A ​vörös piramis (Kane krónikák 1.) 321 csillagozás

Rick Riordan: A vörös piramis

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Percy ​Jackson alkotója új kalandra hív!

Anyjuk halála óta Carter és Sadie szinte idegenek egymásnak. Sadie a nagyszüleivel élt Londonban, a bátyja pedig beutazta a világot apjukkal, a zseniális egyiptológussal.

Egy éjjel dr. Kane „kísérletezni” viszi a testvéreket a British Museumba, hátha helyre tudja hozni a család dolgait. Terve azonban félresikerül. A világra szabadítja Széthet, az egyiptomi istent, aki fogságba ejti őt, a gyerekeknek pedig menekülniük kell, hogy egyáltalán életben maradhassanak.

Az egyiptomi istenek ébredezni kezdenek. Ráadásul Széth – mind közül a legrosszabb – kipécézte magának a Kane családot. Hogy megállítsák, a testvérek életveszélyes kalandra indulnak a világ körül, melynek során sötét titkokra derül fény.

„A fiatal és idősebb Riordan-rajongók is falni fogják ezt az új könyvet. A vörös piramis még a Percy Jackson-könyveknél is jobb, mélyebb és érzelmekben gazdagabb.” – New York Times

"Azért… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635616800 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
536 oldal · ISBN: 9789635611560 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
536 oldal · ISBN: 9789635611577 · Fordította: Kamper Gergely

2 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Sadie Kane · Carter Kane · Anubisz · Básztet · Zia Rashid · Széth · Hufu · Hórusz · Zsemlegombóc · Amos Kane · Thot · Ízisz · Ozirisz · Julius Kane · Nut · Szahmet · Iskandar · Michel Desjardins · Ruby Kane · Seszemu


Kedvencelte 46

Most olvassa 24

Várólistára tette 203

Kívánságlistára tette 208


Kiemelt értékelések

Klodette >!
Rick Riordan: A vörös piramis

Ez nagyon, de nagyon tetszett. :)
Már a Percy Jackson könyveket is szerettem, de A vörös piramis története még annál is jobban elnyerte a tetszésemet.
Imádom a mitológiát. Az összes vallási mitológiáért odavagyok. A görög és az egyiptomi a kedvencem, szóval olyan mintha Rick Riordan többek között csak nekem írná a könyveit.
Pár hete láttam a tévében az Egyiptom istenei című filmet és azóta kaptam kedvet, hogy elolvassam ezt a sztorit. Szerencsére nem kellett csalódnom, mert szuper jó volt.
A szereplők szimpatikusak voltak, – főleg Anubisz – a történet érdekes volt és izgalmas.
Jó lenne már elolvasni a folytatást is, hiszen maradtak megválaszolatlan kérdések.
Külön tetszett, hogy az író – még ha csak egy pillanat erejéig is – de tett említést Percy Jackson világára. Annyira menő volt. Olyan epic érzéssel töltött el.
Szívesen elolvasnám magyarul azt a három részes novellafüzért, amiben Percy és a Kane tesók útjai keresztezik egymást.

3 hozzászólás
puncsoscukor63 P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Alig várom a következő rész megjelenését! Anubisz, máris hiányzol… *-*
Khm, szóval a könyv, nos, imádtam! Ahogy Rick Riordan összes többi könyvét is.
A sok titok, és rejtély az elején, melyekre később fény derül, mindig annyira felcsigáz!
Nem beszélve Sadie-ről, akinek a stílusa annyira feldobta az egész történetet, hogy folyton azon kaptam magam, hogy elmosolyodom a beszólásain. Volt, hogy nevettem is, na.
Nemcsak hogy izgalmas volt az egész könyv, hisz minden pillanatban történt valami, hanem az egyiptomi mitológia is érdekes volt. Mondjuk annyira nem jön be, mint a görög, de ez is fantasztikus!
Carter nem lett kedvenc szereplő, de azért ő sem unalmas, viszont Anubisz…
Nagyon felkeltette az érdeklődésem a srác, és az is, mi lesz a következő részekben spoiler. Jajj de izgalmas! Hihi ^^
A Percy rajongóknak kötelező olvasmány, hisz lehet, hogy Rick egyszer ezzel a sorozattal is összeköti majd a görögöket, meg talán a viking mítoszokat magába foglaló sorozatát is hozzákapcsolja. Na, abból mi sülne ki! :D

Evelena>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Az egyiptomi mitológia mindig is nagy kedvencem volt, meg úgy általánosságban az ókor, így úgy gondoltam, ha még nem olvastam az ókori történetek újraszövőjétől, Rick Riordantől, akkor itt a tuti kezdő kötet a számomra.
Volt is hogy nagyon tetszett a történet, megvolt a humorossága, történelmi utalások, istenek, mítoszok, régészet, talány, küzdelem, gonosz ellenség, hűséges barátok, kiválasztott, magukra hagyott főhősök.
Viszont volt néhány elem, ami annyira fantasy volt már, hogy nem volt nekem hihető, vagy már túlzás kategóriát pedzegette, a majom, az aligátor, a túl fiatal főhősök, a lány,a ki ilyen fiatalon áradozik a dögös Anubiszról. Ajj, lehet már kinőttem a történetből.

Viszont volt, amikor nagyon izgalmas volt a cselekmény, a megszállás-szerű dolgot nem mindig értettem igazán,no meg hogy a szülőkkel pontosan mi a helyzet.
De úgy látszik az író a fiatalokat bontakoztatja ki minden könyvében, a szülők, felnőttek, ha vannak is a közelben, valamiért 'nem tudnak jönni', a fiataloknak kell megoldaniuk a helyzetet, akkor is, ha egy eddig teljesen ismeretlen világban találják magukat, ahol idegen szokások uralkodnak.

Az álmok kifejezetten érdekesek voltak, sokszor még az ébrenlétnél is izgalmasabbak.

Jó kis kezdő kötet, nekem voltak vele problémáim, de a hangulata tetszett, kíváncsi vagyok a folytatásokra, remélem minél jobban sikerül meghódítania a történetnek.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Kane krónikák 1

Csodaszép borító remek tartalom, igaz a KMK mindig híres a szép borítókről, nagyon tetszett a könyv.
Ugyanolyan jó sorozatindító kötet volt, mint a félvér tábor sorozat, nagyon élveztem minden sorát. Kevésbé volt ismert számomra az egyiptomi mitológia, mint a görög, de a közelmúltban láttam filmet az egyiptomi istenekről ezért sok isten visszaköszönt a könyv lapjairól.
A főszereplő tetvérpár igazán szeretetreméltó személyiség volt, egyből belopták magukat a szívembe. Karakán, okos és melegszívű gyerekek voltak, rengeteg titkot kellett megfejteniük, amellett hogy rájuk hárult a világ megmentése.
Volt sok életveszélyes és izgalmas esemény a könyvben, remek humorral megfűszerezve, miközben élvezetesen tanította az olvasót az egyiptomi történelem és mítoszvilág alakjairól és eseményeiről.
A komoly mondanivaló sem maradt el, családi szeretetről és összetartozásról, a jó és rossz küzdelmeiről, helyes és helytelen döndésekről és rengeteg kalandról.

cap>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Amikor megtudtam anno, hogy lesz egyiptomi mitológia témájú Riordan könyv, hát azt hittem örömömben sírva fakadok. Gyerekként is Egyiptom-rajongó voltam, van Anubiszos nyakláncom, rajta van a bakancslistámon, így minden, ami ókori egyiptomi műemlék (és az sem izgat, ha Sadie szerint aki egyszer látott már egyiptomi műemléket, az látta az összeset).
Szóval, köszi, köszi Riordan bácsi, hogy ezt megalkottad.
Mit is tudnék kiemelni? Sadie és Carter viszonyát? Imádom/imádtam a testvérek marakodását, ahogy beszólogatnak egymásnak, de mégis feltételek nélkül szeretik és támogatják egymást. Nem tudtam választani kedvencet kettejük közül, mindkettőnek megvoltak a maguk pozitívumai, negatívumai – Sadie néha idegesített ezzel a laza, menő kiscsaj vagyok stílussal, Carterben meg az zavart, hogy mágia tekintetében néha szinte feleslegesnek éreztem a jelenlétét. spoiler Mondjuk azt hozzátenném, hogy a kisöcsém jelenleg 13 éves, tehát korban épp Carter és Sadie között van, de egyetlen gyerek sem beszél úgy, ahogy Carterék… De ez Riordan bácsi könyveire úgy általában is jellemző, szóval igazából nem foglalkoztam vele, csak egy fél gondolat erejéig.
Básztet viszont egy tündér, és én is szeretnék egy ilyen macskát/istennőt – életkoromból fakadóan inkább barátnőnek, mint babysitternek. :D
Ki szeretném emelni Iskandart és a Korok Csarnokát, meg úgy általában az egész Első Nomoszt, bármiféle utalást a régmúlt Egyiptomra, Hufut és Macedóniai Fülöpöt, csinifiú Anubiszt, off az őrült tudós Thotot, Ziát spoiler, Amost, mert mindenkinek kell egy menő nagybácsi spoiler
Valahányszor felbukkant egy-egy újabb isten, legyen jó avagy rossz szándékú, nem tudtam nem örülni neki. Mindegy hogy állatként/emberként/hibridként jelentek meg, mindenhogy megvettek kilóra, már csak azzal, hogy megjelentek.
Egyszóval jó volt visszatérni a már gyerekként is annyira kedvelt világba, és az, hogy mindez Rick Riordan stílusában, humorában, pörgős cselekményében került a kezembe, még szuperebbé tette az élményt.
A lezárás olyan volt, amilyennek lennie kellett: volt meglepetés, sok mágia és spoiler.
És rögtön neki kell állni a folytatásnak, mert ez egy ilyen könyv: egyszerűen tudni akarod, hogy mi lesz a vége.

FélszipókásŐsmoly P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Új szereplők, új mitológia, picit új megközelítés – de a jól bevált gyerekszereplők és humor (hol szellemes, hol fárasztó, de mindvégig imádni való). Ugyanazon a világon játszódik, mint a (már harmadik sorozatát záró) Percy Jackson és Magnus Chase regények, de ezektől teljesen külön olvasható, nincsenek összefonódó szálak benne.

Mivel annak idején egyiptológus akartam lenni, ez a sorozat alapból előnnyel indult nálam. Tetszett, hogy félistenek helyett mágusokként szerepeltette a gyerekeket spoiler. Tetszett, hogy váltott szemszögből mesélt, hol a „booksmart” (részletek iránt érdeklődő, okosan magyarázgató) Carter, hol a „streetsmart” (részleteket lazán mellőző, okosan cselekvő) Sadie ragadta magához a mikrofont. Az már kevésbé, hogy a felnőtt szereplők rendszeresen, rejtélyes módon eltűntek (néha szó szerint, néha csak kisétáltak a jelenetből és elfelejtettek visszatérni).

Érdekes helyzetekbe dobálta a hősöket, bár talán kevésbé pörgős, kevésbé sűrű, mint a Percy Jackson sorozat – viszont cserébe több oldalon bonthatta ki a tanító célzatú leírásokat és a szereplők belső világát (álmok, megélések, gondolatok és érzelmek). De azért izgalmasak voltak a harcok és varázslatok. Fura, hogy egy központi jelenetben (az istenek bankettje) egy olyan történetváltozatot használt, ami Plutarkhosztól ered és egyiptomi forrásokban nem szerepel. (Én az Ozírisz-gyilkosság egyiptomi mítoszok szerinti – Széth feleségével megcsalós, darabolósgyilkosos – változatát ismertem, de az nyilván kevésbé lett volna gyerek-konform. :D).

Kíváncsian nézek elébe a folytatásnak, mert jócskán nyitott maradt a vége. Még kíváncsiabban várom, miként találkoznak a Kane-testvérek a Félvér Táborral.

Ferger_Jolcsi P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Nagyon szeretem Rick Riordan könyveit, ez volt a 10. tőle olvasott könyvem. Ez is nagyon tetszett, ez a világ, amit az Író ezúttal is felépített, a legapróbb részletekig kidolgozott és izgalmas. Ezúttal azonban kicsit nehezen haladtam a könyvvel, bár ez nem feltétlenül a cselekmény hibája. Azonban pár helyen éreztem egy kis üresjáratot, mintha ez a történet kicsit lassabban zajlott volna, mint amit megszoktam az Írótól. A karakterek jól kidolgozottak, két tesó szemszögén keresztül szemlélhetjük az eseményeket, akik nagyon sok kalandos dolgon keresztülmennek, mire végre megpihenhetnek. A kedvenc karakterem Básztet volt, spoiler Várom már, hogy olvashassam a következő kötetet, kíváncsi vagyok rá, hogy mi mindenen kell még Sadie-nek és Carter-nek átesnie, mire mindent rendezni tudnak.

budvigszandi P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Riordan felállított egy újabb világot, új karakterekkel, új mitológiával, és ebbe is beleszerettem. A suliban az egyiptomi mitológia valamiért sosem volt a szívem csücske, de ez most megváltozott. Több szereplőt megkedveltem, végig figyelemmel tartott a cselekmény, és nagyon érdekesnek találtam ezt a rengeteg számomra új információt, amit tanulhattam. Kicsit keserűbb, mint a Percy könyvek, de ez így van rendjén. Annyi kivetnivaló viszont bennem is megfogalmazódott, hogy ilyen gondolatokkal én biztos nem 12 és 14 éves tinédzsereket ruháznék fel, de ez számomra nem csökkentette a könyv értékét. Nagyon várom már a következő részt, kíváncsi vagyok a további kalandokra, titkokra és mitológiai történetekre. :)

Navi P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Jó kis Riordan-könyv ez :) Humoros, izgalmas, fordulatos. Szerettem Sadie-t és Cartert, Ziat, Anubiszt és Básztetet :) Volt, amikor a nevetéstől potyogtak a könnyeim, volt, amikor pedig egy-egy elvesztett szereplő miatt. Jó volt közelebbi ismeretséget kötni az egyiptomi hitvilággal, istenekkel, az ő életük sem egyszerű :) Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatásban :)

Narutofan98 P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Fáj a hasfalam. Megint szétröhögtem a fejemet. Igaz, mit is várhattam volna Rick bácsitól, akinek majdnem minden karaktere képes valami elképesztő beszólással megtörni a feszült hangulatot, és olyan jó ízű kacagásra rávenni, hogy még én magam is meglepődök. Nem kell nagy dobásnak lennie, elég egy jól irányzott felsorolás, ahol az egyiptomi tárgyakat mondja Carter, és hirtelen bedobni egy modern civilizációban ismert fogalmat.
Maguk a karakterek is egymás ellentétei, amivel tökéletesen kiegészítik egymást. Látszanak az eltérések, a viszályok egymás között, de mégis valahol a felszín alatt, valamint a váltott dialógusok miatt tökéletes rálátásunk van mind a két szereplőre. Mind Sadie, mind Carter egy fejlődésre váró jellem, akiknek össze kell csiszolódniuk.
Mindazonáltal én magam imádom az egyiptomi kultúrát, annak minden keszekusza nevével együtt, amit néha kimondani sem lehet, hát még a jelentése. Akár csak a görögöknél Rick alaposan utána nézett a legendáknak, személyeknek, valamint a kultusznak, ami az egyiptomiakat követi.
Itt mágikusabbra vette a formát, nem úgy mint a Percy Jackson sorozatnál. De nem is bántam. Kivételesen élveztem, miközben egyiptomi szavakat tanultam, tövig rágtam a körmömet, annyira izgultam, mi lesz az apukával és a két gyerekkel.
Ajánlom mindenkinek az olvasását, akik szeretik az egyiptomiakat, vagy netalántán Rick Riordan hasfaledző sztorijait.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998687 · Fordította: Kamper Gergely

Népszerű idézetek

Amare>!

– Egy Nut nevű istennő? A keresztneve meg Ella, mi?

Kapcsolódó szócikkek: Nut · Sadie Kane
Jesper_Olsen >!

Erő és bátorság kell hozzá, hogy valaki elismerje az igazságot.

381. oldal

6 hozzászólás
Klaudia_Kispál>!

– Ez tűrhetetlen, Borzalom Arca – mondta higgadtan Széth.
A szolgáló összerezzent. Nyilván őt hívták Borzalom Arcának. Elgondolkodtam rajta, mit összeagyalhatott az anyukája, mire ez eszébe jutott. Tibi? Nem az igazi. Sanyi? Á, hagyjuk. Megvan, legyen Borzalom Arca!

288. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carter Kane · Széth
Vicky3 P>!

A nevem Carter Kane. Tizennégy éves vagyok, és egy bőröndben lakom.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carter Kane
1 hozzászólás
Amare>!

Anubisz becsukta a száját, aztán újra kinyitotta. (…)
– Mindig ilyen idegesítő vagy?
– Általában jobban – vallottam be.
– Miért nem házasított ki a családod valahová minél messzebbre?

376. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
Klaudia_Kispál>!

– Ezek szerint Manhattanben nem is tudnál élni?
Amos összehúzott szemöldökkel pillantott a folyó túlpartján álló Empire State Building felé.
– Manhattanben más problémák vannak. Más istenek. Az a legjobb, ha nem közösködünk velük.
– Más micsodák? – értetlenkedett Sadie.
– Nem fontos.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amos Kane · Sadie Kane
Amare>!

Nem, nem papír. Papirusz. (..) Olyan vastag és durva volt, hogy elgondolkodtam, vajon szegény egyiptomiaknak vécépapiruszt kellett-e használniuk. Ha igen, nem csoda, hogy oldalazva jártak.

RVivi P>!

– Le szoktam vezényelni egy szertartást, aminek az a célja, hogy kinyissam valakinek a száját. Így jöhet elő egy halott ember lelke. A te számodra, Sadie Kane, új szertartást találnék ki. A szád bezárását.

379. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
puncsoscukor63 P>!

A halottak istene szívdöglesztő.

367. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
puncsoscukor63 P>!

Miért kell a felnőtteknek ilyen hülyéknek lenniük?

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sadie Kane
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Kane krónikák sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
S. A. Chakraborty: Bronzváros
Lilian H. AgiVega: Második Atlantisz – A tízezer éves varázs
Stephanie Garber: Finale
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Gail Carriger: Szívtelen
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane
Patrick Ness: Háború a békéért