A ​vörös piramis (Kane krónikák 1.) 144 csillagozás

Rick Riordan: A vörös piramis

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Percy ​Jackson alkotója új kalandra hív!

Anyjuk halála óta Carter és Sadie szinte idegenek egymásnak. Sadie a nagyszüleivel élt Londonban, a bátyja pedig beutazta a világot apjukkal, a zseniális egyiptológussal.

Egy éjjel dr. Kane „kísérletezni” viszi a testvéreket a British Museumba, hátha helyre tudja hozni a család dolgait. Terve azonban félresikerül. A világra szabadítja Széthet, az egyiptomi istent, aki fogságba ejti őt, a gyerekeknek pedig menekülniük kell, hogy egyáltalán életben maradhassanak.

Az egyiptomi istenek ébredezni kezdenek. Ráadásul Széth – mind közül a legrosszabb – kipécézte magának a Kane családot. Hogy megállítsák, a testvérek életveszélyes kalandra indulnak a világ körül, melynek során sötét titkokra derül fény.

„A fiatal és idősebb Riordan-rajongók is falni fogják ezt az új könyvet. A vörös piramis még a Percy Jackson-könyveknél is jobb, mélyebb és érzelmekben gazdagabb.” – New York Times

"Azért… (tovább)

Eredeti mű: Rick Riordan: The Red Pyramid

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998687 · Fordította: Kamper Gergely

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Sadie Kane · Anubisz · Carter Kane · Básztet · Zia Rashid · Széth · Hórusz · Hufu · Ozirisz · Zsemlegombóc · Nut · Thot · Ízisz · Szahmet · Amos Kane · Julius Kane · Michel Desjardins · Ruby Kane · Seszemu


Kedvencelte 30

Most olvassa 16

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 140


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Rick Riordan: A vörös piramis

Ez nagyon, de nagyon tetszett. :)
Már a Percy Jackson könyveket is szerettem, de A vörös piramis története még annál is jobban elnyerte a tetszésemet.
Imádom a mitológiát. Az összes vallási mitológiáért odavagyok. A görög és az egyiptomi a kedvencem, szóval olyan mintha Rick Riordan többek között csak nekem írná a könyveit.
Pár hete láttam a tévében az Egyiptom istenei című filmet és azóta kaptam kedvet, hogy elolvassam ezt a sztorit. Szerencsére nem kellett csalódnom, mert szuper jó volt.
A szereplők szimpatikusak voltak, – főleg Anubisz – a történet érdekes volt és izgalmas.
Jó lenne már elolvasni a folytatást is, hiszen maradtak megválaszolatlan kérdések.
Külön tetszett, hogy az író – még ha csak egy pillanat erejéig is – de tett említést Percy Jackson világára. Annyira menő volt. Olyan epic érzéssel töltött el.
Szívesen elolvasnám magyarul azt a három részes novellafüzért, amiben Percy és a Kane tesók útjai keresztezik egymást.

3 hozzászólás
>!
puncsoscukor63
Rick Riordan: A vörös piramis

Alig várom a következő rész megjelenését! Anubisz, máris hiányzol… *-*
Khm, szóval a könyv, nos, imádtam! Ahogy Rick Riordan összes többi könyvét is.
A sok titok, és rejtély az elején, melyekre később fény derül, mindig annyira felcsigáz!
Nem beszélve Sadie-ről, akinek a stílusa annyira feldobta az egész történetet, hogy folyton azon kaptam magam, hogy elmosolyodom a beszólásain. Volt, hogy nevettem is, na.
Nemcsak hogy izgalmas volt az egész könyv, hisz minden pillanatban történt valami, hanem az egyiptomi mitológia is érdekes volt. Mondjuk annyira nem jön be, mint a görög, de ez is fantasztikus!
Carter nem lett kedvenc szereplő, de azért ő sem unalmas, viszont Anubisz…
Nagyon felkeltette az érdeklődésem a srác, és az is, mi lesz a következő részekben spoiler. Jajj de izgalmas! Hihi ^^
A Percy rajongóknak kötelező olvasmány, hisz lehet, hogy Rick egyszer ezzel a sorozattal is összeköti majd a görögöket, meg talán a viking mítoszokat magába foglaló sorozatát is hozzákapcsolja. Na, abból mi sülne ki! :D

>!
Lomax
Rick Riordan: A vörös piramis

Nekem a legnagyobb fájdalom, de ez a könyv nem volt jó.
Annyira szeretem Rick Riordan-t, annyira imádom a Percy Jackson sorozatot, de A vörös piramis egyszerűen nem tudta hozni a szintet.
Szó szerint küszködtem vele, semmire se mentem, már a félbehagyás is megfordult a fejemben. Aztán azt csináltam amit ritkán szoktam, egy másik könyvel olvastam párhuzamosan, beosztottam az oldalakat, és csak így jutottam a végére…
Nem arról van szó hogy elviselhetetlenül pocsék volt, mert látok benne lehetőséget, de ennek ellenére ez a könyv nem volt jó.
Fogalmam sincs miért kell folyton gyerek karakterekkel dolgozni, amikor a szereplők egyáltalán nem úgy viselkednek, mintha gyerekek lennének.
Sadie 12 éves, Carter 14, de mindegyikre rálehetne húzni legalább még három évet.
Persze ennek valószínűleg az az oka, hogy sok rész van, így ha végig kamaszszereplőket akar, akkor az elején még gyerekeknek kell lenniük.
(Bár a részek nem éveket ölelnek fel, csupán napokat, heteket szóval ez nem teljesen tiszta.)
Viszont akkor jó lenne, ha úgy is viselkednének mint egy 12-14 éves gyerek.
Ezen kívül még egyáltalán nem voltak szerethetőek, Carter eléggé sablonos, Sadie pedig az agyamra ment.
Az egyetlen jó a könyvben a cselekmény, vagyis a cselekmény izgalmassága, hogy mindig történik valami, de… Ez se jó dolog állandóan.
Valami másra számítottam az egyiptomi mitológiával kapcsolatban, sajnos nem volt olyan érdekes és izgalmas, mint a görög.
Hülyeség ezt mondani, de eddig az istenek se szimpatikusak.
Kicsit fáj, hogy ennyire lealacsonyítóan, nem, inkább, modernül próbálja őket bemutatni, mert ez bizony tiszteletlenség.
Sajnos nem tudok sok pozitív dolgot felhozni…
Nem tudom hogy folytatni fogom-e a sorozatot, ez a rész most nagyon elvette a kedvem, de ki tudja….
Reménykedek benne hogy a második rész már jobb lesz, a mitológia részletesebb, a szereplők kevésbé idegesítőek…
Hát, sose hagyjon el bennünket a remény.

Teljes értékelés a blogomon:
http://eknyvei.blogspot.com/2016/12/rick-riordan-voros-…

2 hozzászólás
>!
budvigszandi P
Rick Riordan: A vörös piramis

Riordan felállított egy újabb világot, új karakterekkel, új mitológiával, és ebbe is beleszerettem. A suliban az egyiptomi mitológia valamiért sosem volt a szívem csücske, de ez most megváltozott. Több szereplőt megkedveltem, végig figyelemmel tartott a cselekmény, és nagyon érdekesnek találtam ezt a rengeteg számomra új információt, amit tanulhattam. Kicsit keserűbb, mint a Percy könyvek, de ez így van rendjén. Annyi kivetnivaló viszont bennem is megfogalmazódott, hogy ilyen gondolatokkal én biztos nem 12 és 14 éves tinédzsereket ruháznék fel, de ez számomra nem csökkentette a könyv értékét. Nagyon várom már a következő részt, kíváncsi vagyok a további kalandokra, titkokra és mitológiai történetekre. :)

>!
Navi
Rick Riordan: A vörös piramis

Jó kis Riordan-könyv ez :) Humoros, izgalmas, fordulatos. Szerettem Sadie-t és Cartert, Ziat, Anubiszt és Básztetet :) Volt, amikor a nevetéstől potyogtak a könnyeim, volt, amikor pedig egy-egy elvesztett szereplő miatt. Jó volt közelebbi ismeretséget kötni az egyiptomi hitvilággal, istenekkel, az ő életük sem egyszerű :) Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatásban :)

>!
Narutofan98
Rick Riordan: A vörös piramis

Fáj a hasfalam. Megint szétröhögtem a fejemet. Igaz, mit is várhattam volna Rick bácsitól, akinek majdnem minden karaktere képes valami elképesztő beszólással megtörni a feszült hangulatot, és olyan jó ízű kacagásra rávenni, hogy még én magam is meglepődök. Nem kell nagy dobásnak lennie, elég egy jól irányzott felsorolás, ahol az egyiptomi tárgyakat mondja Carter, és hirtelen bedobni egy modern civilizációban ismert fogalmat.
Maguk a karakterek is egymás ellentétei, amivel tökéletesen kiegészítik egymást. Látszanak az eltérések, a viszályok egymás között, de mégis valahol a felszín alatt, valamint a váltott dialógusok miatt tökéletes rálátásunk van mind a két szereplőre. Mind Sadie, mind Carter egy fejlődésre váró jellem, akiknek össze kell csiszolódniuk.
Mindazonáltal én magam imádom az egyiptomi kultúrát, annak minden keszekusza nevével együtt, amit néha kimondani sem lehet, hát még a jelentése. Akár csak a görögöknél Rick alaposan utána nézett a legendáknak, személyeknek, valamint a kultusznak, ami az egyiptomiakat követi.
Itt mágikusabbra vette a formát, nem úgy mint a Percy Jackson sorozatnál. De nem is bántam. Kivételesen élveztem, miközben egyiptomi szavakat tanultam, tövig rágtam a körmömet, annyira izgultam, mi lesz az apukával és a két gyerekkel.
Ajánlom mindenkinek az olvasását, akik szeretik az egyiptomiakat, vagy netalántán Rick Riordan hasfaledző sztorijait.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998687 · Fordította: Kamper Gergely
>!
abstractelf P
Rick Riordan: A vörös piramis

Azt mondani erre a könyvre, hogy Percy Jackson Egyiptomban erős kijelentés lenne, de nem nélkülözne alapot. Jó pár esetet felfedezhettem, ami kísértetiesen emlékeztetett kedvenc Riordan sorozatomra. (És mivel most olvastam azt újra, elég élénken él még bennem.)

Azonban nem ezért vontam le belőle, hanem az eleje miatt. Már hozzászoktam Riordan gördülékeny stílusához, viszont itt eleinte nem érzékeltem. Érdeklődtem a könyv iránt, valamelyest olvastatta is magát, de valami hiányzott. Végül nagyjából 200 oldal (átszámítva a könyv 40%-a) kellett ahhoz, hogy végre megjelenjen az a kis szikra, ami magával ragadott. Onnantól már le sem tudtam rakni a könyvet.

A regény erőssége ezúttal is a karakterekben rejlik, és jelenleg ez az oka, hogy annyira rajongok érte. Carter az első fejezettől kezdve a kedvencem volt, Sadiet pedig kicsit később hasonló mértékben kedveltem.
Az egyiptomi istenek pedig sokkal közvetlenebbnek érződtek, mint bármelyik másik Riordan regényben (bár Magnus Chaset még nem olvastam). Ezt élveztem, mert ők is mélyebb saját személyiséget kaptak, jobban megmaradtak bennem.

Összességében tetszett a regény; nem tökéletes, de a karakterek épp eleget tesznek hozzá, hogy pótolják a hiányérzetemet. Azért bizakodom, hogy a folytatások jobbak lesznek, és megkapják az 5*-ot, mint a legtöbb Riordan regény.

3 hozzászólás
>!
Klaudia_Kispál P
Rick Riordan: A vörös piramis

Hű! Rick bácsi ismét nagyot alkotott! (^o^) Imádtam minden sorát!
Nagyon tetszett ez a fajta megoldás a történetmesélésre :D Olyan vicces volt, amikor Carter és Sadie beszólogattak közben egymásnak :D Minkét testvér nagy arc, mégis mindig Carter fejezeteit vártam jobban, nem tudom. Szakadtam Hórusz és Carter vitáin, a buszon is ott röhögtem, még szerencse, hogy a húgom ült mellettem, de még ő is hülyén nézett rám XD És ha már Hórusz, egyszerűen fenomenálisak voltak az istenek, mindegyiküket imádtam, még a gonosz(oka)t is. A kedvencem Thot volt. Hááá, az a csávó! XD Aztán meg Anubisz se volt semmi (¬‿¬) spoiler Carter és Zia kapcsolatában valahogy nem igazán éreztem a szikrát Zia részéről, de ez talán majd változhatspoiler.
Imádtam az elejtett, apró PJO utalásokat :D Ezzel tulajdonképpen érzékelteti, hogy ugyanabban a világban játszódik, és ugyanolyan valóságos, mint a PJ-könyvek ;)
Egy bajom van csak: legalább egy évet kell még várni a következő kötet magyar megjelenésére. Hüpp-hüpp! (T_T)

3 hozzászólás
>!
Vicky3 P
Rick Riordan: A vörös piramis

Először is, el se hiszem, hogy magyarul is kiadták ezt a könyvet.
Másodszor, azt se tudom elhinni, hogy huszonéves fejjel ennyire tudok rajongani ezekért a könyvekért, amiket elsősorban 12-14 éveseknek ajánlanak. Persze érdekel? Jó hogy nem!
Harmadszor, esküszöm, ha Rick Riordan megfelelően összehozza mind a 3 mitológiai sorozatát egy crossoverre, leborulok a lábai elé. Na meg a világot, léci, megfelelően hozza össze.

Kedves Rick Riordan! Csak azért, mert ilyen idézeteket írsz a könyveidbe,…

Elfojtottam a feltörő nevetésemet.
– Dzsehuti? Ez azért viccesen hangzik.
Thot láthatólag megsértődött kissé.
– Ókori egyiptomiul ez egy teljesen rendes név. A görögök neveztek el Thotnak, később aztán még össze is kevertek a saját istenükkel, Hermésszel. Még ahhoz is volt képük, hogy átnevezzék a szent városomat Hermopolisznak, pedig nyomokban sem hasonlítunk egymásra. Higgyétek el, ha valaha is találkoztatok volna Hermésszel…

…meg ilyeneket…

– Ezek szerint Manhattanben nem is tudnál élni?
Amos összehúzott szemöldökkel pillantott a folyó túlpartján álló Empire State Building felé.
– Manhattanben más problémák vannak. Más istenek. Az a legjobb, ha nem közösködünk velük.
– Más micsodák? – értetlenkedett Sadie.
– Nem fontos.

…azzal nem oldod meg a rengeteg kérdést, amit ez felvet. Persze én még örülök neki, mint majom a farkának, de na.

Kedvenc karakter: Anubisz

http://three-points-of-view.blogspot.hu/2016/12/egyipto…


Népszerű idézetek

>!
Amare

– Egy Nut nevű istennő? A keresztneve meg Ella, mi?

Kapcsolódó szócikkek: Nut · Sadie Kane
>!
Vicky3 P

A nevem Carter Kane. Tizennégy éves vagyok, és egy bőröndben lakom.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carter Kane
1 hozzászólás
>!
Klaudia_Kispál P

– Ez tűrhetetlen, Borzalom Arca – mondta higgadtan Széth.
A szolgáló összerezzent. Nyilván őt hívták Borzalom Arcának. Elgondolkodtam rajta, mit összeagyalhatott az anyukája, mire ez eszébe jutott. Tibi? Nem az igazi. Sanyi? Á, hagyjuk. Megvan, legyen Borzalom Arca!

288. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carter Kane · Széth
>!
puncsoscukor63

Miért kell a felnőtteknek ilyen hülyéknek lenniük?

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sadie Kane
1 hozzászólás
>!
Klaudia_Kispál P

– Ezek szerint Manhattanben nem is tudnál élni?
Amos összehúzott szemöldökkel pillantott a folyó túlpartján álló Empire State Building felé.
– Manhattanben más problémák vannak. Más istenek. Az a legjobb, ha nem közösködünk velük.
– Más micsodák? – értetlenkedett Sadie.
– Nem fontos.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amos Kane · Sadie Kane
>!
Amare

Anubisz becsukta a száját, aztán újra kinyitotta. (…)
– Mindig ilyen idegesítő vagy?
– Általában jobban – vallottam be.
– Miért nem házasított ki a családod valahová minél messzebbre?

376. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
>!
Amare

Nem, nem papír. Papirusz. (..) Olyan vastag és durva volt, hogy elgondolkodtam, vajon szegény egyiptomiaknak vécépapiruszt kellett-e használniuk. Ha igen, nem csoda, hogy oldalazva jártak.

>!
puncsoscukor63

Az az igazságos, ha mindenki azt kapja, amire szüksége van. És csak akkor kaphatod meg azt, amire szükséged van, ha magad harcolsz meg érte.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Julius Kane
>!
puncsoscukor63

A halottak istene szívdöglesztő.

367. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
>!
RVivi

– Le szoktam vezényelni egy szertartást, aminek az a célja, hogy kinyissam valakinek a száját. Így jöhet elő egy halott ember lelke. A te számodra, Sadie Kane, új szertartást találnék ki. A szád bezárását.

379. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane

A sorozat következő kötete

Kane krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Paolini: Örökség
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Nyulász Péter: Ciprián
Póli Matilda: Futó tűz
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Jules Verne – Consuelo Delgado: Utazás a Föld középpontja felé