Zárj ​minden ajtót! 38 csillagozás

Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Luxuslakás ingyen és mellé extra fizetés, hogy New York legelegánsabb, legkülönlegesebb épületében egy csodás apartmanra vigyázz – Jules számára szinte égi szerencse az álláshirdetés.

Csupán néhány szabályt kell betartania, miután beköltözött:
-tilos látogatót fogadnia;
-tilos éjszakára üresen hagynia az apartmant;
-tilos beszélgetnie a gazdag, híres lakókkal;
-és tilos posztolnia az ingatlanról.

Aztán Jules összeismerkedik Ingriddel, aki egy másik luxuslakásra vigyáz ugyanebben az elegáns épületben. Ingrid szerint itt senki és semmi nem az, aminek látszik. És Ingrid másnapra eltűnik…

Nemsokára kiderül, nem Ingrid volt az első, akinek nyoma veszett a lakók közül.

>!
Lettero, Budapest, 2019
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155921292 · Fordította: Róbert Pál
>!
Lettero, Budapest, 2019
424 oldal · ISBN: 9786155921308 · Fordította: Róbert Pál

Most olvassa 6

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Anarchia_Könyvblog P
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Kissé csalódott vagyok, hisz az író másik két könyve: Három lány és az Akarsz velem játszani, nekem nagyon tetszettek. Jó történet, de sajnos nálam a Zárj minden ajtót! nem érte el a fent említett két könyv szintjét.
Adott egy lakóépület, ahol csak gazdag és híres emberek élnek. A Bartholomew soha nem maradhat lakó nélkül, így a megüresedett szobákat betöltik „lakásfelvigyázókkal”, amiért fizetnek is. Gyönyörű luxuslakás ingyen és még fizetnek is azért, hogy benne élj. Ki mondana erre nemet?
Azonban idővel furcsa dolgok történnek. Éjszaka különös zajok, eltűnt emberek, és egy hátborzongató múlt.
Nos, eddig a történet nagyon is tetszett. Megvan a sajátos komor atmoszféra, kíváncsivá tesz, megvan a várakozó állapot, hogy majd a végére, igazi katarzist kapok. Ez elmaradt. Kissé összecsapottnak éreztem a végkimenetelt. Illetve van egy szál, amire elég nagy hangsúlyt fektetett az író a történetben, viszont semmi sem sült ki belőle.

>!
EssentialHencsi P
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Hogy ez most mennyire jólesett!
Ez a harmadik olvasásom Riley kispajtástól, akiről sokáig azt hittem, lány, mert mindig csajok a főszereplői. Meg egyébként is ez a mániám, hogy sorozatosan gondolom azt a hapsi írókról, hogy nők. Most sincs másként.
Adott a főszereplőnk, Jules, aki lány, de Verne után kapta a keresztnevét. Jules igazi lúzer, nem taglalom, miért, mert spoilerveszély lenne, a lényeg, hogy kap egy olyan álláslehetőséget, amit csak a hülye nem fogadna el: vigyáznia kell egy luxuslakásra úgy, hogy benne lakik, és ezért még nem kevés pénzt is kap. Jules, aki nem Verne, viszont csóró, kapva kap az alkalmon, hiába mondja neki a barátnője, hogy ez így túl szép, hogy igaz legyen.
Úgy is lett. Izgalmas és félelmetes is volt olvasni, mondjuk nálam nagyban hozzátett az élményhez, hogy éjszaka olvastam, egy szállodai szobában, ahol nem ismerek semmit, így aztán elég para volt. Kombináltam össze-vissza, mi lesz a titok, gondoltam misztikus cuccra is, de a tényleges befejezés is megfordult a fejemben. Nekem nem volt lassú a tempója sem, ez pont így jó, ahogy van. spoiler
Szóval hajrá, Riley, aki fiú, eddig minden könyved eggyel jobb volt, mint az előző, úgyhogy nagyon várom a negyediket!

1 hozzászólás
>!
deen
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Harmadik könyv az írótól és megint valami teljesen más. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a megoldás a könyv végén, de így lett és nem mondom, hogy nem sikerült jól. Ezúttal, bár a cselekmény ismét lassú volt, a feszültség nagy részét a visszaszámlálás keltette, mert majd megevett a fene, hogy elérjek a nulladik naphoz és kiderüljön, hogy mi történt Jules-szal. Persze a java csak azután jött, és egy kicsit ebben a részben több küzdést vártam volna, de végül is csak sikerült kitalálni, hogy a felszín alatt igazából mitől annyira híres ez a ház. A cselekmény eleje, a múlt, ugyan csak néhány napot ölel fel, mégis Jules a kutakodásával, megérzéseivel és az amúgy nem túl segítőkész és furábbnál furább lakók furcsa történeteivel lassan, de biztosan haladunk előre. Jules minél többet tud, annál inkább érzi, hogy el kéne mennie, de a kíváncsisága és segíteni akarása és pénztelensége arra sarkalja, hogy maradjon. Szerintem a legmegdöbbentőbb része a cselekménynek, amikor Jules rájön, hogy spoiler. Szóval lányok, fiúk vigyázzatok, hova költöztök be! És jól nézzétek meg, hogy minden ajtó zárva van-e! Nagyon frappáns a cím.

>!
Nushi P
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Baltával mentem mosdóba az éjjel…. Imádom az írót ez is egy remek könyv volt és kb. még ilyet most! Valóban kicsit lassabb tempójú könyv viszont itt épp ez adja meg a kellő feszültséget szerintem.

1 hozzászólás
>!
Angele P
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Már az elején gyanús volt a ház. Olyan gyanúsan ismerős. Még a B betű is stimmelt a Bramford-házzal, amelynek szintén kétes múltja és gyanús jelene volt egy réges régen íródott könyvben. Abban Rosemary lakott.
Eleinte pont annyira semmi nem történt, mint Rosemaryvel sem, aztán az foglalkoztatott egyre inkább, hogy vajon tényleg pimaszul képes e lemásolni azt a történetet, és majdnem sikerült. Igaz a végre csavart rajta egy kicsit, így lett egy kis eredeti és izgalmas része is. Összességében azonban nem volt egy felemelő élmény.

6 hozzászólás
>!
Zanit
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

A történet 3/4-éig szinte le sem tudtam tenni, csak úgy faltam a sorokat. Nem is azért, mert valami hatalmas sztoriról van szó, hanem egyszerűen fúrta az oldalamat a kíváncsiság.
Miért van ez a sok szabály, mi a csapda, mi lesz a vége. Ám a valós befejezés csalódást okozott. Nem tudom, mire számítottam, de nem erre.
Nagyon hiányolom, hogy spoiler

>!
Saille P
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Nem mondom, izgalmas volt, olvastatta magát, és nagyon jó atmoszférát teremtett a Bartholomew-ház leírásával (majdnem olyan jó, mint Peter Cline 14-e). De egyrészt a sok misztikus előkészítés után másra, többre számítottam megoldásként spoiler, és innentől kezdbe némely rendszabály teljesen okafogyottá válik, mint hogy a lakásfelvigyázók nem alhatnak máshol éjszaka…. Másrészt a főhősnő klisés karakterétől ismételten frászt kaptam. Miért nem ó, miért nem gondolnak bele csöppet az írók, hogy ha egy női nyafka, szerencsétlenkedő főhősnőt spoiler mutatnak be az elején, az NEM lesz a végére Superwomangirl vagy mi!!!! Vag legalábbis én képtelen vagyok elhinni róla. Az ilyet fokozatosan kéne adagolni, nem az egyik lapon még visitozó és pisztolytól rettegő, a másikon már lángtengeren átgázoló! Ez levont nekem utólag az értékéből.

>!
mozso87
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Imádom Riley Sager stílusát és történeteit is. A harmadik könyvében sem csalódtam, bámulatosan ötletesek a történetei. És amikor már azt hiszed tudod mi történt, jön a hatalmas végső csavar. Jövőre pedig remélhetőleg jön a következő könyve is!

>!
Jetis
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Gyorsan olvasható, jól megírt könyv, nagyon tetszett. Erre a végkifejletre spoiler aztán nem számítottam. Kicsit hollywoodi volt a menekülés a végén, de ettől függetlenül tényleg jó könyv.

>!
Nóri_Varga
Riley Sager: Zárj minden ajtót!

Nagyon vártam ezt a könyvet, de sajnos csalódást okozott. Az Akarsz velem játszani? nagyon magasra tette a mércét, melyet most nem sikerült megugrania az írónak.

A történet lassú, időnként unalmas. A nyomasztó hangulatot sikerült megteremtenie, de nem a cselekmény kibontakozására várakoztam, hanem arra, hogy legyen már vége a könyvnek (nem szoktam félbehagyni), hogy tudjak valami jót olvasni.

Remélem, a következő regénye jobban sikerül!


Népszerű idézetek

>!
Angele P

Jót cselekedni remek dolog. Egy picit elviselhetőbbé teszi ezt a rohadt életet.

>!
Angele P

A letartóztatásáról szóló jegyzőkönyvben külön megjegyezték, hogy a gyilkosság időpontja éppen halloween éjszakája volt.

>!
Sz_Cs_Böbi

Üsd el az időt valamivel, különben az üt agyon téged.
Apám mondta ezt akkor, amikor az anyám megbetegedett, ő pedig elveszítette az állását. Ez volt a madárházépítési korszak: hosszú órákat töltött el a garázsban barkácsolva. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy mégis minek csinálja. Az egyik házikót festegette éppen, és így felelt: Mert szükségem van az életben legalább egy dologra, amiről én dönthetek.

96. oldal

>!
cintiaorban

Üsd el az időt valamivel, különben az üt agyon téged.

119. oldal

>!
cintiaorban

Sajnos azonban már jó ideje távol áll tőlem az optimizmus. Valahogy „leszoktam” róla.

132. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Stephen King (Richard Bachman): Blaze
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Marisha Pessl: Éjszakai mozi
Mary Higgins Clark: Hová tűntek a gyerekek?
Dennis Lehane: Egymásba veszve
Alafair Burke: Az ex
Julia Heaberlin: Véres margaréták
Helena Silence: Ezüsthíd
Lakatos Levente: Aktus