Az ​elrejtett orákulum (Apollón próbái 1.) (Félvér Tábor Krónikák 11.) 76 csillagozás

Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Mi a legnagyobb büntetés egy halhatatlan számára?

Ha emberré változtatod.

Apollón úgy felbőszíti az apját, Zeuszt, hogy az letaszítja őt az Olimposzról. Legyengülten és összezavarodva, egy hétköznapi tinédzser képében landol New Yorkban. Az égi hatalmától megfosztott négyezer éves istenségnek meg kell tanulnia, hogyan maradjon talpon a modern világban, amíg vissza nem férkőzik Zeusz kegyeibe.

Apollónnak azonban sok ellensége van: istenek, szörnyek és halandók, akik végleg el akarják pusztítani az egykori olimposzit. Apollónnak segítségre van szüksége, és csak egyetlen esélye maradt… a modern félistenek gyűjtőhelye, amit Félvér Tábor néven ismernek.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
366 oldal · ISBN: 9789632458014 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
366 oldal · ISBN: 9789632458021 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634578420 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Nico di Angelo · Leo Valdez · Apollo / Apollón · Kheirón · Will Solace · Kalüpszó · Meg McCaffrey

Helyszínek népszerűség szerint

Félvér Tábor


Kedvencelte 19

Most olvassa 18

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 144

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

R4ms3s>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Hát álmomban sem gondoltam volna, hogy lehet még fokozni, jobbá tenni ezt a sorozatot. Aztán elolvastam ezt a könyvet és rájöttem, hogy milyen jó, hogy nem lett igazam.

Bevallom ez a könyv jobban tetszett nekem, mint az univerzumból az Az Olimposz hősei részek. Visszaadta a szeretetemet, a rajongásomat és lenyűgözésemet, mint mikor először elolvastam a A villámtolvaj-t.

Imádtam a szereplőket (mindig is nagy kedvencem volt Apollón, de külön örültem Nico és Will részeknek is), kellően izgalmas volt a cselekmény, de maga a látásmód, ahogy főhősünk látja a világot, az a rengeteg vicces és mosolyogva szemforgató leírás vitte a pálmát! Voltak benne részek, amik az előző könyvekre utaltak, de szerintem az író próbált ettől eltekinteni és újat írni, ami véleményem szerint sikerült is.

Szívből ajánlom mindenkinek elolvasni! Alig várom a folytatást.
spoiler

Navi P>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Kedvenc :)
Ahogy a piperkőc istenből gondoskodó-gondolkodó kamasz válik, aki tenni akar a jóért, a többiekért és nem csak magával törődik.
Fél évvel vagyunk az utolsó könyv után, főhőseink élik az életüket, majd egyszer csak Apollón-Lester belezuhan egy szemeteskonténerbe. S innen indul minden. Vissza akar jutni az Olimposzra, de tudja, hogy ehhez próbákat kell kiállnia. Meg kedvenc karater lett, s nagyon sajnálom őt, még gyerek, befolyásolható, bár Apollón hatására elkezdi más színben látni a dolgokat.
Nagyon tetszett, hogy majdnem at egész a Félvér Táborban játszódik vagy a közelében, cuki volt Barack és a végén még visszatért 2 elveszett lélek is :)
Nagyon várom a folytatást :)

mucusmoly>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Nagyon szeretem Riordan könyveit. Most sem csalódtam bennük!
Izgalmas, kalandos, vicces könyv! :) Tetszett a humora!
Nagyon jó könyv, imádoom! :)

2 hozzászólás
ser22>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Sokat nem kellett gondolkoznom, hogy hány csillagra értékeljem a könyvet.
Bár még a Percy Jackson könyvekkel sem értem végig, egyszerűen nem bírtam ki, hogy ne olvassam el, a kicsit nagyképű istenségünk, Apolló könyvét.
Annyit mosolyogtam és nevettem. Az egész könyv remek humorral van fűszerezve. S bár, Apolló maga egy nagyképű, beképzelt, önimádó, a halandókat abszolút lenéző istenség; a könyv végére jelentős változáson megy keresztül. Sőt, minden negatív tulajdonsága ellenére, egy valamit nem lehet elmondani róla, azt hogy nem szereti a gyerekeit. Nagyon is fontos számára a családja és e szempontból sok istenségtől jóval különb. Persze, halandóként megtanulja, hogy az élet nem fenékig tejfel és az ereje nélkül mennyire is sebezhető, ami miatt talán a végére már nem is annyira lenéző. Végig igen kritikus magával, néha még el is ismeri hogy halandóként is vannak hibái. Bár jobb szereti elővenni, az éppen aktuális külsejét mint nyafogás forrást. De számomra egy nagyon üdítő karakter. Szerintem ő egy vagány istenség, aki most kénytelen változtatni önmagán, hogy túlélje a próbáit.
Nekem rettentően tetszett! Már most olvasnám a folytatást!

BBetti86 >!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

De szerettem visszatérni a Félvér Krónikák világába! Rick Riordan újfent egy szórakoztató, humoros, nem csak gyerekeknek élvezhető regényt alkotott.

Új hőst kapunk: Apollónt, akire a dühös Zeusz büntetést mér. Halandóként kell a Földön boldogulnia, megfosztva minden isteni erejétől. Kb. fél évvel a legutóbbi kaland után New Yorkban találja magát, és szolgálatába kell állnia a pimasz, utcagyerek Megnek, aki ráadásul az egyik ellenséges istennő lánya. Percy Jackson szerencsére annyit segít nekik, hogy a Félvér Táborba eljussanak, de ott is csak a gond vár rájuk. A jósdák nem üzemelnek, az erdőben eltűnnek a félvérek és egy sötét erő hatalomra akar jutni. Apollón kénytelen belátni, rá vár a feladat, hogy visszaszerezze a jósdákat, megküzdjön a triumvirátussal és egy ősellenségével. Szerencsére új és régi barátok is segítik.

Rengeteget vigyorogtam rajta, nekem nagyon bejön Riordan humora. Vannak jó beszólások, mókás helyzetek és Apollón narrációja… kész.
Izgalmas is a könyv, egyik kalandból megyünk a másikba. Minden fejezetre jut valami akció vagy fontos rész, Riordan nem hagyja pihenni a szereplőit és velük minket sem. Talán vannak olyan fordulatok, amelyek 2 prófécia után már ismerősek, de még van ötlete a szerzőnek bőven. Az, hogy most kik ellen kell küzdeni… Jó, a történelem szerető énem azért van, amin fennakadt – az eredeti Octavianus, aki Julius Ceasar örököse volt, és az első császár volt, gyermektelenül halt meg. Igen, elindult onnan egy uralkodói ház, de nem vérségi alapon. Akkor a ház utolsó uralkodója vér szerint az alapítónak NEM rokona. De mindegy, ezen nem akarok fennakadni. Fantasy gyerekkönyv, amiben félistenek és istenek szerepelnek, nem történelmi regény.

Apollón karakterével egy nagyon más hőst kaptunk, mint az eddigi részekben. Egy öntelt istent, aki nem is kicsit narcisztikus. Halandóként azonban sok leckét kap, és fejlődni kezd a jelleme. Más, mint az eddigiek, és abban bőven van humor, ahogy az élet emberi oldalával szembesül. Külön élmény, ahogy végigszenvedi magát a történéseken, és amiket gondol hozzá.
Percy, Jaszon után olyan főszereplőt kaptunk, aki már nem annyira hibátlan. Neki bőven vannak rossz tulajdonságai, de most szembesül ezekkel, fejlődik és a hőst is megleli magában.
(Azért szerencsére Percy is feltűnik, és ha nem is lesz főszereplő, nagyon tudtam örülni annak a pár fejezetnek, amíg színen volt.)

Biztató kezdet, már várom is a folytatást! :)

1 hozzászólás
A_Court_of_Bookworms P>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Hivatalosan is Apollón vált az egyik kedvenc görög istenemmé (persze Poszeidón után). Nagyon sok vicces jelenetet köszönhetünk neki, még egy Riordan könyv átlagánál is többet. Emellet nagyon érezhető, hogy itt egy közel 4500 éves istenről beszélünk, aki már rengeteg tudással és tapasztalattal rendelkezik. Egyszerre volt hihetetlenül önimádó és felelősségvállaló. Szóval a humora mellet, egy nagyon megfontolt és okos személyt ismerhettünk meg. Nehéz azzal megbirkóznia, hogy hús-vér emberré vállt. Nemcsak azért, mert már nincsen meg a hatalma, isteni képességei, hanem azért is, mert az érzelmei teljesen megváltozatták személyiségileg, sokkal emberibbé tették számunkra. Szívderítő volt látni, hogy mennyit jelentenek számára a gyermekei, akik a Félvér Táborban laknak.
A történet már az elején beszippantott. Egyre több izgalmas információt tudunk meg a Delphoi jósdáról, a titokzatos Fenevadról és egyéb titkokról. Olyan dolgok kerülnek a felszínre, amiket talán az előző könyvekben fel sem merültek bennünk. Tökéletes húzás volt, amivel jól tetézte a kíváncsiságomat. Imádom ezért Rick bácsit!
Ezenkívül a fejezet címek helyett most Apollóntól kaptunk haikukat, amik egyszerűen fenomenálisak voltak.
Bővebben: http://www.courtofbookworms.hu/rick-riordan-az-elrejtet…

P_Lilla_Réka>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Riordan ismét nem okozott csalódást, sőt azt kell mondjam ez volt az a könyv aminek minőségben sikerült megütnie az eredeti Percy Jackson sorozatot.
A kedvenc karakterem természetesen Apollón volt, aki durván önimádó jellegéből adódóan egyrészt borzasztóan jó humor forrás és egy nagyon jó lehetőség arra, hogy lássunk egy szép karakterfejlődést, ami már itt az első részben is egész szépen megmutatkozott.
A cselekmény is végig izgalmas volt, szinte a letehetetlen kategória. Bosszankodtam is rendesen, mert mikor ezt olvastam általában mindig volt valami fontosabb dolog amit intézni kellett, pedig ha tehettem volna egy ültő helyemben kiolvastam volna.
Azért pedig hatalmas plusz pont, hogy még Percy is többször feltűnik a színen :)
Mindent összevetve én ezt imádtam, és alig várom, a további részek megjelenéseit, és bízom benne, hogy tartja ezt a színvonalat, mert ha igen akkor biztosan kedvenc lesz belőle. :)

Szyszyyy I>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Nagyon vártam, hogy megismerhessem Apollón történetét.
Abban biztos voltam, hogy jó lesz, hiszen Rick bácsi képzelete nem ismer határokat.
De tényleg nagyon szuper volt. :)
A mi kis existenünket meg kellett szoknom, hiszen az elején meglehetősen dramatikusan éli meg azt, ami vele történt. De legalább jókat lehet rajta vidulni. XD Mindenesetre már ebben, az első kötetben is hatalmas jellemfejlődésen megy át. Kíváncsi leszek mi lesz itt még később. :)
Egy-egy régi szereplő felbukkanásának nagyon örültem, még akkor is, ha csak megemítették az illetőt és rögtön mosoly kúszott az arcomra.

Holdi_Boszi>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Nem csoda hogy szeretem Rick Riordan stílusát. És most megint nagyot alkotott.
Apollón egyszer csak a kukában találja magát, nem emlékszik szinte semmire az elmúlt félévből. Eleinte még meg van benne az isteni gőgje , de ahogy halad a történet és kezdi megszokni a halandó életét, egyre inkább emberibb érzések törnek elő belőle. Nagyon sokat nevettem az cselekedetein, és beszólásain. Innen is bocs Apollón! A könyvben nagyon sokszor zokogott fel a megkönnyebbüléstől , vagy csak szimplán zokogott tehetetlenségében. Nagyon szerettem!
Meg. Imádtam a kis csajt. spoiler Bátor harcos, Barackkal az oldalán. Tipikus félvér akinek családi tragédiája van, de neki nem olyan átlagos mint a legtöbb félvérnek.
Nagyon szerettem a könyvet és már alig várom a következő részt! Izgalmas, pörgös, vicces. Olvassátok!

1 hozzászólás
K_Gabi>!
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum

Azt hiszem, én még nagyon sokáig el tudnék merülni a Félvér tábor krónikáiban. Olyan jó volt viszontlátni a régi szereplőket.
Ugyancsak hamar beszippantott ez a kötet is, és Rick bácsit ismerve, így lesz ez az egész sorozattal.
Az Apollón próbái, vagy másnéven, Leo Valdez Győzelmi Kör Világturné remek sorozatindító kötet. Az újdonsült existenünk az előző sorozatokból megszokott humoros könnyedséggel vezet végig a történéseken, képes volt a nehéz helyzetekben is mosolyra fakasztani. Érzelmekben és izgalmakban gazdag.
Kellemes fordulat volt, az egoista Napistent aggódó apaként látni és nekem tetszik ez az új arca. Egy hét alatt is nagy változáson ment keresztül, kíváncsi vagyok hogyan fejlődik még Apollón.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

A nevem Apollón. Egykor isten voltam.
Életem eddigi négyezer-hatszáztizenkét évében rengeteg dolgot tettem. Pestist küldtem a görögökre, akik megostromolták Tróját. Az 1926-os baseballbajnokság döntőjének negyedik játékrészében három hazafutással áldottam meg Babe Ruthot. A 2007-es MTV Video Music Awardson a haragommal sújtottam Britney Spearst.
De halhatatlan életem során még egyszer sem landoltam kukában.
Fogalmam sincs, mi történt.

Könyvmolyképző KU>!

Tizenhat év körüli fiú. Középhosszú fekete göndör haj, olyan, ami az ókori Athénban meg az 1970-es években volt divat. A szemem kék volt. Az arcom egész kellemesnek tűnt a maga habókos módján, de a padlizsánlila dudaorr, amiből rémisztő vérbajusz csöpögött a felső ajkamra, elég sokat rontott az összképen. De ami még ennél is rosszabb, tiszta ragya voltam, és a kiütések gyanúsan emlékeztettek a… A szívem a torkomba ugrott.
– Jaj, nekem! – kiáltottam fel. – Ez… Ez akne?
A halhatatlan isteneknek nincsenek pattanásaik. Ez elidegeníthetetlen jogunk. Mégis, ahogy közelebb hajoltam az üveghez, láttam, hogy a bőrömön egymást érik a fehér és gennyes pörsenések.
Az öklömet rázva üvöltöttem fel az égbe:
– Zeusz, mit tettem, hogy ezzel büntetsz?

Könyvmolyképző KU>!

– Olyan vagy, mint Írisz – mondtam. – Néhány évtizeddel ezelőtt ő is vegán lett.
Rhea fura képet vágott; mintha neheztelés suhant volna át az arcán, de rögtön vissza is nyerte a karmikus egyensúlyát.
– Írisz jó lélek. Csípem őt. De tudod, ezek a fiatal istennők nem vettek részt a forradalomban. Nem tudják, milyen érzés, amikor az urad megeszi a gyerekeidet, és nem kapsz rendes állást, mert a titánsoviniszták azt akarják, hogy maradj otthon, főzz, takaríts és szülj egy rakás olimposzi gyereket. Apropó Írisz…
Rhea a homlokához kapott.
– Várj csak, most Íriszről beszéltünk? Vagy csak flashbackem volt?
– Gőzöm sincs.
– Á, már emlékszem! Ő az istenek hírnöke, igaz? Hermésszel meg azzal a másik felvilágosult csajjal… Szent Johannával együtt.

K_Gabi>!

Percy felhorkant.
– Utálok tanulni! Garantált ösztöndíjam van az Új Római Egyetemre, de kikötötték, hogy el kell végeznem a középiskolát, és jól kell megírnom a felvételit. Most mondd meg! Ráadásul még az ŐKFA-t is le kell tennem.
– Az mi? – kérdezte Meg.
– A római félistenek vizsgája – magyaráztam neki. – Őrült Képességek Félisteni Alapvizsgája.
Percy a homlokát ráncolta.
– Biztos, hogy ezt jelenti?
– Én csak tudom. Én állítottam össze a zene- és verselemzési részt.
– Ezt soha nem bocsátom meg neked.

45. oldal, 5. fejezet

Könyveslány P>!

– Apollón, drága unokám, gyönyörű gyermekem… Attól, hogy valaki isten, még lehet hülye.

Vida_Kriszti>!

Nico halványan elmosolyodott.
– Orvosi papírom van róla.
Will felemelte a kezét.
– Én vagyok az orvosa.
– Kheirón végül belátta, hogy hiába akadékoskodik – magyarázta Nico. – Ha többedmagammal ülök az asztalnál, például… ezekkel a srácokkal… nem jönnek a zombik. Mindenkinek jobb így.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nico di Angelo · Will Solace
Vida_Kriszti>!

A többiek elkomorodtak. Amikor Árész gyermeke valami okosat mond, tudod, hogy nagy a baj.

A_Court_of_Bookworms P>!

Percy a vállamra tette a kezét.
-Te Apollón vagy. Szükségünk van rád. Meg tudod. csinálni. Ha nem, saját kezűleg hajítalak le az Empire State Building tetejéről.
Pontosan erre volt szükségem: Zeusz is így szokott biztatni a focimeccsek előtt.

327. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Mikor rettegtem ennyire?
Talán amikor Tüphón magából kikelve tombolt a földön, és szanaszét szórta az útjába kerülő isteneket. Talán amikor Gaia szabadon engedte az óriásait, hogy leromboltassa velük az Olimposzt. Vagy amikor véletlenül megláttam Árészt pucéran a tornateremben. Egy teljes évszázadra megőszültem tőle.
De akkor még isten voltam. Most viszont törékeny, miniatűr halandóként lapítottam a sötétben. Imádkoztam, hogy az ősellenségem ne vegyen észre. Hosszú és dicső életem során most először láthatatlanná akartam válni.
Miért vezetett ide a Labirintus?
Még szép, hogy idehoz, ahová a legkevésbé kívánkozom, korholtam magam. Austin tévedett az útvesztővel kapcsolatban. A Labirintus most is gonosz volt, gyilkolásra tervezték. Csak egy kicsit finomabb módszereket vetett be.
Meg fel sem fogta, mekkora veszélyben vagyunk. Hiába állt fölöttünk a halhatatlan szörnyeteg, a csajnak volt képe folytatni a feladatot.

Virág_Boglárka>!

– Menjetek! – mondta Will. – A szekér csak háromszemélyes, és Nico bármelyik pillanatban elájulhat.
– Nem igaz! – tiltakozott Nico, majd elájult.
Will átnyalábolta a vállán, és odébb vitte.
– Sok szerencsét! Én keresek egy kis izotóniás italt a Sötétség Urának!

317. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nico di Angelo · Will Solace

A sorozat következő kötete

Apollón próbái sorozat · Összehasonlítás
Félvér Tábor Krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz
Acsai Roland: Regény a csodaszarvasról
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Victoria Schwab: Az Archívum
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Neil Gaiman: Coraline
Charles Gilman: Démon tanár úr
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra