Percy ​Jackson és a görög istenek (Percy Jackson és az olimposziak) 41 csillagozás

Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

„Egy New York-i kiadó felkért, hogy írjak meg mindent, amit a görög istenekről tudok, mire azt kérdeztem: Mehet névtelenül? Mert nem szeretném, ha az olimposziak megint bepöccennének rám. Másrészről viszont, ha ezzel segítek megismerni a görög isteneket, ami akár életmentő is lehet, ha egyszer előttetek teremnek, már meg is van a heti jócselekedetem.”
Így kezdődik a Percy Jackson és a görög istenek, amiben Poszeidón fiának egyedi – gunyoros megjegyzésekkel fűszerezett – tolmácsolásában olvashatjuk a mitológiai történeteket.
Ki tudná mindezt jobban elmesélni, mint Percy?
Szó esik a világ teremtéséről, majd az ókori istenek bemutatása következik, Apollóntól Zeuszig. Percy nem fogja vissza magát. „Ha szeretitek a horrort, a vérfürdőt, a hazugságokat, a lopást, az ármánykodást és a kannibalizmust, olvassatok tovább, mert ez volt a rémtettek aranykora.”

Tudj meg még többet a görög világról!

Eredeti mű: Rick Riordan: Percy Jackson's Greek Gods

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998274 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Poszeidón / Neptunus · Hádész / Pluto · Apollo / Apollón · Mars / Árész · Pallasz Athéné · Zeusz / Jupiter · Héphaisztosz · Kronosz / Saturnus · Aphrodité / Venus · Héra / Juno · Gaia


Kedvencelte 10

Most olvassa 7

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 151

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé P
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Valahol azt olvastam, hogy Riordan úgy írta meg ezt a könyvet, hogy az iskolában tanulási segédanyagként szolgáljon. Küldetés teljesítve!
És ezek után nekem senki ne mondja, hogy a görög mitológia nem lehet szórakoztató!
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/07/06/rick_riordan_percy…

>!
puncsoscukor63 P
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Nagyon imádtam, hogy az egészet Percy mesélte. Benne volt teljesen a stílusa, rengeteget nevettem egyes szituációkon, ahogy néha előadta, hogy anno miket beszéltek egymással az istenek… egyszerűen fergeteges :D. spoiler
Riordan megint egy remekművet alkotott, de nem is számítottam tőle másra ❤.
Végre részletesebben is kifejtették, ki kinek a gyereke, testvére, anyja, nagyapja, stb. Ez már nagyon érdekelt.
Nagyon sok ismerős történetbe botolhatunk a könyv olvasása során, amelyek részleteire az előző Percy-kötetek, valamint néhány nem átaludt irodalomóra keretében derül fény ha az ember gyereke már gimis.
És most jöhet a feketeleves. A borító:(… Tudom, hogy a KMK az eredeti borító felhasználásához nem tudta megvenni a jogokat, de az amit erre a fenomenális könyvre „ráhánytak” az valami förtelem. Akárhányszor ránézek elmegy a kedvem attól, hogy kinyissam, de általában azért túllépek ezen. Sőt, már meg is rendeltem az angol kiadást bookdepositoryról, úgyhogy úton már a „felmentősereg”:D.
Percy rajongóknak kötelező olvasmány!

>!
RVivi
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

392 oldalnyi plusz Percy. Ez már elég ok a nyálcsorgatásra. Azok a kis utalgatások szereplőkre, történtekre. *-* Amiket az istenekről írt, azokat nagyrészt már ismertem, de így is imádtam az egészet.
Az a percys stílus, amiben a könyv írva… Sokszor hangosan röhögtem és néhány idézet, amit a tesómmak felolvastam belőle, őt is meggyőzte, hogy olvassa el. :D Már ezért is megérte volna.
A borítót viszont utálom. Az a gyerek a borítón, aki leginkább olyan, mint Logan Lerman csak azért se hívom Percynek, mert még Logan-utánzatnak is szörnyű, rontja el leginkább. De az a két „isten" a szélén is szörnyű. Ha Poszeidónt és Zeuszt akarták rárakni egy RICK RIORDAN könyvre, akkor legalább nézzenek ki úgy, ahogy RIORDAN leírta a legelső részben a kinézetüket. Két öreg bácsit rárakni, pff…
Na mindegy, a belseje lényegesebb. Ha egyszer kiadják újra, mert elfogy, akkor remélem találnak ki valami kevésbé csúnyát. :D

>!
Beatrice8
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Imádtam!
Az első két fejezetet egy huzamban végigröhögtem, legszívesebben folyamatosan olvasgattam volna fel belőle a testvéremnek, de sajnos nem olvasva nem olyan jó. Na, majd ha ő is olvassa, meglátja.
Előre tudtam, hogy imádni fogom, hiszen Percy meséli a mitológiát! Valaki, akit imádok mesél valamit, amit imádok!
Imádtam, hogy sokkal mélyebben megismerhettük az isteneket és az undorító dolgaikat. Itt aztán minden volt, erőszak, csalás, lopás, gyilkosság, vérfertőzés, versengés, intrika és mindezt a lehető leggyerekbarátabb módon, de úgy, hogy még nem volt nevetséges. Percy beszólásai, kommentjei fantasztikusak voltak.
Bár a legtöbb mindent már nagy körvonalaiban tudtam, de sok dolog nekem is új volt és biztos vagyok benne, hogy a hősösbe még több lesz az új, arról nem tudok sok mindent.
Viszont muszáj megemlítenem az én legnagyobb bánatom a könyvvel kapcsolatban. A borító! Ennél rondábban csak akkor mutat, ha a másik része mellé rakjuk és akkor azonnal feltűnik, hogy rengetg oda photshoppolt elem ugyanúgy oda van photoshoppolva arra is! Páldául Percy. Borzalmas, zűrzavaros, ronda és nagyon béna. Percy bőre lila és elmosódott, a keze az oszlop mögött van ezért olyan, mintha az a látszólag nagy oszlop kisebb lenne, mint Percy. Ráadásul a filmes Percy van rajta, ami már magában is ejjj. A másik borítóján ugyanúgy megtalálható, mint mondtam Percy, a villám (ugyanaz a villám!), és az egyik oszlop. A fura színes égről a színes (pl. kék!) csilagokkal már ne is beszéljünk! Utálom.
De mindegy is nem számít a borító igaz? De azért igen, mert ha ezt akkor látom meg amikor nem ismertem még a sorozatot és nem bízok benne maximálisan, hogy imádni fogom, akkor meg se veszem. Így is elgondolkodtam rajta, hogy inkább angolul rendelem meg annak jobb a borítója.
Most, hogy kidühöngtem magam mondom, hogy tényleg baromira elképesztő egy könyv és személy szerint nekem még pár normális résznél is jobban tetszett.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!

>!
Media_Addict_Hu
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Gyerekkoromban imádtam a Xéna és a Herkules sorozatokat, emiatt pedig a görög mitológia is érdekelni kezdett. Iszonyúan sajnálom, hogy ez a könyv nem létezett már húsz évvel ezelőtt.

Iszonyúan szerencsések a mai gyerekek, hogy elolvashatják Rick Riordan könyvét. Ez ugyanis egyszerre tanít és szórakoztat, ráadásul mindkettőt jól csinálja. A történetekből megismerhetjük a görög mitológia alapjait, kiderül, mik voltak a titánok, hogyan születtek a görög istenek, ki és miért háborúzik egymással. Mindezt pedig a stílus adja el.

Bővebben itt:
»> http://sorok-kozott.hu/2017/07/konyvkritika-rick-riorda…

>!
Kamilla17
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Kicsit megosztó a véleményem ezzel a könyvvel kapcsolatban, de kezdjük is az elején.
Annyira tükrözi Rick Riordan személyiségét, hogy szinte azt hittem, beleírta saját magát is az író.
Imádom a stílusát, a humorát, azt az érdekes érzést, amikor kapcsolatot teremt az olvasóval, és a könyvei sem elhanyagolhatóak.
Tetszik. hogy Percy szemében van megfogalmazva az egész, és néhol az ő kis sajátos kommentjei is oda vannak biggyesztve, ami szintén nem elhanyagolható azért. :D
Az istenek is nagyon mókás alakok voltak. Ki gondolta volna, hogy ennyire nem földhözragadt egy isten. Persze csak képletesen, mert nem is a földön vannak. :D
Viszont, nagyon sok történetet azért untam, mert már hallottam egyszer-kétszer, esetleg meg kellett tanulni, vagy van belőle egy könyv is.
Kicsit hosszúnak találtam ahhoz, hogy mindenkit lekössön. Sokan, akik az eredeti sorozatot olvasták tuti szeretni fogják, ahogy lényegébe én is szerettem.
Nem vagyok görög, mégis szeretem a görög mitológiát. Mi lenne ha görög lennék? :D

>!
Klaudia_Kispál
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Ahhhh, egyszerűen imádtam! Így is szeretem a görög mitológiát PJ rajongóként ez természetes :D, de így Percy narrálásával még élvezetesebb volt az egész. Nem tudom volt-e olyan oldal, ahol nem nevettem fel hangosan (vagy halkan). Egyszerűen fenomenális! Simán elmehetne tankönyvnek is. Pár történetet már ismertem, de jó volt pontosabb részleteket megtudni róla :)
Viszont csak az első sorozat elolvasása után ajánlanám, ugyanis van benne egy spoileres dolog :D

>!
Szyszyyy
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Áhhhh!
Hát ez nekem nagyon tetszett.
Hamisítatlan Percy stílus, vegyítve a már megszokott görög mitológiával. :D
A sztorik nagy részét ismertem, mivel eléggé jártas vagyok a témában. Viszont sok újat is tudott mutatni és még most is elképedek, hogy micsoda fura dolgokat „csináltak” az istenek.
Egyébként ez alapján a könyv alapján nekem Hádész volt a legszimpatikusabbak istenség, mert még ő volt a legkevésbé gázos alak. spoiler
Zeusz és Héra pedig megkapja tőlem a világ legrosszabb házaspárja címet. xD Jajj, hát rettenetesek. Külön-külön és együtt is. spoiler
Kövi részre kíváncsi leszek, mivel a hősökről sokkal kevesebbet tudok. :D

>!
Alice_and_the_White_Rabbit
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Újabb Percy *-* Nem azt hiszem ide nem kell + komment :D Annyi fölróni valóm lenne a könyvnek, hogy egy kicsit, de csak egy kicsit visszafoghatnák a szelenget mert kezd kicsit idegesítő lenni néhol.

>!
Sabine
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Végre egy könyv, ami úgy mutatja be a görög mitológiát, amilyen!
Nem poros, nehezen olvasható bugyuta történetek, amiken sokan már csak forgatják a szemüket, ha a suliban a tanár ugyanolyan érdektelenül adja elő, mint először, a-a…
Mert Percy Jackson és Mr Rick Zseniális Riordan segítségével átélhetjük a görög mitológia igazi varázsát!
Mert ezek a történetek kalandosak, érzelmesek, felháborítóak, megindítóak, elgondolkodtatóak, tanítóak, és bár az istenek sok-sok szadizmusán és hatalmas szexvágyán kívül még ott van az a rengeteg szürreális dolog-, amiket Percy remek humorával pikkpakk fel lehet dolgozni-, mégis közben ott dobog ezekben a sztorikban a szív… Mert ezeken az isteni erejű emberek segítségével át tudjuk élni a szerelmet, a bosszúvágyat, az őszinte fájdalmat és szomorúságot, a kétségbeesést és a bizonytalanságot, és a nagyképűséget, mely a saját kárunkra válhat, ahogy azt is, amikor a kemény és kilátástalannak tűnő küzdelmeket az ész rafináltságával lehet a legeredményesebben megoldani.
Valamint az is olyan léleksimogató volt számomra, ahogy érzékeltette ez a könyv a mitológia fontosságát is, mert ez a mágikus, teremtett világ hatalmas befolyással volt az ókori görög, és igazából még a mai európai világra is!
Nincs elbagatellizálás, csak remek történetvezetés, izgalmas és olvasmányos stílus, remek humor és kellő komolyság az átélhetőségért… remek munka, ide a folytatást! :))


Népszerű idézetek

>!
puncsoscukor63 P

Most már ismeritek annyira az olimposzi isteneket, hogy magatoktól is kitaláljátok, mi történt, amikor Aphrodité megjelent előttük.
A nők első gondolata ez volt: Utálom.
A férfiak kis híján hasra estek a nyelvükben, és minden erejükkel azon voltak, hogy ne nyáladdzanak.
– Megtisztelnél, ha hozzám jönnél feleségül – mondta Apollón, a költészet és az íjászat istene.
– Nem, hozzám gyere! – szólt közbe Árész, a háború istene.
– Nem, hozzám! – kiáltotta Poszeidón.
– Te már nős vagy! – pirított rá Zeusz. – Gyere inkább hozzám!
– Te is nős vagy! – méltatlankodott Héra. – Én vagyok a feleséged!
– A csudába! – füstölgött Zeusz. – Akarom mondani, hát persze, életem.

244. oldal

>!
puncsoscukor63 P

Öt isten egy gyomorban – nem semmi. Ennyi erővel akár páros teniszmeccset is játszhattak volna, és még bíró ís lett volna hozzá. Lefogadom, olyan régóta ücsörögtek odalent, hogy titokban abban reménykedtek, Kronosz előbb-utóbb majdcsak lenyel egy pakli kártyát vagy egy Monopolyt.

39. oldal

>!
puncsoscukor63 P

A királyt Aiétésznek hívták. (Újabb nyelvtörő.) A hírnevét főleg annak köszönhette, hogy az aranygyapjú – a mágikus kosbőr, amihez rokoni szálak fűznek – végül az ő birodalmába került, ami távol tartotta a betegségeket, az inváziókat, a tőzsdekrachot, Justin Biebert és még sok egyéb természeti katasztrófát.

274-275. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Justin Bieber
>!
puncsoscukor63 P

A fejére biggyesztette a sisakot, és eltűnt.
– Öcsém, láthatatlan vagy! – kiáltott fel Zeusz.
– Jaja – sóhajtott fel szomorúan Hádész. – De már megszoktam.
– Nem, komolyan mondom.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hádész / Pluto · Zeusz / Jupiter
>!
puncsoscukor63 P

Árész még táblát is tett a bejárati ajtóra: MIT NEKÜNK HÁZŐRZŐ KUTYA! VIGYÁZAT, A TULAJ HARAP!

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mars / Árész
>!
RVivi

Így tehát Athéné nyerte meg a versenyt, és Athén városa is róla kapta a nevét, pedig a Poszeidónopolisz sokka menőbb lett volna.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pallasz Athéné
4 hozzászólás
>!
RVivi

Az ötödik titanisz Mnémoszüné – tekintve, hogy diszlexiás vagyok, legalább hússzor kellett ellenőriznem, helyesen írtam-e a nevét, és lehet, hogy még mindig nem.
(…)
Ő lett a memória, ezen belül pedig a magolás titanisza. Legközelebb, amikor a nyelvtandogára készülsz, vagy minden különösebb ok nélkül be kell bifláznod a világ összes fővárosát, köszönd meg Mnémoszünének.

27-28. oldal

>!
RVivi

Én Démétér helyében megvártam volna, amíg a királynő azt mondja:
– Ó, nagy Démétér…
Hogy aztán óriási tűzijáték kíséretében előugorjak:
– TE HÍVTÁL?
Talán jobb is, hogy nem lettem isten.

99. oldal

>!
puncsoscukor63 P

Apollón elrepült Delphoiba (igen, tudott repülni), és rákiáltott Püthónra:
– Hé, te kígyó!
Püthón kinyitotta a szemét.
– Mit akarsz?
– Ódát zengeni a nagyszerűségemről!
– Csak azt ne! Inkább a halál.
– Rendben! – Apollón felemelte az íját, és a kígyó szeme közé lőtt. Aztán ódát zengett a saját nagyszerűségéről.

309. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón
>!
puncsoscukor63 P

Parasztisten volt, a konyhakerteket védelmezte. Tudom – baromi izgalmas. Ó, nagy Priaposz, védd meg az uborkámat!

74-75. oldal


A sorozat következő kötete

Percy Jackson és az olimposziak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Josephine Angelini: Istennő
J. L. Armentrout: Origin
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Cassandra Clare: Üvegváros
Richelle Mead: A halál csókja
Julie Kagawa: The Iron Queen – Vaskirálynő
Marissa Meyer: Scarlet
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Rachel Vincent: Prey – Préda
Cassandra Clare: Az angyal