A ​villámtolvaj (Percy Jackson és az olimposziak 1.) (Félvér Tábor Krónikák 1.) 2561 csillagozás

Rick Riordan: A villámtolvaj Rick Riordan: A villámtolvaj Rick Riordan: A villámtolvaj

A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.
Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?
Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba.
Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.
Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2023
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998465 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998465
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998465 · Fordította: Bozai Ágota

20 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Percy Jackson

717 tag · 664 karc · Utolsó karc: 2024. április 12., 18:11 · Bővebben


Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Annabeth Chase · Grover Underwood · Poszeidón / Neptunus · Hádész / Pluto · Kheirón · Luke Castellan · Pallasz Athéné / Minerva · Clarisse La Rue · Sally Jackson · Árész / Mars · Zeusz / Jupiter · Gabe Ugliano · Árgus · Kharón · Medúza / Medusza · Echidna · Mrs. Dodds

Helyszínek népszerűség szerint

Félvér Tábor · Alvilág · Sztüx · Los Angeles


Kedvencelte 656

Most olvassa 162

Várólistára tette 696

Kívánságlistára tette 737

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Amióta láttam a filmet, terveztem elolvasni, de kicsit tartottam tőle, leginkább a szereplők kora miatt. Szerencsére ez egyáltalán nem zavart, annak ellenére, hogy a filmben jóval idősebbek a színészek. Tudom, hogy a film mindig más, de arra nem számítottam, hogy ennyire. Nagyon sok eltérés volt és most örülök, hogy előbb a filmet láttam, mert biztos mérges lennék, ha utólag néztem volna.
A könyvről… nekem nagyon tetszett és nagyon jól esett! Olyan szinten fantasyhiányom volt, hogy félretettem egy könyvet, annak ellenére, hogy tetszik az is. Ilyen még nem volt, mindig befejezem, amit elkezdek. Egyszerűen muszáj volt egy másik világba kerülnöm. :)
Nagyon ügyesen szőtte össze a tényeket a saját ötleteivel az Író. Jól kidolgozott, remek világot épített fel, ráadásul tele izgalmas cselekménnyel. Csak leültem és elmerültem az Istenek, félvérek és mindenféle lény világában. (Itt még nem is tudtam, mennyire.)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633731154 · Fordította: Bozai Ágota
Könyvmolyocska1 >!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Először is le kell szögeznem, hogy a könyv elolvasása előtt nem nagyon rajongtam a mitológia iránt. Történelem órákon mindig unottan hallgattam, ha ezzel kapcsolatban volt szó, de most minden megváltozott. Kezdem megkedvelni ezeket az isteneket. Igaz csak egyben hiszek, de az sem közülük való. :D Rick Riordan úgy illesztette bele a könyvbe a görög mitológiát, hogy azon nem lehet nagyon unatkozni.

A könyv főszereplője a 12 éves Percy Jackson, aki diszlexiával küszködik. Minden évben iskolákat kellett váltani, mert csak a probléma volt vele. Ő se gondolta volna, hogy a diszlexiás gyerekek különlegesek. Azért különlegesek, mert nagy a valószínűsége annak, hogy az apjuk vagy az anyjuk isten, azaz lehet, hogy ők félvérek. Egy diszlexiás gyerek félvér? Diszlexiás gyereket én is ismerek. Szólok gyorsan nekik, mert lehet, hogy őt is üldözik a szörnyek, mint Percy-t, aki a Félvér Táborba megy, hogy megmeneküljön előlük. A Félvér Tábor, ez az egy olyan tábor, amibe én is szívesen elmennék. :D

Összességében nagyon megszerettem a könyvet. Szerintem ez annak köszönhető, hogy az egész történet izgalmas, kalandokban teli, s a humora is ott van a helyén. Legyen felnőtt vagy gyerek, mindenkinek szerintem szórakoztató történet lehet.

Kíváncsian várom a folytatást! :-)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998465 · Fordította: Bozai Ágota
9 hozzászólás
KönyvParfé P>!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Kicsit tartottam tőle, hogy nem tudok elvonatkoztatni a filmtől, de kár volt emiatt aggódnom. A könyv nagyon jó, az elején még csak ismerkedünk a szereplőkkel, de miután Percy bekerül a táborba, egyre jobban felpörögnek az események. Riordan nagyszerűen kombinálja a görög mítoszokat és a humort, talán ez a könyv legnagyobb erőssége.
Habár az egész történet a mitológia köré építkezik, egyáltalán nem száraz. Ha nem ismered annyira az isteneket, a könyv végén találsz egy kislexikont, ahol olvashatsz róluk, felfrissítheted a tudásod. Ugyanakkor az író részletesen leírja a szereplők tulajdonságait, így azok számára is élvezhető és követhető lesz, akik kevésbé jártasak ebben a világban. Nem mondhatom rá, hogy csak ifjúsági regény, mert ezt szívesen fogják olvasni felnőttek is.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/08/19/rick_riordan_a_vil…

2 hozzászólás
DarknessAngel>!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Már régóta terveztem, hogy elolvasom a könyvet, de eddig mindig csak húztam, halogattam. Hiba volt, mert engem is teljesen levett a lábamról. A görög és egyiptomi mitológiáért élek-halok, így nem is értem, miért nem szántam rá magam már korábban. Szerencsére most is érvényes a jobb későn, mint soha dolog. :D
Percy, Annabeth és Grover nagyon cukik. Kicsit emlékeztetnek egy másik golden trióra. A hős, sötét hajú, zöld szemű, túlbuzgó, pimasz kölyök, az eszes, akaratos kiscsaj, és a kissé fura, cikibb legjobb barát, akinek aranyból van a szíve, és mindenki szereti. ;) Ez a filmben eddig fel sem tűnt, de ettől csak még inkább megszerettem az egészet.
Tetszett a kaland, amire a főszereplők vállalkoztak, és a sok akadály, amibe belebotlottak útközben. Annabeth és Percy piszkálódásai, cukkolásai nagyon aranyosak voltak. Főleg a szerelem alagutas, kupidós rész. Héphaisztosz nagyon tud :D
Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő részben, láttam a filmet, de már alig emlékszem remélem lesznek még táboros jelenetek, mert azokat nagyon szerettem.

1 hozzászólás
viragvarga2002 P>!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Nagyon ötletesnek tartom,hogy az író vegyíti a történetet a mitológiával. Attól függetlenül,hogy egy fiktív ifjúsági-fantasy könyv nekem nagy meglepetést okozott pozitív értelemben. Ha érdekel a bővebb véleményem nézd meg az ebből készült vlogvideót:
https://www.youtube.com/watch…

Sylveris>!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Először csak a filmet láttam, de azt sokszor. Aztán úgy döntöttem, hogy egy közös olvasás keretében belevágok a sorozat első részébe.
Fogalmam sincs, hogy eddig miért halogattam, hisz egy tökéletesen megalkotott világot kapunk, jól kialakított szereplőkkel. Puffogtam a filmre, hisz annyira minden más benne spoiler
Először is, aki arra vetemedne, hogy megnézné a filmet, Ne tegye!, vagy ha mégis, akkor csak is az olvasás után szánjon rá időt.

Egyszerűen imádtam minden egyes sorát, magát a történetet, a megalkotott világot. Teljesen lebilincselt és magához ragadott. És olyan hirtelen lett vége..

2 hozzászólás
MissFortune>!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Kicsit félve kezdtem neki, nem is tudom miért. Kellemes csalódás volt, nagyon tetszett. A filmet még nem láttam, direkt nem is néztem, mert olvasni akartam a könyvet. Nagyon pörgős olvasmány, folyton történik valami izgalmas. Hasonló Darren Shan regényes története is, azt is nagyon szerettem.
A főszereplő kisfiú szimpatikus. Talán kicsit túlbuzgó, de ez jellemző a főszereplőkre általánosságban. Tetszett, ahogy belekerült ebbe a világba. Maga a világ nagyon logikus, olvastam már hasonló könyvet, de ettől függetlenül tetszett. Lassan Percy egész élete értelmet nyert, még a bolond nevelőapja, Gabe jelenléte is, akit iszonyúan gyűlöltem. Nagyon vártam, hogy vajon ki nemzette Percyt, mert a Félvér táborban ez fontos momentum. Gyanítottam a megoldást, de érdekes módon derült ki.
Váratlan csavarokkal teli történet, ha egyszer lesz gyerekem és szeret majd olvasni, biztosan a kezébe adom. Kissé “öreg” vagyok már a könyvhöz, de így is kedvenc lett.

vighagika>!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Hatalmas elvárásokkal, no meg egy kissé kétkedve kezdtem bele. Nyilvánvaló, hogy rengeteg rajongója van a könyvnek, az értékeléseket jelző százalék is az egekben, úgyhogy úgy gondoltam, nagyon jónak kell lennie. Ráadásul ott van még a barátom, aki abszolút semmit nem szokott olvasni (autós cikkeket kivéve), de ezeket a könyveket imádja. Így tehát alig vártam, hogy én magam is meggyőződjek arról, milyen élvezetes ez a teljesen új világ. Nos, nem csalódtam.
Először tartottam attól, hogy egy tizenkét éves fiú leírását fogom olvasni. Később rájöttem, hogy egyáltalán nem zavaró, sőt, a gyerekek a kialakult helyzet miatt jóval érettebben gondolkodnak, mint a velük egyidős átlagos kiskamaszok. Persze így is csináltak néha olyat, amit jobban át kellett volna gondolni, gyermeki naivsággal bíztak meg mindenkiben, de koruk miatt ezért igazán nem lehet őket hibáztatni.
Könnyen olvasható volt az egész történet, látszik, hogy azért a célkorosztály nálam jóval fiatalabb, hiszen sok volt a párbeszéd és rövid mondatokkal, bekezdésekkel volt tele a könyv. Ha volt esetleg egy hosszabb leíró rész, akkor is érdekessé varázsolta a szerző a mitológiai elemek miatt. Pont annyira, hogy azért mégse menjen át történelem órába az olvasás.
Szoktam hangoztatni, hogy nem vagyok túlságosan nagy rajongója a fantasyknak, de aztán olvasok valami ilyesmit, és elgondolkodom az állításomon. Ez a kötet ugyanis végig izgalmas volt, az első néhány oldal után már alig bírtam letenni, egy nap alatt ki is végeztem az egészet és azonnal elővettem a másodikat.
Percy és Annabeth is nagyon erős karakterek, alig várom, hogy megtudjam, mibe keverednek még a következő néhány részben. Néha persze csináltak ostobaságokat, hiszen mégiscsak gyerekek még, de ennek ellenére mindig megtalálták a helyes utat. Kissé rosszul érzem magam, hogy két tizenkét évest shippelek egymással, de nagyon remélem, hogy a kettejük története később jobban kibontakozik majd. Most viszont még aranyos volt ez a néhány elpirulás.
Glover is nagyon szerethető karakter volt, minden egyes szerencsétlenségével együtt. Mondjuk miután hallhattuk az Orákulum jóslatát, elég egyértelmű volt szerintem, hogy ki fogja majd elárulni Percyt a barátai közül. Arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy egy teljesen más személy állt minden szörnyűség mögött. Most, hogy már megtudtam, alig várom, hogy megnézzem a filmet is. Valamikor már nekikezdtem Logan Lerman miatt, de szinte semmire sem emlékeztem.
A teljes értékelés megtalálható a blogon: http://lifenexttous.blogspot.com/2018/08/rick-riordan-v…

schesztiஐ >!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Most már értem, miért bosszankodott annyit a fiam a filmen! :DD

Szeretem a görög mitológiát, ezért azonnal beleszerettem az alapötletbe! Tényleg elszúrtam ott, hogy a filmet előbb néztem meg (ráadásul mindkét részét!), de azt kell mondjam, nem zavart a könyv olvasása közben, mert annyira képi, annyira remek az összes karakter- és jelenetábrázolás, hogy egy rövid idő után nem is törődtem vele, hogy pl. Annabeth teljesen máshogy néz ki és máshogy viselkedik. :))

Izgalmas, pörgős, humoros, nagyszerű ifjúsági regény – én szívesen adnám "ajánlott irodalom"ként a gyerekeknek, amikor a suliban a görögökről tanulnak. :)

9 hozzászólás
Dawnofmyth>!
Rick Riordan: A villámtolvaj

Jó pár évvel ezelőtt láttam a filmet, az első részt, ami annyira nem fogott meg. Izgalmas volt, de egyszer nézős. Mondjuk meglepően sok részletre emlékeztem belőle olvasás közben. A könyv ezerszer izgalmasabb, alig tudtam letenni, pedig nem az én korosztályomnak íródott :) ami érződött rajta, de vitt a történet, u.h. nem számított. Mindig is szerettem a görög mitológiát, jó volt újra olvasni róla. Amit sajnáltam, az az hogy szerintem elég érdekes részek maradtak ki a filmből, ami rendesen feldobta volna. Percy és Glover voltak a kedvenceim. Bár Pery egy kicsit érzéketlennek tűnt néha, vagyis olyannak aki csak ott van a történetben, de nem éli meg, mindegy, túltettem magam rajta. Az isteneket nem szerettem, egyiknek sem lennék a leszármazottja szívesen. De nagyon szeretem a róluk szóló történeteket. Vicces volt, pörgős, izgalmas, nem is gondoltam volna amikor belekezdtem, de most kíváncsi vagyok a következő részekre is :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998465 · Fordította: Bozai Ágota

Népszerű idézetek

Quiconque>!

– Zeusz megöl! – tett kedves ígéretet. – Hádész kitépi a lelkedet!
– Mind a kettő vescere bracis meis! – kiáltottam.
Hogy miért pont latinul közöltem, hogy mindkét főgóré olimposzi puszit nyomhat a fenekemre, arról fogalmam sincs. Mindenesetre rögvest villám csapott a buszba.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hádész / Pluto · Mrs. Dodds · Percy Jackson · Zeusz / Jupiter
1 hozzászólás
Quiconque>!

– Te, Grover… az a fonalnyiszálás… Azt jelenti, hogy valaki meg fog halni?
Komoran, nagyon-nagyon szomorúan nézett rám, mintha máris azon járna az esze, vajon mi lehet a kedvenc virágom, mert akkor olyat szed a síromra.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grover Underwood · Percy Jackson
1 hozzászólás
zsorzset>!

Gabe megvakarta dupla tokáját.
– Hát, ha sietsz azzal a szósszal… És ha a kölyök bocsánatot kér, amiért félbeszakította a pókerjátszmámat, talán lehet róla szó.
Esetleg ha úgy tökön rúglak, gondoltam, hogy egy hétig szopránt énekelsz.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gabe Ugliano · Percy Jackson
2 hozzászólás
liliannahorvath>!

Az istenek legutóbbi tanácskozásán, a téli napfordulón Zeusz és Poszeidón veszekedtek. A szokásos ostobaság: „Rheia anyánk mindig téged szeretett jobban”, „a légi balesetek látványosabbak, mint a tengeri szerencsétlenségek”, satöbbi.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Poszeidón / Neptunus · Zeusz / Jupiter
Quiconque>!

Amint a hegy lábához értem, visszanéztem. A fenyőfa alatt, mely egykor Thalia, Zeusz lánya volt, Kheirón állt teljes lóember alakban, üdvözlésre felajzott íjjal. Szóval, semmi különös, csak egy tipikus kentaur gesztus egy tipikus halálba menőnek. Az utóbbi történetesen én vagyok. Tipikus.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kheirón · Thalia Grace · Zeusz / Jupiter
janka0416>!

– Szóval, ha az istenek egymás ellen fordulnak – morfondíroztam –, az olyasmi lesz, mint a trójai háború? Athéné harcol Poszeidón ellen és viszont?
Fejét az Árésztól kapott hátizsákra hajtotta, és behunyta a szemét.
– Nem tudom, anya mit fog tenni. Csak azt tudom, hogy én melletted fogok harcolni.
– Miért?
– Azért, mert a barátom vagy, Hínáragyú. Egyéb kérdés?

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Percy Jackson
Virág_>!

A szörny felé araszoltunk.
A középső fej ránk mordult, aztán olyan hangosan csaholt, hogy a szemgolyóm is berezonált.
– Te érted, mit ugat? – kérdeztem Grovert.
– Igen. Értem.
– Mit?
– Nem hiszem, hogy emberi nyelven visszaadható ennek a káromkodásnak a zamata.

278. oldal, 18. fejezet - Annabeth idomít

Kapcsolódó szócikkek: Grover Underwood · Percy Jackson
Amethystia>!

Gyakorolj türelmesen! Eljön a te időd.

350. oldal

7 hozzászólás
latti>!

Bizonyos értelemben jó tudni, hogy léteznek görög istenek, mert van kit szidni, ha a dolgok rosszul mennek.
Például, ha az ember elsétál egy olyan busztól, amelyet nem sokkal korábban szörnyű fúriák támadtak meg és villám csapott szét, és mindennek a tetejébe esik, mintha dézsából öntenék, az az emberek többségét meglehetősen rosszul érinti. Ám ha félvér vagy, az ilyesmikből tudod meg, hogy valami isteni erő baromian igyekszik tönkrevágni a napod.

162. oldal

Milli88 P>!

Cápaháton száguldozni, hidd el nekem, jobb, mint egysoros görkorin, de persze otthon ezt se próbáld ki.

256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson
9 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Percy Jackson és az olimposziak sorozat · Összehasonlítás
Félvér Tábor Krónikák sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Éjfél kisasszony
Rainbow Rowell: Tévelygő fiú
Anna Banks: Poszeidón
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Marah Woolf: Ne szeress!
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Richelle Mead: A halál csókja
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly