Az ​Olimposz vére (Az Olimposz hősei 5.) (Félvér Tábor Krónikák 10.) 416 csillagozás

Rick Riordan: Az Olimposz vére

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nico ​figyelmeztette őket. Ha bemennek Hádész Házába, a félistenek legrosszabb emlékeit keltik életre. A szellemek nem lelnek többé nyugalomra. Nico maga is kísértetté változhat, ha újabb árnyutazásra indul Reynával és Hedge edzővel. De talán még ez is jobb, mint a másik alternatíva: hagyni, hogy valaki más haljon meg, ahogy azt Hádész is megjósolta.

Jászon rossz szelleme az anyja, aki kiskorában magára hagyta. Még nem tudja, jó vezetőnek bizonyul-e majd, de abban biztos, hogy ő nem fogja megszegni a szavát. Ő beteljesíti a prófécia rá vonatkozó részét: Vihar vagy tűz, mi hull a világra.

Reyna az ősei szellemeitől fél, akikből csak úgy süt a harag. De nem hagyhatja, hogy eltérítsék a szándékától; el kell vinnie az Athéné Parthenost a Félvér-hegyre, mielőtt háború tör ki a rómaiak és a görögök között. Vajon lesz elég ereje ahhoz, hogy sikerrel járjon, különösen úgy, hogy egy rémséges vadász koslat a nyomában?

Leo attól tart, hogy végül mégsem válik be a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2023
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633737378 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
496 oldal · ISBN: 9789635610112 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
496 oldal · ISBN: 9789635610129 · Fordította: Molnár Edit

2 további kiadás


Enciklopédia 131

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Annabeth Chase · Nico di Angelo · Leo Valdez · Apollo / Apollón · Hazel Levesque · Tyson · Thalia Grace · Jászon Grace · Poszeidón / Neptunus · Reyna Avila Ramírez-Arellano · Piper McLean · Hádész / Pluto · Will Solace · Frank Csang · Kheirón · Rachel Elizabeth Dare · Fekete Péter · Gleeson Hedge · Artemisz / Diana · Pallasz Athéné / Minerva · Clarisse La Rue · Kalüpszó · Hermész / Mercurius (Merkúr) · Árész / Mars · Ella · Travis Ellelop · Connor Ellelop · Héphaisztosz / Vulcanus / Vulcan · Zeusz / Jupiter · Aphrodité / Venus (Vénusz) · Octavianus · Démétér / Ceres · Hekaté · Héra / Juno · Lou Ellen Blackstone · Mellie · Akhlüsz · Aszklépiosz · Bryce Lawrence · Cecil Markowitz · Gaia · Hylla Ramírez-Arellano · Kekropsz · küklopsz · Kümopoleia / "Küm" · Michael Kahale · Niké · Órión · Pelopsz · Porphyrion · portugál · rómaiak

Helyszínek népszerűség szerint

Félvér Tábor · Tartarosz · Athén · Spárta


Kedvencelte 74

Most olvassa 22

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

PKatica>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

„Ne ragadj le! Ne merülj el az önsajnálatban! Mosolyogj és viccelődj, akkor is, ha nincs jó kedved! Pláne, ha nincs jó kedved.”
A könyv befejezése után az első gondolatom az volt, hogy ennek nem lehet vége. Még nem. Túlságosan hiányozni fog minden. A szereplők nagyon hozzám nőttek, és hiába tudom, hogy nem ez az utolsó könyv ebben a világban, ugyanúgy kétségbe esek, hogy mi lesz velem nélkülük.
Tökéletes befejezése egy tökéletes sorozatnak.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

Az Olimposz hősei 5

Ahogy az elvárható szuper volt a befejező rész is, nagyon tetszett.
A fiatal hősök nagyszerűen helytálltak, az életveszélyes helyzetekben, sorban legyőzték az ellenséges óriásokat, a legtöbbet másodszorra is, mert a Tartarosz nyirott kapujának köszönhetően újjáéledtek és újra előkerültek. A sok harcban nem erővel, hanem ésszel kellett győzelemre vinni az eseményeket.
Az istenek, akár görög, akár római alakjukban most is felelőtlenek voltak, csak néha jelentek meg és segítették győzelemre csemetéiket.
Két fronton zajlottak az események, Görögországban és a Félvér tábornál, ahol az ostoba Apollón csemete Octavianus hódolt hatalmi törekvéseinek, a félreértelmezett prófécia miatt, fenntartva az ellenségeskedést a két tábor között.
A szemszög váltások briliánsak voltak az sorozat összes részében, mindig a legizgalmasabb és legfélelmetesebb eseménynél ugrott át új szereplőre és helyszínre.
Szóval imádtam ezt sorozatot, minden része csodás volt, sok humorral, kalanddal, csatákkal és az igaz barátság mélyenszántó, időnként önfeláldozó érzésének és terrek bemutatásával.

Mucusmoly_>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

Ez…ez..fantasztikus!!!
Nagyon-nagyon tetszett!!!!! :-)))
Méltó befejezés! Akciódús! Imádom!!!! :)♥

4 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

Hát csak merő szívjóságból adtam meg az öt csillagot, mert vacilláltam a négy és fél és öt között. De mivel eddig nem igazán adtam a részeire, az utolsó megkapja tőlem. Rick Riordan egy zseni és kész. Szerintem ebben nincs vita. Fantasztikus utazáson vehettünk részt, tele kalandokkal, félelmekkel, szerelmekkel, szeretettel, de részt vett benne a rossz is, nem csak a szörnyek, hanem saját hibák is bekerültek a képbe, bár szinte tökéletes félistenek voltak. Egy-két kivétel, mint Octavianus, vagy a nevére se emlékszem, de akit Nico megölt a vége felé. Nagyon jó sorozat volt, minden gyerkőcnek és felnőttnek is csak ajánlani tudom. Olvasva tanulhatunk a görög és római istenekről, bejárhatjuk a fél világot sírhatunk, nevethetünk, dühönghetünk. Mégis ennél és az előző résznél is végig olyan érzésem volt, hogy már le akarja tudni. Mintha nem lett volna annyira kidolgozva, vagy csak engem nem kapott el már annyira a gépszíj? Ki tudja. De a varázslat az, hogy még így is nagyon tetszett. Csak ódákat tudok zengeni, úgyhogy be is fejezem:))

Navi P>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

Egy korszak megint lezárult. Véget ért Jászon, Percy, Leo és a többi félisten világmegmentő utazása, ahol szembe szálltak Gaia követőivel, s találkoztak elfeledett istenekkel, akiknek helyet készítenek a mai világban. Ez az utóbbi egy nagyon szép gesztus és törekvés Jászontól.
Leo az igazi jég – bocsánat, tűz -hátán is megélő figura, hatalmas ötletekkel és bátorsággal. spoiler
Percy most valahogy egy kicsit háttérbe szorult, de csak annyira, hogy egyenlően vegye ki mindenki a részét a harcból és a feladatokból. Nagyon sajnáltam az orrvérzés miatt, de hát ez van :(
Végre az istenek is hajlandóak voltak használni a fejüket és nem csak a hiúságukat legyezgetni.
Örültem a pároknak, szépen csiszolódtak, a végén talán spoilerra is rámosolyog szerelem :)

LittleStar P>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

Nem tudok rá 5 csillagot adni, pedig nagyon szeretnék. Egyetlen hibája, hogy néha picit untam. Nyilván amikor az első részeket olvastam én is fiatalabb voltam, most jutottam el az utolsó részig, talán mondhatni kicsit már kinőttem ebből, sokat is felejtettem a történetből. Viszont nem szabad elfelejtenem és nem is akarom, hogy az előző részekre a mai napig jó élményként gondolok vissza, hogy a barátommal teljesen ráfüggtünk a sorozatra és alig vártuk az újabb Riordan könyveket. Azóta eltelt sok-sok év, de azt gondolom, hogy még mindig megnyert magának a hosszú idő ellenére a történet. :) És az unalmas részek ellenére (amik azért nem voltak szörnyen unalmasak, nem így kell elképzelni) érdekelt, olvastam tovább, vártam a végét. :)
Örülök, hogy olvashattam, és bánom, hogy ennyi idő elteltével fogtam neki, talán még nagyobb élmény lett volna korábban. Viszont a tanító nénis énem ujjong, mert egy remek sorozat… :D

Galagonya33>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

Úgy olvasnám még…
Az előszót is érdemes megemlíteni, ami előrevetíti, hogy lesznek itt még folytatások, mert hát Rick bácsi szeret bennünket. ;)
Picit hiányzott Percy szemszöge, de azt hiszem valahol itt engedte el legnagyobb és legszeretettebb gyermekét az író.
Reynának nagyon drukkolok, hogy ő is megtalálja a párját. No, meg Leo! Hah…
Jó lezárás volt.
(A fordításban azért zavartak itt-ott a névváltozások: Fekete Péter – Blackjack, Connor Ellop – Stoll. Erre figyelni kellene.)

2 hozzászólás
heysunny>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

Nagyon örülök, mert így az utolsó kötet végére nagy részben visszatért a lelkesedésem a sorozat iránt, és az olvasás 80%-ban aaaaannyira feelgood volt olvasni Percyék történetét. Imádtam, hogy ezúttal Nico és Reyna is kaptak saját szemszöget, nagyon üdítően hatott és kellő színt vitt a már megszokott nézőpontokhoz (és ezúttal Piper fejezetei sem akasztottak ki, sőt! Egész megkedveltem így a végére).

Ismét sokszor megnevettetett a könyv, bár feltűnt azért, hogy új ember fordította, aki annyira nem vette a fáradtságot, hogy a korábban már lefordított neveknek utánanézzen khm, Blackjack, először fel se tűnt, hogy nem új szereplőről van szó, de ennek ellenére a poénok jól lettek lefordítva (vagy csak nálam találtak be, ki tudja :D). Szóval, mint említettem, bár sikerült megkedvelnem Pipert, a végére is ő és Frank (meg Jászon is igazából) maradtak a „gyenge láncszemek” számomra a bagázsból, de most főleg utóbbiból nem is kaptunk valami sokat, úgyhogy úgy éreztem, a balansz rendben volt. A többieket továbbra is imádom, főleg Percyt, Annabethet, Leót, Nicot és most ebben itt Reynát (no meg Hedge edzőt!!!). spoiler

Bár most se sikerült nyílegyenest A-ból B-be eljutni kalandorainknak, muszáj volt folyton bonyodalmakba ütközniük, ahonnan aztán C-be, majd D-be, majd Z-be küldték őket, most nem éreztem annyira fárasztónak, mint általában. Ami viszont zavar, hogy spoiler Ezért akkora szerencséje a sorozatnak, hogy színes a világa, iszonyat szerethetőek a karakterek és többnyire remek poénok vannak benne, mert különben nem lenne semmi, ami megfoghatná az olvasót.

spoiler

Az előző résznél azt mondtam, örülök, hogy vége, de azért mégis hiányozni fognak a szereplők… tudom, tudom, írt még Riordan az univerzumban, meg más sorozatokat is, amik valószínűleg nagyon hasonlítanak ezekhez, de azért Percy Jackson csak egy van, nem igaz?

11 hozzászólás
Kizi>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

2021.05.11.
Hát, ez is eljött. Bár, itt a következő 5 rész a polcomon, úgyhogy még nem búcsúzkodom.
Első olvasás, most nem tudok panaszkodni. Majd legközelebb. Most természetesen megkapja az 5 csillagot.
Az elején nem örültem, hogy csak 3 szemszögkarakter van a Hetekből, de nagyon megszerettem ezt a triót.
Jason kicsit fura volt a sorozat alatt, itt úgy érzem, révbe ért. Tudja végre, mit kezdjen magával, anélkül, hogy mások megmondanák neki.
Leo meg felnőtt. Továbbra sem vagyok oda spoiler
Piper a kedvencem lett. Ez van. spoiler
Hazel, Frank, Percy eddig is az volt. Kár, hogy nem láttunk a fejükbe, de így sem volt rossz.
Annabethről sincs mit mondanom most.
Nico, Reyna, és Hedge szála remek volt. Örültem a két új szemszögnek. Kár, hogy Reyna csak a végén lett főszereplő. Nico fejébe is jó volt végre belelátni. spoiler
A vége nagy vonalakban kitalálható volt, a kivitelezés meg érdekesre sikerült.
Oké, ennyit tudok mondani elsőre.

2 hozzászólás
Rebbencs>!
Rick Riordan: Az Olimposz vére

A sorozat összes kötetére kerek öt csillagot adtam eddig és most sem tennék másként, ha nem lenne pár olyan dolog, ami miatt úgy érzem le kell vonnom egy kicsit. De tényleg csak egy kicsit, mert hát Rick Riordan az tényleg Rick Riordan, aki soha, soha, soha nem tudna csalódást okozni.
Ugyanis a humora, a stílusa, a történetei utánozhatatlanok, alig lehet letenni őket és mint mindig most is megtapasztaltam, hogy nincs olyan, hogy rossz idő, amikor a könyvei a kezeim közé kerülnek. Bármilyen élethelyzetben csodás élményt nyújtanak, kikapcsolnak, megnevettetnek, izgalomban tartanak. Alig várom már, hogy más sorozatát is felfedezhessem, nagyon érdekel, miket alkotott még.
Ami miatt viszont levontam azt a fél csillagot az igazából két dolog.
1) Az egész sorozatnak ugyanaz a váza. Ezzel annyira nincsen gond, elvégre jól működik ez öt köteten keresztül, csakhogy a végére már kezd egy kissé unalmassá válni, hogy ugyanaz a vázlat: van egy cél, amit el kell érni, egy pont, ahová el kell jutni, de addig számtalan kaland és nehézség vezet el, olyan sok, hogy meg sem tudnám már különböztetni, melyik kötetben, mi történt. Valamint emiatt annyira összefolyik az egész, hogy tényleg nehéz olykor felidézni, mi is történt pontosan, mert azért a vége persze mindig ugyanaz: spoiler Meg olykor már elég kiszámíthatóvá vált az is, hogy úgyis az oldja meg a rejtélyt, akinek a nézőpontja van éppen.
2) Az nekem is kicsit furcsa volt, hogy öt köteten keresztül készültek a Gaia elleni támadásra, de végül tényleg nem kapott akkora szerepet a nagy összecsapás. Mármint persze több rész nehézségeit győzték le addig, és szerintem egészen kreatív volt a megoldás, de attól még lehetett volna olyan, ami nagyobb katarzist vált ki.
De ettől még egyébként elégedett vagyok, egyáltalán nem mondanám rossz élménynek, sőt kifejezetten jó volt olvasni (mint mindig), és a befejezés miatt is nagyon boldog vagyok. Jöhetnek a következő történetek!!


Népszerű idézetek

wisegirl>!

– Atlantisz? – kérdezte Jászon.
– Az csak mítosz – felelte Percy.
– Ööö… mi nem mítoszokkal foglalkozunk?
– Úgy értem, kitalált mítosz. Nem izé, valóságos.
– Már értem, miért Annabeth a főnök.
– Kuss legyen, Grace!

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Jászon Grace · Percy Jackson
Marcsi_moly>!

Támadt egy ötlete; alighanem a leghülyébb, legőrültebb ötlet azóta, hogy: Hé, átúszatom Percyvel a Sztüx folyót! Imádni fog érte!

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nico di Angelo · Percy Jackson
Eszti_TDA P>!

– Felejtsd el az árnyékutazást! Ez orvosi utasítás.
– Mindjárt szétbombázzák a tábort… […]
– Árnyékutazásról szó sem lehet.
– De…
Nem.

400. oldal, 45. fejezet: Nico

Kapcsolódó szócikkek: Nico di Angelo · Will Solace
Marcsi_moly>!

– Ha a szobor lángba borítja az embereket, Leót kell küldenünk.
– Én is szeretlek, haver.

171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leo Valdez · Percy Jackson
wisegirl>!

Kölcsönvettünk egy darab római praetort.
Épségben visszajuttatjuk hozzátok.
Maradjatok a feneketeken!
Különben megölünk titeket.
Puszi: Artemisz Vadászai

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Artemisz / Diana
2 hozzászólás
ViRead>!

– Légió, cuneum formate! – kiáltotta Reyna. – Előre!
[…]
– Görögök! – rikkantotta Percy. – Halál… ööö… az izékre!

437. oldal, LI. Jászon

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson · Reyna Avila Ramírez-Arellano
1 hozzászólás
Eszti_TDA P>!

Cecil és Lou Ellen már ugrott is, hogy felsegítse őket. Nico is megpróbálta követni a példájukat, de ha Will nem kapja el, biztosan orra esik.
– Hülye! – karolta át Will. – Megmondtam, hogy nincs több alvilági hókuszpókusz!
– Jól vagyok.
– Fogd be! Nagy francokat vagy jól!
Will egy csomag rágót kotort elő a zsebéből.
Nico el akart húzódni tőle. Gyűlölte a testi érintkezést. Will azonban sokkal erősebb volt, mint amilyennek látszott. Nico azon kapta magát, hogy teljes súlyával a srác oldalának dől.
– Tessék! – mondta Will.
– Mi ez, rágó?
– Gyógyszer van benne. Éber maradsz tőle, legalábbis néhány óráig.
Nico a szájába dugott egy lapocskát.
– Szurokíze van.
– Ne rinyálj!

404-405. oldal, 46. fejezet: Nico

R4ms3s>!

– Mi lenne, ha nyomnánk egy kis Adidas-reklámot? – kérdezte Percy. – Szerintetek Niké bepörögne tőle és előjönne? Leo idegesen mosolygott. Talán mégis van valami közös benne és Percyben: a fárasztó humor.
– Ja, tuti, hogy abszolút ellentétes a szponzori szerződésével. EZ NEM AZ OLIMPIA HIVATALOS CIPŐJE! MOST MEGHALTOK!
– Kretének! – sóhajtott égnek emelt szemmel Hazel.
Leo háta mögött mennydörgő hang rázta meg a romokat:
– MOST MEGHALTOK!
Leo majdnem elejtette a szerszámos táskáját. Megfordult… és gondolatban a fejét verte a falba. Kellett neki megidéznie Adidast, a gagyi cipőmárkák istennőjét!
Niké istennő tornyosult fölébe aranyszekerén, szívére szegezett lándzsával.

105. oldal, X. Leo

Kapcsolódó szócikkek: Adidas · Hazel Levesque · Leo Valdez · Niké · Percy Jackson
Marcsi_moly>!

– Azért sajnálom, hogy nem nézhettem végig a halálodat – nézett Percyre.
– Nem először kapom ezt a megjegyzést – felelte Percy.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kümopoleia / "Küm" · Percy Jackson
Marcsi_moly>!

DE CSINI AZ A TŐR A HOMLOKODON!

389. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Leo Valdez

A sorozat következő kötete

Félvér Tábor Krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Csóti Lili: Hetedvérig
Fróna Zsófia: Démonok közt
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Marosi Katalin: Teddy bosszúja
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Derek Landy: Az ősök jogara
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Jonathan Stroud: A gólem szeme