Azt ​mondták, válnak 10 csillagozás

Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Egy gyermek életében mindig nagy megrendülést okoz a szülők válása. Rigó Kata egy kisiskolás hangján meséli el, milyen a vihar előtti csend, milyen, amikor váratlanul beüt a ménkű, és a gyerek azt hiszi, mindez miatta történt. Őszintén mesél a haragról és a fájdalomról, a szomorúságról, a reményről és a megbékélésről. Az illusztrátor, Holló Kati, számára fontos, emlékeket idéző, régi ruhadarabokból varrta képeit. Ajánlom a könyvet minden gyermeknek, akinek szétváltak a szülei, és azoknak is, akiknek együtt élnek, szülőknek és pedagógusoknak, hogy észben tartsák, mennyire fontos ebben a gyakori, de mindig nehéz helyzetben odafigyelni és érzékenyen reagálni a gyermekek érzelmi szükségleteire.

Dragomán Judit
klinikai gyermekpszichológus

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Betűtészta, 2018
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155587221 · Illusztrálta: Holló Kati

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Véletlenül került a kezembe ez a könyv, de mivel engem is érint, nekem is elváltak a szüleim, bár nem ilyen kicsi koromban. Ez egy szűkszavú könyv, ami egy 7 éves kisfiú szemszögéből mutatja be szülei válásának történetét. Valószínűleg a személyes érintettségem okán, de megfogott ez a szikár stílus. Tetszett. Illenek hozzá ezek a textillel kiegészített rajzok is. Mekkora a felelőssége itt is a szülőknek…

>!
meseanyu MP
Rigó Kata: Azt mondták, válnak

A szöveg nagyon jó: intelligens, érzékeny, életszerű. Viszont az illusztrációk sajnos nem nyerték el a tetszésemet. Érdekesek, újszerűek, és illenek is a történethez, de valahogy mégsem elég jók, valami hiányzik. A borító különösen kevés esztétikai értékkel bír számomra.

>!
katen P
Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Jaj, nagyon fájdalmasan szomorú, szép könyv.
A szívem szakad meg ezekért a kismackókért.

De továbbra is fenntartom, ezt sem hiszem hogy szívesen olvasnám gyereknek, még ha szitu van sem. Mint Lili vagy Apufa. Szabad ilyen könyvekkel nyomasztani egy amúgy is traumatizált gyereket? Annyira nehéz!! Soha ne legyen ezekre szükségünk!!

>!
gab001 P
Rigó Kata: Azt mondták, válnak

A történet pontosan arról szól, amit a cím alapján várunk. Átélhetjük Barnival, hogy pontosan milyen is, ha a szülők úgy döntenek, hogy külön folytatják az életüket. A mondanivaló és a hangulat is elég komor, akárcsak az illusztráció. Ez utóbbi elég egyedi, mivel textilalapú. Nem igazán tudom, hogy adnám-e gyerekek kezébe, de nem árt, ha meg van a lehetőség rá. Okos könyvecske.

>!
Betűtészta, 2018
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155587221 · Illusztrálta: Holló Kati
>!
dianna76 P
Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Ez megint egy olyan könyv, amit a fontossága miatt nem tudok kevesebbre értékelni öt csillagnál. Persze nem elég, hogy egy könyv fontos témát dolgoz fel, fontos a stílus, nyelvezet és tartalom is. Itt azt gondolom mindezek rendben voltak.
Munkahelyemre vittem magammal a könyvet aztán végül nem ott olvastam, s a kolléganőm, fellapozva csupán ennyit mondott: „- Ez szomorú!”. Nos, nekem inkább az őszinte, és valóságos jelzők jutnak eszembe elsőre. Nagyon jól szemlélteti mit érezhet, gondolhat, vagy éppen hogyan viselkedhet egy gyerek a szülei válásakor. Önhibáztatás, tagadás (álomnak vélés), düh-harag mások felé, figyelemzavarok és az engem is szétosztanak? érzés. Ezek mind jelen vannak ebben a rövidke könyvben. Szerencsére ez a történet egy békés válást ismertet, ahol a szülők a gyermek érdekében együtt tudnak működni. A gyermek is maradhatott a saját környezetében. De sajnos nem mindig ez a helyzet.
Az illusztrációk egyedisége, sajátossága tetszett. Először megütköztem a medvefejeken, és nem értettem miért nem embereket ábrázolnak a rajzok. Aztán megadtam magamnak a magyarázatot: a kisebb gyerekek jobban át tudják érezni egy történet lényegét, ha állatok a szereplői.

>!
Betűtészta, 2018
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155587221 · Illusztrálta: Holló Kati
>!
Zoe27
Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Életszerű leírás….
Néha viszont jobb a válás, mint egy nehezített családi légkör.
Az illusztrációk viszont nem tetszettek… :/ ( ezért a fél csillag levonás.)

>!
Enikő_Juhos P
Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Nagyon szomorú könyv. Nem voltam gyerekként ilyen helyzetben, de nagyon áttudtam élni. Nem lenne szabad ilyennek megtörténjen. :( Az írása nagyon jó, egyszerű, ha valaki mégis ebbe a helyzetbe kerül, segíthet feloldani a szorongást és a dühöt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Emily Menendez-Aponte: Anya és apa válnak
Janikovszky Éva: Már megint
Simon István: Mirza
Molnár Ferenc: A kékszemű
Donászy Magda: Táltosmackó
Babos Eszter: Molly és Milo, a szeleburdi manók
Bábel Antónia: Galádka rémtettei
Kiss Ottó: Ne félj, apa!
Balázs Ágnes: Neveletlen ABC
Nógrádi Gábor: Hogyan neveljünk?