Várj, ​amíg sötét lesz 460 csillagozás

Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

ELHAGYOTT HÁZ, VÁRATLAN ÖRÖKSÉG ÉS EGY MÉLYEN ELTEMETETT TITOK – vajon kiderül-e az igazság? Maggie Holt hozzászokott, hogy mindenki arról faggatja, milyen volt a Beléndek-villában élni. Huszonöt éve, még kislányként költözött a szüleivel ebbe a különös, régi házba. Ám alig három hét után, a család az éjszaka kellős közepén menekült el onnan.
Maggie édesapja később könyvet írt a kalandról a Horrorház – igaz történet címmel, ami szenzációs világsiker lett: tele túlvilági szellemekkel és megmagyarázhatatlan eseményekkel. Ám Maggie sosem hitt el egy szót se belőle. Így amikor megörökli a Beléndek-villát, habozás nélkül visszatér oda. Csakhogy a házban egyre többször tapasztal olyan hátborzongató jelenségeket, amelyekről az apja írt a könyvében.
Talán mégsem volt kitaláció az egész? És miért leskelődnek Maggie után a helyiek? Mit titkolnak előle? Mi lehet félelmetesebb még a túlvilági szellemeknél is?

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Lettero, Budapest, 2021
400 oldal · ISBN: 9786155685491 · Fordította: Sajó Tamás
>!
Lettero, Budapest, 2021
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155921292 · Fordította: Sajó Tamás
>!
Lettero, Budapest, 2021
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155685484 · Fordította: Sajó Tamás

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Dane Hibbets · Ewan Holt · Jess Holt · Maggie Holt

Helyszínek népszerűség szerint

temető


Kedvencelte 87

Most olvassa 12

Várólistára tette 271

Kívánságlistára tette 261

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Elképesztően jó könyv volt! Egyetlen lapon sem hagyott alább az izgalom, a feszültség az utolsó utáni lapig kitartott. Nagyon jól felépített, nagyszerűen megírt borzongató történet. Riley Sager felkerült a kedvenc íróim közé, a Mester mellé.

5 hozzászólás
Márk_2011>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

ZSENIÁLIS! ZSENIÁLIS!
Már két kötetet olvastam az írótól, és nem nyűgözött le mostanáig!
Ezt a kötetet keresem évek óta!
Szellemek, borzongás, para, éjjel a mosdóig villany áradat kísér, mert annyira félek!
Nagyon jó volt!
Elhiszed olvasás közben, hogy ott tényleg szellemek élnek… És tényleg szellemek élnek?
Minden kiderül….. Olvassátok!

7 hozzászólás
mate55>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Vajon a szellemek, akik kísérthetnek, vannak olyan veszélyesek, mint az elrejtett titkok? Tulajdonképpen két gótikus stílusú, váltakozó idővonalú történet, ahol (múlt /25 évvel ezelőtti/ és jelen) a családi titkok hűvös rejtélyének keveréke találkozik a sötét ház szellemeivel. De valójában nem egy lidércek járta ház története, hanem egy kísértet-történet, egy család fájdalmáról, a már-már elfelejtett dolgok emlékeivel. Különösen jól összemosva a tény és a fikció közötti határt, egyesítve a lidérc-járta ház árnyait a korabeli thriller-regények jellemzőivel. Az eltemetett titkokkal teli légkörben és a környezetében Riley Sager spoiler néhány finom apró részlet révén, az elfeledett régiségektől kezdve a korábbi lakosok emlékéig. Maga az alaptézis nem ismeretlen, mivel egyetlen eleme sem eredeti. Sager ettől függetlenül ügyesen tartja fent a bizonytalanságot az innen-onnan leakasztott ötletek sokaságán, hogy ne legyen időnk azon gondolkodni, vajon hol is olvastuk az éppen aktuális jelenetet. Ezáltal nem egy már százszor olvasott történetet mesélt el, hanem mindazt a gyötrelmet, ami egy emberben, jelen esetben, egy fiatal lányban (Maggie) megy végbe. Még ha nem is lehet mindezt hitelesen bemutatni, az író mégis becsülettel próbálta ábrázolni az emberi agy és lélek vívódását ebben a szürreális helyzetben. A történet az elménk kikapcsolásával jobb híján az érzelmeinket aktiválja, amivel eléri azt, hogy ne legyen időnk azon mélázni, hogy a szereplők miért úgy cselekednek, ahogyan, illetve csóválni a fejünket a logikai ésszerűség következmények hamisságán. Mert Siger fogta az unásig ismert horrorok sablonját, majd bebizonyította, hogy lehet szórakoztatót alkotni, még akkor is, ha ismerős témákkal „játszik”.

cicus61 P>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

A Zárj minden ajtót nagyon jó volt, a Három lány nagyon nem! A harmadik könyvem az írótól és nagyon tetszett, de nem ajánlom este olvasni! :) Nagyon hátborzongató és olvastatja magát, alig vártam, hogy mi lesz a vége. Sokkoló volt! :) Persze a két idősík megint bejött, mint általában és a misztikum is benne volt rendesen!

9 hozzászólás
Kókuszka>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Maggie megörökli a baljós hírnevű Beléndek-villát, ahonnan 5 évesen fejvesztve menekült el szüleivel. Apja írt egy bestseller könyvet itt tartózkodásuk húsz napjáról, amely Maggie egész életét meghatározza, bár ő nem emlékszik rá, ezért ki akarja deríteni, mi a valódi és mi a hamis, meg szeretné ismerni múltját. Párhuzamosan olvashatjuk apja horror könyvét, amely sötét történetet hordoz: furcsa éjszakai zajok, szellemek, hirtelen fagyos levegő érzete, magától felkapcsolódó csillár és lemezjátszó és egyéb borzongató, természetfeletti jelenségek, valamint Maggie nyomozását a kísértetházról. A két idővonal találkozik, sok mindenre fény derül, a végén pedig egy egész doboz csavart rak bele az író.

Naiva P>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Az első könyvem volt Riley Sagertől. Hallottam már róla és én sem csalódtam benne. Tetszett, hogy mennyire kísérteties atmoszférát tudott teremteni. Hangulatos és borzongató volt. Nem vagyok félős és nem hiszek a kísértetekben, szellemekben, de este eléggé félelmetes olvasmány volt.
Gyakran úgy tűnt, hogy a ház saját személyiséget öltött a hátborzongató, gyilkosságokkal és hazugságokkal teli háttértörténettel.
A történet nagy vonalakban arról szól, hogy Maggie a bestseller író apja, híres könyvének árnyékában nőtt fel. Egy kísértetjárta házban töltött, rövid időszakukról szól és “igaz történetként” lett feltüntetve. A nőnek természetesen nincsenek emlékei az itt töltött időszakról, és fiatal kora óta mindig is úgy gondolta, hogy az apja csak kitalálta az egészet, hogy pénzt keressen. Az apja halála után lehetősége nyílik arra, hogy közelebb kerüljön az igazsághoz. Elhatározza, hogy kideríti az igazságot, és elindul, hogy kiderítse, mi is történt ott valójában több mint 25 évvel ezelőtt.
Gyors tempójú, rendkívül hangulatos thriller volt. Bár a befejezés és a konklúzió egy kicsit túl gyors volt, mégsem erre a végkifejletre számítottam.

1 hozzászólás
deen>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Sager eddigi legjobb könyve. Az előző történetei is tetszettek, de ezt most klasszisokkal magasabb színvonalon írta meg. A váltott idősíkok, a bizonytalanságok, az hogy a főszereplő sem emlékszik, hogy mi történt a múltban, teljesen valóságossá teszi a félelmeket. Ahogy halad előre a történet, úgy változik a magabiztos szellemek pedig nincsenek hozzáállás, a teljes para, mert mégis léteznek rémületig. Remekül felépített cselekmény, növekvő feszültséggel és egy nem hétköznapi befejezéssel. Krimi, thriller és egy jó adag paranormális jelenség ötvöződik a történetben, kiváló keveredéssel. Imádtam!

1 hozzászólás
dagikám>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Második könyvem az írótól,és most sem okozott csalódást.
Két szálon fut a történet,egyiken az apa verzióját ismerhetjük meg egy megírt könyvön keresztül, hogy mi történt 25 évvel ezelőtt, miután beköltöztek egy szellemjárta villába. A másik szálon a már felnőtt lánya költözik vissza az egykori otthonukba,hogy válaszokat kapjon a kérdéseire.
Engem végig izgalomban/félelemben tartott a könyv. A végén annyi csavar volt,hogy csak kapkodtam a fejem, hogy akkor most mi is van. Mindenképp elolvasom a szerző többi írását is.

smetalin>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Eléggé olvastatja magát a könyv! Én legalábbis állandóan olvastam volna, gondoltam hogy nem az lesz mint amiről szól, milyen szépen megfogalmaztam ejha!:)
Én nagyon bírom a misztikus cuccokat, és sajnos kevés a jól megírt könyv ezzel kapcsolatban, ez jól sikerült, bár több szállodai szobában olvastam és éjjel, nagyon vártam hogy sötét legyen, de nem féltem. Szeretek borzongani, ez inkább thriller mint horror.
Régi ház, recsegő padló-helyett gramofon……….Fejlődik az író, biztos keresem a többi ez utáni megjelenő könyveit.

3 hozzászólás
Navi P>!
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz

Sager egy zseni. Már az előző könyve is lenyűgözött, de ez …
Ilyen végkfejletre aztán nem számítottam. Mire képes a gyász, mennyire veszi el az ember eszét. S amikor felszínre kerülnek az eltemetett titkok, kiderül, hogy az sem minden úgy volt, ahogy …
Kifejezetten para volt, a vége pedig megdöbbentett.
Megértem a szülőket is, védeni akarták, de nem biztos, sőt, hogy ezt így kellett volna csinálni.


Népszerű idézetek

mate55>!

Ha elég valós tényt építesz bele a kitalációidba, összekuszálva egyiket a másikkal, mintha valami kígyófészket fonnál, sokan hajlamosak lesznek hinni neked. A politikusok régi trükkje ez.

Kapcsolódó szócikkek: politikus · tény
pribrgre P>!

Minden háznak megvan a maga története és titkai.

(első mondat)

mate55>!

Kevés olyan dolog van az életben, ami nagyobb csalódást tud okozni, mint az, ha rájössz, hogy a szüleid nem őszinték hozzád.

Kapcsolódó szócikkek: csalódás · őszinteség · szülő
pribrgre P>!

Nyilván rengeteg ember hisz a szellemek létezésében, de hát az emberek sok mindent elhisznek. A Télapót. Hogy nem volt semmilyen holdra szállás. Hogy Michael Jackson él, egészséges, és krupié Las Vegasban.

22. oldal

Belle_Maundrell >!

A gyász ki tud fogni az emberen. Sok órán keresztül nyugodni hagy, és amikor az ember lelke lehiggadt, hirtelen elé ugrik, mint egy csontváz a vidámparki szellemvasúton, és arcul csapja a gyász összes fájdalmával.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyász
Mónika_T P>!

Minden háznak megvan a maga története.
A miénkben hemzsegnek a kísértetek.
Meg a hazugságok.

FreeAngel>!

– Őrjítő érzés, ha nem hisznek az embernek.

209. oldal, Július 1., 6. nap

Mónika_T P>!

– Bizonyos ígéretek arra valók, hogy megszegje őket az ember.

>!

Meg lenne lepve, ha tudná, milyen bonyolult a gyermeki lélek.

Mónika_T P>!

– Hogy hiszek-e kísértetekben? Nem igazán. Legalábbis abban nem hiszek, amit általában természetfölöttinek hívnak az emberek. De abban igen, hogy szoktak történni dolgok.
Olyanok, amelyekre nincs magyarázat, bárhogy is próbálkozunk megérteni őket. Félelmetes titkok. Így nevezte őket a nagyanyám.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház
Stephen King: A halálsoron
Dennis Lehane: Viharsziget
Erin A. Craig: House of Salt and Sorrows – Só és bánat háza
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
John Cure: Hontalan lelkek
Chris Carter: Kivégzés