82. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
92. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Percy ​Jackson és a görög istenek (Félvér Tábor Krónikák) 211 csillagozás

Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

„Egy New York-i kiadó felkért, hogy írjak meg mindent, amit a görög istenekről tudok, mire azt kérdeztem: Mehet névtelenül? Mert nem szeretném, ha az olimposziak megint bepöccennének rám. Másrészről viszont, ha ezzel segítek megismerni a görög isteneket, ami akár életmentő is lehet, ha egyszer előttetek teremnek, már meg is van a heti jócselekedetem.”
Így kezdődik a Percy Jackson és a görög istenek, amiben Poszeidón fiának egyedi – gunyoros megjegyzésekkel fűszerezett – tolmácsolásában olvashatjuk a mitológiai történeteket.
Ki tudná mindezt jobban elmesélni, mint Percy?
Szó esik a világ teremtéséről, majd az ókori istenek bemutatása következik, Apollóntól Zeuszig. Percy nem fogja vissza magát. „Ha szeretitek a horrort, a vérfürdőt, a hazugságokat, a lopást, az ármánykodást és a kannibalizmust, olvassatok tovább, mert ez volt a rémtettek aranykora.”

Tudj meg még többet a görög világról!

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
392 oldal · ISBN: 9789633998281 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
392 oldal · ISBN: 9789633998298 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998274 · Fordította: Molnár Edit

1 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Poszeidón / Neptunus · Apollo / Apollón · Hádész / Pluto · Artemisz / Diana · Pallasz Athéné / Minerva · Hermész / Mercurius (Merkúr) · Árész / Mars · Zeusz / Jupiter · Aphrodité / Venus (Vénusz) · Héphaisztosz · Démétér / Ceres · Héra / Juno · Kronosz / Saturnus · Gaia · Koiosz · Pelopsz · Prométheusz · Tantalosz


Kedvencelte 38

Most olvassa 18

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 190

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Valahol azt olvastam, hogy Riordan úgy írta meg ezt a könyvet, hogy az iskolában tanulási segédanyagként szolgáljon. Küldetés teljesítve!
És ezek után nekem senki ne mondja, hogy a görög mitológia nem lehet szórakoztató!
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/07/06/rick_riordan_percy…

puncsoscukor63>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Nagyon imádtam, hogy az egészet Percy mesélte. Benne volt teljesen a stílusa, rengeteget nevettem egyes szituációkon, ahogy néha előadta, hogy anno miket beszéltek egymással az istenek… egyszerűen fergeteges :D. spoiler
Riordan megint egy remekművet alkotott, de nem is számítottam tőle másra ❤.
Végre részletesebben is kifejtették, ki kinek a gyereke, testvére, anyja, nagyapja, stb. Ez már nagyon érdekelt.
Nagyon sok ismerős történetbe botolhatunk a könyv olvasása során, amelyek részleteire az előző Percy-kötetek, valamint néhány nem átaludt irodalomóra keretében derül fény ha az ember gyereke már gimis.
És most jöhet a feketeleves. A borító:(… Tudom, hogy a KMK az eredeti borító felhasználásához nem tudta megvenni a jogokat, de az amit erre a fenomenális könyvre „ráhánytak” az valami förtelem. Akárhányszor ránézek elmegy a kedvem attól, hogy kinyissam, de általában azért túllépek ezen. Sőt, már meg is rendeltem az angol kiadást bookdepositoryról, úgyhogy úton már a „felmentősereg”:D.
Percy rajongóknak kötelező olvasmány!

BlackWidow>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Mikor megláttam a két kiegészítő kötetet a könyvtárban, úgy megörültem, mint majom a farkának.
Rick bácsi humora egyszerűen megismételhetetlen. Imádom. Annyira egyszerű és mégsem erőltetett és maga a téma is fantasztikus. Imádom a görög isteneket, viszont teljesen felháborított, hogy a férfiak is csak férfiak, hogy teljesen nem bírtak a hormonjaikkal, amint megláttak egy nőt, és magának a nőnek szava sem lehetett ahhoz, hogy mi is lesz ebből a dologból.
Ezeket a könyveket mindig egy bő hétig, max kettőig olvasok, mert hát azért terjedelmesek is. Semmilyen negatívumot nem tudok említeni.
Plusz még annyi, hogy mikor segítettem barátomnak az órai anyagát begépelni – és görög istenek neveit kellett begépelnem –, eléggé nevetgéltem, mert eszembe jutott azért 1-2 sztori az istenekről.

vighagika>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Csak azért nem kapja meg az öt csillagot, mert a többi, a sorozatba illő rész annyira magasra tette a mércét. :)
Nagyon hiányoztak a szereplők, de örültem, hogy néha azért megemlítette őket Percy. Az is kacagtató volt, amikor saját tapasztalatait szőtte bele az istenekről való elbeszélésbe. Hála Jacksonnak, teljesen beleszerettem ebbe az egész világba, és ez a könyv hab volt a tortán. Ötletes, hogy így még jobban megismerhettük az isteneket, bár ilyeneket is kötelezővé tennének az iskolákban!

bookworm1227>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Hát ez valami fantasztikus volt! Már az első oldalon egyértelműen láttam, hogy ez is kedvenc lesz.
Kezdjük ott, hogy alapból is érdekel a görög mitológia, tehát jó volt behatóbban megismerni, hogy ki kinek a mije és hogyan, bár a sok bugyuta névbe prímán bele lehetett zavarodni.:D Sok mindennel már tisztában voltam, de rengeteg új dolgot is megtudtam.
Szórakoztató volt olvasni a titánok meg az istenek mindenféle cselekedeteiről meg viszályairól, a megszámlálhatatlan rémtett és szégyenfolt ellenére is. Viszont a könyv legerősebb pontja egyértelműen a humor, Percy kommentárjai és az istenek közötti párbeszédek ezerszer élvezetesebbé tették az egészet. Nem is tudom, hányszor nevettem fel hangosan, imádtam!
Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni ellene, az a borító. De komolyan, borzalmas. Hányingerkeltő. Béna. Csúnya. Ízléstelen. Egyáltalán nem illik a könyvhöz. Utálok ránézni is, de szerencsére a polcon annyira nem látszik ez az elfuserált kép a két öreg bácsival meg a rózsaszín bőrű gyerekkel. Kevés borító taszít ennyire, nagyon sajnálom, hogy egy ilyen szuper könyvnek ilyen ronda külső jutott. Kicsit csalódtam a KMK-ban ezért.
Na, de a belső a lényeg, az meg simán eléri, hogy elfeledkezzek erről az ocsmányságról, amit borítónak csúfolnak. Riordan megint elképesztőet alakított.:)

Navi P>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Jó volt visszatérni Riordan világába, hallgatni Percy beszólásait.
De.
Hát, nem gyerekmese. Ezekben bizony van minden: a nemi erőszakkal kezdődően a gyilkosságon át a kannibalizmusig minden. S ha Rick bácsi időnként szépítve fogalmaz, azért Percy odamondásaiból egyértelműen kiderül, miről van szó.
Én, felnőtt fejjel, jókat szórakoztam, de gyerek kezébe nem adnám. Talán a középsulisoknak már mehet.

Narutofan98 P>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Mit is várhattam volna Riordantől, mint határtalan humort, remek történet vezetéssel karöltve? Ismételten megmozgattam a rekeszizmaimat, már csak a beleolvasás szintjén megtud nevettetni a könyv. Szórakoztatóan tárta elém a görög istenek történetét, hogyan jutottunk el a föld kialakulásától, Zeuszon át, Dionüszoszig. Élveztem, és ajánlom olvasását mindenkinek, aki egy jót akar kacagni.

Véda89>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Imádtam,de nem csak azért,mert Percy Jackson. Komolyan mondom leültem és kijegyzeteltem a könyvet és közben nagyokat röhögtem,de így nekem tökéletes volt. :)
Imádtam az egész könyvet nagyon nagy kedvencem lett. :)

1 hozzászólás
diamondfox P>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Ad1: Egyetlen új könyvemnek sem volt ilyen isteni illata, mint ennek. Köszönöm KMK, pedig Libriben vettem! ♥
Ad2: Rég röhögtem ilyen jót :D Imádom a mitológiát, eleve ezért próbálkoztam meg az egész sorozattal. Azt hittem, hogy ezek a bónusz kötetek csak lehúzások, biztos valami hülyeség. Erre fel volt pár történet, amit én is ismertem és egy csomó érdekességet tanultam Percy utánozhatatlan stílusában a görög istenekről és furcsa viszonyaikról. Ezer hála és pusszantás! ♥

Beatrice8 P>!
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Imádtam!
Az első két fejezetet egy huzamban végigröhögtem, legszívesebben folyamatosan olvasgattam volna fel belőle a testvéremnek, de sajnos nem olvasva nem olyan jó. Na, majd ha ő is olvassa, meglátja.
Előre tudtam, hogy imádni fogom, hiszen Percy meséli a mitológiát! Valaki, akit imádok mesél valamit, amit imádok!
Imádtam, hogy sokkal mélyebben megismerhettük az isteneket és az undorító dolgaikat. Itt aztán minden volt, erőszak, csalás, lopás, gyilkosság, vérfertőzés, versengés, intrika és mindezt a lehető leggyerekbarátabb módon, de úgy, hogy még nem volt nevetséges. Percy beszólásai, kommentjei fantasztikusak voltak.
Bár a legtöbb mindent már nagy körvonalaiban tudtam, de sok dolog nekem is új volt és biztos vagyok benne, hogy a hősösbe még több lesz az új, arról nem tudok sok mindent.
Viszont muszáj megemlítenem az én legnagyobb bánatom a könyvvel kapcsolatban. A borító! Ennél rondábban csak akkor mutat, ha a másik része mellé rakjuk és akkor azonnal feltűnik, hogy rengetg oda photshoppolt elem ugyanúgy oda van photoshoppolva arra is! Páldául Percy. Borzalmas, zűrzavaros, ronda és nagyon béna. Percy bőre lila és elmosódott, a keze az oszlop mögött van ezért olyan, mintha az a látszólag nagy oszlop kisebb lenne, mint Percy. Ráadásul a filmes Percy van rajta, ami már magában is ejjj. A másik borítóján ugyanúgy megtalálható, mint mondtam Percy, a villám (ugyanaz a villám!), és az egyik oszlop. A fura színes égről a színes (pl. kék!) csilagokkal már ne is beszéljünk! Utálom.
De mindegy is nem számít a borító igaz? De azért igen, mert ha ezt akkor látom meg amikor nem ismertem még a sorozatot és nem bízok benne maximálisan, hogy imádni fogom, akkor meg se veszem. Így is elgondolkodtam rajta, hogy inkább angolul rendelem meg annak jobb a borítója.
Most, hogy kidühöngtem magam mondom, hogy tényleg baromira elképesztő egy könyv és személy szerint nekem még pár normális résznél is jobban tetszett.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!


Népszerű idézetek

puncsoscukor63>!

A királyt Aiétésznek hívták. (Újabb nyelvtörő.) A hírnevét főleg annak köszönhette, hogy az aranygyapjú – a mágikus kosbőr, amihez rokoni szálak fűznek – végül az ő birodalmába került, ami távol tartotta a betegségeket, az inváziókat, a tőzsdekrachot, Justin Biebert és még sok egyéb természeti katasztrófát.

274-275. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Justin Bieber
puncsoscukor63>!

Árész még táblát is tett a bejárati ajtóra: MIT NEKÜNK HÁZŐRZŐ KUTYA! VIGYÁZAT, A TULAJ HARAP!

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Árész / Mars
puncsoscukor63>!

Öt isten egy gyomorban – nem semmi. Ennyi erővel akár páros teniszmeccset is játszhattak volna, és még bíró is lett volna hozzá. Lefogadom, olyan régóta ücsörögtek odalent, hogy titokban abban reménykedtek, Kronosz előbb-utóbb majdcsak lenyel egy pakli kártyát vagy egy Monopolyt.

39. oldal

puncsoscukor63>!

Apollón elrepült Delphoiba (igen, tudott repülni), és rákiáltott Püthónra:
– Hé, te kígyó!
Püthón kinyitotta a szemét.
– Mit akarsz?
– Ódát zengeni a nagyszerűségemről!
– Csak azt ne! Inkább a halál.
– Rendben! – Apollón felemelte az íját, és a kígyó szeme közé lőtt. Aztán ódát zengett a saját nagyszerűségéről.

309. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón
RVivi P>!

Így tehát Athéné nyerte meg a versenyt, és Athén városa is róla kapta a nevét, pedig a Poszeidónopolisz sokkal menőbb lett volna.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pallasz Athéné / Minerva
4 hozzászólás
puncsoscukor63>!

A fejére biggyesztette a sisakot, és eltűnt.
– Öcsém, láthatatlan vagy! – kiáltott fel Zeusz.
– Jaja – sóhajtott fel szomorúan Hádész. – De már megszoktam.
– Nem, komolyan mondom.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hádész / Pluto · Zeusz / Jupiter
Szyszyyy I>!

– Helló mindenkinek! – szólalt meg nyugodt hangon. – Athéné vagyok, a hadviselés és a bölcsesség istennője.
(…)
– Te nem foglalkozhatsz hadviseléssel! – kiáltotta Árész, a háború istene. – Én felelek a háborúkért!
– Azt mondtam, hadviselés és bölcsesség – magyarázta Athéné. – Én az előrelátást, ravaszságot és kivételes intelligenciát igénylő harcokért felelek. Te maradj csak a hülye, véres, „férfias” csatározásoknál!
– Rendben – vágta rá Árész. Majd elkomorult. – Egy pillanat… Mit mondtál?

222. oldal

RVivi P>!

Az ötödik titanisz Mnémoszüné – tekintve, hogy diszlexiás vagyok, legalább hússzor kellett ellenőriznem, helyesen írtam-e a nevét, és lehet, hogy még mindig nem.
(…)
Ő lett a memória, ezen belül pedig a magolás titanisza. Legközelebb, amikor a nyelvtandogára készülsz, vagy minden különösebb ok nélkül be kell bifláznod a világ összes fővárosát, köszönd meg Mnémoszünének.

27-28. oldal

puncsoscukor63>!

Parasztisten volt, a konyhakerteket védelmezte. Tudom – baromi izgalmas. Ó, nagy Priaposz, védd meg az uborkámat!

74-75. oldal

Sheila_7>!

Koiosz kérdéseket tett fel az égnek, és az néha meg is súgta neki a választ. Hátborzongató? Igen. Nem tudom, lehet, hogy Uranosz szellemével kommunikált, de a jóslatai olyan megbízhatóak voltak, hogy a többi titán is hozzá fordult, persze csupa életbevágó kérdéssel, mint például: Milyen lesz az idő szombaton? Kronosz nem akar megölni ma? Mit vegyek fel Rhea bulijára? Satöbbi. Végül Koiosz gyerekei is örökölték apjuk látnoki képességeit.
Hüperión, a Kelet Titánja volt a legnagyobb arc a négy testvér közül. Mivel a nap minden reggel keleten kelt fel, a Fény Urának nevezte magát. A háta mögött mindenki csak Kronosz Lightként emlegette, mert vakon követte Kronosz utasításait, és ugyanolyan volt, mint Kronosz, csak feleannyi kalóriát tartalmazott, és az íze is olyan más volt. Amúgy ragyogó aranypáncélt viselt, és arról híresült el, hogy egy szempillantás alatt fel tudja gyújtani magát, amivel a legunalmasabb bulit is feldobta.
Kollégája, Iapetosz jóval szerényebben viselte a Nyugat Titánja címet. Egy jó kis naplemente mindig lazulásra készteti az embert. Ennek ellenére mindenki óvakodott attól, hogy magára haragítsa a fickót. Kiváló harcos volt, jól forgatta a lándzsát. Iapetosz szó szerint azt jelenti: „Lyukasztó”, és biztosra vehetitek, hogy nem azért kapta a nevét, mert fülbevalókat lő be a plázában.

Kapcsolódó szócikkek: Koiosz

Hasonló könyvek címkék alapján

Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Kerstin Gier: Zafírkék
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Neil Gaiman: Anansi fiúk
Sherrilyn Kenyon: Bűnös éj
Derek Landy: Játék a tűzzel
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…