadrágot. …

Elisabeth-Matthew Marthacharles: Quéiijja

Trivium_Egyesület KU>!

Kifinomult érzékszerveivel Kulg a sárga tündöklésben tekergő vékony lila fonalat figyelte feszülten, az állandó készenlét görcsében. A gyanúsan csapkodó rojtos fonalvég bármikor polipszájjá nyílhatott, aminek szeszélyesen oldalra csapódó nyúlványait is tanácsos elkerülni. Elég egy apró, véletlen érintés, és a fotonhajó végzetes sérülést szenved, a kimentésüknek nincs esélye. …

Kis Tibor: Folyók

Trivium_Egyesület KU>!

Hanson ezredes elővette a zsebéből a számítógépét, majd gépelni kezdett a sikló egyik konzolján. Szeme a kis kijelző és a billentyűzet között cikázott. Az egyik monitor és a mellette világító LED-ek hamarosan kialudtak. Kikapcsolta a hajónaplót, állapította meg magában Ryder. A számítógép gyakorlatilag semmit sem fog rögzíteni az elkövetkező hajóútból, ami messzemenően szabályellenes, kivéve, ha a legmagasabb körökből érkezik rá utasítás. Bizonyára pontosan ez történt, ha az ezredes ismerte a szükséges kódokat. …

A. D. Miller: Az ember ajándéka

Trivium_Egyesület KU>!

Megőrülök Nélküled, Kedvesem! Még alig ugrottunk el Földközelből, de már mintha eonok teltek volna el ezen a hajón! Borzasztóan hiányzol. …
[…] tudom, hogy mire átmegy a protokollon, és megkapod ezt a levelet, már vagy otthon leszek, vagy Te jössz ide. Úgy döntöttem, azért csak írok, és utasításba adom az üzenet rádiótovábbítását is, így legalább lefoglalom magam esténként, és lesz egy naplófélénk is, amit ketten olvashatunk el, amikor majd együtt leszünk az új helyen, Kedvesem! Szeretve csókol a Te Aljosácskád.

Kereder Márk: A BY3981Z3-as fájl


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 17.
Burger István (szerk.): Galaktika 284 XL
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Bryan Thomas Schmidt (szerk.): Végtelen világok: Sötét határvidékek
Németh Attila (szerk.): GFK 400
Nagy Judit Áfonya (szerk.): Privát kozmosz
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/5 (6.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/2 (3.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/1 (2.)