Tűztrónus (Kane krónikák 2.) 171 csillagozás

Rick Riordan: Tűztrónus

Az ókori Egyiptom istenei rászabadultak a mai világra, és azóta Carter Kane és a húga, Sadie komoly bajba került. Az Élet Házának leszármazottaiként a Kane testvérek rendelkeznek bizonyos képességekkel.

Ám most az eddig legnagyobb ellenségük – Apóphisz, a káosz kígyója – arra készül, hogy kitörjön börtönéből. Ha a gyerekek nem akadályozzák meg ebben, vége lesz a világnak.

Hogy esélyük legyen legyőzni a káoszt, a testvéreknek fel kell ébreszteniük Rét, a napistent, ehhez fogható varázslatra azonban eddig soha egyetlen mágus sem volt képes.
Először meg kell találniuk Ré könyvének három darabját a világ különböző pontjain, hogy megtanulhassák a bennük szereplő varázslatokat. Amúgy említettük már, hogy senki sem tudja pontosan, hol lehet Ré?
Vesd bele magad az új kalandokba!

Eredeti megjelenés éve: 2011

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
472 oldal · ISBN: 9789634571841 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
472 oldal · ISBN: 9789634571858 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
466 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634571834 · Fordította: Kamper Gergely

2 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Sadie Kane · Carter Kane · Anubisz · Zia Rashid · Széth · Bész · Walt Stone · Hórusz · Ptah · Menysikov Vologya ·


Kedvencelte 29

Most olvassa 12

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 107


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Rick Riordan: Tűztrónus

A Tűztrónus nekem még A vörös piramisnál is jobban tetszett, pedig azt is kimondottan szerettem, ráadásul, kövezzetek meg, de sokkal jobban imádtam, mint bármelyik PJ kötetet.
Igen! Kimondtam. Na, tessék!
Pedig nem volt egy rövid könyv, mégis gyorsan haladtam vele, olvastatta magát és végtelenül vicces volt. Nem is tudom mit becsülök jobban Rick bácsi könyveiben?! Azt, hogy a modernizált és újragondolt mitológiával akarja megfogni a tiniket vagy éppen a sajátos, szókimondó humorával Nehéz döntés. Egy kicsit ez, egy kicsit az is igaz.
Szórakoztató, könnyed olvasmány, de vannak benne fontos mondanivalók, erkölcsi tanmesék és tanácsok, valamint főszerepet kap a család, a barátok és a bátorság fontossága is. Vannak benne félelmetes és szomorú részek is. Örülök, hogy nem csak a jó dolgok vannak benne leírva, mert ez is mutatja, hogy Riordan nem nézi hülyének a gyerekeket. (Bocsánat a fogalmazásmódért!)
A szereplők szerethetőek, Carter és Sadie nagyon különböznek egymástól, de narrátorként első osztályúak.
Ebben a részben kimondottan megszerettem Bész karakterét is, valamint Anubisz még mindig nagy kedvencem. Szerepelhetett volna többet is. Határozottan Team Anubisz vagyok, már ami Sadie szerelmi életét illeti.
A könyv vége sajnos nem ad okot a különösebb bizakodásra, de kitűnően előkészíti a zárókötetet.
Ezek után kíváncsian várom a befejező részt, mert érdekel a testvérek sorsa, Ré és az istenek jövője, Walt és Zia közös titka, valamint kíváncsi vagyok – igazából – minden másra is. :)
Valahol azt olvastam, hogy a Harry Potter könyvek mellett Rick Riordan regényeit is kötelező olvasmányokká kellene tenni és én ezzel határozottan egyetértek.
A kötetben van utalás a Percy Jackson könyvek világára is. IMÁDOM. :)
Ajánlom ezt a sorozatot Percy Jackson és Magnus Chase elkötelezett rajongóinak, valamint az Egyiptom fanoknak és azoknak is, akiknek szintén tetszett az Egyiptom istenei című film.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.hu/2017/11/konyvkritika…

RVivi P>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Elképesztően csodálatos fantasztikusan nagyszerű, azaz egy igazi Riordan könyv. Imádtam. Bár az első részt újra kéne olvasnom, mert nem rémlett belőle minden, de így is… *-*
Na de valami értelmeset is mondjak. Carter és Sadie még mindig szuper, most szerettem meg őket igazán. Bár mintha Sadie egy kicsit többet fejlődött volna Carternél. Vagy csak látványosabb volt nála, fene tudja. De mindketten imádnivalóak még mindig. Bészt annyira bírtam, nem gondoltam volna, hogy van a törpéknek is istene. Azért vicces belegondolni, hogy az egyiptomiaknál mindennek van istene. Jó, mindegyik mitológiában vannak fura istenek, de itt több bukkan fel. Vagy csak nagyon megszoktam őket? :D
A sztori is szuper volt, spoiler
spoiler
spoiler
Amúgy ennek a résznek a hátuljába bele lehetett volna rakni a Rick Riordan: The Son of Sobek – et, ha már úgyis szóba jött párszor a sztori.
Ha szeretitek a Percy Jackson sorozatot, mindenképp olvassátok ezt is! Megéri!

Pluszba még idebiggyeszteném a képecskémet a könyvről: https://drive.google.com/file/d/1c73bz8M-bIXgx4llZhMF6-…

cap>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Egy újabb remekmű Riordan bácsi tollából. :D Talán még jobban is tetszett ez a könyv, mint az első rész (kivéve a helyesírási hibákat, ahogy azt többen is említették már – valaki nagyon nem figyelt a KKM-nél…)
Carter és Sadie egyre erősebbek lettek, egyre jobban bánnak a mágiával, valószínűleg annak köszönhetően, hogy időközben tanítványokat találtak, akiket szintén az istenek útjára tanítanak. Közülük egyből kiemelkedik Walt spoiler A testvérek viszonya továbbra is normálisan testvéri, megy az adok-kapok rendesen, mégis érződik, hogy mennyire törődnek egymással. És ez így van jól. :D Ami a testvérek erejét és ügyességét bizonyítja számomra az az, hogy önállóan is megállták a helyüket, nem volt (nagy) gond, amikor szét kellett válniuk, valahogy kisebb-nagyobb, utolsó pillanatban érkező segítséggel mindig megoldották a dolgot.
Kaptunk egy új istent, na jó többet is, gondolok itt Ptahra is (aki nem a pökések istene), de most főhőseink új, törpeméretű, de annál nagyobb szívű kísérőjérét szeretném kiemelni, az új közönségedvencet: Bész zseniális, vicces, de azért nem szeretném látni az alsónadrágját… Egy nagyszerű, összetett karakter, vannak rejtett mélységei (no pun intended) spoiler.
Menysikov egy tökéletesen megírt és ábrázolt spoiler, és ezek után szívesen megnézném magamnak Szentpétervárt is – főleg az Ermitázst. Meg a csokimúzeumot a Lenin-fejekkel. Valamiért nagyon megragadt bennem az a jelenet, amikor az orosz tinédzserek átlátnak a mágián és az álcán, és ennek miértjére annyi a válasz, hogy „mert oroszok.” Zseniális. off
Leginkább mégis az Éj folyója és az Élet Házai jelenetek tetszettek, és ez az egész dolog Ré lelkének három részével, illetve a Duaton való, minden éjjel megtett útjával… Mondtam már, hogy az egyiptomi mitológia zseniális? off Itt azért már komolyabb vizekre is evezünk (haha), a Gesztenyeliget, az elfeledett istenek leírása és bemutatása meglehetősen szívszorítóra sikeredett.
És Széth. A gonoszság istenének új arcát látjuk megvillanni ebben a könyvben, ami jóval szórakoztatóbb, mint amikor el akarta pusztítani a világot A vörös piramisban. Egészen megkedveltem. :D
Egyáltalán nem érződött a történeten, hogy csak átvezetés a végső, nagy csata előtt – ettől ugyanis tartottam egy kicsit, de feleslegesen, mert kalandos, érdekes és pörgős… Egymagában is megállja a helyét.

diamondfox P>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Ugyan a fél csillag levonást az előzőnél arra adtam, hogy lassan szippantott be a történet, itt nem azzal volt a baj, hanem a kiadással: ennyi elgépelést régen találtam már KMK kötetben. Mégis mi történt? Legalább 10-15 gépelési hibát találtam a könyvben és nagyon zavaró tud lenni, mert azonnal kizökkent az egészből és bosszankodom rajta. Meg se jelölgettem már, elhasználtam volna egy csomó jelölőt, amit másra kéne :@

Ezt leszámítva viszont még jobb volt, mint az első kötet, nagyon izgalmas, pörgős – mondjuk a pár napos történés megint túl sok mindent ölelt fel szerintem, de remélem ezek után, hogy az utolsó kötet méltó zárást fog jelenteni ehhez a sorozathoz. Ugyanakkor sajnálom, hogy csak trilógia, mert ha lehetséges, én az egyiptomi mitológiát még jobban szeretem, mint a görögöt, bár mondjuk az talán még több istennel kooperál, de semmi gond. Én már csak ilyen kis telhetetlen vagyok :D
Sadie talán egy picit túl tini nekem a „lányos” esetekben Anubisz de dögös!, és Carter… fú. Azért maradjunk annyiban, hogy ez kicsit már megszállottság, nem pedig szerelem spoiler
Összességében viszont nagyon tetszett, azért is voltam képes inkább ezt folytatni, mint a kihívásra a választott könyveket xd

budvigszandi P>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Az első könyvből rengeteg mindent elfelejtettem, de egy nagyon részletes összefoglaló órákig tartó olvasása után készen álltam a második részre. Számomra sokkal mozgalmasabb és sokszínűbb volt, mint az első rész. Rengeteg új helyszín, új szereplők (akiken az elején nehezen igazodtam ki), és természetesen hatalmas mitológiai információ-áradat humorral és néhol keserűséggel keverve. Személyes defektem, hogy valamilyen félrevezetés miatt Rét én mindig nőnek képzeltem el, és akárhányszor le volt írva, hogy ő férfi, az agyamnak kellett pár másodperc, hogy feldolgozza a dolgokat :D Az új karakterek közül Bészt kedveltem meg a legjobban spoiler. Nagyon jól fel volt építve a történet, a helyszínváltások különösen tetszettek spoiler, teljes mértékben megnyert magának a könyv. Izgalmas volt figyelni a karakterek jellemfejlődését spoiler. Nagyon kíváncsi vagyok, mit tartogat az utolsó rész.

1 hozzászólás
Klaudia_Kispál P>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Ugyan már eltelt egy kis idő, mióta végeztem vele, de még emlékszem, mi volt benne :D Na, szóval… Hogy tehetted ezt Rick bácsi?! Hogy tudsz ilyen jókat írni?
Imádtamimádtamimádtamimádtam! Carter és Sadie sokat fejlődtek az előző kötethez képest, erősebbek, okosabbak lettek. Igaz, néha hibáztak is, de ki nem?
Az istenek fenomenálisak, nagyon megkedveltem Bészt :D spoiler Anubisz meg ááááááááá! Ezzel mindent leírtam :D Básztetet még mindig imádom :3 Rén nem lepődtem meg, valahogy gondoltam, hogy ilyesmi személyisége lesz ennyi alvás után. Nagyon bírtam :D Waltot valahogy nem tudtam megkedvelni spoiler. Inkább Anubisz párti vagyok :D A többi tanítvány szimpi, a kedvencem, aki folyton pingvineket varázsol elő :D Sajnos a nevére már nem emlékszem XD
Ó, és imádtam a PJ utalást :D
Pár kérdést megválaszolatlanul hagyott a könyv, de gondolom erre fény derül majd a befejező kötetben :) Már alig várom! :D

5 hozzászólás
Calypso>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Igazi Riordan könyv, szóval mit is mondhatnék? :D Humoros, izgalmas, Rick bácsi stílusában, néhol fárasztó poénokkal. Tehát egyértelműen 5 csillagos könyv.
Zia nagyon érdekes karakter, kíváncsi vagyok mi lesz vele a továbbiakban. Sadie néha kicsit idegesített, de nem ment át a „nem szeretem” kategóriába. Walt nagyon szimpatikus, de akkor is Anubisz párti vagyok.
A PJ-s utalásokat pedig külön köszönöm! :D

1 hozzászólás
laura1016 P>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Ezt a részt is legalább annyira imádtam mint az elsőt. Rick Riordan ismét hozta a formáját: pörgős cselekmény, jó fordulatok és iszonyat jó humor. Engem is meglepett, hogy ilyen gyorsan végeztem vele, de annyira olvastatta magát. Az új szereplők nagyon szimpatikusak voltak. Arra számítottam, hogy Zia nem fog egyből Carter nyakába borulni, de azért remélem lesz még köztük valami a következő részben. Szegény Sadie jól beválasztott magának egy istennel és egy haldokló sráccal. :D Bészen nagyon sokat nevettem a könyv alatt, szimpatikus új szereplő volt.
Már nagyon várom a következő részt. Márciusban szerintem sorra is kerül.

borayo>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Nagyon izgalmas volt a könyv! :D Mindig történt valami, sosem untam el a történetet. Riordan nagyon ért ahhoz, hogyan is tartsa fent a figyelmet. Elő szokott fordulni, hogy olvasás közben elkalandozom, mondjuk, hogy mit egyek, ha hazaértem, vagy hogy melyik sorozat következő részét nézzem. Hát ennél a könyvnél egyszer sem tapasztaltam ezt. Annyira lekötött, hogy ha nem lett volna egy konci, spoiler akkor biztos, hogy hamarabb kiolvastam volna.
Már itt csücsül az utolsó rész is az olvasásra váró kupacom közepén, hamarosan sort kerítek rá :)

Ancsúr P>!
Rick Riordan: Tűztrónus

Nagyon lassan haladtam a könyvvel pedig nagyon tetszik az alaptörténet és ez az egyiptomi vonal is. Viszont annyi volt a lényeges információ lényegtelennek feltüntetve, hogy szinte már sajnáltam a szereplőket, akiknek szinte a szájába rágták a megoldást, és mégse fogták fel azt.
Sadie és Carter nem egy Percy és Annabeth. Ezt a kezdetek kezdetétől tudom. De Sadie és Carter (főleg a páros női tagja) még mindig nem győztek meg. Sadie még mindig egy elkényeztetett fruska Angliából, Carter meg egy dühös, ugyanakkor egy szerelmes kamasz, akinek minden tettét lényégében ezek határozzák meg.
A legjobban azonban mégis az Anubisz+Sadie részeket szerettem. Tudom, nem volt sok belőle, de azok voltak a kedvenceim.


Népszerű idézetek

rainymood>!

És a jó dolgok, a fontos dolgok akkor az igaziak, ha az örökkévalóságnak szólnak.

9. Egy függőleges kihívásokkal küzdő kirándulás Oroszországba - Carter 160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Walt Stone
RVivi P>!

Szia, ööö, gondoltam, eljöhetnél velem egy temetésre vagy valami.

48. oldal

adrii01>!

– Nézzük meg ezt a sírt! Válaszd ketté a folyót!
Úgy mondta, mintha teljesen hétköznapi kérés lett volna, mint mondjuk az, hogy “add ide a sót”.
– Harci mágus vagyok – mondtam. – Nem tudom, hogyan kell kettéválasztani egy folyót.
Bész sértetten nézett fel rám.
– Jaj már! Azt mindenki tudja. Hufu idejében ismertem egy mágust, aki kettéválasztotta a Nílust, csak hogy felhozza a folyómederből egy lány nyakláncát. Aztán ott volt az az izraelita fazon, Miska.
– Mózes?
– Ja igen, ő – erősítette meg Bész.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bész · Carter Kane
Sushii>!

– Nos, kedves Gyakorlatilag Haszontalan Isten – szóltam –, akad esetleg még valami mondanivalód, mielőtt megyek és megöletem magam?

121. oldal, 7. fejezet - Ajándék a kutyafejű fiútól

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
adrii01>!

– Nem szeretem a meglepetéseket. Abban mi van? Talán ajándék nekem?
Bész felhúzta a szemöldökét.
– Sadie szuvenírre vágyott, szóval hoztam neki egy Lenin-fejet.
Széth elbűvölve csapott a combjára.
– Bész, hogy ez mekkora egy gonosz húzás! Hát mégsem vagy reménytelen!
– Nem a valódi fejét – jegyezte meg Bész. – Csokiból van.
– Ja… Kár. Akkor kaphatok egy kicsit a sakktáblából? Egyszerűen imádok parasztokat enni.
– Tűnés innen, Széth! – mondta a törpeisten.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bész · Sadie Kane · Széth
Klaudia_Kispál P>!

Az egész akkor kezdődött, amikor felgyújtottuk Brooklynt.

10. oldal

6 hozzászólás
PKatica>!

– Válaszd ketté a folyót!
Úgy mondta, mintha teljesen hétköznapi kérés lett volna, mint mondjuk az, hogy „add ide a sót".
– Harci mágus vagyok – mondtam. – Nem tudom, hogyan kell kettéválasztani egy folyót.
Bész sértetten nézett fel rám.
– Jaj, már! Azt mindenki tudja. Hufu idejében ismertem egy mágust, aki kettéválasztotta a Nílust, csak hogy felhozza a folyómederből egy lány nyakláncát. Aztán ott volt az az izraelita fazon, Miska.
– Mózes?
– Ja igen, ő – erősítette meg Bész. – Na mindegy, szóval tökre ketté kéne tudnod választani a vizet. Nem érünk rá.
– Ha ennyire könnyű, miért nem csinálod te?
– Erre nekiáll szemtelenkedni!

Kapcsolódó szócikkek: Bész · Carter Kane · Hufu · Mózes
adrii01>!

A helyes döntést szinte soha nem könnyű meghozni.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés
RVivi P>!

– Hnum a napisten egyik megtestesülése – magyaráztam. – Rének három különböző énje volt. Reggel Heper, a szkarabeuszisten képében jelent meg, napközben Réként, napnyugtakor pedig Hnumként szállt alá az alvilágba.
– Ez aztán zavaros – jegyezte meg Jaz.
– Nem igazán – rázta meg a fejét Sadie. – Carternek is vannak különböző személyiségei. Délelőtt zombi, délután meztelencsiga, este meg…
– Sadie! – vágtam a szavába. – Hallgass már!

20-21. oldal

RVivi P>!

– Gyerünk, öcsi! – kiáltotta. – Régen minden pásztor ismerte a vízidémonok elleni varázslatokat.
– Hát akkor keríts nekem egy pásztort.

247. oldal


A sorozat következő kötete

Kane krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Sherrilyn Kenyon: Bűnös éj
Lilian H. AgiVega: Második Atlantisz – A tízezer éves varázs
Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Nora Roberts: A Sors csillagai
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág