The ​Blood of Olympus (The Heroes of Olympus 5.) (Camp Half-Blood Chronicles 10.) 79 csillagozás

Rick Riordan: The Blood of Olympus Rick Riordan: The Blood of Olympus Rick Riordan: The Blood of Olympus Rick Riordan: The Blood of Olympus Rick Riordan: The Blood of Olympus

Though ​the Greek and Roman crew members of the Argo II have made progress in their many quests, they still seem no closer to defeating the earth mother, Gaea. Her giants have risen—all of them, and they’re stronger than ever. They must be stopped before the Feast of Spes, when Gaea plans to have two demigods sacrificed in Athens. She needs their blood—the blood of Olympus—in order to wake. The demigods are having more frequent visions of a terrible battle at Camp Half-Blood. The Roman legion from Camp Jupiter, led by Octavian, is almost within striking distance

Though it is tempting to take the Athena Parthenos to Athens to use as a secret weapon, the friends know that the huge statue belongs back on Long Island, where it might be able to stop a war between the two camps. The Athena Parthenos will go west; the Argo II will go east. The gods, still suffering from multiple personality disorder, are useless. How can a handful of young demigods hope to persevere against Gaea’s… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
516 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781368051705
>!
Puffin, USA, 2015
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141339245
>!
Puffin, London, 2014
522 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780141339221

5 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Annabeth Chase · Nico di Angelo · Leo Valdez · Hazel Levesque · Jászon Grace · Piper McLean · Reyna Avila Ramírez-Arellano · Will Solace · Frank Csang · Lou Ellen Blackstone · Cecil Markowitz


Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

DarknessAngel>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

El sem hiszem, hogy vége! Olyan jó volt ez az utazás a hét főhőssel + Nicoval *-*
Micsoda kalandok és csaták! Micsoda furfangosság és lezárás! Egyszerűen imádtam az egészet!
Egyedül azt sajnáltam, hogy nem volt Percy, vagy Annabeth szemszög, de szerencsére így is kaptunk belőlük is valamit, és még pár romantikus részletet is. Ami viszont kiengesztelt, hogy most volt sok-sok Nico, és a vége felé egyre több Leo szemszög. Ők Percyvel az én abszolút kedvenc pasi trióm♥ :D
Jasont habár kedvelem, sosem tudtam annyira a szívembe zárni, mint a többieket. Most is olyan volt, hogy itt van, jól van, de közben semmilyen… Az ígérete is a kisebb Isteneknek is tiszta Percy koppintás volt.
Piper viszont kellemesen meglepett! Ebben a részben mindent beleadott, és még harcolni is milyen jól megtanult.
Azt hiszem Reyna szemszög nélkül is szuperül meglettem volna, mert megmondom őszintén, ő valahogy sosem érdekelt. Nem rossz karakter, csak számomra abszolút nincs jelentősége. Helyette igazán kaphattunk volna Percy részeket, mert belőle aztán soha nem elég.
Az Istenek, mint mindig, most se csináltak majdnem semmit. Kivéve egy apró beavatkozás a végső csata előtt. Azt is szívesebben olvastam volna Percy leírásaival, de mit lehet tenni…
Örültem, hogy Nico elengedte az ördögeit, és Leo pedig OMFG!!!♥ Alig várom, mit hoz majd Apollo könyve. Nemsokára neki is kezdek.

RVivi P>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

A villámtolvaj óta minden rész értékelésében írom, hogy imádom. Most se lesz másképp. Mert imádtam szinte minden egyes pillanatát. (Khm… Piper… Khm…) Azért volt egy számomra szörnyű hibája: túl kevés volt Percy. Niconak és Reynának örültem, de az mégse ugyanaz és totál elkap a depi, ha belegondolok, hogy elméletileg nem is lesz több Percy szemszöges könyv, hogy a HoH-val vége és csak az újraolvasás marad. Ami mondjuk menne akárhányszor Riordan könyveiből, de mégis…

2 hozzászólás
puncsoscukor63>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

Kifejezetten jó volt angolul olvasni, de ez most mellékes.
Hihetetlen jó volt a könyv, csakúgy, mint az eddigiek, szóval ezen meg sem lepődtem. Nagyon kellemes volt „végignézni” ahogy a csapat tagjai egyre inkább összekovácsolódtak a kalandok során, és ennyire szoros barátság alakult ki köztük.
Pipert nagyon megszerettem, óriási változáson ment át az első könyv óta. Csak úgy mint Jason.
Jasonnel kapcsolatban… láttam már fanartokon, spoiler
Végre Nico szemszög is volt, imádom ezt a kölyköt. ❤ Szerencsére spoiler
Viszont Percyből ebben a részben szinte semmit nem kaptunk:(. Riordan azt gondolta, hogy mivel az előző kötetben sok Percy-szemszög volt, a mostaniban nem fogjuk igényelni?? Hát tévedett..
Ráadásul több olyan rész is volt, ahol szívesen néztem volna az ő szemszögéből az eseményeket. Jó, tudom, hogy ebben a sorozatban másokra nagyobb hangsúlyt kellett fektetni de akkoriiis…Percy:(
Frank és Hazel továbbra is aranyosak, de ebben a részben nekik sem volt túl sok szerepük.
Leot is nagyon szeretem, imádtam a spoiler
Octavianust pedig néhányszor agyon csaptam volna egy péklapáttal .
A végén, mikor spoiler.
Apollóról is egy-két szót. Ő a kedvencem az istenek közül, nagyon szimpatikus a végtelen egójával, imádtam, mint mindig, mikor ő is szerepelt egy-egy jelenetben. Alig várom már, hogy elkezdjem a Trials of Apollot. :3 A végső leszámolás Gaiával kissé hirtelen zajlott le, ahhoz képest, hogy öt 500 oldalas könyvön keresztül erre készültek fel. Ráadásul mennyit mondogatták, hogy még az istenek sem képesek legyőzni…erre spoiler. Ámbátor én ennek a sorozatnak elnézem minden apróbb hibáját, mert túlságosan imádom ❤.
Egy dologban biztos vagyok. Életem egyik legjobb döntése volt, mikor a Villámtolvajt kértem a 9. születésnapomra, ezáltal megismerhettem ezt a nagyszerű világot.

Beatrice8 P>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

Vége. Szomorú. De elégedett vagyok a lezárással, szóval nincs harag, mindennek vége lesz előbb-utóbb. Hát ennek inkább utóbb. Trials of Apollo, amint tudlak beszerezlek!
Egy dolog van, ami nem tetszett. Se Percy, se Annabeth szemszög! Tudtam, hogy így lesz, ők már megkapták az adagjukat, de akkor is! Szerencsére attól még, hogy szemszögük nem volt, sokat láttuk őket és voltak nagyon aranyos jeleneteik <3. Majd elolvadtam. *_* Felnőttek a drágáim. Jó, igaz, Percy nem :D De ő is felnőttesebb lett. :'( Kirepülnek a fészekből :D.
A másik szereplő, akire nagyon kíváncsi voltam az Nico. Főleg, hogy hallottam bizonyos khm shipről khm :D Természetesen nem volt idő kifejteni, de akkor is cuki volt nagyon és majd a ToA-ban remélem lesznek még jeleneteik. :)) Ezen kívül is érdekes szereplő Nico, nagyon szeretem.
És persze a többieket is. Jasonnel sincs semmi bajom és egy kicsit talán elkezdett érdekelni mi van vele. De csak egy picit. Team Percy! Megtudtam mi az a szemüveg :D Szakadtam rajta.
Piper tündökölt. Nála volt a legfeltűnőbb, hogy igenis mindenkinek ugyanannyira fontos szerepe van a küldetés sikerében. Tekintet nélkül arra, hogy kinek a fia/lánya vagy melyik táborba tartozik. Mindenki elengedhetetlen. Badass csaj, bírtam őt. Ahogy meg Reynát kezelte annak ellenére, hogy Jasont szereti, respect!
Reyna önfeláldozó, céltudatos és nagyon erős. Igazi római. Remélem ő is megtalálja a boldogságot. :)
Leo tartogat pár meglepetést az biztos. Bár a végét sejtettem, de kompaktabb lett, mint gondoltam. Gratu! Őt is szeretem igazi tréfamester, feltalálja magát bármilyen helyzetben (szó szerint is akár hahaha :D). A spoiler meg <3.
Hazelnek és Franknek jutott a 7-ek közül most a legkevesebb szerep, de, mint mondtam természetesen ők is teljes mellszélességgel segítették a küldetést. Hazel előlépett a csapat No1. varázslójává :D
Az istenek a szokásosak. Apollót nagyon sajnáltam, annak ellenére, hogy Octavian persze ki nem állhatom. Nem tehet róla Apollo! De persze ezt Zeusznak senki nem tudja elmagyarázni.
Tökéletes lezárása a sorozatnak, megszokott figyelemfenntartó trükkökkel. Mert persze, mikor máskor is váltana Rick bácsi szemszöget, mint amikor épp jön egy rahedli szörny, hogy megölje őket! Nehogy egy kicsit is megnyugodhassunk!
Annyi név és visszautalás volt, hogy néha már nem is tudtam kire vagy mire gondolnak. Lehet újra kellett volna olvasnom az összeset.
Imádtam, egyik kedvenc sorozatom, ajánlom mindenkinek! *_*
Ui.: Arwen Riordan-a-thonjára olvastam, nem bírtam már kivárni a magyar fordítást.

Morcant>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

Ebben a részben újra négy fejezetenként történik a szemszögváltás, s most nagyon különleges is, mert Nico és Reyna perspektívát is kaptunk! Rajtuk kívül három szokásos félvér, Jason, Leo és Piper is sorra kerül. Mint már az előző értékelésemben is mondtam, Nico nagyon a szívemhez nőtt, főleg ebben az utolsó két részben, s ennek nagy szerepe volt annak, hogy meleg, és szerelmes volt Percybe. Amiatt, hogy ezt bevallotta, nagyot nőtt a szememben, és igazából ennek hatására kedveltem meg Jasont is jobban. Először neki vallotta be a negyedik kötetben, és ő biztatta, hogy mondja el a többieknek is, hiszen nem fogják elítélni érte. Nagy bátorságra vall tőle, és minden szeretetet megérdemel a világon. Jason kiállt mellette, és ez nagyon megmelengette a szívem, hiszen ahhoz képest, hogy Nico szinte a kezdetektől fogva a csapattal volt, a társai eléggé hidegen és távolságtartóan bántak vele, főleg Frank. Nem tudom miért tartottak tőle… Vagyis hát megértem persze őket is, de akkor is. Viszont Jason végre megtörte a jeget, nagyon rendes volt vele.

De ne felejtsük el a másik cukorborsómat se, Leot (igen, Nicoval együtt ők ketten a cukorborsóim). Ő az előző részben egy harc során Ogügié szigetére katapultálódott, ahol megismerkedett Kalüpszóval, Atlas lányával, aki ott tölti száműzetését (a Percy Jackson sorozatban már volt szerepe). Szerelembe estek, és amikor elhagyta a szigetet, hogy segítsen a küldetésben, megesküdött a Sztüx folyóra, hogy visszatér. Örültem, hogy végre ő is megtalálta a párját, viszont ugyanúgy fájt nekem is, amikor el kellett mennie. Azután a társai is észrevették, hogy valami nincs rendben, és kiderült, hogy mennyit számít a csapatmorálnak egy tréfamester… Persze mindent csak akkor veszünk észre, amikor már nincsen.

Reyna szemszögét is szívesen olvastam, eddig se volt semmi gondom vele, de most, hogy kicsit jobban megismerhettem a múltját, és láttam, milyen „testvéri” szeretettel bánik Nicoval, még inkább tisztelem.

Egyetlen kicsi negatívumot tudnék megemlíteni, az pedig a vége. Nekem elsietett volt, és ahhoz képest, hogy elvileg ez egy kb. lehetetlen küldetés, pont úgy oldották meg, ahogy elvileg nem lehetett volna.

Összességében a sorozatról: furcsa érzés, hogy befejeztem még egy Riordan sorozatot. Nekem ez még inkább kedvencebb, mint a PJ, hiszen több szemszögből íródott, komolyabb hangvételű, a szereplők is érettebbek, a történet pedig összetettebb és bonyolultabb. Nagyon jó ötlet volt a római szál bevonása, sokkal érdekesebbé tette az egészet. A szereplőket egytől-egyig imádtam (kivéve nyilván Octaviant, na, őt száműztem volna a Tartaroszba). A hét főszereplő óriási jellemfejlődésen ment keresztül, amely könyvről könyvre jelentkezett, így teljesen realisztikus hatást ért el, nem csak egyik pillanatról a másikra történt. Minden egyes akadálytól összetartóbbak lettek, és a végére igazi álomcsapat vált belőlük. Mindenképpen újraolvasós kategória, ha lehetne, már most elkezdeném megint.

Vicky3>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

Ennek a kalandnak is vége.
Már most nosztalgiával gondolok vissza erre a sorozatra és jelentkeznek a sorozatzáró kötetekre jellemző tipikus tünetek nálam. Minél több idő telik el, annál jobban megszépülnek az emlékek – nem mintha olyan nagyon kéne ezen szépíteni – és kissé keserédes örömmel gondolok vissza, hogy ennek is vége lett. Igen, kissé elfogult vagyok Rick bácsi könyveivel, na. Nincs ezen mit tagadni.

http://three-points-of-view.blogspot.hu/2016/03/itt-veg…

budvigszandi>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

Nehéz megfelelő szavakat találni. Lezárult egy szakasz, ami annyira a szívemhez nőtt. Áradozhatnék több szempontból is, hogy milyen csodálatos ez a könyv, ez a sorozat, ez az író, de most hirtelen egyszerűen nincs értelme. Annyi érzés kavarog bennem, és ezeket nem lehet szavakba önteni. Ezt érezni kell. És én örülök, hogy részese lehettem ennek a csodának.

6 hozzászólás
Rosemary_Pike>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

Ez csodálatos volt. De komolyan.
Rengeteg karakterfejlődés Piper-nél, ami már kellett.
Megismertük Reyna-t, és a múltját.
Megismertük Nico-t (lélegezz, nyugalom, ne kapj fangörcsöt) ami nagyon boldoggá tett, és különösen örültem neki hogy ő is, meg Reyna is kapott fejezeteket. Percy-t kissé hiányoltam, de amiben benne volt az csak jó lehetett.
Bevallom, tartottam az angoltól, de megérte, nem volt olyan szörnyen bonyolult. Szóval ha valaki gondolkodik, hogy elolvassa-e angolul, vágj bele!

Arianrhod>!
Rick Riordan: The Blood of Olympus

Szóval 12 köteten keresztül harcoltak az ifjú hősök a világ megmentéséért, többezer oldalon keresztül mindenféle rémséges lénnyel, elképzelhetetlenül sötét és baljós helyeken, hogy aztán csak ilyen egyszerűen legyen vége a világvégének? Lehangoló…

Sokkal nagyobb veszélyekkel néztek szembe a félistengyerekek a megelőzés érdekében tett kalandos küzdelem során, mint amilyen veszélyt az ősgonosz Gaia képviselt a végén. Igen, elégedetlen vagyok némiképpen. Ekkora felhajtást egy ilyen pofonegyszerű megoldásért?

És természetesen annyira cukormázas lett a végkifejlet, hogy az már rohasztja a fogazatomat. Van ezen kívül még rengeteg apróbb-nagyobb fenntartásom, de végülis élveztem a sorozatot, és azok, akik semmit sem tudnak az ókori klasszikus hagyományokról és mesékről, valamint akiket eddig nem is érdekelt, biztosan megszerették Percy és társai miatt ezt a világot, és sokan olvasni fognak más kapcsolódó műveket, reményeim szerint az eredeti ókori szerzőkéit is. Riordan jó tanár, ismeri a diákjait, tudja, hogy kell megfogni őket, és lekötni valamivel, miközben élvezettel tanulnak, észrevétlenül. (Az én legnagyobb problémám csak az, hogy mit tanulnak meg Percyék viselt dolgai olvasása közben.)

Először 4 csillagot akartam adni rá, mert alapvetően izgalmas, érdekes, jó olvasni. De előtte olvastam egy másik fantasy következő részét, amely nem hasonlít sem témájában, sem kivitelezésében ehhez, és annak is négyet adtam, holott… Szóval, az jóval inkább tetszett, ezért változtattam meg az értékelést.


Népszerű idézetek

Fyndra>!

“My people were the original Athenians – the gemini.”
“Like your zodiac sign?” Percy asked. “I’m a Leo.”
“No, stupid,” Leo said. “I’m a Leo. You’re a Percy.”

Kapcsolódó szócikkek: Leo Valdez · Percy Jackson
Fyndra>!

“Atlantis?” Jason asked.
“That’s a myth,” Percy said.
“Uh…don’t we deal in myths?”
“No, I mean it’s a made-up myth. Not, like, an actual true myth.”
“So this is why Annabeth is the brains of the operation, then?”
“Shut up, Grace.”

Kapcsolódó szócikkek: Jászon Grace · Percy Jackson
Aurelia>!

'Hera,' Piper said.
'Juno,' Jason corrected.
'Whatever,' Annabeth grumbled.

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Jászon Grace · Piper McLean
Fyndra>!

“My dad gave me a present once,” Nico said. “It was a zombie.”
Reyna stared at him. “What?”
“His name is Jules-Albert. He’s French.”
“A…French zombie?”
“Hades isn’t the greatest dad, but occasionally he has these want-to-know-my-son moments. I guess he thought the zombie was a peace offering. He said Jules-Albert could be my chauffeur.”
The corner of Reyna’s mouth twitched. “A French zombie chauffeur.”

Kapcsolódó szócikkek: Nico di Angelo · Reyna Avila Ramírez-Arellano
budvigszandi>!

Percy was eating a huge stack of blue pancakes (what was his deal with blue food?) while Annabeth chided him for pouring on too much syrup.
„You're drowning them!” she complained.
„Hey, I'm a Poseidon kid,” he said. „I can't drown. And neither can my pancakes.”

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Leo Valdez · Percy Jackson
Viki55>!

Percy's hand went to his pocket. He slipped out his pen, Riptide. 'You're right. So if Nike was anywhere … this would be a good spot.'
Frank scanned their surroundings. 'I don't see anything.'
'What if we promoted, like, Adidas shoes?' Percy wondered. 'Would that make Nike mad enough to show up?'
Leo smiled nervously. Maybe he and Percy did share something else – a stupid sense of humour.
'Yeah, I bet that would totally be against her sponsorship deal. THOSE ARE NOT THE OFFICIAL SHOES OF THE OLYMPICS! YOU WILL DIE NOW!'
Hazel rolled her eyes. 'You're both impossible.'
Behind Leo, a thunderous voice shook the ruins: 'YOU WILL DIE NOW!'

Viki55>!

Leo skipped a stone across the river. He wished Hazel and Frank would get back. He felt awkward hanging out with Percy.
For one thing, he wasn't sure what kind of small talk to make with a guy who'd recently come back from Tartarus. Catch that last episode of Doctor Who? Oh, right. You were trudging through the Pit of Eternal Damnation!

budvigszandi>!

„Piper McLean,” she grumbled, „that was without a doubt the dumbest risk I've ever seen anyone take, and I date a dumb risk-taker.”
„Thank you.”

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Piper McLean
RVivi P>!

”I wish the river was closer," Percy muttered. „I want to drown her.”
”Be patient, water boy."
”Don't call me water boy."

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leo Valdez · Percy Jackson
2 hozzászólás
puncsoscukor63>!

‘So this daisy was picked by my
father, Apollo?’
‘Yep,’ Leo said. ‘He sends hugs and kisses.’

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón · Leo Valdez

A sorozat következő kötete

The Heroes of Olympus sorozat · Összehasonlítás
Camp Half-Blood Chronicles sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Crown of Midnight
Cassandra Clare: Lord of Shadows
Marissa Meyer: Cress (angol)
V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Laini Taylor: Daughter of Smoke and Bone
Rainbow Rowell: Wayward Son
Gail Carriger: Timeless
Kerstin Gier: Ruby Red
Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star
Susan Ee: World After