60. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Az ​elveszett hős (Az Olimposz hősei 1.) (Félvér Tábor Krónikák 6.) 570 csillagozás

Rick Riordan: Az elveszett hős

Három ​vadonatúj hős.
Egy eltűnt félisten.
És egy átok, ami mindegyiküket pusztulással fenyegeti…

Percy Jackson visszatér… Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi kedvesét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy felszívódott, feltűnik egy Jászon nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és – csak úgy mellékesen – folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk…

Elhangzik egy újabb prófécia, és kezdetét veszi egy újabb küldetés – most már Jászon vezetésével. Közben kiderül néhány furcsa dolog… Jászonról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a római istenek gyermekei nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek? És a kedves olimposzi szülők vajon miért nem merik hallatni isteni hangjukat? Ki ejtette foglyul Hérát, az istenek hisztis, undok és bajkeverő királynőjét?… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
540 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633737477 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
544 oldal · ISBN: 9789635611300 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
544 oldal · ISBN: 9789635611317 · Fordította: Acsai Roland

4 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Annabeth Chase · Leo Valdez · Thalia Grace · Jászon Grace · Piper McLean · Kheirón · Gleeson Hedge · Aphrodité / Venus (Vénusz) · Gaia · Héra / Juno · Mellie

Helyszínek népszerűség szerint

Hold


Kedvencelte 141

Most olvassa 37

Várólistára tette 289

Kívánságlistára tette 304

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

christine>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

Újabb kedvencet avattam.
Riordan bácsi megint túl jót alkotott, és azt hiszem, kezdek enyhén függővé válni. <3
Bővebben: https://zivataroskonyvek.blogspot.com/2017/10/rick-rior…

Zsuzsanna_Makai>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

„Jobban jártok, ha itt maradtok jégszobornak.”

Nagyon tetszett ez a könyve is Riordannak, ez a pasi egy zseni. És mennyit tud a mitológiákról… görög, római…elképesztő, egészen elképesztő, és úgy adja tovább, hogy tanít vele. Úgy állsz neki a könyveinek, hogy halvány fogalmaid vannak pl a görög istenekről, nna akkor úgy jössz ki a kalandból, hogy mindent tudsz róluk, még azt is, ki-kivel van, és kinek mi/ki/kik az ellenségei.
Nagyon szerettem Jászont, tipikusan „a kevesebb több” karakter, keveset beszél, nem ossza meg a problémáit másokkal, de ha a helyzet úgy követeli meg tőle, cselekszik. Bele néztem az angol verzióba, ott Jason, elég kiábrándító, örültem, hogy lefordították magyarra a nevét, így az igazi.
Piper nevével csak egyszer volt gondom, de ezt a magyar-agyam okozta, mert Piperék-et én simán piperéknek olvastam, de sehogy sem stimmelt a mondat, így megértettem, hogy Pájpörék volt.
Mellie nagyon kis cuki volt, őt bírtam, Festust is bírtam, tudom, hogy csak egy gépsárkány.
„Szép jégszobor lett volna belőled, visszatükrözhetted volna az arcomat, ha rád tekintek.”

DarknessAngel>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

Engem is beszippantott Rick Riordan nagyszerű világa, mert eddig mindegyik kömyvét imádtam, és alig várom, hogy többet is olvashassak tőle.
Érdekes volt ez az új felépítés az eddig ismeretlen hősökkel. Habár Jászon neve nem épp a kedvencem olyan hülyén hangzik, a srác már annál inkább. Imádom a szuperképességét, Leo-ét úgyszintén, és ha még Percy és Nico erejét is hozzávesszük, mindjárt kijön mind a négy elem. :D
Amúgy hiába Jászon volt a fő-főszereplő, én mégis Leot szerettem jobban. Imádom az ilyen életvidám, vicces srácokat.
Piper is szerintem egy érdekes karakter. Még jobban tetszik, hogy spoiler gyereke, és hogy ilyen harcias. Plusz remélem tényleg összejönnek Jászonnal.
Tetszett, hogy Annabeth is szerepelt, és hogy Percyt a fiújaként emlegeti. ^-^ Jaj, csak találjanak egymásra!
Érdekes ez az egész római istenek szitu. Kicsit olyan, mintha személyiség zavarral küzdenének az istenek :D
Hérát sosem kedveltem, itt sem tudom, pontosan mit gondoljak róla. Mert habár itt nem a legrosszabb, de… hát akkor sem lehet benne megbízni. Zeusz dettó :D
A következő rész érdekel nagyon, mert Percy! *-* ♡

2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

Évek teltek el azóta, hogy olvastam a Percy Jackson sorozatot, de a mai napig jó emlékeim vannak róla. Mikor kijött ennek a sorozatnak az első része, már akkor nagyon vártam, hogy olvashassam, reméltem, hogy ugyanannyira fog tetszeni, mint az előző. És szerencsére így is lett. A cselekmény hasonló az eddigi kötetekhez, a háttértörténet is ugyanaz, annyi különbséggel, hogy újabb dolgok derülnek ki, újabb bonyodalmakba kerülnek a főhősök. A főhős trió tagjai ezúttal: Jászon, Piper és Leó. A cím (Az elveszett hős) Percy Jackson-ra utal, akit próbáltak megtalálni az egész kötet alatt, de nem sikerült nekik, aztán a végén egy csavar következik és rájönnek hőseink, hogy hol lehet Percy. A következő részben nyomára is indulnak, már most várom, hogy olvashassam *-* :)
Nagyon pörgős olvasmány, én csak úgy daráltam az oldalakat, végig izgalmas és eseménydús, nincsenek ellaposodott részek benne. A főszereplők mindegyikét sikerült megkedveltetnie velem az írónak, ami nagy szó, hisz így jobban bele tudom élni magamat a cselekménybe. A kötet úgy indul, hogy Jászon felbukkan a semmiből, mindenkinek vannak „emlékei” róla, pedig nem kellene, mert előtte nem volt az életük része, de Jászonnak magának semmi sem derengett a múltjából. Ez már önmagában izgalmassá tette a sztorit, elgondolkodhattunk rajta, hogy: Ki ez a srác? Honnan jött? Hogy került ide? Szerencsére mindegyik kérdésre választ kapunk már ebből a kötetből, de mégis számtalan kérdés marad megválaszolatlanul.

9 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

Az Olimposz hősei 1

Nekem nagyon tetszett ez a új folytatás sorozatindító rész, ami kibővült a hősök másik, eddig rejtett ágával.
Az új szereplőket egyből a szívembe zártam, remek triót alkottak. Nagyon sok izgalom és rejtély volt a könyvben, rengeteg humorral és kalanddal.
Közben a szereplők is hatalmas megvilágosodáson és fejlődésen mentek keresztül, miközben rengeteg életveszélyes helyzetben kellett megállni a helyüket.
Sokszor velük izgultam, és vártam hogyan keverednek ki a bajokból, kik lesznek segítségükre és kik lesznek az alattomos ellenségek.
Egyáltalán nem volt kiszámítható, bár a legfőbb ellenséget kitaláltam, de csak azért mert kora gyermekkoromtól elég jól ismerem a görög mitológia főbb képviselőit.
És ez a gonosz bizony ébredezik, szóval a következő 4 részben is biztos rengeteg izgalom várható. Már kezdem is a kövi részt.

budvigszandi P>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

ÚRISTEN! Egy percig se gondoltam, hogy Riordan ezt a magas oldalszámot időhúzásra fogja használni, na, de hogy ennyi fordulattal és kalanddal tölti ki, arra nem számítottam. Az új szereplőket hamar megkedveltem, pedig elsőre furcsálltam, hogy nem a megszokott félvérekről olvasok. A humor, a cselekmény és a kidolgozottság természetesen még mindig zseniális. A vége után pedig különösen örülök, hogy a következő kötet is kéznél van. :D Aki szerette a Percy Jackson és az olimposziakat, annak abszolút kötelező folytatás!

23 hozzászólás
dagikám>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

Egy kihìvàs miatt bukkantam erre a könyvre vèletlenül. Majdnem a közepèig fogtam is a fejem,hogy „Ùristen,pont erre kellett,hogy essen a vàlasztàsom??” De utàna a harcok közepette,beindultak az esemènyek,izgalmassà vàlt a törtènet. Bàr sose szerettem a „nesze semmi fogd meg jòl” informáciòkat. Èrtem azt,hogy sok tudàlèkos szereplő visszatartja a lènyegi informáciòkat a soha semmit sem tudò/èrtő főhőstől,csak kis informàciòmorzsàkat hullajt el…de amennyire nyögvenyelős volt,utàna annyira szippantott is be a sztori. Az elejèn mèg nem gondoltam,hogy majd kìvàncsi leszek a folytatàsra is.

h_orsi P>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

Az 5 kötet nem volt elég Rick Riordan világából, a Félvér táborból, a küldetésekből. Új hősöket is kapunk, aminek először nem igazán tudtam örülni. Aztán, ahogy haladtunk előre, egyre jobban megkedveltem Jászont, Pipert és Leot. Hedge edző pedig folyamatosan szolgáltatta a viccesebbnél viccesebb jeleneteket, párbeszédeket.
Ha az egészet nézem, akkor az író kicsit visszavett a humorból, de ez nem is volt feltétlenül baj. Ez által kicsit komolyabbnak és veszélyesebbnek tűnt a küldetés, és minden más próba, amit a triónak ki kellett állnia.
A Percy Jackson sorozatban megismert történetvezetési módot is megtartotta az író. Először megismerkedtünk a srácokkal, a küldetéssel és a Félvér Táborban is eltöltöttünk egy kis időt. Majd elindultunk és folyamatosan jöttek az újabb problémák és a kalandok. Közeledtünk a mindent eldöntő csatához, és akkor hirtelen megjelenik Thália a csapatával és BUMM!, minden megváltozott.
A legjobban azt szeretem, hogy szórakozás közben mindig újabb dolgokat tanulok a görög és római mitológiáról.

https://konyvkoktel.blogspot.hu/2018/02/rick-riordan-az…

ƨɔɴом P>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

Minden varakozasomat felulmulta ez a konyv, Riordan egy piszok nagy zseni.
Igy meselni es vilagokat teremteni talan csak Rowling tud meg rajta kivul.
Nagyon kedveltem a harom kis foszereplonket, szimpatikus huzas volt, hogy a regiek kozul is fel-felbukkantak, ugyanakkor az miszerint most nem a gorog mitologiat helyezte gorcso ala, hanem a romait, azonnal meg is vett maganak.
Noha a Percy Jackson es az Olimposziak is nagy kedvencem volt, de ugy erzem ez a sorozat sokkal inkabb a szivemhez fog noni. Rohanok is a folytatasert.

Navi P>!
Rick Riordan: Az elveszett hős

Kár, hogy csak 5 csillagot lehet adni. Ez a történet nekem 10-et is megérne. A villámtolvaj is kedvenc volt, de most, ennek a könyvnek a fényében, nem kapna 5 csillagot. Sokkal jobb ez :) Mindegyik főszereplőnket szerettem, Jászon és Piper is nagyon jó karakter, nem nyavalyogtak, okosak és humorosak, de a kedvencem Leo és Festus. Imádtam őket, rengeteget nevettem Leo poénjain. Hodge edző is jófej. Kíváncsi lennék még Tom nagypapára. Ezek az istenek nem komplettek, olyan, mint valami brazil szappanopera. Kíváncsian várom a folytatást :) S biztosan be fogom szerezni az összes Riordan-könyvet :)


Népszerű idézetek

k4g3>!

– Gaia? – rázta meg a fejét Leo. – Ő nem az Anyatermészet? Virágok a hajában, madarak énekelnek a vállán, és őzikék meg nyuszikák mossák helyette a szennyest.
– Leo, az Hófehérke – mondta Piper.

420. oldal, 40. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Gaia · Leo Valdez · Piper McLean
k4g3>!

– Mióta keresed a fiúdat?
– Három napja, hat órája és húsz perce.

48. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Piper McLean
k4g3>!

– Aludj el szépen, kis ketrec! – zümmögte Piper. – Aranyos, álmos ketrec. Igen, egy köteg földes gyökérnek beszélek. Nem, nincsen ebben semmi furcsa.

485. oldal, 50. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Piper McLean
Linducka>!

– Csak egyetlen ütést légyszi!
– Nem – mondta Piper.
– Kössünk kompromisszumot! Először megölöm őket, aztán ha kiderül, hogy jó szándékúak lettek volna bocsánatot kérek.
– Nem! – mondta határozottan a lány.
– Mek-értettem – engedte le az edző a botját.

334. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gleeson Hedge · Piper McLean
Lady_Hope I>!

-Leo – szólalt meg Jászon – , furcsán viselkedsz.
-Mondtad már párszor – vigyorott a fiú – Ha nem emlékszel rám, legalább elsüthetem a régi vicceimet. Gyere!
Jászon arra gondolt hogy ha tényleg ez a srác a legjobb barátja, akkor elég hitvány élete lehet.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jászon Grace · Leo Valdez
Lady_Hope I>!

Leo felállt, és leporolta a nadrágját.
-Utálom ezt az ürgét. – A kezét Jászon felé nyújtotta, mintha egymásba csimpaszkodva kéne bevonulniuk. – „Dylannek hívnak. Annyira dögös vagyok, hogy randizni szeretnék magammal, csak nem tudom hogy csináljam. De jó neked, hogy te randizhatsz velem, olyan szerencsés vagy!”

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jászon Grace · Leo Valdez
Lady_Hope I>!

Hét félvér válaszol a hívásra
Vihar vagy tűz mi hull a világra
Esküt tart az utolsó lehelet
A halál kapujában fegyveresek

5 hozzászólás
Thea>!

Azon tűnődött,hogy az az idióta anyja, a szerelem istennője, vajon megváltoztatta-e a gondolkozását is? Ha egy nap azon kapja magát, hogy legyűrhetetlen vágyat érez divatmagazinok lapozgatására, akkor megkeresi Aphroditét, és lekever neki egy„isteneset".

236. oldal


A sorozat következő kötete

Az Olimposz hősei sorozat · Összehasonlítás
Félvér Tábor Krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Paolini: Eragon
Neil Gaiman: Sosehol
Ransom Riggs: Üresek városa
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Könyves Karolina: A csillagok kulcsa
Jessica Townsend: Nevermoor
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra