The ​Hidden Oracle (The Trials of Apollo 1.) (Camp Half-Blood Chronicles 11.) 66 csillagozás

Rick Riordan: The Hidden Oracle Rick Riordan: The Hidden Oracle Rick Riordan: The Hidden Oracle Rick Riordan: The Hidden Oracle Rick Riordan: The Hidden Oracle Rick Riordan: The Hidden Oracle

How do you punish an immortal?

By making him human.

After angering his father Zeus, the god Apollo is cast down from Olympus. Weak and disorientated, he lands in New York City as a regular teenage boy. Now, without his godly powers, the four-thousand-year-old deity must learn to survive in the modern world until he can somehow find a way to regain Zeus's favour.

But Apollo has many enemies – gods, monsters and mortals who would love to see the former Olympian permanently destroyed. Apollo needs help, and he can think of only one place to go . . . an enclave of modern demigods known as Camp Half-Blood.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781484746417
>!
Puffin, London, 2017
374 oldal · ISBN: 9780141363943 · ASIN: B0167TOL5W
>!
Puffin, London, 2017
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141363929

5 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Nico di Angelo · Leo Valdez · Apollo / Apollón · Kheirón · Will Solace · Rachel Elizabeth Dare · Kalüpszó · Meg McCaffrey · Austin Lake · Harley · Kayla Knowles · Paolo Montes


Kedvencelte 11

Most olvassa 11

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

budvigszandi>!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

2017. május 29.
A The Dark Prophecy előtt muszáj volt újraolvasnom, és úgy érzem, nagyon jól tettem. Sok lényeges dolgot felfrissítettem, amiket elfelejtettem, és új részleteket vettem észre. Másodjára sokkal jobban tetszett, a 4,5 csillagot egyértelműen 5-re növeltem. :D Még mindig imádom a humort, a kalandokat, a szereplőket, mindent. Nagyon kíváncsi vagyok a következő részre. :D

2016. június 28.
Fél csillagot levontam, mégis kedvenc. Hogy is van ez? Az elején még szoknom kellett az új személyeket, a szituációt, minden kicsit fura volt még. Aztán a könyv második fele annyira magával ragadott, annyira hozta azt az érzést, amit Riordan alkotásaitól már megszokhattunk, hogy nem tudtam nem bekedvencelni. Hirtelen megszerettem az új szereplőket. Humorból, mitológiából és fordulatokból természetesen most sem volt hiány. Kíváncsian várom Apollo további megpróbáltatásait. :)
spoiler
spoiler

3 hozzászólás
DarknessAngel >!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Nagyon vártam, hogy nekikezdjek ennek a sorozatnak, már csak Apollo miatt is, akit az eddigi megjelenései apalján nagyon megkedveltem. A nagyképű istenség formát most is hozta, még akkor is, ha le lett taszítva az Olimposzról. Kicsit viszont meglepett, hogy mennyit is tud nyavalyogni egy istenség. Persze vicces volt, jó votl, de néha már kicsit sok volt. :D
Megértem én a nehézségeit, de jó lett volna, ha kicsit jobban összekapja magát.
Amiért nagyon tetszett a könyv, nem más, mint a Félvér Tábor, Percy és Solangelo!!!!! *-* spoiler Will és Nico = cukiság a köbön ♥
Percy jelenléte pedig csak természetes, hogy nagyot dob az olvasás élvezetén. Úgy tetszett, hogy megtudtunk róla is pár új dolgot a háború óta.
Kíváncsi vagyok, hogy fog teljesíteni Apollo a továbbiakban. Szerencsére nem semmi utitársakat kapott magamellé, így tényleg élvezet lesz folytatni a sorozatot.
spoiler

zsebibaba007>!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Rick bácsiban eddig sem csalódtam, és most sem kellett. Apolló pedig továbbra is a szívem csücske maradt. A megszokott zsenialitás, egy csipetnyivel több szórakozás, mint a Percy sorozatokban, és persze maga Percy <3

Bővebben: hamarosan a blogon.

Beatrice8 >!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Ez kicsit más volt, mint az eddigiek hiába kaptunk vissza sok régi szereplőt. Valahogy… komolyabb volt.
Rick bácsi pedig egy író zseni, ez sosem volt kérdés, most sem az. Ahogy minden egyes hibát kiküszöböl, mielőtt még bekövetkezne. Sikerül írnia egy isten szemszögéből, úgy, hogy ne kelljen ténylegesen az ő szemszögéből írnia, hiszen lássuk be az elég nehéz és valótlan lenne, ha sikerülne. Apollo az egyik kedvenc istenem volt a eddigi könyvekben, nagyon sajnáltam a Blood of Olympusban. Főszereplőnek is jó volt, de teljesen más, mint Percy vagy Magnus. Nyilván. Sokkal kevésbbé vicces és ezt most nem feltétlenül rossz dologként mondom. Ez nagyban megváltoztatta a könyv hangulatát. A maga nagyképűségével és önimádatával együtt is bölcsebb. Bármennyire is fura ezt mondani. Lássuk be az a pár ezer vagy tízezer év meglátszik, akkor is ha a nagy részéről megfeledkezett és nem a bölcsességéről híres. Itt is csinál hülye dolgokat. spoiler De változik, szerintem az eddigi legnagyobb személyiségfejlődésen megy keresztül.
A régi visszatérő szereplőkre terelve a szót. Percy, hiába teljesen egyértelmű, hogy már felnőtt kicsit, még mindig Percy :DD Vicces volt, ahogy rendszeresen tisztázta, hogy ő most már nem mehet mindenféle küldetésre, mert a vizsgák, meg nem akarja, hogy Annabeth megölje :D.
Solangelo!!! Végre! Imádnivalóak <3 Rick megint egy csoda, ahogy a kisebbeknek is egyértelműsíti, hogy ez teljesen rendben van, nincs min fennakadni.
spoiler
Az új főgonoszok hozzátartoznak a meglepetésekhez, amik a könyv során fogadtak. Hihetetlen, hogy Rick bácsi új és új és még újabb ötletekkel, karakterekkel és bonyodalmakkal áll elő.
A végén nagyon érdekes pszichológiai gyakorlatak tartottam a spoiler.
spoiler Fordulat a javából!
Összegezve brilliáns, nem vitás, nem is vártunk mást. Alig várom már, hogy folytathassam. És hihetetlen sikerült, úgy írnom róla, hogy nem ismételtem el azokat a dolgokat, amiket minden Rick Riordan könyvnél, innen is látszik, hogy ez már egy másik szint.

>!
Puffin, London, 2017
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141363929
Arianrhod P>!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Haragszom, igen!!!

Riordan neve azt fémjelzi, hogy egy olyan mítikus alapú urban fantasyt fogunk olvasni, amiben minden pillanatban akciódús cselekmény köti le a figyelmünket, miközben észrevétlenül megtanuljuk a görög és római mitológiát. És az a töménytelen mennyiségű humoros megjegyzés, ami kíséri, biztosítja, hogy még véletlenül amikor nincsenek életveszélyben a hősök, akkor is élvezkedhetünk. És ebben nem is csalódtam most sem, Riordan nem képes unalmas lenni, még ha akarna, sem menne neki.

Olvasgattam a többiek értékeléseit, és nincs is ehhez a részéhez hozzátennivalóm, szinte mindenkivel egyetértek.

Amiért haragszom, de csak kicsit, az, hogy Apolló, az én igaz nagy szerelmem, már megint kicsit félrejellemezve tárulkozik a szemünk elé. De Riordan felfogása szerint nagyon jó a jellemzése, csak az én felfogásom szerint nem. Bár legalább nem mint főgonosz, vagy vérszívó rém jelenik meg, és ez már eleve nagy haladás.

Ami lehet, hogy nem nyilvánvalónak tűnik fel, ám nekem azt sugallja, hogy Riordan nagyon is tisztában van ezzel a ténnyel, hogy miért éppen Apolló válik halandó tizenévessé, miért nem mondjuk Árész vagy Dionüszosz. A klasszikus görögöknél a felnőttkor 16 évesen kezdődik, ekkor válnak harcossá az ifjak, akik a levágott hosszú „gyerekfürtjeiket” áldozzák Apolló oltárán a fiatal harcosok védőistenének. Itt Apolló válik eggyé közülük, akiknek a mítikus védelmezője. És emiatt kell neki felnőnie a feladathoz, a jóslás csak egy dolog, bár nem mellékes. Apolló maga is kamasz, aki soha nem válik felnőtté a görög mítoszokban, vagy a régi görög vallásban. Nem is teheti, nem az a dolga. Ezért annak taglalása, hogy miért nem nősül meg soha, nem igazán értelmezhető, a feladata nem a családhoz, hanem a nőtlen fiatal harcosokhoz köti, akik között a klasszikus – Riordan által ábrázolt – korban nem tartozhattak lányok. Soha!

Az sem igaz, hogy ő maga mint isten valaha is gyógyított volna orvosilag. Ő mágikus isten, a jövendöléssel, divinációval gyógyított, és főleg mentális módon, mentális bajokat. Az orvoslás a fia, Aszklépiosz dolga volt.

Az, hogy kamasz isten, magyarázza meg a nagyképűsködését, a túlzott önbizalmát, a hősködését, a nő- és fiúcsábászkodását, a hirtelen haragját, az erejével és hatalmával való játszadozását. De soha egyetlen mítosz, amit ismerek, sem szólt arról, hogy gyáva vagy lusta volna. És ez az, amiért haragszom, Rick! Költői szabadság, tudom, de ne tanítsunk már hülyeségeket!

Ami nagyon tetszett, az Rhea/Kübelé/Démétér (és még volt pár neve a különböző népek között, akik tisztelték) megjelenése, és a különféle megjelenési formáinak ötvözete. Nagyon ütős lett, nehéz dolog pedig így egyszerűen láttatni ezt a titokzatos istennőt, máig vitatkozik a szakgyülekezet, hogy honnan ered az alakja, és hogy azonosak-e a rokonított istennők. Frappáns megoldás, megéri megkeresni Ő(ke)t!

Rick, van egy nagy kérésem! Nem lehetne később letaszítani a trónusáról ezt a méltatlanul istenített Mennydörgést? Mert azért az tarthatatlan, hogy egy ilyen köcsög üljön a világ tetején, és másokkal védesse meg állandóan a seggét, miközben ő aranyeső meg hattyú formájában házzasságot tör, amikor az ő feladata volna tenni valamit magáért, a családjáért és a hatalma megőrzéséért? Mikor válik Zeusz végre pattanásos, ronda és elmebeteg őrjöngő halandóvá? Mert ha valaki, ő érdemelné meg ezt a sorsot!

Morcant>!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Hála Riordannek, hogy folytatta az Olimposz hőseit, mert nem tudom, hogy bírnám ki a kedvenceim nélkül. Ez nem konkrétan az előző sorozat folytatása, de felbukkannak régi szereplők és jó része a Félvér Táborban játszódik. Szokás szerint persze új karakterekkel is megáldott minket a mester. Apollo kész cirkuszt csinálna, ha nem őt említeném meg elsőnek, ezért jöjjön a legfontosabb, a legszebb, a leg… ennyi elég volt, Apollo? Szóval, komolyra fordítva a szót, a rengeteg mindennek istenét (többek között: íjászat, költészet, Nap) Zeusz megbünteti, és a Földre száműzi, egy kölyökképű tinédzser képében. Isteni képességei, és földöntúli sármossága tehát megszűnt ne aggódj Apollo, így is szép vagy. Összefut egy félvérrel (mert miért is ne futna össze?), Meggel, akivel végül elindulnak felkeresni Percy Jacksont, hogy elkísérje őket a Félvér Táborba. No, itt be is fejezem a történetmesélést, mert nem az a dolgom. Lényeg a lényeg, hőseink új feladatot kapnak, no meg persze új ellenségeket is. (Vagy régieket? Majd kiderül, ha elolvasod.)
A sztori izgalmas volt, mint mindig, egy percet sem unatkoztam. Humorból most sem volt hiány, ezúttal Apollo hiúsága okozott sok vidám percet.
Mindegyik új karaktert megkedveltem, főleg Apollot. Nem is mernék mást mondani. spoiler A táborlakókat még nem tudtam annyira megszeretni (mármint azokat, akiket eddig nem ismertem), remélem a következőekben kicsit többet olvashatok róluk.
Hamar kitaláltam, hogy ki Meg isteni szülője, ezt pedig annak köszönhetem, hogy olvastam a Percy Jackson’s Greek Godst.
Az új ellenség roppant ötletes, kíváncsi vagyok, a továbbiakban mik fognak történni.
Összességében egy újabb remek Riordan kötetet olvashattam, alig várom a második részt!

2 hozzászólás
Kizi>!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Huhhh… Ez most nem lesz 5 csillag.
Jó, kezdjük a pozitívumokkal.
Meg egész aranyos. Nem egy felnőttként gondolkodó tini, mint Annabeth volt, sőt, talán kicsit gyerekesebb is az elején a kelleténél. spoiler spoiler
Apollo szerencsére fejlődött a könyv alatt. De azért sokszor lehetett volna több esze, spoiler
A cselekmény kicsit lassan indult be, máskor a srácok a könyv felénél már küldetésen vannak, ők meg halál-játékot játszanak, ami eddig korábban szokott lenni off.
Aztán persze kiderült, hogy nekik spoiler
A játék után pedig felgyorsultak a dolgok, a főellenség már itt megmutatta magát.
Percyt megértem, hogy nem akart beszállni. off
A vége meg… spoiler
Mondom, mi volt a legnagyobb bajom: olyan ez a könyv, mintha az eddigi könyvekből lett volna összerakva. Már láttunk ilyet, csak kicsit máshogy.
Kezdetnek nem épp erős, de bízom Riordan-ben…

Dia9117>!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Ezt nem hiszem el! Rick bácsi megint megcsinálta! Borzasztó magasra tette a lécet, és átugrotta. Újat mutatott, mégis ugyanaz maradt.
Imádtam, hogy nagyon sok régi ismerős arccal találtuk magunkat szembe, még ha többségében csak említés szintjén is. Imádtam, hogy két helyen is okosan belefűzte a párhuzamosan futó sorozatát. Imádtam Apolló személyiségének hullámzó változásait. Valamint nem utolsó sorban imádtam azt a fő gonoszt, akit a könyv lapjain felvonultat, és akivel – bevallom – a bolondját járatta velem. Másra számítottam. Volt némi igazság a feltételezésemben, de nem volt 100%
Esetenként kicsit olyan The Lost Hero szájízem volt a könyvet olvasva, de ez abszolúte nem hiba. Inkább csak dicséret, amiért így össze lettek fésülve a szálak.
Nagyon sokszor egyszerűen csak meg akartam ölelgetni Ricket, amiért kánonba hozott egyes eseményeket. Arra meg még inkább kíváncsi vagyok, hogy ezek után bevonódnak-e a hetek az egész sztoriba, és ha igen, akkor azt hogy oldja meg Rick. Remélem, a múzsák kegyesek lesznek hozzá, és lesz sok ihlete. :D

9 hozzászólás
áfonyamuffin>!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Nagyon rossz vagyok abban, hogy rögtön azután írjak értékelést, hogy befejeztem egy könyvet. Akkor kezdtem el olvasni ezt a könyvet, amikor épp egy vitorlás versenyre mentem dolgozni és mivel elég elfoglalt voltam azon a héten, így később sikerült befejeznem, mint ahogy vártam volna. De, még egy Riordan könyvről van szó, és szerintem ha az ember már olvasott tőle egy-két sorozatot, már tudja mire is számíthat a következőben. Voltak benne olyan elemek, amik mégis megleptek, ennek ellenére mégis jó volt egy új történetet olvasni, ami mégis ismerős volt. Miután befejeztem Victoria Schwab Our Dark Duet könyvét kellett valami, ami könnyed és jó a humora. Így hát természetesen ezt a könyvet választottam.

Még mindig nagyon szeretem, hogy mennyit tanulhatunk a különböző mitológiákról egy-egy könyvében. Itt a görög mitológiáról és még többet kifejezetten Apollóról. Kis korom óta nagyon szeretem a görög mitológiát, de még így is tanultam újat a könyvből. Persze nem minden hiteles, Apolló és Daphné története nem mondható szerelmi történetnek, de figyelembe kell vennünk, hogy egy gyerek könyvről beszélünk, persze, hogy nem használhatta másként a történetet, főleg Apolló szemszögéből. Meg kell, hogy mondjam, annak ellenére, hogy Apolló a kedvenc görög istenem, nem eleinte nem szerettem Apollót és az arroganciáját. De, ahogy a történet haladt előre egyre inkább kezdtem megkedvelni. Meg-et nagyon szerettem, egy nagyon érdekes karakter és nagyon tetszett a kapcsolata Apollóval az egész könyvben.

A humort most kevésbé éreztem át, mint a többi könyvében, bár lehet, hogy ez azért volt, mert Apolló elég arrogáns volt az elején. Persze így is mulatságos volt, főleg, ahogyan Apolló “szenvedett”. Számomra egy kissé lassan indultak be a történések, de amint megindult a történet már minden a helyére került. És persze jó volt látni a régi karaktereket itt megint.

Összességében egy elég könnyed és mulatságos olvasmány volt, pont amire vágytam és kíváncsian várom, hogyan alakul Apolló kalandja a következő kötetben.

5 hozzászólás
Calypso>!
Rick Riordan: The Hidden Oracle

Igen, újraolvastam angolul pár hónappal később. Nem, nem untam, még úgy sem, hogy emlékeztem a történésekre. Meg egy általánosságban kedvelt karakter, azonban nekem második próbálkozásra sem sikerült megszeretnem. Nem értem, hogy Apollo miért ragaszkodik hozzá és miért szereti ennyire. Ezen az „apróságon” kívül a szokásos Rick bácsi színvonal, poénokkal, izgalommal és ilyesmikkel együtt. :D
off


Népszerű idézetek

budvigszandi>!

„You guys go,” Will told me. „The chariot is only designed for three, and after that shadow-travel, Nico is going to pass out any second.”
„No, I'm not,” Nico complained, then passed out.

326. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nico di Angelo · Will Solace
Fyndra>!

“I’m getting us to the beach. I fight better near water.”
“Because Poseidon?” Meg asked, steadying herself against the door handle.
“Yep,” Percy agreed. “That pretty much describes my entire life: Because Poseidon.”

Kapcsolódó szócikkek: Meg McCaffrey · Percy Jackson
Fyndra >!

“You know, I keep thinking, I have now killed every single thing in Greek mythology. But the list never seems to end.”
“You haven’t killed me yet,” I noted.
“Don’t tempt me.”

Cherry14>!

„Will, Kayla, Austin,” I said, „come with me.”
„And Nico,” said Nico. „I have a doctor's note.”

Kapcsolódó szócikkek: Nico di Angelo
PKatica>!

”If I want to go to college with Annabeth next fall, I have to stay out of trouble and get my diploma.”
”Annabeth” I tried to place the name. ”She's the blond scary one?”
”That's her.”

Chapter 4

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Apollo / Apollón · Percy Jackson
Dia9117>!

Percy put his hand on my shoulder. “You’re Apollo. We need you. You can do this. Besides, if you don’t, I will personally throw you off the top of the Empire State Building.”

RVivi P>!

”NOSOI?” PERCY PLANTED HIS FEET in a fighting stance. ”You know, I keep thinking, I have now killed every single thing in Greek mythology. But the list never seems to end.”
”You haven’t killed me yet,” I noted.
”Don’t tempt me.”

Chapter 7

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón · Percy Jackson
Amare>!

„Annabeth.” I tried to place the name. „She's the blond scary one?”


A sorozat következő kötete

The Trials of Apollo sorozat · Összehasonlítás
Camp Half-Blood Chronicles sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Chain of Gold
Kerstin Gier: Ruby Red
Rainbow Rowell: Carry On
Maggie Stiefvater: The Raven Boys
V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star
Susan Ee: World After
Richelle Mead: Succubus Shadows
Leia Stone: Fallen Academy: Year One
Kerstin Gier: Dream a Little Dream