62. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
90. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Az ​elveszett hős (Az Olimposz hősei 1.) 428 csillagozás

Rick Riordan: Az elveszett hős

Három ​vadonatúj hős.
Egy eltűnt félisten.
És egy átok, ami mindegyiküket pusztulással fenyegeti…

Percy Jackson visszatér… Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi kedvesét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy felszívódott, feltűnik egy Jászon nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és – csak úgy mellékesen – folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk…

Elhangzik egy újabb prófécia, és kezdetét veszi egy újabb küldetés – most már Jászon vezetésével. Közben kiderül néhány furcsa dolog… Jászonról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a római istenek gyermekei nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek? És a kedves olimposzi szülők vajon miért nem merik hallatni isteni hangjukat? Ki ejtette foglyul Hérát, az istenek hisztis, undok és bajkeverő királynőjét?… (tovább)

Eredeti mű: Rick Riordan: The Lost Hero

Eredeti megjelenés éve: 2010

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
538 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633737477 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
540 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633737477 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
538 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633737477 · Fordította: Acsai Roland

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Annabeth Chase · Leo Valdez · Thalia Grace · Jászon Grace · Piper McLean · Gleeson Hedge · Gaia · Héra / Juno

Helyszínek népszerűség szerint

Hold


Kedvencelte 123

Most olvassa 24

Várólistára tette 254

Kívánságlistára tette 274

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
christine
Rick Riordan: Az elveszett hős

Újabb kedvencet avattam.
Riordan bácsi megint túl jót alkotott, és azt hiszem, kezdek enyhén függővé válni. <3
Bővebben: https://zivataroskonyvek.blogspot.com/2017/10/rick-rior…

>!
Zsuzsanna_Makai
Rick Riordan: Az elveszett hős

„Jobban jártok, ha itt maradtok jégszobornak.”

Nagyon tetszett ez a könyve is Riordannak, ez a pasi egy zseni. És mennyit tud a mitológiákról… görög, római…elképesztő, egészen elképesztő, és úgy adja tovább, hogy tanít vele. Úgy állsz neki a könyveinek, hogy halvány fogalmaid vannak pl a görög istenekről, nna akkor úgy jössz ki a kalandból, hogy mindent tudsz róluk, még azt is, ki-kivel van, és kinek mi/ki/kik az ellenségei.
Nagyon szerettem Jászont, tipikusan „a kevesebb több” karakter, keveset beszél, nem ossza meg a problémáit másokkal, de ha a helyzet úgy követeli meg tőle, cselekszik. Bele néztem az angol verzióba, ott Jason, elég kiábrándító, örültem, hogy lefordították magyarra a nevét, így az igazi.
Piper nevével csak egyszer volt gondom, de ezt a magyar-agyam okozta, mert Piperék-et én simán piperéknek olvastam, de sehogy sem stimmelt a mondat, így megértettem, hogy Pájpörék volt.
Mellie nagyon kis cuki volt, őt bírtam, Festust is bírtam, tudom, hogy csak egy gépsárkány.
„Szép jégszobor lett volna belőled, visszatükrözhetted volna az arcomat, ha rád tekintek.”

>!
DarknessAngel
Rick Riordan: Az elveszett hős

Engem is beszippantott Rick Riordan nagyszerű világa, mert eddig mindegyik kömyvét imádtam, és alig várom, hogy többet is olvashassak tőle.
Érdekes volt ez az új felépítés az eddig ismeretlen hősökkel. Habár Jászon neve nem épp a kedvencem olyan hülyén hangzik, a srác már annál inkább. Imádom a szuperképességét, Leo-ét úgyszintén, és ha még Percy és Nico erejét is hozzávesszük, mindjárt kijön mind a négy elem. :D
Amúgy hiába Jászon volt a fő-főszereplő, én mégis Leot szerettem jobban. Imádom az ilyen életvidám, vicces srácokat.
Piper is szerintem egy érdekes karakter. Még jobban tetszik, hogy spoiler gyereke, és hogy ilyen harcias. Plusz remélem tényleg összejönnek Jászonnal.
Tetszett, hogy Annabeth is szerepelt, és hogy Percyt a fiújaként emlegeti. ^-^ Jaj, csak találjanak egymásra!
Érdekes ez az egész római istenek szitu. Kicsit olyan, mintha személyiség zavarral küzdenének az istenek :D
Hérát sosem kedveltem, itt sem tudom, pontosan mit gondoljak róla. Mert habár itt nem a legrosszabb, de… hát akkor sem lehet benne megbízni. Zeusz dettó :D
A következő rész érdekel nagyon, mert Percy! *-* ♡

2 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
Rick Riordan: Az elveszett hős

Évek teltek el azóta, hogy olvastam a Percy Jackson sorozatot, de a mai napig jó emlékeim vannak róla. Mikor kijött ennek a sorozatnak az első része, már akkor nagyon vártam, hogy olvashassam, reméltem, hogy ugyanannyira fog tetszeni, mint az előző. És szerencsére így is lett. A cselekmény hasonló az eddigi kötetekhez, a háttértörténet is ugyanaz, annyi különbséggel, hogy újabb dolgok derülnek ki, újabb bonyodalmakba kerülnek a főhősök. A főhős trió tagjai ezúttal: Jászon, Piper és Leó. A cím (Az elveszett hős) Percy Jackson-ra utal, akit próbáltak megtalálni az egész kötet alatt, de nem sikerült nekik, aztán a végén egy csavar következik és rájönnek hőseink, hogy hol lehet Percy. A következő részben nyomára is indulnak, már most várom, hogy olvashassam *-* :)
Nagyon pörgős olvasmány, én csak úgy daráltam az oldalakat, végig izgalmas és eseménydús, nincsenek ellaposodott részek benne. A főszereplők mindegyikét sikerült megkedveltetnie velem az írónak, ami nagy szó, hisz így jobban bele tudom élni magamat a cselekménybe. A kötet úgy indul, hogy Jászon felbukkan a semmiből, mindenkinek vannak „emlékei” róla, pedig nem kellene, mert előtte nem volt az életük része, de Jászonnak magának semmi sem derengett a múltjából. Ez már önmagában izgalmassá tette a sztorit, elgondolkodhattunk rajta, hogy: Ki ez a srác? Honnan jött? Hogy került ide? Szerencsére mindegyik kérdésre választ kapunk már ebből a kötetből, de mégis számtalan kérdés marad megválaszolatlanul.

9 hozzászólás
>!
budvigszandi P
Rick Riordan: Az elveszett hős

ÚRISTEN! Egy percig se gondoltam, hogy Riordan ezt a magas oldalszámot időhúzásra fogja használni, na, de hogy ennyi fordulattal és kalanddal tölti ki, arra nem számítottam. Az új szereplőket hamar megkedveltem, pedig elsőre furcsálltam, hogy nem a megszokott félvérekről olvasok. A humor, a cselekmény és a kidolgozottság természetesen még mindig zseniális. A vége után pedig különösen örülök, hogy a következő kötet is kéznél van. :D Aki szerette a Percy Jackson és az olimposziakat, annak abszolút kötelező folytatás!

23 hozzászólás
>!
h_orsi P
Rick Riordan: Az elveszett hős

Az 5 kötet nem volt elég Rick Riordan világából, a Félvér táborból, a küldetésekből. Új hősöket is kapunk, aminek először nem igazán tudtam örülni. Aztán, ahogy haladtunk előre, egyre jobban megkedveltem Jászont, Pipert és Leot. Hedge edző pedig folyamatosan szolgáltatta a viccesebbnél viccesebb jeleneteket, párbeszédeket.
Ha az egészet nézem, akkor az író kicsit visszavett a humorból, de ez nem is volt feltétlenül baj. Ez által kicsit komolyabbnak és veszélyesebbnek tűnt a küldetés, és minden más próba, amit a triónak ki kellett állnia.
A Percy Jackson sorozatban megismert történetvezetési módot is megtartotta az író. Először megismerkedtünk a srácokkal, a küldetéssel és a Félvér Táborban is eltöltöttünk egy kis időt. Majd elindultunk és folyamatosan jöttek az újabb problémák és a kalandok. Közeledtünk a mindent eldöntő csatához, és akkor hirtelen megjelenik Thália a csapatával és BUMM!, minden megváltozott.
A legjobban azt szeretem, hogy szórakozás közben mindig újabb dolgokat tanulok a görög és római mitológiáról.

https://konyvkoktel.blogspot.hu/2018/02/rick-riordan-az…

>!
ƨɔɴом
Rick Riordan: Az elveszett hős

Minden varakozasomat felulmulta ez a konyv, Riordan egy piszok nagy zseni.
Igy meselni es vilagokat teremteni talan csak Rowling tud meg rajta kivul.
Nagyon kedveltem a harom kis foszereplonket, szimpatikus huzas volt, hogy a regiek kozul is fel-felbukkantak, ugyanakkor az miszerint most nem a gorog mitologiat helyezte gorcso ala, hanem a romait, azonnal meg is vett maganak.
Noha a Percy Jackson es az Olimposziak is nagy kedvencem volt, de ugy erzem ez a sorozat sokkal inkabb a szivemhez fog noni. Rohanok is a folytatasert.

>!
RVivi
Rick Riordan: Az elveszett hős

Ez még csak a második olvasás volt! És régen is olvastam… :D

Furcsa volt úgy olvasni a Félvér táborról, hogy Percy sehol sincs. „Kissé” hiányérzetem volt miatta. Kb úgy hiányzott, mint Annabeth-nek. Nem szeretem, ha ellopják a kedvenceim. :D
Néhány kiegészítő novella után nagyon vigyorogtam, mikor célozgattak az ott történtekre. *-*
De azért az új trió egész jó, csak az a baj, hogy nem mindhármukat tudtam megkedvelni. Számomra Piper túlságosan irritáló volt. Minden második gondolata – és néha az első is – az volt, hogy hogyan néz ki, közben meg lenézi a többieket, akiket érdekel, hogy hogyan néznek ki. Bahh… Nem hiszem, hogy olvastam volna Riordannak még egy ilyen irritáló szereplőjéről. :D Nem így emlékeztem, de most Leo volt hármuk közül a kedvencem.
A sztori természetesen szuper, mint mindig és az most is kedvenc. De a sorozat többi része jobban tetszik, az tény.
Gyere, Neptunus fia, gyere anyucihoz! *-*

>!
Navi P
Rick Riordan: Az elveszett hős

Kár, hogy csak 5 csillagot lehet adni. Ez a történet nekem 10-et is megérne. A villámtolvaj is kedvenc volt, de most, ennek a könyvnek a fényében, nem kapna 5 csillagot. Sokkal jobb ez :) Mindegyik főszereplőnket szerettem, Jászon és Piper is nagyon jó karakter, nem nyavalyogtak, okosak és humorosak, de a kedvencem Leo és Festus. Imádtam őket, rengeteget nevettem Leo poénjain. Hodge edző is jófej. Kíváncsi lennék még Tom nagypapára. Ezek az istenek nem komplettek, olyan, mint valami brazil szappanopera. Kíváncsian várom a folytatást :) S biztosan be fogom szerezni az összes Riordan-könyvet :)

>!
AniTiger MP
Rick Riordan: Az elveszett hős

Én imádtam a Percy Jackson és az Olimposziak sorozatot, de azt hiszem, hogy ezek a szereplők rávertek a korábbi kedvencemre! Nagyon jól megírt, érdekes történetet elmesélő és jócskán megkavart sztorit kaptam – több mint 500 oldalban
Kicsit tartottam tőle, mert nem Percy a mostani főszereplőnk (sőt…), hanem pár ismeretlen félvér, akiket egy nagyon agresszív szatír őriz.

A történet tulajdonképpen hozza a régi sorozat utazgatós, mindenféle mitológiai lénnyel és istennel összekeveredős és bajba kavarodós stílusát, amit kifejezetten szerettem benne. Bírtam, hogy a három főszereplő által három különböző szemszögből követhettem a történetet, illetve végigkövethettem mindegyikük sajátos gondjait, álmait és gondolatait az isteni szüleikkel. Mindegyiküknek megvan a személyes tragédiája is, nehéz sanyarúbb sorsút választani közülük, szerencsére nem is kell…

Sokk: Mire leesett, hogy hol van Percy! Most a Neptunus fiáig a körmeimet fogom rágcsálni.
IMÁDTAM: A szélisteneket és Midasz királyt! Nagyon jól megírt részek!

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/rick-riorda…


Népszerű idézetek

>!
k4g3

– Gaia? – rázta meg a fejét Leo. – Ő nem az Anyatermészet? Virágok a hajában, madarak énekelnek a vállán, és őzikék meg nyuszikák mossák helyette a szennyest.
– Leo, az Hófehérke – mondta Piper.

420. oldal, 40. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Gaia · Leo Valdez · Piper McLean
>!
k4g3

– Mióta keresed a fiúdat?
– Három napja, hat órája és húsz perce.

48. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Piper McLean
>!
k4g3

– Aludj el szépen, kis ketrec! – zümmögte Piper. – Aranyos, álmos ketrec. Igen, egy köteg földes gyökérnek beszélek. Nem, nincsen ebben semmi furcsa.

485. oldal, 50. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Piper McLean
>!
Lady_Hope I

-Leo – szólalt meg Jászon – , furcsán viselkedsz.
-Mondtad már párszor – vigyorott a fiú – Ha nem emlékszel rám, legalább elsüthetem a régi vicceimet. Gyere!
Jászon arra gondolt hogy ha tényleg ez a srác a legjobb barátja, akkor elég hitvány élete lehet.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jászon Grace · Leo Valdez
>!
Linducka

– Csak egyetlen ütést légyszi!
– Nem – mondta Piper.
– Kössünk kompromisszumot! Először megölöm őket, aztán ha kiderül, hogy jó szándékúak lettek volna bocsánatot kérek.
– Nem! – mondta határozottan a lány.
– Mek-értettem – engedte le az edző a botját.

334. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gleeson Hedge · Piper McLean
>!
Lady_Hope I

Hét félvér válaszol a hívásra
Vihar vagy tűz mi hull a világra
Esküt tart az utolsó lehelet
A halál kapujában fegyveresek

5 hozzászólás
>!
Lady_Hope I

Leo felállt, és leporolta a nadrágját.
-Utálom ezt az ürgét. – A kezét Jászon felé nyújtotta, mintha egymásba csimpaszkodva kéne bevonulniuk. – „Dylannek hívnak. Annyira dögös vagyok, hogy randizni szeretnék magammal, csak nem tudom hogy csináljam. De jó neked, hogy te randizhatsz velem, olyan szerencsés vagy!”

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jászon Grace · Leo Valdez
>!
Thea

Azon tűnődött,hogy az az idióta anyja, a szerelem istennője, vajon megváltoztatta-e a gondolkozását is? Ha egy nap azon kapja magát, hogy legyűrhetetlen vágyat érez divatmagazinok lapozgatására, akkor megkeresi Aphroditét, és lekever neki egy„isteneset".

236. oldal


A sorozat következő kötete

Az Olimposz hősei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Jeff Kinney: Egy ropi naplója – Pechszéria
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Philip Pullman: Az arany iránytű
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Gordon Korman: A császár hagyatéka
Scott Westerfeld: Behemót
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Diana Wynne Jones: A másik palota