Indul ​a bakterház 520 csillagozás

Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház Rideg Sándor: Indul a bakterház

„Regényemben mindössze arról teszek bizonyságot, hogy egy szekérderéknyi vidámság jobban élteti az embert, mint száz vagon keserves sóhajtás és ugyanannyi szomorúság… Jelen munkámat annak idején azért írtam, hogy olvasóimat megajándékozzam a szertelen vidámság és nevetés örömével és ez alkalomként szolgált nekem arra is, hogy támadást intézzek a határtalan butaság világa ellen, amelyet tiszta szívből utáltam.” Rideg Sándor

Eredeti megjelenés éve: 1943

>!
Lazi, Szeged, 2015
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632672892
>!
Lazi, Szeged, 2010
182 oldal · ISBN: 9789632670898
>!
K. O., Budapest, 2005
162 oldal · ISBN: 9632190548

13 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Bendegúz · Szabó bakter · patás · ténsasszony


Kedvencelte 91

Most olvassa 15

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Rideg Sándor: Indul a bakterház

Az a baja a világnak, h. nem a tehénpásztorok kormányozzák.

>!
Lazacc
Rideg Sándor: Indul a bakterház

Ezt a könyvet nem tudtam úgy olvasni, hogy a fejemben ne a film hangja visszhangozzon.
Azon ritka esetek egyike, amikor – szerintem – a film a jobb, abból ugyanis kimaradtak a regény unalmas oldalai. A könyvvel viszonylag lassan tudtam haladni (150 oldal 5 nap alatt), nehéz volt az irodalmi nyelvhez szokott szememnek az archaizáló paraszti tájszólás olvasása.

>!
Tilla
Rideg Sándor: Indul a bakterház

A filmet nem szerettem, ezért nem olvastam a könyvet sem eddig. Kár volt, mert nagyon élveztem, hangosakat nevettem olvasás közben, pedig az nem szokásom. Mától ezt fogom elővenni, ha jókedvre van szükségem, gyógyhatású készítmény, mellékhatások nélkül, bármely életkorban ajánlott.

5 hozzászólás
>!
pepege MP
Rideg Sándor: Indul a bakterház

A filmet rengetegszer láttam, nagy kedvencem. Kíváncsi voltam, hogy milyen lehet a könyv (bár ritkán szoktam ezt a sorrendet követni), gyanítom, a film varázsa elhalványította a könyv kiválóságát. Nem tudtam, de talán nem is akartam, elvonatkoztatni a filmtől: szinte láttam magam előtt Bendegúzt, a Banyát, a Baktert meg mindenkit és hangjuk csengett a fülemben.
A regényt a film remekül követi, persze maradtak ki belőle részek, de azon kivételek egyike, amikor – számomra – a film jobb, mint a könyv.

1 hozzászólás
>!
sophie P
Rideg Sándor: Indul a bakterház

Meglepetés nem ért egy se, ez csak természetes.
Azt azért próbálgattam, amennyire csak tudtam, hogy kicsit másképpen képzeljem ezt vagy azt a szereplőt, mint ahogy a megfilmesítésben volt. Próbálgathattam, merthogy olyan pontosan volt megfogalmazva mondjuk Csámpás Rozi, hogy az kész filmfőszereplő karikatúra. Hogy Bendegúzt ne is mondjam, aki abszolút egyenlő. A szójárás meg a fülemben cseng, kívülről tudom.
Ez már csak így marad, nincs mit tenni.

>!
csillagka P
Rideg Sándor: Indul a bakterház

Bevallom nem volt az én világom, nem szeretek 90+os könyveket lepontozni, viszont most kénytelen vagyok szembe menni az árral, nagyon sok minden nem tetszett, nekem inkább gyomorforgató a balhé, semmi vicceset nem találok a verekedésekben és a kölcsönös kiszúrásokban.
Megrökönyödve tátott szájjal olvastam végig, asszony verve jó részeknél pedig kimondottan késztetést éreztem a könyv széttépésére.

8 hozzászólás
>!
Youditta
Rideg Sándor: Indul a bakterház

Voltak benne vicces részek, amin tényleg jókat tudtam röhögni. Azért kegyetlen könyv is, és jó néhány részen nem tudtam nevetni, inkább csak szemöldököt emelgetni.

>!
bagie P
Rideg Sándor: Indul a bakterház

A filmet már többször láttam, és ugyan nem kedvenc, de nagyon jókat vigyorgok, ahányszor csak nézem. A filmhez képest a könyv más: vannak részek, amelyek nem kerültek a filmbe, vagy másképp vannak…bevallom kicsit össze is zavarodtam olykor. Néhány szereplő annyira más a könyv szerint, mint a filmben lett; és bevallom a filmben „pozitívabb” lett mindenki, nagyon jól sikerült szereplőgárdát sikerült összehozni.
Alapvetően nem bánom, hogy elolvastam a könyvet, de igazi élmény a film volt a kettő közül.

>!
Zanit
Rideg Sándor: Indul a bakterház

A filmet minimum 50 alakalommal láttam, a könyvet most olvastam először. A hangulat és a szövegek nagy része ugyanaz. Főleg az eleje tetszett, amikor szinte minden szóról szóra úgy volt, ahogy a filmben. A fél csillagos levonás a kicsit unalmasabb részek miatt van (amik szerencsére nem kerültek be a filmbe).


Népszerű idézetek

>!
VERDI

Az ÉLET ÉRTELME:

Hazafelé menet elgondolkoztam a világ során. Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem a tehénpásztorok kormányozzák. Ha én valamikor miniszter leszek, mindent visszájára fordítok. A csősztől elveszem a bunkósbotot, a revolvert szintén a saját derekamra kötöm. A pofonokat végleg eltiltom.
Aki vét a törvény ellen, azt fölpofoztatom a bakterral. Az ország vászontarisznyájára lakatot tétetek, nehogy kilopják belőle a pénzt. Konc bácsi minisztertanácsos lesz a tudománya miatt. Ha pedig ő lesz a tanácsos, jó lett volna megkérdeznem tőle, hogy mikor leszek miniszter, mert egyrészt az éppen nekem való hivatal, másrészt meg úgy se akarok sokáig itt maradni ennél a bakternál. Ha én leszek a fő, nem lesz panasza a szegény embernek, mert még a Bundás kutyának is akkora pampuskát juttatok, mint a két öklöm. Törvénybe iktatom, hogy palacsintán köll élni a tehénpásztornak.

83. oldal (Ciceró Kiadó)

1 hozzászólás
>!
Diosz P

Én aztán végigöntöttem egy vödör vizet a banya hátán. Éppen föl akartam tápászkodni, mikor a másik vödör vízzel szemközt zúdítottam. Nem is volt ő még ilyen tiszta, mióta a bába megfürdette, az pedig régen lehetett, valamikor a tatárjárás idejében.

90. oldal

>!
mandarina

Fogtam a két csizmát és kidobtam a vasútárokba. Ilyen holminak nem adok helyet a bakterházban. Elég szép tűlem, hogy a banyát is megtűröm.

>!
VERDI

Amint ülök-ülök, eccer csak Konc bácsi rám kiált:
– Gyere már ide, te! Ismertem én apádat is. Hogy hínak?!
– Regős Bendegúz vagyok! – mondom.
– Aunye, de szép neved van. Derék ember apád. Nagyon jól ismerem. Anyád valamivel kisebb apádnál. Így van-e?
Majd hanyatt vágódtam a csudálkozástól. Honnan ismeri ilyen jól a szüleimet?

36-37. oldal (Ciceró Kiadó)

>!
VERDI

– Meggyógyítom én keedet egykettőre – mondta a piócás –, ámbár kendnek mán igen erős lóganéj szaga van, ez pedig a legrusnyább állapot, akármit is mond a kormány, emmán a legutolsó stáció, csak azér, nehogy elkámpicsorodjon, mert ha én eccer aszondom, hogy kelj föl, Lázár, akkor ugrani köll a halottnak.

54. oldal (Ciceró Kiadó)

>!
mandarina

Konc bácsival megbeszéltük, hogy könyvet írunk a bakterházról. Ő előre ír egy előszót, én meg hátra. A ténsasszony nevit is kiírjuk, de csak kisbetűvel: őrá kár lenne a sok téntát pocsékolni.

>!
VERDI

Amint keresztülhajtottam a teheneket az országúton, egy hatalmas pénzes erszényt találtam. Gyorsan eltettem az ingem mögé. Majd ha nem látja senki, megnézem, hogy mennyi pénz lehet benne. Ha úgy történne velem is, mint a mesében történt – gondoltam –, biztosan gazdag ember leszek. Akkor azután itt hagyom a bakterházat, mint Szent Pál a bornyikokat. A banyának azt se mondom: Fapapucs! Hála Istennek, most én is becsületes megtaláló vagyok. . . Az erszényt vissza nem adnám a gazdájának akkor se, ha két hónaljmankón gyönne elém könyörögni. Nem bizony!. . . Nem azé a madár, aki elrepíti, hanem aki megfogja… Ha minden jól üt be az erszényemmel, megveszem az útkaparó házát a kaszálóval meg a tehenekkel. Tollas kalappal meg puskával járok a határba, és minden paraszt hátuljába beleeresztek egy-két golyót.

Ezt a büdös baktert pedig megfogadom tehénpásztornak, de ha a legkisebb panaszt hallom rá, irgalmatlanul fölpofozom, ez már biztos. De a ténsasszonyt? Hohó! Őt még látni se akarom.

33-34. oldal (Ciceró Kiadó)

3 hozzászólás
>!
ludovika

Mert tuggya meg ország-világ, hogy én mindig jó szándékú gyerek voltam, csak mire a végire értem a szándékomnak, esett bele a fene.

22. oldal (1)

>!
VERDI

A legnagyobb istenáldás a kukoricagombóc. Nemcsak azért, mert csövesen terem, hanem ha a magamfajta ember bevesz belüle ötvenet, akkó félesztendeig egyátajján nem kíván enni, inni, akár a púposteve a sivatagba. Igaz, ezt az étket nem szokták enni azok a sárvizbélű úriemberek, de nem is tudják űk, hogy mi a jó.

103. oldal (Ciceró Kiadó)


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Hamvas Béla: Karnevál
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Vavyan Fable: Mesemaraton