27. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
52. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
65. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

A ​titán átka (Percy Jackson és az olimposziak 3.) (Félvér Tábor Krónikák 3.) 849 csillagozás

Rick Riordan: A titán átka Rick Riordan: A titán átka Rick Riordan: A titán átka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Percy Jackson megkapja Groover segélyhívását, készülődni kezd a harcra. Jól tudja, hogy szüksége lesz erős szövetségeseire, Annabethre ás Tháliára, a félistenekre; valamint hűséges bronzkardjára, Árapályra is… és egy fuvarra a mamájától.

A félistenek Grover megmentésére sietnek, aki – mint később kiderül – fontos felfedezést tett: két félistenre bukkant, kiknek származása egyelőre még ismeretlen, de igen nagy erővel rendelkeznek… De ez még nem minden.

A Titán úr, Kronosz felállítja számukra eddigi legfondorlatosabb csapdáját, és az ifjú hősök majdnem belesétálnak.

A sorozat mulattató, és izgalmas harmadik kalandjában Percynek a legveszélyesebb kihívással kell szembenéznie: a Titán Átkának hátborzongató próféciájával…

„Vicces és pörgő… Percy az a hős, akivé minden srác válni akar.”
– Sunday Express

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998502 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998519 · Fordította: Acsai Roland · Illusztrálta: John Rocco
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998518 · Fordította: Acsai Roland

10 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Percy Jackson

573 tag · 564 karc · Utolsó karc: 2020. február 10., 09:43 · Bővebben


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Annabeth Chase · Nico di Angelo · Grover Underwood · Thalia Grace · Poszeidón / Neptunus · Tyson · Apollo / Apollón · Hádész / Pluto · Kheirón · Árnyék Zoé · Rachel Elizabeth Dare · Fekete Péter · Luke Castellan · Bianca di Angelo · Artemisz · Pallasz Athéné · Hermész / Mercurius (Merkúr) · Mars / Árész · Sally Jackson · Zeusz / Jupiter · Aphrodité / Vénusz · Atlasz · Kronosz / Saturnus · Dr. Tüske · Néreusz


Kedvencelte 273

Most olvassa 57

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 296

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Rick Riordan: A titán átka

Ez a rész már tökéletesen meggyőzött arról, hogy nem kezd mélyrepülést a sorozat.
Egy nap alatt befejeztem ezt is, nagyon élveztem.
Izgalomban szintén nem volt hiány, meglepetésekből is kaptunk eleget. Ennek a résznek a végére már nagyon megszerettem a szereplőket is. Még azokat is, akiket nem kedveltem az elején.
Imádom ezt a világot, jól kidolgozott, érdekes, tökéletesen be tud szippantani és alig vàrom, hogy a kezembe vehessem. Az értékelésekkel is jól elmaradtam. :)
Már el is kezdtem a következőt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734063 · Fordította: Acsai Roland
2 hozzászólás
>!
DarknessAngel P
Rick Riordan: A titán átka

Egyre jobb, és jobb! Imádtam ezt a részt, annyira izgalmas volt!
Az új szereplők, a történet, a fordulatok, egyszerűen… azta! Thalia, bevallom, nem igazán lopta be magát a szívembe. Nem egy rossz fej csaj, csak nekem túl komor karakter, plusz a hős szerepét már lefoglalák, bocsi. :P Zoé, Artemisz, Bianca és Apollón viszont nagyon ott voltak. Bianca inkább csak a titokzatossága miatt érdekelt, amúgy nem igazán díjaztam, hogy csak úgy lepattintotta a tesóját. És ha már belekezdtem. Uramisten, Nico!!! *-* Mennyire édes egy kölyök! Menten megzabálom. Amikor olyanokat mondott, hogy cuki, meg aranyos, hát jaj, nekem ^-^ Én amúgy gyanítottam, hogy kinek a fia, így nem is ért akkora meglepetéssel, inkább nagy lelkesedéssel fogadtam. spoiler
Tetszett, hogy Percy megint egy barátja megmentésére indult. Sose hagyna senkit cserben, ezt imádom benne. Egyik legjobb rész, amikor Afroditéval találkozott. Juj, mi lesz még itt?! :D Most már még annál is inkább érdekel a folytatás.♥ Ezt a Luke megmentési mániát nem értem, és már nekem is kezd az agyamra menni, mint Percy-nek. Nem bírom a srácot, mégis úgy tűnik, minden csaj odavan érte.
Két dolog, amin a fejem ráztam olvasás közben:

1. Percynek nem esett le, hogy ki a gonosz. Már az, hogy Anabeth a „mennyezetet” tarotta bazi nagy segítség volt. spoiler Rendben, a srác még fiatal, plusz senki sem tudhat mindent, de én az ő helyében már tuti végigolvastam volna egy csomó történetet az Istenekről, hogy képben legyek.

2. Héraklész. Az ő történetét imádom a legeslegjobban a görög mitológiából, úgyhogy nem tetszett, amikor Zoé ócsárolta. Bocsi, de nálam ez is egy érzékeny pont. :D

Ezeket nem veszem amúgy negatívumokként, csak megfigyelés/megállapítás. Csakúgy, mint hogy Riska és Fekete Péter mostantól bekerültek a kedvenc karaktereim közé. :D Komolyan mondom, ez a sorozat képes mindig ámulatba ejteni. Annyira örülök, hogy nekikezdtem.

5 hozzászólás
>!
Csakegyolvasólány P
Rick Riordan: A titán átka

Azt hiszem ez lett a kedvenc részem a sorozatból- Egyszerűen fantasztikus volt, telis tele meg annyi fordulattal és eseménnyel. Sokkal energikusabb, mint az előző két rész. Illetve újabb szereplők bukkannak fel, mint pl.: Nico, Bianca, a Vadászok és még sorolhatnám.
Maga a cselekmény érdekes volt. Szinte együtt tudtam érezni a karakterekkel.
A szereplők is csodálatosak voltak. Igaz, Thaliát az elején nem bírtam, ahogy a Vadászokat se spoiler. Azonban ahogy olvastam a történetet, úgy szerettem meg mindenkit és sajnáltam azokat, akiket a harcok során elveszítettek.
Viszont, ami a legjobban tetszettek, azok a váratlan fordulatok voltak. Pl.: spoiler

Rick Riordan ismét nagyot alkotott. Egyszerűen lenyűgöző volt ez a rész (is).

>!
Orsi999
Rick Riordan: A titán átka

Nekem egyre jobban tetszik ez a sorozat. Ez az első olyan rész, amire azt tudom mondani, hogy szívesen újraolvasnám. Főleg, hogy itt már csak a saját képzelőerőmre hagyatkozhattam, mivel még nem filmesítették meg. Amikor Annabeth eltűnt akkor egy kicsit megijedtem, hogy most mi lesz velük, de szépen helytálltak. Pár új szereplőt is megismerhettünk, akik közül Zoé-t eléggé megkedveltem. Kár hogy ez lett a vége. Végre többet megtudhattunk Tháliáról, őt már az előző rész végén is szívesen megismertem volna.

2 hozzászólás
>!
MissFortune
Rick Riordan: A titán átka

Ez a sorozat csak egyre jobb lesz! Immár megismerkedhettünk az összes istennel, ráadásul az egyiknek elég nagy szerep is jutott. Nagyon tetszik, hogy a görög mitológia egy modern köntösbe van bújtatva. Az istenek is haladtak a korral.
Humorból és izgalomból nem volt hiány ebben a kötetben sem.

>!
szandrabene
Rick Riordan: A titán átka

Hozta az eddigi színvonalat, olvastatta magát, és a szereplők is szívbemászóak voltak.
Nagyon okos tematikát követ a sorozat, minden részben van egy nagy cselekmény, de azon belül, míg eljutunk a nagy „csata” színhelyére, bele csempész a történetbe az író néhány kisebb cselekményt, így építi fel az olvasóban a kíváncsiságot, és készíti fel a döbbenetre, mert minden rész vége tartogat meglepetéseket.
Jöhet a következő rész, a következő kihívásokkal.
U.i Felírnám receptre a kisiskolásoknak ezt a sorozatot is, ennyire egyszerű módját a görög mitológia elsajátítására, keresve sem találhat az ember.

>!
vighagika
Rick Riordan: A titán átka

Hihetetlen, mert még alig kezdtem el a sorozatot, de már a harmadik résznél járok. Annyira pörög, annyira izgalmas, hogy egyszerűen olvastatja magát. Lehetetlen letenni.
Ebben a kötetben visszakapjuk Thaliat, amit én elég vegyes érzelmekkel fogadtam. Mivel ő Zeusz lánya, ezért nem csodálkoztam azon, hogy mennyire szerette betölteni a főnök szerepét. Nekem annyira nem volt szimpatikus, mivel Percyn érezhető volt, hogy eléggé elveszettnek érzi magát miatta. Ráadásul idegesítő volt az okoskodása, és az, hogy nem igazán tudta elfogadni Luke változását. Tudom, hogy Annabeth is ezt csinálja, és egyrészt megértem, hiszen valamikor barátok voltak, de közben meg bosszantó, hogy nem tudnak rajta túllépni, mikor ennyi bajt okoz. Többek közt mondjuk a szüleiket is tönkretenné.
A Vadászok megjelenése szerintem egy jó húzás volt, bár van egy olyan érzésem, hogy nem fognak sokáig velünk maradni. Azért jó lenne, ha legalább az utolsó részben megjelennének.
Kaptunk egy új testvérpárt is, Bianca és Nico di Angelot. Biancáról nem igazán tudtam, hogy mit gondoljak, később azonban bizonyított. Egyértelmű, hogy nagyon szereti a testvérét és képes önzetlenül cselekedni. Nico már más tészta. Az elején egy aranyos kisfiúnak tűnt, aztán teljesen más irányba változott. Kíváncsi vagyok, hogy milyen módon jelenik majd meg a következő kötetekben.
Fekete Péter fantasztikus volt, imádtam a jeleneteit. Nagyjából Árnyék Zoét is kedveltem, viszont nekem borzasztóan hiányzott ebből a könyvből Annabeth és Tyson. Nagyon remélem, hogy a későbbiekben újra szerves részei lesznek a küldetéseknek, nélkülük ugyanis
semmi nem ugyanolyan. Percy mellesleg nagyon aranyos volt, ahogy aggódott Annabeth miatt. Jaj, mi lesz itt!
A halandó lány, Rachel Elizabeth Dare nálam magasan elnyerte a legjobb mellékszereplő díjat (Fekete Péter mellett), ráadásul biztos vagyok benne, hogy nem most találkoztunk vele utoljára. Thaliaról már nem tudok ilyen egyértelműen nyilatkozni most, hogy meghozott egy ilyen hatalmas döntést. (Ami miatt egyébként jár neki a pluszpont, okos és önfeláldozó választás volt.)
Egyre jobban izgat, hogy Kronosz hogy fog majd megjelenni, milyen külsővel, milyen formában. Gondolom, hogy ez még nem a negyedik, hanem majd a lezáró, ötödik kötetben következik be, de annyira beharangozta már az író, hogy nagyot kell durrannia. Sajnos szinte biztos vagyok benne, hogy nem egyedül lesz, hanem azzal, akinek most halottnak kéne lennie.
Egyre inkább azt érzem, hogy nem zavar, hogy kicsit öregebb vagyok a korosztálynál, akiknek elsősorban szól a könyv. Kezd átmenni gyermek- és ifjúsági irodalomból ifjúságiba. Tűkön ülve várom a folytatást.
Teljes értékelés: http://lifenexttous.blogspot.com/2018/08/rick-riordan-t…

>!
joopsy
Rick Riordan: A titán átka

Azt hiszem megint abba a helyzetbe kerültem, mint a Vasdruida Krónikáival. Amint kicsit megnyitottam az elmém az irányába és az agyam elkezdte befogadni ezt a fajta humort, rájöttem, hogy én bizony élvezem ezt a történetet. Kezdünk összecsiszolódni Riordannal is. :)
Alapvetően nekem nagyon is hasonlít egymásra a 2 sorozat és nem csak a mitológia miatt. A Fekete Péter- Percy párbeszédek engem erősen emlékeztettek az Atticus-Oberon párbeszédekre. A cselekmény hasonlóan sok rövid és nagy impulzusokból áll össze. Az egyik fejezetben még a Táborban vagyunk békés körülmények között, a következőben már Washingtonban miután legyőztünk pár szörnyet.
Az előző részhez képest jelentős fejlődést érzek, mert ott nekem minden olyan keszekusza volt, ugyanakkor unalmas is. Itt már következetesebb és kicsit fokozatosabban is bontakozik ki a cselekmény. Végre tudott szárnyalni a képzeletem, mert sokkal értelmezhetőbb volt számomra.
A humora elképesztő. Nem az a hangosan felnyerítős, de nagyon élvezetes. :)
A szereplőket kezdem megszeretni, bár kedvencem még nincs köztük (talán Percy és Thalia), de egyiknek sem rúgnám le a veséjét. :) A görög mitológiai isteneket sosem szerettem, de kétségtelen, hogy ez a sorozat kezdi közelebb hozni őket a szimpátia felé. Bizonyos bizarr tetteikre próbál értelmes magyarázatot nyújtani, ezáltal sokkal befogadhatóbbá válik ez az egész blődség, amit görög mitológiának nevezünk. :)
spoiler
A százalékokból kiindulva pedig egyre jobb lesz a továbbiakban. Végre szívesebben nyúlok majd a folytatáshoz.

>!
avidreader
Rick Riordan: A titán átka

Vajon lehet ezt a kaoszt fokozni, amely Percyt korbeveszi? Minel elobb meg kell tudnom, mi lesz a folytatas, mert most mar igazan kivancsi vagyok es izgatott!
Eddig ez volt a legjobb resze a sorozatnak: porgos, kalandos cselekmenyszalak alkotjak, amelybe beleszovodik egy kis rejtelyesseg, feszult pillanatokban is szellemes megjegyzeseket megejto vagy gondolo fohos, valamint dobbenetes fordulatok es felismeresek.
Luke-kal es Nicoval kapcsolatban balsejtelmeim vannak, kulonosen az utobbival kapcsolatban. Az elozo resz vegen kiderul, hogy Zeusz lanya eletben van nem csak egy fa formajaban, hanem rendes felverlanykent is, most meg Hadesznak a fia eltunik, akinek a kiletere csak a regeny vegen derul feny, termeszetesen. Egyertelmuen a sirba akar tenni az iro egy ilyen fuggoveggel.

>!
Camelia
Rick Riordan: A titán átka

Huuuuuuu hát eddig ez a rész volt a legjobb. :)
Kicsit régen olvastam már, de még így is emlékszem, hogy ezt a részt kedveltem a legjobban, és ebből maradt meg a legtöbb dolog is. :)
Tetszett úgy ahogy volt. Tetszett a fordulatos, izgalmas, cseppet sem vontatott, unalmas sztori. Nagyon jó volt az is, hogy egy csomó új karaktert ismertünk meg.
Abszolút kedvenc még mindig Annabeth, Percy, és mostmár Thália is. :)
Jó lenne, ha egyszer ebből a könyvből is csinálnának filmet majd egyszer. Nekem az eddigi részek is nagyon tetszettek, és erre is kíváncsi lennék. :)


Népszerű idézetek

>!
inka0507

    – Én… szóval végül kijött Kheirón, pizsamában és hajcsavarókkal a farkában, és…
    – Hajcsavarókkal? A farkában?
    Grover szája elé kapta a kezét.

71. oldal, 6. Egy régi, halott barát tiszteletét teszi

Kapcsolódó szócikkek: Grover Underwood · Kheirón · Percy Jackson
3 hozzászólás
>!
Mircsi

– Nem tévesztette el a nevemet – lepődtem meg. – Percy Jacksonnak hívott.
– Bizonyára tévedsz, Peter Johnson. Most pedig hagyj békén!

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dionüszosz · Percy Jackson
>!
csiripelek

    – Rendben, rendben! – raktam el a kardom, és olyan nyugodtan gügyörésztem, ahogy csak tudtam, hogy a tengeri lovak a tehénnel együtt lecsillapodjanak. Nem tudom, lehet-e a víz alatt pánikrohamot kapni, de eszem ágában se volt megtapasztalni. – Nyugi. Nincs kard. Látod? Nincs kard. Csak kellemes gondolatok. Tengeri fű. Mama-tehenek. Vegetarianizmus.

106. oldal, 8. Veszélyes ígéretet teszek

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson
>!
Cheril

Ha anyám még egyszer elregéli, milyen aranyos voltam meztelenül a fürdőkádban háromévesen, hát én biztosan beletemetkezem a hóba, és halálra fagyasztom magam.

6. oldal, 1. A mentőexpedíció rosszul alakul

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson · Sally Jackson
>!
Nolya

    – Apollón? – kérdeztem, mert nem ismertem mást, aki ilyen rossz haikut tudna fabrikálni.
    Ujját szája elé tette:
    – Inkognitóban vagyok. Hívj Frednek.
    – Egy Fred nevű isten?!

145. oldal, 11. Grover lenyúl egy Lamborghinit

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón · Percy Jackson
1 hozzászólás
>!
Cheril

    A napisten megköszörülte a torkát, és színpadiasan felemelte a karját:

     Fű üt át a havon.
     Artemisz most könyörög.
     De klassz vagyok.

    A hallgatóságára vigyorogva várta a tapsot.
    – Az utolsó sor csak négy szótagból áll – akadékoskodott Artemisz.
    – Valóban? – töprengett az isten.
    – Igen, mit szólnál ehhez a variációhoz: „De beképzelt vagyok”
    – Nem, mert ez meg hat szótag. Hmm – motyorgott magában.
    Árnyék Zoé felénk fordult:
    – Apollón isten haiku-mániás lett, mióta Japánban járt. Ez még mindig sokkal jobb, mint amikor Limerickből tért vissza. Ha még egy limericket végig kell hallgatnom, ami így kezdődik: „Volt egy istennő Spártából…”
    – Megvan! „Isteni vagyok”. Ez öt szótag – bólintott a fickó, és nagyon elégedettnek tűnt magával.

46. oldal, 4. Thália felperzseli New Englandet

Kapcsolódó szócikkek: Apollo / Apollón · Árnyék Zoé · Artemisz
>!
inka0507

Komolyan bánni kezdtem, hogy nem küldtem el azt a kagylómintás nyakkendőt Poszeidónnak apák napjára.

91. oldal, 7. Mindenki utál, csak a lovak nem

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson · Poszeidón / Neptunus
>!
inka0507

    Zoé, aki Artemisz jobbján foglalt helyet, olyan vádlón nézett rám, mintha én találtam volna fel a hímnemet.

37. oldal, 3. Bianca di Angelo választása

Kapcsolódó szócikkek: Árnyék Zoé · Artemisz · Percy Jackson
>!
Nolya

– Árész szerény értelmi képességei ellenére most az egyszer a lényegre tapintott.
    – Végre! – mondta Árész, aztán leesett neki a tantusz, mit is hallott az imént. – Hé, várj egy pillanatig! Ki vagy te, hogy degeneráltnak nevezz?!

265. oldal, 19. Az istenek döntenek sorsunk felől

Kapcsolódó szócikkek: Dionüszosz · Mars / Árész
>!
Vivi_

    – Ki vagy te?
    – Percy – kezdtem a bemutatkozáshoz, amikor az egyik csontváz megfordult. – …mennem kell.
    – Milyen név az, hogy Percy Mennemkell?!

198. oldal, 14. Francos gát

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson · Rachel Elizabeth Dare
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Percy Jackson és az olimposziak sorozat · Összehasonlítás
Félvér Tábor Krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ransom Riggs: Üresek városa
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Christopher Paolini: Örökség
Ransom Riggs: Hollow City
Ransom Riggs: La ciudad desolada
Ransom Riggs: Die Stadt der besonderen Kinder
Könyves Karolina: A csillagok kulcsa