74. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján

A ​szörnyek tengere (Percy Jackson és az olimposziak 2.) (Félvér Tábor Krónikák 2.) 1035 csillagozás

Rick Riordan: A szörnyek tengere Rick Riordan: A szörnyek tengere Rick Riordan: A szörnyek tengere

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Percy Jackson új éve az iskolában meglepően nyugodtan indul. Egyetlen szörny sem akarja betenni a lábát New York-i sulijába.
Ám amikor az osztály ártatlan meccse élet-halál harccá válik egy csapat emberevő óriás ellen, a dolgok, hogy is mondjam… kezdenek eldurvulni. Váratlanul érkező barátja, Annabeth is csupa rossz hírt hoz: a Félvérek táborát védő határokat egy titokzatos ellenség lerombolta, és amíg ezeket újra helyre nem állítják, a félisteneknek nincs hová rejtőzniük…

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998489 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998496 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998489 · Fordította: Acsai Roland

9 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Percy Jackson

573 tag · 564 karc · Utolsó karc: 2020. február 10., 09:43 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Percy Jackson · Annabeth Chase · Grover Underwood · Thalia Grace · Tyson · Kheirón · Luke Castellan · Clarisse La Rue · Hermész / Mercurius (Merkúr) · Sally Jackson · Travis Ellelop · Connor Ellelop · Kronosz / Saturnus · Kirké · Polüphémosz · Tantalosz


Kedvencelte 264

Most olvassa 64

Várólistára tette 188

Kívánságlistára tette 303

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Egy nap alatt elolvastam. Bizony. :D
Mivel terveztem elolvasni a sorozatot, az ebből készült filmet, már nem figyeltem annyira, amikor párom nézte, de így is feltűnt, hogy mennyire más a kettő.
Tartotta Riordan a színvonalat, tetszett ez a rész is. Cselekményből itt sem volt hiány, nem is akaródzott letenni. A szereplők is közelebb kerültek hozzám. Szegény Grover… de komolyan. :D
Nagyon örültem, hogy itt van a többi rész is és folytathatom. :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633731147 · Fordította: Acsai Roland
12 hozzászólás
>!
Milli88 P
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Percy Jackson olyan dologra képes, amit sok más képzeletbeli karakter csak szeretne megvalósítani. Vicces!
Olyannyira, hogy voltak mozzanatok, amikor hangosan felnevettem olvasás közben. :D

Tény, hogy ez egy ifjúsági könyv és regénysorozat a főszereplők pedig gyerekek, mégsem érzem rosszul magam attól, hogy bőven felnőtt fejjel olvasom. Úgy gondolom, ez azért lehet, mert amellett, hogy nagyon humoros könyv, a szereplők- és a cselekmény mégsem gyerekes. Épp ellenkezőleg, nagyon is komoly témákat boncolgat.
A szörnyek tengerében fantasy léte ellenére is volt sok olyan hétköznapi dolog, amit sokan átélnek/tek a valóságban is (például: hajléktalanság, kiközösítés, iskolai problémák és még sorolhatnám).

Tetszett, mert ismét beszippantott a görög mondavilág és amellett, hogy sok információt tanít az olvasmány, mégsem csak a száraz mitológiai adatokat sorjázza az olvasó irányába, hanem beburkolja ezeket egy könnyed, gördülékeny és nagyon szerethető történetbe.

Nagyon várom a folytatást, kíváncsian várom, hogy mi sül ki ebből a z spoiler utolsó képkockából.

2 hozzászólás
>!
DarknessAngel P
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Omg! Ez olyan jó volt!
Nagyon tetszett Tyson érkezése, imádtam, hogy Percy milyen kedves hozzá, megvédi. Annyira szerettem a közös jeleneteiket. ^-^ Ez az új küldetés is nagyon izgalmas volt. Hőseink megint egy csomó szörnnyel néztek szembe. Annabeth és Percy továbbra is nagy kedvencek. Tetszik, hogy itt már mennyire odafigyelnek, vigyáznak egymásra.
Grover jelenetein jókat nevettem, meg az egész Senki dolgon. :D Nem volt minden újdonság, mert ugye a filmből is felrémlettek dolgok, viszont mostantól már minden új lesz számomra. Alig várom. Kíváncsi vagyok, kiről is szól a prófécia, és remélem Luke megkapja a magáét, mert engem nagyon irritál a srác.
Esetleg romantikus gondolakot nem fognak még keringeni Percy fejében? Én speciel örülnék neki ;)

>!
Csakegyolvasólány P
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Egy újabb remek rész tele kalandokkal és meglepő dolgokkal. Hiszen Tyson jelenléte és kiléte meglepő dolognak számít, ahogy spoiler is. Bár, hogy őszinte legyek a filmben először nem nagyon szerettem Tysont, ám a könyvben nagyon is szimpatikus volt. Sőt, sajnáltam őt, amiért mindenki úgy viselkedett vele. Clarisse továbbra sem lett a kedvencem, de egy icipicit megkedveltette magát velem.
A drága TRIÓNK (Percy, Annabeth és Grover) továbbra is hozták a formájukat. S bár Grover most nem kapott olyan nagy szerepet, hiszen főleg Percy álmaiban jelent meg. Viszont Annabeth és Percy barátsága egyre erősebb lett.
Azonban a könyv vége… Inkább megyek is tovább olvasni. :D

>!
szandrabene
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Kezdek rá érezni a történet hangulatára, kezdem megkedvelni ezt a Percy kölköt és a kis csapatát. Még mindig van bennem ugyan egy olyan érzés, mint amikor a Harry Pottert olvastam, hogy ez a könyv bíz gyerekeknek íródott, de érzem rajta ugyanazt a változást, mint a HP könyveken, mintha ugyanannak a korosztálynak készült volna az első könyvtől, az utolsóig, és majd a célközönséggel együtt nőnek fel a karakterek, és maga a könyv is.
Valamivel jobban le kötötte a figyelmemet ez a rész, mint az előző, és a végén igazán meg is tudtam lepődni (kétszer is).
Annak, aki rajong a HP-ért, de valami teljes más alappal akar egy nagyon érdekes cselekményt, annak külön ajánlom.
Igazából még picit mindig zavart az elején a szereplők kora (túl fiatalok), de a végére elfeledtette velem az író ezt az egész (most, hogy lesz itt szerelem?) maszlagot, és csak sodródtam az árral, és azon kaptam magam, hogy végig fenn tartották az érdeklődésemet a kalandok.
Jöhet a következő.

>!
MissFortune
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Imádom! Már régen el kellett volna kezdenem a sorozatot..:)
Ez a rész is eseményekben gazdag volt. Ebben már több volt az igazán váratlan fordulat is. Tyson megjelenése az egyik kedvencem. Számomra ő lett a legkedvesebb szereplő. Annyira aranyos, segítőkész és érzékeny. Nagyon szerethető karakter. Percy az elején nem igazán kedvelte, amit ugyan megtudtam érteni, de mégis haragudtam rá érte. Szerencsére később észhez tért.
A kaland most is nagyon tetszett, izgalmas volt a szörnyek tengerén “hajókázni.”
A végén történt egy nagyon nagy fordulat, szóval már olvasom is a következő részt. Nem bírom megállni. Xd

>!
vighagika
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Úgy érzem, ez a kötet pontosan olyan volt, amilyennek egy második résznek lennie kell. Kicsit nyugodtabbak voltak a csaták, más vizekre is evezett és előtérbe kerültek régi-új szereplők is.
Rick Riordan fantasztikus író, ez egyszer biztos. Olyan fondorlatosan és okosan vezet be új szálakat és karaktereket, hogy észre sem veszed. Közben folyamatosan megjelennek az addig elrejtett jelek, fokozódik a hangulat, kezd összeállni a kép, neked pedig eszméletlenül a szívedhez nő ez az egész világ, minden egyes furcsaságával együtt.
Nem is igazán értem, miért halogattam eddig ennek a sorozatnak az olvasását. Talán pont a nagyon sok pozitív vélemény miatt, azt hittem, majd csalódást fog okozni. Pedig mindig érdekelt a görög mitológia, vonzott az összes történet ezzel kapcsolatban, a Percy-könyvek meg – ha ez lehetséges – csak még jobban felkeltették az érdeklődésem. Még be sem fejeztem a sorozatot, de már itt, a második résznél tudtam, hogy az író összes kiadott könyvére szükségem van.
Ebben a könyvben egyértelműen Grover volt a kedvencem, szerintem nagyon sokat dobott a második rész történetén. A humorával, a kétségbeesett szituációba keveredésével együtt színesítette az aranygyapjú keresését. Imádtam, hogy Rick Riordan kitalálta számára ezt a lehetetlen helyzetet.
Megjelent Tyson, vagyis Percy újdonsült féltestvére. Tyson egy küklopsz, mégpedig (hihetetlen, de) a legaranyosabb fajtából. Vele kapcsolatban rémlett valami a filmből, de arra már nem emlékszem, hogy oldották meg az óriás küklopszot. Talán itt az ideje újra megnéznem.
Érdekes volt kicsit jobban belelátni Clarisse helyzetébe, remélem, hogy az elkövetkezendő részekben az író szentel neki még több figyelmet. Luke még mindig szörnyű, és amennyire szeretem Annabeth-t, annyira idegesít, hogy képtelen feladni teljesen a megmentését.
Kicsit olyan volt ez a második könyv, mintha egyfajta átvezető lenne. Felkészít arra, hogy most jön még csak a java (prófécia, nagy döntések sorozata, Luke stb.), és közben még sok-sok harcon és problémán mennek keresztül szeretett főhőseink. Mindenesetre én szurkolok nekik, és reménytelenül romantikus énem alig várja, hogy nagyobbak legyenek, és a közös küldetések összehozzák azokat, akik összetartoznak.
Teljes értékelés: http://lifenexttous.blogspot.com/2018/08/rick-riordan-s…

>!
Csoszi
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Ez a rész is tetszett. A könyv nagy erénye, hogy a fiatalabb korosztály egy ilyen izgalmas kalandregény olvasása közben megismerkedhet a görög mitológiai lényekkel, istenekkel, ugyanakkor a már régebb óta fiatalok is remekül szórakozhatnak. „Minden lében kanál” Percy barátunk naná, hogy újabb és újabb zűrös helyzetbe kerül, ráadásul kap egy cuki, védelmező „féltesót” Tyson személyében, akit időnként szégyell, időnként nagyon-nagyon kedvel. Jó néhány vicces jelenet volt a könyvben. Kíváncsian várom, hogy mit hoz a folytatás.

>!
RVivi P
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Riordan még egy zseniális alkotása. Igaz, először eléggé furcsálltam, hogy Percy egy év alatt nem vette észre, hogy Tyson micsoda. Azért, ha valakivel összebarátkozol és egy suliba jársz, megnézed az arcát, nem? :D De ezen kívül én nem látok benne hibát és még ezt se számítom igazán annak, mert a legkedvencebb sorozatommal nagyon elfogult vagyok.
De az a film… Rágondolni is szörnyű, hogy egy ilyen könyvből, mint ez, milyen rettenetes filmet lehetett csinálni. Komolyan, egyszerűen rémes. De az még rémesebb, hogy sokáig csak olyan borítóval volt kapható a könyv, ami az embert folyamatosan arra a förtelemre emlékezteti. :D Ráadásul még Kirké szigetét is kihagyták, ami a könyv egyik legviccesebb része… :D

4 hozzászólás
>!
Orsi999
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Sajnos láttam ezt a filmet is még a könyv előtt, ezért egy kicsit nehezen tudtam elvonatkoztatni a kettőt egymástól. A film nagyon tetszett, a könyv már kevésbé. Néhol unalmas volt, néhol meg nagyon izgalmas. Talán egy kicsivel jobban tetszett, mint az első rész, de még mindig nem a legjobb. Amikor olvastam akkor nehezen tudtam letenni, de amikor meg letettem utána nehezen tudtam rávenni magam az olvasásra. Végül sikerült egy nap alatt elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
Destinee

    – Nos, nem… vagyis igen… szóval mégsem.
    – Imádom az egyértelmű válaszaidat.

83. oldal, 7. Ne fogadj el idegentől édességet...

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Percy Jackson
>!
Mymo

    Hatszor-hétszer majdnem meghaltunk, de ez a fal veszélyességéhez képest egyáltalán nem olyan rossz arány. Egyszer az egyik kiszögellés csúszott ki az ujjaim közül, és fél kézzel kapaszkodva himbálóztam a tizenöt méternyi mélység fölött, alattam meg tűhegyes sziklákat ostromoltak a hullámok. De szerencsére sikerült felhúzódzkodnom. Másszor meg Annabeth csúszott meg egy mohafolton. Szerencséjére a talpa megakadt valamiben, ami megakadályozta a továbbcsúszást. Szerencsétlenségemre az a valami az én arcom volt.
    – Bocs – makogta.
    – Ugyan, semmiség – mondtam nagyvonalúan, mintha minden vágyam az lett volna, hogy megkóstolhassam Annabeth cipőjének ízét.

187. oldal, 14. Találkozás a végzet bárányaival

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Percy Jackson
>!
Asteria

    Kíváncsi halak gyűltek körénk – egy csoport barracuda néhány marlinnal kiegészülve.
    – Nincs itt semmi látnivaló! – hessentettem el őket.
    Szívesen maradtak volna még, hiszen nem mindennap látják Poszeidón fiát egy lánnyal összeborulni. Szerintem legalább egy hétig ezen csámcsogott a pletykás vízinép.

181. oldal, 13. Annabeth megpróbál hazaúszni

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Percy Jackson
>!
klaraboglarka

    – Mit csináltál?
    – Lábon szúrtam.
    – Viccelsz? Hétévesen lábon szúrtál egy felnőtt küklopszot?

173. oldal, 13. Annabeth megpróbál hazaúszni

Kapcsolódó szócikkek: Annabeth Chase · Percy Jackson
>!
Asteria

    – Nem tudtál a lelkére beszélni?
    – Hogy is mondjam, amikor utoljára találkoztunk, nem igazán a szánk járt, inkább a kardjaink…
    – Értem. Ezek szerint a diplomatikusabb utat választottad.

235. oldal, 19. Harcias verseny

>!
janka0416

    Álmomban Grovert menyasszonyi ruhában láttam viszont.
    Láttam már szebb menyasszonyt is, ami azt illeti. A ruha uszálya túl hosszú volt, széle sáros. A vállrész mindig le akart csúszni a karjára, és az arcát takaró fátyol rongyos volt.

69. oldal, 6. A démon-gerlék támadása

Kapcsolódó szócikkek: Grover Underwood · Percy Jackson
>!
janka0416

    – Nagyon értesz az udvarláshoz…
    – Elég a szövögetésből!
    – Hadd fejezzem be!
    – Holnap!
    – Még tíz napért esedezem!
    – Legyen öt!
    – Akkor már legyen hét, ha meg nem sértem!
    – Hét? Az kevesebb az ötnél?
    – Hát persze, jó uram.

109. oldal, 8. Tengerre szállunk

Kapcsolódó szócikkek: Grover Underwood · Polüphémosz
>!
AniTiger MP

– El tudod képzelni, milyen szomjas lehet valaki, aki háromezer éve nem ivott?!
    – Szóval maga az a fickó, akit arra ítéltek, hogy egy tó partján álljon, egy gyümölcsökkel terhes ág alatt, és se inni, se enni ne tudjon?
    – A kis stréber, hogy tudja az anyagot! – vicsorgott Tantalosz.

57. oldal, 5. Hogyan lett új szobatársam

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson · Tantalosz
>!
WildWorld

    Amikor lefekvéshez készülődtünk, Tyson megkérdezte:
    – Mérges vagy?
    Akkor vettem csak észre, milyen zordul bánok vele.
    – Nem, dehogy vagyok mérges!
    Tyson visszafeküdt az ágyába, amiből félig kilógott. Vagy a lábát, vagy a felsőtestét fedte csak a kurta takaró.
    – Szörnyeteg vagyok.
    – Ugyan már!
    – De jó szörnyeteg leszek, hogy ne legyen okod haragudni rám!

68. oldal, 6. A démon-gerlék támadása

Kapcsolódó szócikkek: Percy Jackson · Tyson
>!
MrDarkside

Luke emberei hátrálni kezdtek. Nem is csodálom. Egy átlagos csődör patájával sem könnyű szembenézni, hát még ha az a csődör íjat tart a kezében, és üdítőtartályos baseballsapkát hord a fején. Ez még a legbátrabb harcosoknak is sok lenne.

224. oldal, 18. A buli-pónik inváziója

Kapcsolódó szócikkek: kentaur · Luke Castellan · Percy Jackson

A sorozat következő kötete

Percy Jackson és az olimposziak sorozat · Összehasonlítás
Félvér Tábor Krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Christopher Paolini: Eragon
J. K. Rowling: Harry Potter and the Chamber of Secrets
J. K. Rowling: Harry Potter und die Kammer des Schreckens
J. K. Rowling: Harry Potter et la Chambre des Secrets
J. K. Rowling: Harry Potter e la camera dei segreti