Kölykök ​a fekete lyukból (Orgyilkos osztály 2.) 34 csillagozás

Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

1988-at ​írunk. Marcus Lopez lassan berendezkedik a Haláltanok Királyi Iskolájában, a titkos elitintézetben, ahol a merénylők és hivatásos orgyilkosok következő generációját képzik. Összejött egy lánnyal, vannak barátai, és lassanként elsajátítja a gyilkolás művészetét.

Véres múltja azonban sötét árnyékot vet mindennapjaira, és kiderül, hogy még a legjobb barátai sem ismerik eléggé. Sötét titkai mindenkire végzetes fenyegetést jelentenek, aki kapcsolatban áll vele. Marcust ugyanis nem véletlenül választotta ki az intézmény igazgatója, a félelmetes Lin mester, aki már korábban is figyelemmel kísérte a sajátos képességekkel megáldott fiú tevékenységét…

RICK REMENDER (Avengers, Captain America, Tokyo Ghost) és WES CRAIG (Batman) akcióban és érzelmekben bővelkedő története a világ legsérültebb és legveszedelmesebb kamaszainak újabb kalandjaival ismerteti meg az olvasót.
Az utóbbi évek egyik legsikeresebb szerzői képregénysorozatából készült adaptáció az HBO-n is… (tovább)

Eredeti mű: Rick Remender: Deadly Class 2. – Kids of the Black Hole

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700777 · Fordította: Rusznyák Csaba · Illusztrálta: Wes Craig

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
Molymacska P
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

A sorozat első része a bevezető volt, akkor ez a sorozat egy olyan része, amiben már történik valami: kinyitnak egy sokkal összetettebb világra, megjelennek a tényleges problémák és az izgalom, meg akció. Szóval olyan Orgyilkos osztályos dolgok.
A kötet úgy kezdődik, hogy szerencsétlen Marcus összejön Mariaval. Én nem is értem, mikor az előző kötetben épp kifejtette, mennyire szereti Sayat (és Saya kifejtette, hogy neki is bejön Marcus). Mi a viharért nem jöttek össze akkor?
Ettől függetlenül Maria depressziója, és a problémáinak megmutatása is érdekes, hiszen sokkal összetettebb személy, mint elsőre az olvasó gondolná. Viszont így, hogy Marcus vele jött össze, sokkal negatívabb karakterré vált a Marián való átlépés és spoiler miatt. Pedig Marcus csak béna, nem pedig gonosz…
Nagyon tetszett, hogy jobban megismerhetjük Marcust, és hogy a múltja hogyan keveredik össze a jelennel, a nagyobb (iskolán kívüli) problémákkal. Az akció a végén érdekes volt spoiler, az utolsó oldal gyilkos, mert még nincs kint a harmadik kötet. Mindenképpen kívánságlistás, remélem gyorsan jön a folytatás.
A kötetnek a különlegessége nem csak az iszonyatosan menő rajz, hanem a sokszor teljesen elszállt panelezés. Imádtam, hogy kicsit kiugrik a megszokottból (például a kis gömbökbe lévő fejek, mint az elején, ahogy egymás alatt látható volt az áldozat reakciója. Vagy a szaggatott vonalas „kiemelés” is egyedi, hiszen vezeti a tekintetet, de mégsem keretezi be teljesen azt). Nagyon tetszett, hogy a stílusokhoz (érzelmi, és zenei is) alkalmazkodott nem csak a rajz, de szintén a panelek felosztása is. Gyönyörű, imádom, eszméletlen, menő, mi kell még?

>!
Deidra_Nicthea IP
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

Jobban tudtam követni az eseményeket, mint az előző részben, bár kevésbé kaotikusnak még mindig bátorság lenne nevezni.

És még mindig imádom a kockakezelést. spoiler

És a franc essen a függővégbe.

4 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

Sokkal fókuszáltabb az első kötetnél, ami egyszerre jobb és rosszabb: egyrészt jobb, mert a koncentráltabb, szikárabb történetvezetés képes az érzelmeket, a szereplőket is jobban fókuszálni, így nem lesz annyira kaotikus-szétfolyó, mint az első; másrészt viszont rosszabb, mert szerintem a Deadly Classnek nem feltétlenül áll annyira jól ez a mostani cselekmény. Szó se róla, most is nagyon élveztem minden képkockáját, engem különösebb probléma nélkül elvisz magával a tinédzserek szerelmi élete is, hibákkal, hülyeségekkel, buta döntésekkel és örömteli momentumokkal együtt, de a Deadly Class legalább részben pont attól volt annyira lenyűgöző számomra az első kötetben, ahogy mindezt egy nagyon szélsőséges helyzetben bemutatta. Mostanra ebből elég sok minden kikopott (bízom benne: csak átmenetileg), és helyét az átlagos vette át – ami persze még mindig nem annyira átlagos, de már közelít hozzá (azért a kötet vége csodálatos).
A Craig/Loughridge páros a rajzok terén még mindig felülmúlhatatlan, a nyolcvanas évek hangulata továbbra is hibátlan – ha a folytatásban visszatér az erőszakos szédültség, újra lelkendezni fogok, addig „mindössze” csak nagyon jól szórakozok a képregényen. Még sajátos humorán is.

>!
diamondfox P
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

Még mindig nem vagyok maradéktalanul elégedett ezzel a képregénnyel, de jó úton haladunk!
Sokkal tisztább és követhetőbb volt – nekem – mint az első rész, és rövidebb is; viszont a feszültségkeltés elég jól sikerült ebben a részben spoiler. Végre látom, hogy tényleg valami történetet követünk és nem csak összeböffentett jelenetek vannak egymás után.
Mondjuk a burritós jelenet igazán kimaradhatott volna, mert humorfaktornak alpári volt, történetileg meg a kutyát se érdekelte.
Ettől függetlenül kíváncsian várom a folytatást, mert a vége 100%-ban meggyőzött arról, hogy folytatnom kell, tudni akarom, hogy mi lesz a hármasfogattal és remélem Saya múltja is sorra fog kerülni.

>!
Dávidmoly
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

Saya valahogy más mint mi. Kőkemény. Ott van a szemében. Átlát a szarságaidon. Egy pillanat alatt felméri, mennyit érsz. És mindehhez kibaszottul gyönyörű!
*
Viktor abban hibázott, hogy… nos, mindenben.
*
Okos fiú létedre elég hülye kérdéseid vannak, Marcus.

Valamivel összeszedettebb, mint az első kötet, még a visszatekintésekkel együtt is, kezd kialakulni valamiféle fókusz, ami célt ad az egész történetnek. Még az ilyen közegben kötelező szexuális/szerelmi spoiler szálnak is volt értelme, ami azért (sajnos) nem magától értetődő. Mondjuk attól, hogy spoiler, el bírtam volna tekinteni, viszont maga a spoiler elég szépen kidolgozott volt.
Összességében megvannak az erényei, és ha egy kicsit kifinomultabb lesz (jelenleg az én ízlésemnek egy kissé túlzottan altesti spoiler), akkor akár még jobb is lehet (a potenciál megvan benne).
Négy és egynegyed harci legyező az ötből.

>!
MortuusEst
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

A magyar kiadás előtt kb semmit nem tudtam róla, nem is ismertem. Nagyon komoly kételyeim voltak azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen idióta alapötlet (bérgyilkosokat képző gimi, mi?) nekem való lenne. Nyilván nem az abszurd alapötlet miatt szórakoztató, hanem a nagyon finoman és okosan elmesélt identitáskeresés miatt (is). Ha egy történetben iskola szerepel, akkor eleve sejteni lehet, hogy a felnőtté válás, a kamaszkor problémái etc hangsúlyosak lesznek. Ezeket pedig majdnem mindenki a magáénak érezheti. Mindenkinek volt egy metálos/punkos/ rcoker/(tetszőlegesen folytatható) korszaka… amikor még a lázadás ellen is lázadt. Egy pillanatra el is gyengültem a pogózós résznél. (De jó lenne újra újra 17-nek lenni!) Beszippantott, na.
A rajzok eleinte nem tetszettek, nagyon nehezen szoktam meg. A beleolvasónál még azt gondoltam, hogy „na ez lesz az a Fumax cucc, amit kihagyok” (nyilván az utóbbi időben megszaladt a képregényre költés büdzséje, valahol meg kéne vágni…)- hát nem ez lesz.

>!
A_S1M0N
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

Jó volt, bár elég hamar a végére értem, de ez annak köszönhető, hogy most egy vonalon mozgott a cselekmény, kevesebb visszaemlékezés volt.

Az első két kötet alapján készült a sorozat első évada, bár vannak igen nagy különbségek, mind a kettő ugyan oda futott ki.

Várom a folytatást.

>!
zsof
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

A sorozat miatt tudtam, hogy mi lesz a sztori. Őrülök, hogy ennyire képregényhű lett.
A rajzok, a kockák, az elhelyezések…profi!

>!
Vörös_Viktória
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

Pont annyira tetszett, mint az első rész. Mivel viszonylag régen láttam a sorozatnak ezt a részét, ami ebben történik, remekül feleveníthettem most. Jó volt, gyorsan végeztem vele, letehetetlen volt :D

>!
Lanti18
Rick Remender: Orgyilkos osztály 2. – Kölykök a fekete lyukból

Itt már nagyobb eltérés van a sorozathoz képest, azonban a sztori kimondottan izgalmas még mindig. A sorozathoz viszonyítva még mindig az első évadnál vagyunk. A rajzok még mindig zseniálisak, a szövegek formabontóak és polgárpukkasztók, remek folytatás.


Népszerű idézetek

>!
fowler P

Hogyan is szerethetne bárki, ha még én sem találok jó okot, hogy szeressem magamat?

9. oldal

>!
Dávidmoly

– Okos fiú létedre elég hülye kérdéseid vannak, Marcus.
– Sose mondtam, hogy okos vagyok.
– Még szerencse, mert nem is vagy az. Buta vagy, mint a tök.

>!
Dávidmoly

– Tessék. ’86 márciusa.
– A naplód… Ez túl személyes, Marcus.
– Beszélni nem tudnék róla… Viszont… bízom benned.
– Az a te bajod.

>!
Melinda_Kléri

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

A depresszió kibaszott egy ocsmány szörnyeteg.
Előbb-utóbb mindenkit utolér, ha beismerjük, ha nem.
Kemény küzdelem, és alaposan szétbarmolja az embert.
Teljesen kiszipolyozza. Amikor pedig végre megszabadulsz tőle, a győzelem valahogy az együttérzést is kiöli belőled.

>!
BBetti86 

Az emlékek néha fizikai fájdalmat okoznak, amikor felidézed, ami egykor számított, és rájössz, hogy mindez örökre odalett.

8. szám elején


A sorozat következő kötete

Orgyilkos osztály sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Clancy: A kokain akció
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Néma pokol
Brian K. Vaughan: Saga 2.
Mike Mignola: Hellboy 1.
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 4.
Jason Aaron: Star Wars 1. – Skywalker lesújt
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit