41. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
69. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Percy ​Jackson és a görög istenek 100 csillagozás

Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

„Egy New York-i kiadó felkért, hogy írjak meg mindent, amit a görög istenekről tudok, mire azt kérdeztem: Mehet névtelenül? Mert nem szeretném, ha az olimposziak megint bepöccennének rám. Másrészről viszont, ha ezzel segítek megismerni a görög isteneket, ami akár életmentő is lehet, ha egyszer előttetek teremnek, már meg is van a heti jócselekedetem.”
Így kezdődik a Percy Jackson és a görög istenek, amiben Poszeidón fiának egyedi – gunyoros megjegyzésekkel fűszerezett – tolmácsolásában olvashatjuk a mitológiai történeteket.
Ki tudná mindezt jobban elmesélni, mint Percy?
Szó esik a világ teremtéséről, majd az ókori istenek bemutatása következik, Apollóntól Zeuszig. Percy nem fogja vissza magát. „Ha szeretitek a horrort, a vérfürdőt, a hazugságokat, a lopást, az ármánykodást és a kannibalizmust, olvassatok tovább, mert ez volt a rémtettek aranykora.”

Tudj meg még többet a görög világról!

Eredeti mű: Rick Riordan: Percy Jackson's Greek Gods

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998274 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Poszeidón / Neptunus · Hádész / Pluto · Apollo / Apollón · Mars / Árész · Pallasz Athéné · Zeusz / Jupiter · Héphaisztosz · Kronosz / Saturnus · Aphrodité / Venus · Gaia · Héra / Juno


Kedvencelte 20

Most olvassa 13

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 178


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Valahol azt olvastam, hogy Riordan úgy írta meg ezt a könyvet, hogy az iskolában tanulási segédanyagként szolgáljon. Küldetés teljesítve!
És ezek után nekem senki ne mondja, hogy a görög mitológia nem lehet szórakoztató!
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/07/06/rick_riordan_percy…

>!
puncsoscukor63
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Nagyon imádtam, hogy az egészet Percy mesélte. Benne volt teljesen a stílusa, rengeteget nevettem egyes szituációkon, ahogy néha előadta, hogy anno miket beszéltek egymással az istenek… egyszerűen fergeteges :D. spoiler
Riordan megint egy remekművet alkotott, de nem is számítottam tőle másra ❤.
Végre részletesebben is kifejtették, ki kinek a gyereke, testvére, anyja, nagyapja, stb. Ez már nagyon érdekelt.
Nagyon sok ismerős történetbe botolhatunk a könyv olvasása során, amelyek részleteire az előző Percy-kötetek, valamint néhány nem átaludt irodalomóra keretében derül fény ha az ember gyereke már gimis.
És most jöhet a feketeleves. A borító:(… Tudom, hogy a KMK az eredeti borító felhasználásához nem tudta megvenni a jogokat, de az amit erre a fenomenális könyvre „ráhánytak” az valami förtelem. Akárhányszor ránézek elmegy a kedvem attól, hogy kinyissam, de általában azért túllépek ezen. Sőt, már meg is rendeltem az angol kiadást bookdepositoryról, úgyhogy úton már a „felmentősereg”:D.
Percy rajongóknak kötelező olvasmány!

>!
BlackWidow
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Mikor megláttam a két kiegészítő kötetet a könyvtárban, úgy megörültem, mint majom a farkának.
Rick bácsi humora egyszerűen megismételhetetlen. Imádom. Annyira egyszerű és mégsem erőltetett és maga a téma is fantasztikus. Imádom a görög isteneket, viszont teljesen felháborított, hogy a férfiak is csak férfiak, hogy teljesen nem bírtak a hormonjaikkal, amint megláttak egy nőt, és magának a nőnek szava sem lehetett ahhoz, hogy mi is lesz ebből a dologból.
Ezeket a könyveket mindig egy bő hétig, max kettőig olvasok, mert hát azért terjedelmesek is. Semmilyen negatívumot nem tudok említeni.
Plusz még annyi, hogy mikor segítettem barátomnak az órai anyagát begépelni – és görög istenek neveit kellett begépelnem –, eléggé nevetgéltem, mert eszembe jutott azért 1-2 sztori az istenekről.

>!
RVivi
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

392 oldalnyi plusz Percy. Ez már elég ok a nyálcsorgatásra. Azok a kis utalgatások szereplőkre, történtekre. *-* Amiket az istenekről írt, azokat nagyrészt már ismertem, de így is imádtam az egészet.
Az a percys stílus, amiben a könyv írva… Sokszor hangosan röhögtem és néhány idézet, amit a tesómmak felolvastam belőle, őt is meggyőzte, hogy olvassa el. :D Már ezért is megérte volna.
A borítót viszont utálom. Az a gyerek a borítón, aki leginkább olyan, mint Logan Lerman csak azért se hívom Percynek, mert még Logan-utánzatnak is szörnyű, rontja el leginkább. De az a két „isten" a szélén is szörnyű. Ha Poszeidónt és Zeuszt akarták rárakni egy RICK RIORDAN könyvre, akkor legalább nézzenek ki úgy, ahogy RIORDAN leírta a legelső részben a kinézetüket. Két öreg bácsit rárakni, pff…
Na mindegy, a belseje lényegesebb. Ha egyszer kiadják újra, mert elfogy, akkor remélem találnak ki valami kevésbé csúnyát. :D

>!
bookworm1227
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Hát ez valami fantasztikus volt! Már az első oldalon egyértelműen láttam, hogy ez is kedvenc lesz.
Kezdjük ott, hogy alapból is érdekel a görög mitológia, tehát jó volt behatóbban megismerni, hogy ki kinek a mije és hogyan, bár a sok bugyuta névbe prímán bele lehetett zavarodni.:D Sok mindennel már tisztában voltam, de rengeteg új dolgot is megtudtam.
Szórakoztató volt olvasni a titánok meg az istenek mindenféle cselekedeteiről meg viszályairól, a megszámlálhatatlan rémtett és szégyenfolt ellenére is. Viszont a könyv legerősebb pontja egyértelműen a humor, Percy kommentárjai és az istenek közötti párbeszédek ezerszer élvezetesebbé tették az egészet. Nem is tudom, hányszor nevettem fel hangosan, imádtam!
Az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni ellene, az a borító. De komolyan, borzalmas. Hányingerkeltő. Béna. Csúnya. Ízléstelen. Egyáltalán nem illik a könyvhöz. Utálok ránézni is, de szerencsére a polcon annyira nem látszik ez az elfuserált kép a két öreg bácsival meg a rózsaszín bőrű gyerekkel. Kevés borító taszít ennyire, nagyon sajnálom, hogy egy ilyen szuper könyvnek ilyen ronda külső jutott. Kicsit csalódtam a KMK-ban ezért.
Na, de a belső a lényeg, az meg simán eléri, hogy elfeledkezzek erről az ocsmányságról, amit borítónak csúfolnak. Riordan megint elképesztőet alakított.:)

>!
Narutofan98 
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Mit is várhattam volna Riordantől, mint határtalan humort, remek történet vezetéssel karöltve? Ismételten megmozgattam a rekeszizmaimat, már csak a beleolvasás szintjén megtud nevettetni a könyv. Szórakoztatóan tárta elém a görög istenek történetét, hogyan jutottunk el a föld kialakulásától, Zeuszon át, Dionüszoszig. Élveztem, és ajánlom olvasását mindenkinek, aki egy jót akar kacagni.

>!
Camelia
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Kicsit megosztó a véleményem ezzel a könyvvel kapcsolatban, de kezdjük is az elején.
Annyira tükrözi Rick Riordan személyiségét, hogy szinte azt hittem, beleírta saját magát is az író.
Imádom a stílusát, a humorát, azt az érdekes érzést, amikor kapcsolatot teremt az olvasóval, és a könyvei sem elhanyagolhatóak.
Tetszik. hogy Percy szemében van megfogalmazva az egész, és néhol az ő kis sajátos kommentjei is oda vannak biggyesztve, ami szintén nem elhanyagolható azért. :D
Az istenek is nagyon mókás alakok voltak. Ki gondolta volna, hogy ennyire nem földhözragadt egy isten. Persze csak képletesen, mert nem is a földön vannak. :D
Viszont, nagyon sok történetet azért untam, mert már hallottam egyszer-kétszer, esetleg meg kellett tanulni, vagy van belőle egy könyv is.
Kicsit hosszúnak találtam ahhoz, hogy mindenkit lekössön. Sokan, akik az eredeti sorozatot olvasták tuti szeretni fogják, ahogy lényegébe én is szerettem.
Nem vagyok görög, mégis szeretem a görög mitológiát. Mi lenne ha görög lennék? :D

>!
P_Lilla_Réka
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Én tényleg annyira imádom Rick Riordant! Nálam ez a könyve is abszolút vitte a prímet és ő az az író, akinek ha a könyveit nyilvánosan olvasom mindenki csak idiótán néz rám, hogy mégis mi a fenén röhögök ennyire. Ennél sem volt másképp. Az pedig, hogy a könyvet maga Percy meséli el nekünk rengeteget dob rajta, hisz az ő stílusa tényleg egyet jelent a felhőtlen szórakozással. Szerintem ebben a stílusban olvasva a görög mitológiát még az is imádná akit amúgy egyáltalán nem érdekel.Mert Rick bácsi rettentő jól ért ahhoz, hogy egyszerre tanulj, de közben a könyveit olvasva minden ötödik percben kapj egy kiadós röhögőgörcsöt, hiszen a humora is fenomenális.

>!
Beatrice8 
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Imádtam!
Az első két fejezetet egy huzamban végigröhögtem, legszívesebben folyamatosan olvasgattam volna fel belőle a testvéremnek, de sajnos nem olvasva nem olyan jó. Na, majd ha ő is olvassa, meglátja.
Előre tudtam, hogy imádni fogom, hiszen Percy meséli a mitológiát! Valaki, akit imádok mesél valamit, amit imádok!
Imádtam, hogy sokkal mélyebben megismerhettük az isteneket és az undorító dolgaikat. Itt aztán minden volt, erőszak, csalás, lopás, gyilkosság, vérfertőzés, versengés, intrika és mindezt a lehető leggyerekbarátabb módon, de úgy, hogy még nem volt nevetséges. Percy beszólásai, kommentjei fantasztikusak voltak.
Bár a legtöbb mindent már nagy körvonalaiban tudtam, de sok dolog nekem is új volt és biztos vagyok benne, hogy a hősösbe még több lesz az új, arról nem tudok sok mindent.
Viszont muszáj megemlítenem az én legnagyobb bánatom a könyvvel kapcsolatban. A borító! Ennél rondábban csak akkor mutat, ha a másik része mellé rakjuk és akkor azonnal feltűnik, hogy rengetg oda photshoppolt elem ugyanúgy oda van photoshoppolva arra is! Páldául Percy. Borzalmas, zűrzavaros, ronda és nagyon béna. Percy bőre lila és elmosódott, a keze az oszlop mögött van ezért olyan, mintha az a látszólag nagy oszlop kisebb lenne, mint Percy. Ráadásul a filmes Percy van rajta, ami már magában is ejjj. A másik borítóján ugyanúgy megtalálható, mint mondtam Percy, a villám (ugyanaz a villám!), és az egyik oszlop. A fura színes égről a színes (pl. kék!) csilagokkal már ne is beszéljünk! Utálom.
De mindegy is nem számít a borító igaz? De azért igen, mert ha ezt akkor látom meg amikor nem ismertem még a sorozatot és nem bízok benne maximálisan, hogy imádni fogom, akkor meg se veszem. Így is elgondolkodtam rajta, hogy inkább angolul rendelem meg annak jobb a borítója.
Most, hogy kidühöngtem magam mondom, hogy tényleg baromira elképesztő egy könyv és személy szerint nekem még pár normális résznél is jobban tetszett.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!

>!
diamondfox P
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Ad1: Egyetlen új könyvemnek sem volt ilyen isteni illata, mint ennek. Köszönöm KMK, pedig Libriben vettem! ♥
Ad2: Rég röhögtem ilyen jót :D Imádom a mitológiát, eleve ezért próbálkoztam meg az egész sorozattal. Azt hittem, hogy ezek a bónusz kötetek csak lehúzások, biztos valami hülyeség. Erre fel volt pár történet, amit én is ismertem és egy csomó érdekességet tanultam Percy utánozhatatlan stílusában a görög istenekről és furcsa viszonyaikról. Ezer hála és pusszantás! ♥


Népszerű idézetek

>!
puncsoscukor63

Most már ismeritek annyira az olimposzi isteneket, hogy magatoktól is kitaláljátok, mi történt, amikor Aphrodité megjelent előttük.
A nők első gondolata ez volt: Utálom.
A férfiak kis híján hasra estek a nyelvükben, és minden erejükkel azon voltak, hogy ne nyáladdzanak.
– Megtisztelnél, ha hozzám jönnél feleségül – mondta Apollón, a költészet és az íjászat istene.
– Nem, hozzám gyere! – szólt közbe Árész, a háború istene.
– Nem, hozzám! – kiáltotta Poszeidón.
– Te már nős vagy! – pirított rá Zeusz. – Gyere inkább hozzám!
– Te is nős vagy! – méltatlankodott Héra. – Én vagyok a feleséged!
– A csudába! – füstölgött Zeusz. – Akarom mondani, hát persze, életem.

244. oldal

>!
puncsoscukor63

Öt isten egy gyomorban – nem semmi. Ennyi erővel akár páros teniszmeccset is játszhattak volna, és még bíró ís lett volna hozzá. Lefogadom, olyan régóta ücsörögtek odalent, hogy titokban abban reménykedtek, Kronosz előbb-utóbb majdcsak lenyel egy pakli kártyát vagy egy Monopolyt.

39. oldal

>!
puncsoscukor63

A királyt Aiétésznek hívták. (Újabb nyelvtörő.) A hírnevét főleg annak köszönhette, hogy az aranygyapjú – a mágikus kosbőr, amihez rokoni szálak fűznek – végül az ő birodalmába került, ami távol tartotta a betegségeket, az inváziókat, a tőzsdekrachot, Justin Biebert és még sok egyéb természeti katasztrófát.

274-275. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Justin Bieber
>!
puncsoscukor63

A fejére biggyesztette a sisakot, és eltűnt.
– Öcsém, láthatatlan vagy! – kiáltott fel Zeusz.
– Jaja – sóhajtott fel szomorúan Hádész. – De már megszoktam.
– Nem, komolyan mondom.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hádész / Pluto · Zeusz / Jupiter
>!
RVivi 

Így tehát Athéné nyerte meg a versenyt, és Athén városa is róla kapta a nevét, pedig a Poszeidónopolisz sokka menőbb lett volna.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pallasz Athéné
4 hozzászólás
>!
puncsoscukor63

Árész még táblát is tett a bejárati ajtóra: MIT NEKÜNK HÁZŐRZŐ KUTYA! VIGYÁZAT, A TULAJ HARAP!

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mars / Árész
>!
puncsoscukor63

Apollón elrepült Delphoiba (igen, tudott repülni), és rákiáltott Püthónra:
– Hé, te kígyó!
Püthón kinyitotta a szemét.
– Mit akarsz?
– Ódát zengeni a nagyszerűségemről!
– Csak azt ne! Inkább a halál.
– Rendben! – Apollón felemelte az íját, és a kígyó szeme közé lőtt. Aztán ódát zengett a saját nagyszerűségéről.

309. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón
>!
RVivi 

Az ötödik titanisz Mnémoszüné – tekintve, hogy diszlexiás vagyok, legalább hússzor kellett ellenőriznem, helyesen írtam-e a nevét, és lehet, hogy még mindig nem.
(…)
Ő lett a memória, ezen belül pedig a magolás titanisza. Legközelebb, amikor a nyelvtandogára készülsz, vagy minden különösebb ok nélkül be kell bifláznod a világ összes fővárosát, köszönd meg Mnémoszünének.

27-28. oldal

>!
puncsoscukor63

Parasztisten volt, a konyhakerteket védelmezte. Tudom – baromi izgalmas. Ó, nagy Priaposz, védd meg az uborkámat!

74-75. oldal

>!
Szyszyyy

– Helló mindenkinek! – szólalt meg nyugodt hangon. – Athéné vagyok, a hadviselés és a bölcsesség istennője.
(…)
– Te nem foglalkozhatsz hadviseléssel! – kiáltotta Árész, a háború istene. – Én felelek a háborúkért!
– Azt mondtam, hadviselés és bölcsesség – magyarázta Athéné. – Én az előrelátást, ravaszságot és kivételes intelligenciát igénylő harcokért felelek. Te maradj csak a hülye, véres, „férfias” csatározásoknál!
– Rendben – vágta rá Árész. Majd elkomorult. – Egy pillanat… Mit mondtál?

222. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Zafírkék
Rachel Vincent: Stray – Kóborok
Cassandra Clare: Az angyal
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Derek Landy: Skrupulus Fondor
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Lilian H. AgiVega: Második Atlantisz – A tízezer éves varázs
Gaura Ágnes: Lidércnyomás
Karen Marie Moning: Keserű ébredés