81. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

A ​titán átka (Percy Jackson és az olimposziak 3.) (Félvér Tábor Krónikák 3.) 1300 csillagozás

Rick Riordan: A titán átka Rick Riordan: A titán átka Rick Riordan: A titán átka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Percy Jackson megkapja Grover segélyhívását, készülődni kezd a harcra. Jól tudja, hogy szüksége lesz erős szövetségeseire, Annabethre ás Tháliára, a félistenekre; valamint hűséges bronzkardjára, Árapályra is… és egy fuvarra a mamájától.

A félistenek Grover megmentésére sietnek, aki – mint később kiderül – fontos felfedezést tett: két félistenre bukkant, kiknek származása egyelőre még ismeretlen, de igen nagy erővel rendelkeznek… De ez még nem minden.

A Titán úr, Kronosz felállítja számukra eddigi legfondorlatosabb csapdáját, és az ifjú hősök majdnem belesétálnak.

A sorozat mulattató, és izgalmas harmadik kalandjában Percynek a legveszélyesebb kihívással kell szembenéznie: a Titán Átkának hátborzongató próféciájával…

„Vicces és pörgő… Percy az a hős, akivé minden srác válni akar.”
– Sunday Express

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998502 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
288 oldal · ISBN: 9789635611058 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
288 oldal · ISBN: 9789635611041 · Fordította: Acsai Roland

14 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Percy Jackson

686 tag · 643 karc · Utolsó karc: 2023. január 10., 17:46 · Bővebben


Enciklopédia 45

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Annabeth Chase · Nico di Angelo · Grover Underwood · Apollo / Apollón · Tyson · Thalia Grace · Poszeidón / Neptunus · Hádész / Pluto · Chuck · Kheirón · Rachel Elizabeth Dare · Árnyék Zoé · Fekete Péter · Luke Castellan · Artemisz / Diana · Pallasz Athéné / Minerva · Bianca di Angelo · Hermész / Mercurius (Merkúr) · Árész / Mars · Sally Jackson · Zeusz / Jupiter · Aphrodité / Venus (Vénusz) · Atlasz · Kronosz / Saturnus · Dr. Tüske · Hank · Néreusz · szatír

Helyszínek népszerűség szerint

San Francisco


Kedvencelte 338

Most olvassa 71

Várólistára tette 222

Kívánságlistára tette 344

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
Rick Riordan: A titán átka

Ez a rész már tökéletesen meggyőzött arról, hogy nem kezd mélyrepülést a sorozat.
Egy nap alatt befejeztem ezt is, nagyon élveztem.
Izgalomban szintén nem volt hiány, meglepetésekből is kaptunk eleget. Ennek a résznek a végére már nagyon megszerettem a szereplőket is. Még azokat is, akiket nem kedveltem az elején.
Imádom ezt a világot, jól kidolgozott, érdekes, tökéletesen be tud szippantani és alig vàrom, hogy a kezembe vehessem. Az értékelésekkel is jól elmaradtam. :) Már el is kezdtem a következőt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734063 · Fordította: Acsai Roland
2 hozzászólás
DarknessAngel>!
Rick Riordan: A titán átka

Egyre jobb, és jobb! Imádtam ezt a részt, annyira izgalmas volt!
Az új szereplők, a történet, a fordulatok, egyszerűen… azta! Thalia, bevallom, nem igazán lopta be magát a szívembe. Nem egy rossz fej csaj, csak nekem túl komor karakter, plusz a hős szerepét már lefoglalák, bocsi. :P Zoé, Artemisz, Bianca és Apollón viszont nagyon ott voltak. Bianca inkább csak a titokzatossága miatt érdekelt, amúgy nem igazán díjaztam, hogy csak úgy lepattintotta a tesóját. És ha már belekezdtem. Uramisten, Nico!!! *-* Mennyire édes egy kölyök! Menten megzabálom. Amikor olyanokat mondott, hogy cuki, meg aranyos, hát jaj, nekem ^-^ Én amúgy gyanítottam, hogy kinek a fia, így nem is ért akkora meglepetéssel, inkább nagy lelkesedéssel fogadtam. spoiler
Tetszett, hogy Percy megint egy barátja megmentésére indult. Sose hagyna senkit cserben, ezt imádom benne. Egyik legjobb rész, amikor Afroditéval találkozott. Juj, mi lesz még itt?! :D Most már még annál is inkább érdekel a folytatás.♥ Ezt a Luke megmentési mániát nem értem, és már nekem is kezd az agyamra menni, mint Percy-nek. Nem bírom a srácot, mégis úgy tűnik, minden csaj odavan érte.
Két dolog, amin a fejem ráztam olvasás közben:

1. Percynek nem esett le, hogy ki a gonosz. Már az, hogy Anabeth a „mennyezetet” tarotta bazi nagy segítség volt. spoiler Rendben, a srác még fiatal, plusz senki sem tudhat mindent, de én az ő helyében már tuti végigolvastam volna egy csomó történetet az Istenekről, hogy képben legyek.

2. Héraklész. Az ő történetét imádom a legeslegjobban a görög mitológiából, úgyhogy nem tetszett, amikor Zoé ócsárolta. Bocsi, de nálam ez is egy érzékeny pont. :D

Ezeket nem veszem amúgy negatívumokként, csak megfigyelés/megállapítás. Csakúgy, mint hogy Riska és Fekete Péter mostantól bekerültek a kedvenc karaktereim közé. :D Komolyan mondom, ez a sorozat képes mindig ámulatba ejteni. Annyira örülök, hogy nekikezdtem.

5 hozzászólás
Csakegyolvasólány>!
Rick Riordan: A titán átka

Azt hiszem ez lett a kedvenc részem a sorozatból- Egyszerűen fantasztikus volt, telis tele meg annyi fordulattal és eseménnyel. Sokkal energikusabb, mint az előző két rész. Illetve újabb szereplők bukkannak fel, mint pl.: Nico, Bianca, a Vadászok és még sorolhatnám.
Maga a cselekmény érdekes volt. Szinte együtt tudtam érezni a karakterekkel.
A szereplők is csodálatosak voltak. Igaz, Thaliát az elején nem bírtam, ahogy a Vadászokat se spoiler. Azonban ahogy olvastam a történetet, úgy szerettem meg mindenkit és sajnáltam azokat, akiket a harcok során elveszítettek.
Viszont, ami a legjobban tetszettek, azok a váratlan fordulatok voltak. Pl.: spoiler

Rick Riordan ismét nagyot alkotott. Egyszerűen lenyűgöző volt ez a rész (is).

Jagika P>!
Rick Riordan: A titán átka

Rick Riordan ismét remekül adaptálja és továbbgondolja a görög mitológiát ebben a sorozatban. Tetszenek a felbukkanó új szereplők spoiler, és mellettük a talpraesett Percy és Thalia. A tragikus jeleneteket a humor remekül ellensúlyozza. Apollón maga a csoda az alkalmazkodásával: szekér helyett sportkocsi – zseniális ötlet!
És a feszült kíváncsiság és aggódás, hogy mi lesz még, mi lesz Percyvel?!

2 hozzászólás
Orsi999>!
Rick Riordan: A titán átka

Nekem egyre jobban tetszik ez a sorozat. Ez az első olyan rész, amire azt tudom mondani, hogy szívesen újraolvasnám. Főleg, hogy itt már csak a saját képzelőerőmre hagyatkozhattam, mivel még nem filmesítették meg. Amikor Annabeth eltűnt akkor egy kicsit megijedtem, hogy most mi lesz velük, de szépen helytálltak. Pár új szereplőt is megismerhettünk, akik közül Zoé-t eléggé megkedveltem. Kár hogy ez lett a vége. Végre többet megtudhattunk Tháliáról, őt már az előző rész végén is szívesen megismertem volna.

2 hozzászólás
MissFortune>!
Rick Riordan: A titán átka

Ez a sorozat csak egyre jobb lesz! Immár megismerkedhettünk az összes istennel, ráadásul az egyiknek elég nagy szerep is jutott. Nagyon tetszik, hogy a görög mitológia egy modern köntösbe van bújtatva. Az istenek is haladtak a korral.
Humorból és izgalomból nem volt hiány ebben a kötetben sem.

vargasz___>!
Rick Riordan: A titán átka

Hozta az eddigi színvonalat, olvastatta magát, és a szereplők is szívbemászóak voltak.
Nagyon okos tematikát követ a sorozat, minden részben van egy nagy cselekmény, de azon belül, míg eljutunk a nagy „csata” színhelyére, bele csempész a történetbe az író néhány kisebb cselekményt, így építi fel az olvasóban a kíváncsiságot, és készíti fel a döbbenetre, mert minden rész vége tartogat meglepetéseket.
Jöhet a következő rész, a következő kihívásokkal.
U.i Felírnám receptre a kisiskolásoknak ezt a sorozatot is, ennyire egyszerű módját a görög mitológia elsajátítására, keresve sem találhat az ember.

vighagika P>!
Rick Riordan: A titán átka

Hihetetlen, mert még alig kezdtem el a sorozatot, de már a harmadik résznél járok. Annyira pörög, annyira izgalmas, hogy egyszerűen olvastatja magát. Lehetetlen letenni.
Ebben a kötetben visszakapjuk Thaliat, amit én elég vegyes érzelmekkel fogadtam. Mivel ő Zeusz lánya, ezért nem csodálkoztam azon, hogy mennyire szerette betölteni a főnök szerepét. Nekem annyira nem volt szimpatikus, mivel Percyn érezhető volt, hogy eléggé elveszettnek érzi magát miatta. Ráadásul idegesítő volt az okoskodása, és az, hogy nem igazán tudta elfogadni Luke változását. Tudom, hogy Annabeth is ezt csinálja, és egyrészt megértem, hiszen valamikor barátok voltak, de közben meg bosszantó, hogy nem tudnak rajta túllépni, mikor ennyi bajt okoz. Többek közt mondjuk a szüleiket is tönkretenné.
A Vadászok megjelenése szerintem egy jó húzás volt, bár van egy olyan érzésem, hogy nem fognak sokáig velünk maradni. Azért jó lenne, ha legalább az utolsó részben megjelennének.
Kaptunk egy új testvérpárt is, Bianca és Nico di Angelot. Biancáról nem igazán tudtam, hogy mit gondoljak, később azonban bizonyított. Egyértelmű, hogy nagyon szereti a testvérét és képes önzetlenül cselekedni. Nico már más tészta. Az elején egy aranyos kisfiúnak tűnt, aztán teljesen más irányba változott. Kíváncsi vagyok, hogy milyen módon jelenik majd meg a következő kötetekben.
Fekete Péter fantasztikus volt, imádtam a jeleneteit. Nagyjából Árnyék Zoét is kedveltem, viszont nekem borzasztóan hiányzott ebből a könyvből Annabeth és Tyson. Nagyon remélem, hogy a későbbiekben újra szerves részei lesznek a küldetéseknek, nélkülük ugyanis
semmi nem ugyanolyan. Percy mellesleg nagyon aranyos volt, ahogy aggódott Annabeth miatt. Jaj, mi lesz itt!
A halandó lány, Rachel Elizabeth Dare nálam magasan elnyerte a legjobb mellékszereplő díjat (Fekete Péter mellett), ráadásul biztos vagyok benne, hogy nem most találkoztunk vele utoljára. Thaliaról már nem tudok ilyen egyértelműen nyilatkozni most, hogy meghozott egy ilyen hatalmas döntést. (Ami miatt egyébként jár neki a pluszpont, okos és önfeláldozó választás volt.)
Egyre jobban izgat, hogy Kronosz hogy fog majd megjelenni, milyen külsővel, milyen formában. Gondolom, hogy ez még nem a negyedik, hanem majd a lezáró, ötödik kötetben következik be, de annyira beharangozta már az író, hogy nagyot kell durrannia. Sajnos szinte biztos vagyok benne, hogy nem egyedül lesz, hanem azzal, akinek most halottnak kéne lennie.
Egyre inkább azt érzem, hogy nem zavar, hogy kicsit öregebb vagyok a korosztálynál, akiknek elsősorban szól a könyv. Kezd átmenni gyermek- és ifjúsági irodalomból ifjúságiba. Tűkön ülve várom a folytatást.
Teljes értékelés: http://lifenexttous.blogspot.com/2018/08/rick-riordan-t…

joopsy>!
Rick Riordan: A titán átka

Azt hiszem megint abba a helyzetbe kerültem, mint a Vasdruida Krónikáival. Amint kicsit megnyitottam az elmém az irányába és az agyam elkezdte befogadni ezt a fajta humort, rájöttem, hogy én bizony élvezem ezt a történetet. Kezdünk összecsiszolódni Riordannal is. :)
Alapvetően nekem nagyon is hasonlít egymásra a 2 sorozat és nem csak a mitológia miatt. A Fekete Péter- Percy párbeszédek engem erősen emlékeztettek az Atticus-Oberon párbeszédekre. A cselekmény hasonlóan sok rövid és nagy impulzusokból áll össze. Az egyik fejezetben még a Táborban vagyunk békés körülmények között, a következőben már Washingtonban miután legyőztünk pár szörnyet.
Az előző részhez képest jelentős fejlődést érzek, mert ott nekem minden olyan keszekusza volt, ugyanakkor unalmas is. Itt már következetesebb és kicsit fokozatosabban is bontakozik ki a cselekmény. Végre tudott szárnyalni a képzeletem, mert sokkal értelmezhetőbb volt számomra.
A humora elképesztő. Nem az a hangosan felnyerítős, de nagyon élvezetes. :)
A szereplőket kezdem megszeretni, bár kedvencem még nincs köztük (talán Percy és Thalia), de egyiknek sem rúgnám le a veséjét. :) A görög mitológiai isteneket sosem szerettem, de kétségtelen, hogy ez a sorozat kezdi közelebb hozni őket a szimpátia felé. Bizonyos bizarr tetteikre próbál értelmes magyarázatot nyújtani, ezáltal sokkal befogadhatóbbá válik ez az egész blődség, amit görög mitológiának nevezünk. :)
spoiler
A százalékokból kiindulva pedig egyre jobb lesz a továbbiakban. Végre szívesebben nyúlok majd a folytatáshoz.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Rick Riordan: A titán átka

Percy Jackson és az olimposziak 3

Ezt a részt is nagyon élveztem, jókat derültem a szituációkon, miközben tele volt izgalommal.
Percy imádni való, időnként csetlik-botlik és zavarban van lányok, asszonyok közelében, ahogy az elvárható egy 14 éves kamasz fiúnál.
A barátai is aranyosak voltak, sajnos voltak veszteségek is, és természetesen a legfőbb ellenségek megint megúszták.
Percy-t megint ki akarták hagyni a küldetésből, de persze megint belekeveredett és igen nagy szükség is volt rá, hogy sikeresek legyenek.
Jól szórakoztam olvasás közben, nem soká folytatom is a sorozatot.


Népszerű idézetek

inka0507>!

    – Én… szóval végül kijött Kheirón, pizsamában és hajcsavarókkal a farkában, és…
    – Hajcsavarókkal? A farkában?
    Grover szája elé kapta a kezét.

71. oldal, 6. Egy régi, halott barát tiszteletét teszi

Kapcsolódó szócikkek: Grover Underwood · Kheirón · Percy Jackson
3 hozzászólás
Mircsi>!

– Nem tévesztette el a nevemet – lepődtem meg. – Percy Jacksonnak hívott.
– Bizonyára tévedsz, Peter Johnson. Most pedig hagyj békén!

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dionüszosz · Percy Jackson
csiripelek>!

    – Rendben, rendben! – raktam el a kardom, és olyan nyugodtan gügyörésztem, ahogy csak tudtam, hogy a tengeri lovak a tehénnel együtt lecsillapodjanak. Nem tudom, lehet-e a víz alatt pánikrohamot kapni, de eszem ágában se volt megtapasztalni. – Nyugi. Nincs kard. Látod? Nincs kard. Csak kellemes gondolatok. Tengeri fű. Mama-tehenek. Vegetarianizmus.

106. oldal, 8. Veszélyes ígéretet teszek

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson
Cheril>!

Ha anyám még egyszer elregéli, milyen aranyos voltam meztelenül a fürdőkádban háromévesen, hát én biztosan beletemetkezem a hóba, és halálra fagyasztom magam.

6. oldal, 1. A mentőexpedíció rosszul alakul

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson · Sally Jackson
Nolya>!

    – Apollón? – kérdeztem, mert nem ismertem mást, aki ilyen rossz haikut tudna fabrikálni.
    Ujját szája elé tette:
    – Inkognitóban vagyok. Hívj Frednek.
    – Egy Fred nevű isten?!

145. oldal, 11. Grover lenyúl egy Lamborghinit

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón · haiku · Percy Jackson
1 hozzászólás
inka0507>!

Komolyan bánni kezdtem, hogy nem küldtem el azt a kagylómintás nyakkendőt Poszeidónnak apák napjára.

91. oldal, 7. Mindenki utál, csak a lovak nem

Kapcsolódó szócikkek: nyakkendő · Percy Jackson · Poszeidón / Neptunus
inka0507>!

    Zoé, aki Artemisz jobbján foglalt helyet, olyan vádlón nézett rám, mintha én találtam volna fel a hímnemet.

37. oldal, 3. Bianca di Angelo választása

Kapcsolódó szócikkek: Árnyék Zoé · Artemisz / Diana · Percy Jackson
Vivi_>!

    – Atyagatya! – nézett most Mr. D.-re Nico – Maga meg a borvirágos ürge? Nem lehet igaz!
[…]
    – A borvirágos ürge?
    – Dionüszosz, nem igaz? Wow! Megvan a maga figurája is.
    – A figurám?
    – Igen, a Mitomágia nevű játékomban. És van egy hologramos kártyám is. A támadóereje mindössze ötszáz pont, és magát tartja mindenki a legbénább istennek a kártyában, de szerintem nagyon cuki!
    – Ó! – Mr. D. szemlátomást zavarba jött, és talán ennek köszönhettem az életem. – Ez igazán… igazán kedves tőled.

59. oldal, 5. Letelefonálok a tenger mélyére

Kapcsolódó szócikkek: Dionüszosz · Nico di Angelo
3 hozzászólás
Cheril>!

    A napisten megköszörülte a torkát, és színpadiasan felemelte a karját:

     Fű üt át a havon.
     Artemisz most könyörög.
     De klassz vagyok.

    A hallgatóságára vigyorogva várta a tapsot.
    – Az utolsó sor csak négy szótagból áll – akadékoskodott Artemisz.
    – Valóban? – töprengett az isten.
    – Igen, mit szólnál ehhez a variációhoz: „De beképzelt vagyok”
    – Nem, mert ez meg hat szótag. Hmm – motyorgott magában.
    Árnyék Zoé felénk fordult:
    – Apollón isten haiku-mániás lett, mióta Japánban járt. Ez még mindig sokkal jobb, mint amikor Limerickből tért vissza. Ha még egy limericket végig kell hallgatnom, ami így kezdődik: „Volt egy istennő Spártából…”
    – Megvan! „Isteni vagyok”. Ez öt szótag – bólintott a fickó, és nagyon elégedettnek tűnt magával.

46. oldal, 4. Thália felperzseli New Englandet

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón · Árnyék Zoé · Artemisz / Diana
Nolya>!

– Árész szerény értelmi képességei ellenére most az egyszer a lényegre tapintott.
    – Végre! – mondta Árész, aztán leesett neki a tantusz, mit is hallott az imént. – Hé, várj egy pillanatig! Ki vagy te, hogy degeneráltnak nevezz?!

265. oldal, 19. Az istenek döntenek sorsunk felől

Kapcsolódó szócikkek: Árész / Mars · Dionüszosz

A sorozat következő kötete

Percy Jackson és az olimposziak sorozat · Összehasonlítás
Félvér Tábor Krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csóti Lili: Hetedvérig
Cassandra Clare: Árnyak ura
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Fróna Zsófia: Démonok közt
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Derek Landy: Az ősök jogara
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Jonathan Stroud: A szamarkandi amulett
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Laini Taylor: Füst és csont leánya