The ​5th Wave (The 5th Wave 1.) 25 csillagozás

Rick Yancey: The 5th Wave Rick Yancey: The 5th Wave

After the 1st wave, only darkness remains. After the 2nd, only the lucky escape. And after the 3rd, only the unlucky survive. After the 4th wave, only one rule applies: trust no one.

Now, it's the dawn of the 5th wave, and on a lonely stretch of highway, Cassie runs from Them. The beings who only look human, who roam the countryside killing anyone they see. Who have scattered Earth's last survivors. To stay alone is to stay alive, Cassie believes, until she meets Evan Walker. Beguiling and mysterious, Evan Walker may be Cassie's only hope for rescuing her brother--or even saving herself. But Cassie must choose: between trust and despair, between defiance and surrender, between life and death. To give up or to get up.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Penguin, New York, 2013
460 oldal · ISBN: 9780141345819
>!
Penguin, Great Britain, 2013
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141366470
>!
480 oldal · ISBN: 0399162410

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az ötödik hullám trilógia

38 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2019. szeptember 21., 04:20


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

abstractelf>!
Rick Yancey: The 5th Wave

Az érzések… az érzéseeeek!
Nem bírok lenni enélkül a könyv nélkül.
Hogy fogom kiheverni ezt a szívfájdalmat?

A háttérvilág szuperérdekes, és sokkoló, és jóságos ég.
A történet pörgős, fordulatos, és kikészítő.
A karakterek darabokra törték a szívemet úgy nyolcmilliárdszor… de hát ki számolja itt a végén.
A romantika… akkora shipelés volt a részemről.

De nem megy – erről a könyvről még nem tudok koherensen írni, mert letaglózott, és minden érzelmemmel profi szinten játszadozott el. Abszolút favorit regény.

7 hozzászólás
readbyhelena>!
Rick Yancey: The 5th Wave

Jajj, hogy én mennyire szeretem ezt a könyvet!!! ❤ 2016-ban olvastam el magyarul először és rögtön megvett magának a történet! Nagyon izgalmas, pörgős könyv és a világ is teljesen magával ragadó. Szerettem mindenkit ebben a könyvben, a gonosz szereplők is iszonyatosan jól ki lettek találva. Tudom, hogy vannak gyengeségei is a sztorinak de mivel engem pont jókor 'talált meg' ez a könyv így engem ezek nem zavartak. Örülök, hogy végre angolul is el tudtam olvasni, már régóta tervben volt. :)

Viki55>!
Rick Yancey: The 5th Wave

Just wow…
A legjobb könyv, amit idén olvastam. Már az első oldalaktól tudtam, hogy kedvenc lesz.
Még mindig a hatása alatt vagyok.
Egyszerűen fantasztikus minden ebben a könyvben, a történet, a szereplők, az írásmód, a világ, minden.
Imádtam, hogy több szereplő szemszögéből is olvashattam. Cassie-é tetszett a legjobban. Talán azért, mert olyankor Evan is vele volt:)
A vége…. inkább nem mondok semmit. Akarom a következő rész, most!!!
A film adaptációt nagyon jóra meg lehet csinálni, Chloe Grace Moretz szerintem tökéletes lesz a szerepre. Alig várom:)
Ha lefordítják magyarra, hatalmas rajongótábora lesz itthon is.

hellodorie>!
Rick Yancey: The 5th Wave

Nem számítottam egy ennyire intenzív, izgalmas, különleges, fordulatos könyvre, de nagyon boldogan vettem tudomásul ezt a kellemes csalódást, mert hogy… letehetetlen volt.
Populáris témát dolgoz fel, de teljesen új köntösbe öltöztetve – az idegenek látogatása mellett hangsúlyozott figyelmet kap az emberiség embersége is. Sőt.
A több nézőpontos narrációt borzasztóan jól sikerült eltalálni, mindig ott és akkor ért véget egy nagyobb fejezet, ahol kellett. Tökéletesen fokozta az izgalmat, és ezáltal jobban megismerhettük a többi szereplő történetét, személyiségének mélységeit, amelyek nagyon-nagyon jól felépítettek; ritkán találok ennyire kidolgozott, egyedi, valósnak tűnő karaktereket. Egyszer sem kellett kiesnem a könyv ritmusából, mert nem tudtam elhinni, hogy azt érzik, amit éreznek.

A fogalmazásmód gyönyörű, nagyon szépek, részletesek, pontosak a leírások. Egyes mondatokat külön élvezet volt olvasni, annyira jól szerkesztettek. :D A könyv megtalálja az egyensúlyt a komoly és a humoros, szarkasztikus részek között, amely annyira jólesővé teszi az olvasását. Ritkán nevetek fel hangosan olvasás közben, itt többször is megtörtént.
A fordulatok egy része várható volt, de igazából sosem lehetünk biztosak semmiben, így osztozhatunk az aktuális mesélő kétségeiben és félelmeiben. Magyarul tűkön ülve olvastam az éjszaka közepén, mert itt nem lehet abbahagyni, muszáj még egy fejezet! Imádtam, ahogy összefutottak a szálak, és mindig próbáltam már előre kibogozni, hogy akkor mi is van itt kérem szépen. Ez az egyik dolog, ami annyira megfogott – együtt éljük át az eseményeket a szereplőkkel, és bár vannak plusz információink, az író mégis képes a sötétben tartani bennünket is. Állandó paranoia.

Örültem, hogy a romantikus részek nem lettek nagyon eltúlozva, nagyon minimális volt, ami kevésbé nyerte el a tetszésemet spoiler, de szerencsére nem volt nyáltenger. Remélem, a következő részekben nem terveznek semmiféle szerelmi háromszöget kibontani.

A könyv vége egészen jól lezárt, önmagában is megállja a helyét, nincs komoly függővég, de azért bizonyára elbírja a hátán a következő köteteket.
Összességében nagyon jó könyvnek tartom, mindenképpen ajánlom olvasásra, még azoknak is, akik kicsit ódzkodnak az űrlényes dolgoktól, mert ez más. És nincs benne sem zöld marslakó, sem mechanikus póklábakon járó szuperszámítógép, amely lézersugárral darabolja fel és süti ropogósra egy csapással az embert.

Lex>!
Rick Yancey: The 5th Wave

” If aliens ever visit us, I think the outcome would be much as when Christopher Columbus first landed in America, which didn’t turn out very well for the Native Americans.„ (Stephen Hawking)

Nem nagy elvárásokkal kezdtem neki a könyvnek, és számítottam rá, hogy nem fog bennem különösebb rajongás kialakulni iránta. De kíváncsi voltam rá, mert sok pozitív értékeléssel találkoztam, plusz jön a film is. Talán az a szerencsém, hogy így álltam hozzá, így elmondhatom, hogy körülbelül azt kaptam, amit vártam. Bizonyos területeken többet is, mint reméltem, de az ellenkezője is igaz.

A világfelépítés… Majdnem azt írtam, hogy nagyon jó. Aztán kicsit belegondoltam, és bizony még most is vannak feketén tátongó lyukak a történetben. Vannak dolgok, amik vagy egyáltalán nem tisztázódtak még, vagy ha meg is lettek magyarázva, akkor zavarosak. spoiler Viszont magát az elgondolást érdekesnek találom, a hézagokkal együtt. spoiler

A cselekményben zavart, hogy sokáig tartott bizonytalanságban az író, nem lehetett igazán tudni, hogy most kik a rossz fiúk és kik a jók, és bevallom egy idő után már alig bírtam követni, hogy melyik szereplő éppen mit gondol. Nyilván nem lenne értelme azonnal mindent elárulni, de kicsit nagyon elnyújtottnak éreztem már. Amúgy pedig, ha visszagondolok a történetre, igazából eléggé lapos a cselekmény nagy része. A vége mozgalmas, de azon kívül csak nyúlik és nyúlik a story.

Amivel alapból megkavart az író, az a szereplőváltás volt. Nem számítottam rá, abszolút fel voltam készülve, hogy végig Cassie szemén keresztül fogjuk látni a dolgokat, és amikor egyszer csak átváltottunk Ben-re, természetesen folytatván E/1-ben a történetet, akkor legalább 5 oldalon keresztül próbáltam beleerőszakolni a jelenetbe Cassie-t, és értetlenül bámultam a sorokat, mert annyira nem illett bele még a lány múltjába sem a jelenet. Szóval, segíthetett volna az író egy név kiírással, vagy valami, hogy ne zavarodjak így meg. Mert azt elismerem, hogy szükséges volt a több nézőpont (spoiler).

A karakterekkel nem igazán vagyok megelégedve, elég gyengére sikerültek. Cassie sok helyen idegesített, Ben valahogy nem érdekelt (sajnos elég sok rész jutott neki a könyvben…), Evan viszont nagyon, de róla meg keveset tudtunk meg (bár lehet nincs is mit tudni, elég sablonkarakter szaga van). A szerelmi szál pedig említésre sem méltó. A semmiből jött és pontosan annyi érzelmet is tartalmaz. A mellékszereplők azt mondhatom, hogy nem voltak rosszak, Ben társait kifejezetten érdekesnek találom. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a későbbiekben. Mert ezt azért elérte a regény, hiába szapulom itt, azért elismerem, hogy van benne valami, ami vonz.

A borító nekem nagyon tetszik, különösen az átlátszó betűk nagyon egyediek. És a legjobb, hogy csak a bevezető után tűnt fel nekem, hogy egy baglyot formáznak a fák, és ettől függetlenül egy baglyos könyvjelzőt választottam ki a könyvhöz. Tudat alatt lehet, hogy mégis csak észrevettem én azt a baglyot. :)

Az író stílusa volt még, amit meglehetősen furcsálltam. Sok gondom is volt vele az elején, de akkor még én éreztem magam hülyének. Aztán viszont szaporodott a számuk a furcsábbnál-furcsább mondatoknak, és azért felötlött bennem, hogy talán mégsem velem van a baj.
Pár példa:
Now I was watching him through the kitchen window. Now+past tense. Utánanéztem, és ez mindenképp furcsának hat, de megoszlanak a vélemények a helyességéről. Nem bírálok, mert nem vagyok perfect angol, de nekem ez így furán jön ki.
He busted out in tears. Fell onto the path and gave in to it, the bigness of it, the big Buick that’s parked over you, the horrible feeling that, as bad as it’s been, it’s going to get worse. Őszintén szólva, halvány dunsztom nincs, hogy itt mit akart. Van egy múltbéli jelenet, és közbe behozza ezt a kocsi alatti jelenbeli jelenetet. Lehet, más megérti ezt a mondatot, én nem.
By day the refugee camp ringing Wright-Patterson swims in a dense, choking fog. Őőő… komolyan, kezeket a magasba, aki tudja, hogy van ez!
In the distance, a crow’s harsh call, but that was the only sound I heard. Magyarul: A távolban, egy varjú éles rikoltása, de ez volt az egyetlen hang, amit hallottam. WTF?
The instinct burned into me from months of drilling to return fire is very hard to resist. Értelmes a mondat, de annyira nyakatekert, hogy jó párszor neki kellett futnom.
Aztán voltak olyan részek is, ahol (ahogy az író később fogalmazott) a szereplők egyfajta testen kívüli élményt éltek át. Ezt csak egyszer írta így, pedig volt pár olyan jelenet, amikor egyszer csak E/3 személyben kezdett el az éppen narráló szereplő beszélni önmagáról.
Pl: …then bursting from the tree line into an open field, the frozen ground crunchy beneath my boots, under the dome of the indifferent sky, the brilliant blue curtain drawn over a billion stars that are still there, still looking down at her, the running girl with her short hair bouncing and tears streaming down her cheeks…

3 hozzászólás
szeszi>!
Rick Yancey: The 5th Wave

Uj kedvenc. Vicces, cselekmenyes, letehetetlen.

Viri>!
Rick Yancey: The 5th Wave

Nagyon tetszik! Izgalmas és bármikor elkezdem olvasni nagyon nehezen teszem le. Főleg este. (:

Semi>!
Rick Yancey: The 5th Wave

4 csillag, mert voltak benne hibák, de összességében szerettem.
Itt írtam róla egy ajánlás-féleséget nagyon röviden: http://semicolon.gportal.hu/gindex.php…

A történet maga nagyon tetszett, ezért vettem meg. De az első harmada nekem nagyon vontatott volt, ráadásul mikor először bejött spoiler szemszöge, akkor fogalmam sem volt mi történik. Ugyebár folyamatosan „he”-vel jellemezték őt, én meg nem értettem, hogyan változott át Cassie fiúvá egyetlen fejezet alatt. Gondolom azért nem írták ki, hogy más szemszögéből van, mert még az is csattanó akart lenni, hogy a srác egyáltalán túlélte. De valahogy akkor is tisztázhatták volna, mert én már azt hittem megőrültem, hogy nem értem, mi történik.
Néhány csattanó nem is volt igazán csattanó. Most komolyan, hány embert lepett meg, hogy spoiler? Szerintem őszintén szólva senkit, ezért nem igazán értettem, hogy miért kellett ennyi ideig húzni, mert nekem pl már egy-két sejtelmes mondat után leesett.
Cassie személye nagyon tudott idegesíteni, egy csomószor elviselhetetlen volt. Meg tudtam volna őrülni, mikor nem tudta eldönteni, hogy bízzon-e Evan-ben vagy nem, de végülis mindegy, mert Evan szexy és Evan csokiszagú, és Evan helyes. És a spoiler is olyan non-sense volt. Hirtelen a semmiből jött és Cassie spoiler Tudni kell rólam, hogy Ron Weasley érzelmi szintjén állok, szóval nekem az Evan-féle nyáladzások fordított hatást váltanak ki. :D
Ami még nem tetszett, az az, hogy számomra túl hatásvadász volt. De az is lehet, hogy nem az író volt hatásvadász, hanem Cassie volt önsajnáltató. Olvasás közben több oldalszámot is kiírtam egy lapra, hogy majd megemlítsem azokat a mondatokat, amitől végképp falnak tudtam volna menni, de elhagytam a lapot :D

Viszont egy csomó dolog volt, ami tetszett benne. Evan nem lett a kedvencem, számomra egy totál sótlan tipikus, átlagos hősszerelmes (aki a vége felé azért már egy kicsit belopta magát a szívembe), viszont Ben annál inkább bejött, és nagyon tartottam attól, hogy spoiler Én őt mindig a The 100-os Bellamyként képzeltem el :3 Tetszett a váltott szemszög, rengeteget dobott a könyvön. Az utolsó 150-200 oldal pedig nagyon erős volt, már-már lebilincselő. Nem is kérdés, hogy elolvasom-e a többi részét, de nagyon remélem, hogy nem kell csalódnom bennük. :)

heysunny P>!
Rick Yancey: The 5th Wave

HOGY LEHETETT ÍGY VÉGE? HOGYAN?
Na jó, talán annyira nem volt sokkoló. De most mi lesz azzal a tátongó űrrel a mellkasomban, amit a kötet vége okozott? Ki fogja azt meggyógyítani?
Követelem a következő részt, most. Nem szeptemberben. Most.
Olvastam néhány kritikát, és sokan unalmasnak tartják ezt a könyvet. Hát, ízlések és pofonok… Lassan indult be, ezt aláírom. De utána annál jobb lett és személy szerint én nagyon élveztem a bevezetését az egész fő cselekménynek. Eleget tudtunk meg a világról és a körülményekről. A legjobban pedig talán az tetszett, hogy imádtam a karaktereket. Nagyon jó ötlet volt több szemszögből bemutatni, és még jobb volt látni, ahogy tényleg minden karakter máshogy gondolkodik, más személyisége van.
Humoros, szellemes, (szerintem) izgalmas és magával ragadó (hatalmas önkontroll kellett ahhoz, hogy felálljak a képernyő mellől és abbahagyjam egy kis időre az olvasását és ki tudjak takarítani). Nagyon tetszett.
Ja, és kaphatok én is egy Evant?
(p.s.: könyörgök, csak ne legyen Cassie-ből Bella Swan Prototípus 46 a sorozat végére.)


Népszerű idézetek

heysunny P>!

Some things you can never leave behind. They don't belong to the past. They belong to you.

heysunny P>!

“I had it all wrong," he says. “Before I found you, I thought the only way to hold on was to find something to live for. It isn't. To hold on, you have to find something you're willing to die for."

abstractelf>!

Am I crazy? Have I lost my mind? You can only call someone crazy if there’s someone else who’s normal. Like good and evil. If everything was good, then nothing would be good.
Whoa. That sounds, well…crazy.
Crazy: the new normal.

4. oldal, 2. fejezet (Penguin, 2013)

heysunny P>!

You know how sometimes you tell yourself that you have a choice, but really you don't have a choice? Just because there are alternatives doesn't mean they apply to you.

Rémálom P>!

And it occurs to me that there’s no real difference between us, the living and the dead; it’s just a matter of tense: past-dead and future-dead.

heysunny P>!

“There’s so much I wanted to do,” Lizbeth said. “I’ve never even…” She choked back a sob. “You know.”

“I’ve got a feeling a lot of ‘you know’ is going on right now,” I said. “Probably right underneath these bleachers.”

“You think?” She wiped her cheeks with the palm of her hand. “What about you?”

“About ‘you know’?” I had no problem with talking about sex. My problem was talking about sex as it related to me.

“Oh, I know you haven’t ‘you know.’ God! I’m not talking about that.”

“I thought we were.”

“I’m talking about our lives, Cassie! Jesus, this could be the end of the freakin’ world, and all you want to do is talk about sex!”

heysunny P>!

He looked at me and smiled reassuringly and said, “Everything’s going to be okay,” because that’s what I wanted him to say and it’s what he wanted to say and that’s what you do when the curtain is falling—you give the line that the audience wants to hear.

abstractelf>!

You can’t band together to fight without trust. And without trust, there was no hope.
How do you rid the Earth of humans? Rid the humans of their humanity.

12. oldal, 4. fejezet (Penguin, 2013)

abstractelf>!

He had given in to hope, and that will kill you. It kills you before you die. Long before you die.

13. oldal, 4. fejezet (Penguin, 2013)

heysunny P>!

The creepiest thing, creepier than the abandoned cars and the snarl of crumpled metal and the broken glass sparkling in the October sunlight, creepier than all the trash and discarded crap littering the median, most of it hidden by the knee-high grass so the strip of land looks lumpy, covered in boils, the creepiest thing is the silence.


A sorozat következő kötete

The 5th Wave sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Sanderson: Skyward
Stephenie Meyer: The Host
Suzanne Collins: The Hunger Games
Susan Ee: World After
Erik J. Brown: All That's Left in the World
Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Burning
Alexandra Bracken: Never Fade
Tahereh Mafi: Defy Me
Marie Lu: Legend
Alechia Dow: The Sound of Stars