A ​vörös piramis (Kane krónikák 1.) 368 csillagozás

Rick Riordan: A vörös piramis

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Percy ​Jackson alkotója új kalandra hív!

Anyjuk halála óta Carter és Sadie szinte idegenek egymásnak. Sadie a nagyszüleivel élt Londonban, a bátyja pedig beutazta a világot apjukkal, a zseniális egyiptológussal.

Egy éjjel dr. Kane „kísérletezni” viszi a testvéreket a British Museumba, hátha helyre tudja hozni a család dolgait. Terve azonban félresikerül. A világra szabadítja Széthet, az egyiptomi istent, aki fogságba ejti őt, a gyerekeknek pedig menekülniük kell, hogy egyáltalán életben maradhassanak.

Az egyiptomi istenek ébredezni kezdenek. Ráadásul Széth – mind közül a legrosszabb – kipécézte magának a Kane családot. Hogy megállítsák, a testvérek életveszélyes kalandra indulnak a világ körül, melynek során sötét titkokra derül fény.

„A fiatal és idősebb Riordan-rajongók is falni fogják ezt az új könyvet. A vörös piramis még a Percy Jackson-könyveknél is jobb, mélyebb és érzelmekben gazdagabb.” – New York Times

"Azért… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635616800 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
536 oldal · ISBN: 9789635611560 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
536 oldal · ISBN: 9789635611577 · Fordította: Kamper Gergely

2 további kiadás


Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Sadie Kane · Anubisz · Carter Kane · Básztet · Széth · Zia Rashid · Hórusz · Hufu · Zsemlegombóc · Thot · Amos Kane · Ízisz · Ozirisz · Elvis Presley · Julius Kane · Nut · Szahmet · Iskandar · Michel Desjardins · Muffin · Ruby Kane · Seszemu

Helyszínek népszerűség szerint

London · Egyiptom · Manhattan · British Museum


Kedvencelte 46

Most olvassa 25

Várólistára tette 220

Kívánságlistára tette 220

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Ez nagyon, de nagyon tetszett. :)
Már a Percy Jackson könyveket is szerettem, de A vörös piramis története még annál is jobban elnyerte a tetszésemet.
Imádom a mitológiát. Az összes vallási mitológiáért odavagyok. A görög és az egyiptomi a kedvencem, szóval olyan mintha Rick Riordan többek között csak nekem írná a könyveit.
Pár hete láttam a tévében az Egyiptom istenei című filmet és azóta kaptam kedvet, hogy elolvassam ezt a sztorit. Szerencsére nem kellett csalódnom, mert szuper jó volt.
A szereplők szimpatikusak voltak, – főleg Anubisz – a történet érdekes volt és izgalmas.
Jó lenne már elolvasni a folytatást is, hiszen maradtak megválaszolatlan kérdések.
Külön tetszett, hogy az író – még ha csak egy pillanat erejéig is – de tett említést Percy Jackson világára. Annyira menő volt. Olyan epic érzéssel töltött el.
Szívesen elolvasnám magyarul azt a három részes novellafüzért, amiben Percy és a Kane tesók útjai keresztezik egymást.

3 hozzászólás
puncsoscukor63>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Alig várom a következő rész megjelenését! Anubisz, máris hiányzol… *-*
Khm, szóval a könyv, nos, imádtam! Ahogy Rick Riordan összes többi könyvét is.
A sok titok, és rejtély az elején, melyekre később fény derül, mindig annyira felcsigáz!
Nem beszélve Sadie-ről, akinek a stílusa annyira feldobta az egész történetet, hogy folyton azon kaptam magam, hogy elmosolyodom a beszólásain. Volt, hogy nevettem is, na. Nemcsak hogy izgalmas volt az egész könyv, hisz minden pillanatban történt valami, hanem az egyiptomi mitológia is érdekes volt. Mondjuk annyira nem jön be, mint a görög, de ez is fantasztikus! Carter nem lett kedvenc szereplő, de azért ő sem unalmas, viszont Anubisz…
Nagyon felkeltette az érdeklődésem a srác, és az is, mi lesz a következő részekben spoiler. Jajj de izgalmas! Hihi ^^
A Percy rajongóknak kötelező olvasmány, hisz lehet, hogy Rick egyszer ezzel a sorozattal is összeköti majd a görögöket, meg talán a viking mítoszokat magába foglaló sorozatát is hozzákapcsolja. Na, abból mi sülne ki! :D

Evelena P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Az egyiptomi mitológia mindig is nagy kedvencem volt, meg úgy általánosságban az ókor, így úgy gondoltam, ha még nem olvastam az ókori történetek újraszövőjétől, Rick Riordantől, akkor itt a tuti kezdő kötet a számomra.
Volt is hogy nagyon tetszett a történet, megvolt a humorossága, történelmi utalások, istenek, mítoszok, régészet, talány, küzdelem, gonosz ellenség, hűséges barátok, kiválasztott, magukra hagyott főhősök.
Viszont volt néhány elem, ami annyira fantasy volt már, hogy nem volt nekem hihető, vagy már túlzás kategóriát pedzegette, a majom, az aligátor, a túl fiatal főhősök, a lány,a ki ilyen fiatalon áradozik a dögös Anubiszról. Ajj, lehet már kinőttem a történetből.

Viszont volt, amikor nagyon izgalmas volt a cselekmény, a megszállás-szerű dolgot nem mindig értettem igazán,no meg hogy a szülőkkel pontosan mi a helyzet.
De úgy látszik az író a fiatalokat bontakoztatja ki minden könyvében, a szülők, felnőttek, ha vannak is a közelben, valamiért 'nem tudnak jönni', a fiataloknak kell megoldaniuk a helyzetet, akkor is, ha egy eddig teljesen ismeretlen világban találják magukat, ahol idegen szokások uralkodnak.

Az álmok kifejezetten érdekesek voltak, sokszor még az ébrenlétnél is izgalmasabbak.

Jó kis kezdő kötet, nekem voltak vele problémáim, de a hangulata tetszett, kíváncsi vagyok a folytatásokra, remélem minél jobban sikerül meghódítania a történetnek.

R4ms3s>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Ha összedobunk néhány istent, egy albínó krokodilt, egy Muffin nevű macskát, néhány usébtit, egy titkos mágus társaságot, egy különös páviánt és ezt mind megfűszerezzük rengeteg akcióval és szörnyekkel, akkor egy elképesztő könyvet kapunk. A vörös piramis nemcsak az előbbieket, hanem szinte az egész egyiptomi mitológiát szépen becsomagolta regény formájában.

A történet szerint Sadie és Carter útjaik elváltak és édesanyjuk halála után külön nőttek fel, teljesen más életkörülmények között. De egy sor esemény hatására összeállnak és rákényszerülnek, hogy együttműködjenek egymással, ezáltal megmentsék apjukat. Néhány szokatlan barát segítségével meg kell találniuk a módját, hogy felszabadítsák magukban az egyiptomi istenek hatalmát, és megpróbálják megmenteni a világot.

Miközben olvastam rájöttem mit szeretek (még) Rick bácsi írásaiban. Olyan tizenéveseket hoz létre, akik tényleg tizenévesek. Nem 12-16 évesek, akik úgy viselkednek, mint akik 30-as éveikben járnak (amik más íróknál gyakran kiakasztanak), hanem gyerekek, akik gyerekként viselkednek. Carter és Sadie úgy vitatkoznak, mint az igazi testvérek, és én teljesen élveztem az interakcióikat és ahogyan egymást ugratják.

A történet már alapjáraton nagyon izgalmasan indul, de később sem laposodik el. Akció akció hátán! Mindig történik valami. A felhasznált mitológia fantasztikus és nagyon jól átgondolt. Szeretem Rick értelmezését az egyiptomi istenekről, a mágiáról és a tanról. Új és izgalmas, és nagyon tetszett, ahogyan mindezt bemutatta és elmagyarázta. Sikerült ismét újat alkotnia az írónak! Imádtam a könyvben a rengeteg hieroglifát, amiket le is fordított nekünk! Igazi egyiptológusnak érezhettem magam végig! A szereplők egyediek és kedvelhetőek, a cselekmény leköti az embert. Bár nem függővéges a lezárás, mégis felkelti a kíváncsiságot a folytatásra.

Őszintén bevallom, féltem a könyvtől. Pedig imádom az egyiptomi mitológiát, – mondhatni az egyik szerelmem, – viszont sokszor pórul jártam már, hogy egy író másik sorozata nem olyan jó, mint az „eredeti”, hogy teljes utánzásra sikeredett és valamiért ettől is azt vártam. Hiszen a „görög mitológiai kaland Percyvel” – az „egyiptomi mitológiai kaland Kane családdal” lett. off Sajnos nem tudtam elkerülni, hogy ne húzzak párhuzamot a két sorozat között. Viszont nem akarom senki kedvét elvenni a sorozattól, főleg nem, ha ez az első könyve az írótól, így nagy zárójelbe teszem. off Mindenesetre nagyra értékeltem az apró utalásokat a másik sorozatra.

A Percy Jackson-történeteket jobban imádtam, de ha szereted a mitológiát, akkor ez neked is remek olvasmány lehet! Ajánlom mindenkinek szeretettel!

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Kane krónikák 1

Csodaszép borító remek tartalom, igaz a KMK mindig híres a szép borítókről, nagyon tetszett a könyv.
Ugyanolyan jó sorozatindító kötet volt, mint a félvér tábor sorozat, nagyon élveztem minden sorát. Kevésbé volt ismert számomra az egyiptomi mitológia, mint a görög, de a közelmúltban láttam filmet az egyiptomi istenekről ezért sok isten visszaköszönt a könyv lapjairól.
A főszereplő tetvérpár igazán szeretetreméltó személyiség volt, egyből belopták magukat a szívembe. Karakán, okos és melegszívű gyerekek voltak, rengeteg titkot kellett megfejteniük, amellett hogy rájuk hárult a világ megmentése.
Volt sok életveszélyes és izgalmas esemény a könyvben, remek humorral megfűszerezve, miközben élvezetesen tanította az olvasót az egyiptomi történelem és mítoszvilág alakjairól és eseményeiről.
A komoly mondanivaló sem maradt el, családi szeretetről és összetartozásról, a jó és rossz küzdelmeiről, helyes és helytelen döndésekről és rengeteg kalandról.

cap>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Amikor megtudtam anno, hogy lesz egyiptomi mitológia témájú Riordan könyv, hát azt hittem örömömben sírva fakadok. Gyerekként is Egyiptom-rajongó voltam, van Anubiszos nyakláncom, rajta van a bakancslistámon, így minden, ami ókori egyiptomi műemlék (és az sem izgat, ha Sadie szerint aki egyszer látott már egyiptomi műemléket, az látta az összeset).
Szóval, köszi, köszi Riordan bácsi, hogy ezt megalkottad.
Mit is tudnék kiemelni? Sadie és Carter viszonyát? Imádom/imádtam a testvérek marakodását, ahogy beszólogatnak egymásnak, de mégis feltételek nélkül szeretik és támogatják egymást. Nem tudtam választani kedvencet kettejük közül, mindkettőnek megvoltak a maguk pozitívumai, negatívumai – Sadie néha idegesített ezzel a laza, menő kiscsaj vagyok stílussal, Carterben meg az zavart, hogy mágia tekintetében néha szinte feleslegesnek éreztem a jelenlétét. spoiler Mondjuk azt hozzátenném, hogy a kisöcsém jelenleg 13 éves, tehát korban épp Carter és Sadie között van, de egyetlen gyerek sem beszél úgy, ahogy Carterék… De ez Riordan bácsi könyveire úgy általában is jellemző, szóval igazából nem foglalkoztam vele, csak egy fél gondolat erejéig.
Básztet viszont egy tündér, és én is szeretnék egy ilyen macskát/istennőt – életkoromból fakadóan inkább barátnőnek, mint babysitternek. :D
Ki szeretném emelni Iskandart és a Korok Csarnokát, meg úgy általában az egész Első Nomoszt, bármiféle utalást a régmúlt Egyiptomra, Hufut és Macedóniai Fülöpöt, csinifiú Anubiszt, off az őrült tudós Thotot, Ziát spoiler, Amost, mert mindenkinek kell egy menő nagybácsi spoiler
Valahányszor felbukkant egy-egy újabb isten, legyen jó avagy rossz szándékú, nem tudtam nem örülni neki. Mindegy hogy állatként/emberként/hibridként jelentek meg, mindenhogy megvettek kilóra, már csak azzal, hogy megjelentek.
Egyszóval jó volt visszatérni a már gyerekként is annyira kedvelt világba, és az, hogy mindez Rick Riordan stílusában, humorában, pörgős cselekményében került a kezembe, még szuperebbé tette az élményt.
A lezárás olyan volt, amilyennek lennie kellett: volt meglepetés, sok mágia és spoiler.
És rögtön neki kell állni a folytatásnak, mert ez egy ilyen könyv: egyszerűen tudni akarod, hogy mi lesz a vége.

FélszipókásŐsmoly >!
Rick Riordan: A vörös piramis

Új szereplők, új mitológia, picit új megközelítés – de a jól bevált gyerekszereplők és humor (hol szellemes, hol fárasztó, de mindvégig imádni való). Ugyanazon a világon játszódik, mint a (már harmadik sorozatát záró) Percy Jackson és Magnus Chase regények, de ezektől teljesen külön olvasható, nincsenek összefonódó szálak benne.

Mivel annak idején egyiptológus akartam lenni, ez a sorozat alapból előnnyel indult nálam. Tetszett, hogy félistenek helyett mágusokként szerepeltette a gyerekeket spoiler. Tetszett, hogy váltott szemszögből mesélt, hol a „booksmart” (részletek iránt érdeklődő, okosan magyarázgató) Carter, hol a „streetsmart” (részleteket lazán mellőző, okosan cselekvő) Sadie ragadta magához a mikrofont. Az már kevésbé, hogy a felnőtt szereplők rendszeresen, rejtélyes módon eltűntek (néha szó szerint, néha csak kisétáltak a jelenetből és elfelejtettek visszatérni).

Érdekes helyzetekbe dobálta a hősöket, bár talán kevésbé pörgős, kevésbé sűrű, mint a Percy Jackson sorozat – viszont cserébe több oldalon bonthatta ki a tanító célzatú leírásokat és a szereplők belső világát (álmok, megélések, gondolatok és érzelmek). De azért izgalmasak voltak a harcok és varázslatok. Fura, hogy egy központi jelenetben (az istenek bankettje) egy olyan történetváltozatot használt, ami Plutarkhosztól ered és egyiptomi forrásokban nem szerepel. (Én az Ozírisz-gyilkosság egyiptomi mítoszok szerinti – Széth feleségével megcsalós, darabolósgyilkosos – változatát ismertem, de az nyilván kevésbé lett volna gyerek-konform. :D).

Kíváncsian nézek elébe a folytatásnak, mert jócskán nyitott maradt a vége. Még kíváncsiabban várom, miként találkoznak a Kane-testvérek a Félvér Táborral.

Ferger_Jolcsi P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Nagyon szeretem Rick Riordan könyveit, ez volt a 10. tőle olvasott könyvem. Ez is nagyon tetszett, ez a világ, amit az Író ezúttal is felépített, a legapróbb részletekig kidolgozott és izgalmas. Ezúttal azonban kicsit nehezen haladtam a könyvvel, bár ez nem feltétlenül a cselekmény hibája. Azonban pár helyen éreztem egy kis üresjáratot, mintha ez a történet kicsit lassabban zajlott volna, mint amit megszoktam az Írótól. A karakterek jól kidolgozottak, két tesó szemszögén keresztül szemlélhetjük az eseményeket, akik nagyon sok kalandos dolgon keresztülmennek, mire végre megpihenhetnek. A kedvenc karakterem Básztet volt, spoiler Várom már, hogy olvashassam a következő kötetet, kíváncsi vagyok rá, hogy mi mindenen kell még Sadie-nek és Carter-nek átesnie, mire mindent rendezni tudnak.

Niki_Salamon P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Egyiptom mániás ember lévén persze, hogy felkeltette az érdeklődésem a könyv. Bár még csak idén került a látóterembe off, de amint megláttam és elolvastam, hogy miről is szól… hát, mentem is a könyvesboltba alaposan szemügyre venni a köteteket.
Nem ismeretlenek ugyebár előttem az egyiptomi istenek, de én kifejezetten élveztem róluk olvasni ebben a könyvben. Mi több, nagyon is tetszett, hogy ők is ténylegesen jelen voltak és teljes szereplői voltak az egész történetnek. Első könyvem Riordantól, így nagyon nem tudtam, hogy mikre kell számítanom,de viszont így értékelés közben eszembe jutott, hogy Percy Jackson filmet láttam és ott is ez tetszett.
A Kane testvéreket szerettem, viszont Sadie-vel az volt leginkább a problémám, hogy sajnos a viselkedés és beszéd stílusa a fejemben nem klappolt egy ennyi idős lányhoz. Rettenetesen sajnálom is, de ettől nem tudtam elvonatkoztatni és az utolsó lapokig ez járt a fejemben. Carternél ilyet nem éreztem, viszont ennek ellenére is Sadie-t jobban megkedveltem. Természetesen Anubisz és Básztet nálam is nagy favorit lett.
A végkifejlet sajnos valahol a közepe tájékán nagyon adta magát, túl nagy meglepetést nem okozott. Izgalmas volt, pörgős, de azért néhol éreztem egy pici üres járatot is illetve akadt pár olyan rész is, ami kevésbé kötött le, de összességében jó kis könyv volt.
Bárcsak sok fiatal olvasó kezébe akadna ilyen könyv, talán megszeretnék a történelmet is.

3 hozzászólás
Navi P>!
Rick Riordan: A vörös piramis

Jó kis Riordan-könyv ez :) Humoros, izgalmas, fordulatos. Szerettem Sadie-t és Cartert, Ziat, Anubiszt és Básztetet :) Volt, amikor a nevetéstől potyogtak a könnyeim, volt, amikor pedig egy-egy elvesztett szereplő miatt. Jó volt közelebbi ismeretséget kötni az egyiptomi hitvilággal, istenekkel, az ő életük sem egyszerű :) Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatásban :)


Népszerű idézetek

Amare>!

– Egy Nut nevű istennő? A keresztneve meg Ella, mi?

Kapcsolódó szócikkek: Nut · Sadie Kane
Jesper_Olsen>!

Erő és bátorság kell hozzá, hogy valaki elismerje az igazságot.

381. oldal

6 hozzászólás
Klaudia98>!

– Ez tűrhetetlen, Borzalom Arca – mondta higgadtan Széth.
A szolgáló összerezzent. Nyilván őt hívták Borzalom Arcának. Elgondolkodtam rajta, mit összeagyalhatott az anyukája, mire ez eszébe jutott. Tibi? Nem az igazi. Sanyi? Á, hagyjuk. Megvan, legyen Borzalom Arca!

288. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carter Kane · Széth
Amare>!

Anubisz becsukta a száját, aztán újra kinyitotta. […]
– Mindig ilyen idegesítő vagy?
– Általában jobban – vallottam be.
– Miért nem házasított ki a családod valahová minél messzebbre?

376. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
Vicky3>!

A nevem Carter Kane. Tizennégy éves vagyok, és egy bőröndben lakom.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carter Kane
1 hozzászólás
Klaudia98>!

– Ezek szerint Manhattanben nem is tudnál élni?
Amos összehúzott szemöldökkel pillantott a folyó túlpartján álló Empire State Building felé.
– Manhattanben más problémák vannak. Más istenek. Az a legjobb, ha nem közösködünk velük.
– Más micsodák? – értetlenkedett Sadie.
– Nem fontos.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amos Kane · Manhattan · Sadie Kane
RVivi P>!

– Le szoktam vezényelni egy szertartást, aminek az a célja, hogy kinyissam valakinek a száját. Így jöhet elő egy halott ember lelke. A te számodra, Sadie Kane, új szertartást találnék ki. A szád bezárását.

379. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
Amare>!

Nem, nem papír. Papirusz. (..) Olyan vastag és durva volt, hogy elgondolkodtam, vajon szegény egyiptomiaknak vécépapiruszt kellett-e használniuk. Ha igen, nem csoda, hogy oldalazva jártak.

puncsoscukor63>!

A halottak istene szívdöglesztő.

367. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anubisz · Sadie Kane
puncsoscukor63>!

Az az igazságos, ha mindenki azt kapja, amire szüksége van. És csak akkor kaphatod meg azt, amire szükséged van, ha magad harcolsz meg érte.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Julius Kane

A sorozat következő kötete

Kane krónikák sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Fróna Zsófia: Démonok közt
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Derek Landy: Az ősök jogara
Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz
Lana Millan: Egy angyal a szerelem küszöbén
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…