Reagan ​nemzedék (Orgyilkos osztály 1.) 28 csillagozás

Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

1987-et ​írunk. Marcus Lopez gyűlöli az iskolát. Képtelen odafigyelni az órákon. A jegyei rosszak, bunkó osztálytársai rendszeresen zaklatják a barátait. Csakhogy ezek a bunkók Sztálin legjobb bérgyilkosának leszármazottai, a tanárok egy ősi orgyilkosliga tagjai, a tantárgy, amelyből bukásra áll, a „feldarabolás alapjai” nevet viseli, szíve választottja áldozatainak száma pedig már kétszámjegyűre rúg.

Üdv a bolygó legbrutálisabb középiskolájában, ahová a világ legnagyobb bűnözőcsaládjai küldik kiképzésre az orgyilkosok következő nemzedékét! A gyilkosság művészet. Az ölés szakma. A Haláltanok Királyi Iskolájában, ha valaki hátba szúr, azt szó szerint kell érteni.

Csatlakozz a zajos sikernek örvendő csapathoz – napjaink egyik legkeresettebb írója, RICK REMENDER (Avengers, Captain America, Tokyo Ghost) és WES CRAIG (Batman) az 1980-as évekbe repít, egyenesen a világ legsérültebb és legveszedelmesebb kamaszai közé!

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb szerzői… (tovább)

Eredeti mű: Rick Remender: Deadly Class 1. – Reagan Youth

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700531 · Fordította: Rusznyák Csaba · Illusztrálta: Wes Craig

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

Az Orgyilkos osztály valahol ugyanabból az élményanyagból merítkezik, mint a Kick-Ass: a tinédzserkori szorongásokból és az öncélú erőszak mindent felülíró vonzásából. Csak míg utóbbi erre rápakolja még a szuperhős-mítoszt is, előbbi kilép a gazdag amerikai fehér srácok világából, hogy még mélyebbre tudjon lemenni, hogy még egyetemesebb érzéseket tudjon megfogalmazni – ugyanolyan önfeledt, szélsőséges erőszaknyelvvel körítve, mint ami a Kick-Assnek is annyira jól állt.
Nagyon örültem annak, hogy az utószóban megerősítést nyert, amit én is éreztem olvasás közben: mégpedig hogy ez egy kifejezetten személyes képregény. Rick Remender nagyon átélhetően mesél felnövésről, mindent ellepő magányról, megfelelési kényszerről, vagyis lényegében magáról a kamaszkorról – nem tartja állandóan a fókuszban, de mégis mindent átjár ez az életérzés. Mindenhova beszivárog a kívülálló melankóliája, sokszor egészen lírai színezetet kap, azzal együtt is, hogy nem tudom eldönteni, mennyire veszi komolyan magát.
Hisz azért az Orgyilkos osztály egy veszettül szórakoztató képregény: elcseszett, erőszakos tinik tripje, pergő tempóban, zseniális mellékszereplőkkel, tökéletesen eltalált jelenetekkel, nem mellesleg pedig Wes Craig elképesztően dinamikus rajzaival (amihez összességében azért kellett Lee Loughridge színezése is). Végigvigyorogtam az egészet, nem tagadom, úgyhogy nagyon várom a következő részt – ha folytatja ezt az elborult szorongás-tripet, engem biztosan a rajongói között tudhat.

>!
Deidra_Nicthea IP
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

Nem voltak elvárásaim a képregény kapcsán, őszintén szólva nem értem, miért vettem meg pontosan… :D
De azért nem bánom.
Roppant szórakoztató kötet, bár ez még csak a bevezetés, egyelőre inkább noobok gyülekezete, mint hidegvérű, mindenre elszánt szociopata baltás gyilkosoké (mint amire egyébként számítottam volna), úgyhogy nagy reményekkel fordulok a következő kötetek felé. :)
A rajzok egyébként zseniálisak, elképesztően dinamikusak a srégen futó meg az egymásba lógó kép"kockák", a színek meg elég erősen festik az aktuális hangulatot. Igazából javarészt nem is a történet vagy a szereplők fogtak meg ebben a képregényben, hanem a grafika és az atmoszféra.

Szóval tetszett. Várom a következőt!

>!
CrazyTeddy 
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

Kicsit csalódott vagyok. A rajzolás nem igazán az én stílusom, de van benne pár izgalmas panel megoldás, az akció jelenetek nagyon dinamikusak, a színek pedig jól megalapoznak a hangulatnak, úgyhogy összességében nincs okom panaszra, hozzám nőtt a stílus. Az első üldözéses jelenet és az LSD trip különösen jól néz ki.
Inkább a történet okozott csalódást, mivel a kötet felénél elmentünk egy olyan irányba ami nem érdekelt és az előrevetített sztorihoz képest egyszerűen fillernek tűnt. Marcus egy izgalmas karakter. Már fiatalon is rengeteget szorongott és sokat gondolt a halálra, aztán egy traumatikus esemény után az utcára került és kénytelen volt ott boldogulni. Először csak az tűnik fel, hogy meg van törve, de próbálkozik, próbál ember maradni. Aztán ahogy belemerülsz a gondolataiba rájössz, hogy persze, ő egy traumatizált tini, szeretne beilleszkedni valahová, mint mindenki más, de közben $@!% nincs rendben vele valami. Az hogy ő a fura gyerek egy csapat orgyilkosnak készülő kölyök között magáért beszél. És ez volt az ami engem érdekelt. Meg az iskola, meg a bosszúja. De olyan mintha a narratíva félbe lenne törve és egy érzelmi csúcspont után átvált egy teljesen másik vágányra.
A kötet második felében bulizunk, drogozunk és érdektelen tini karakterek abszolút túltolt konfliktusait nézzük. Az a probléma, hogy egy mellékszereplőt sikerült csak felépíteni Marcus mellett és pont neki nincs semmi szerepe ezekben a fejezetekben. A többiekről nem tudunk semmit, nincs igazi személyiségük, csak random pár panelben elsírják a sötét múltjukat és hatalmas drámát kerekítenek abból hogy végül is ki kivel akar, avagy nem akar lefeküdni. Nincs azonban igazi érzelmi töltet mögötte, nem ismerjük meg őket jobban és sokkal inkább elmondják hogy mit kell róluk tudni, mintsem megmutatnák.
Marcus „nemezise” is feltűnik a kötet második felében, de egy gusztustalan vicc. A hideg ráz tőle, de nem a jó értelemben.
Mindenképpen adok neki még egy kötetet, mert látom benne a potenciált, de remélem más karaktert is hagynak kibontakozni végre Marcus mellet és visszakanyarodunk az eredeti orgyilkos iskola koncepcióhoz.

>!
GreggDoUrden
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

Hatalmas elmény volt ez a keprégény!

A legjobb tulajdonsága szerintem az, hogy rendkívül életszerű, mivel egy olyan helyzetnek mutatja be azokat a problémáit, amivel bárki képes azonosulni, aki volt már a karakterekkel hasonló cipőben. Céltalan szereplők kapnak egy közös célt, ami értelmet ad, az addigi értelmetlennek hitt életüknek. Rick Remender történetének a zsenialitását pedig kétségkívül a saját tapasztalatainak, valamint az egyedülálló kreatívitásának ötvözete alkotja.

Természetesen az iskola séma ad egy sajátos módon eltorzított „Roxfort hangulatot” vérben csöpögő köntösben, bár annak ellenére, hogy a világ leendő orgyilkosait neveli ki ez az intézmény, mégse lehet minden diákot a szimpla „rossz” skatulyában elhelyezni. A legtöbbjükhöz inkább csak a meg nem értett jelzőt lehetne társítani. Minden karakter más, és más személy, akik – ha nem is mindenki, olyan látványosan – valamilyen szinten problémákkal kerültek szembe az eddigi nem hétköznapi életük során. Ezt a gondolatmenetet talán Remender utószava erősíti meg a legjobban, hiszen ott kerül komolyabb kifejtésre saját motivációja, amiből meríteni tudott a képregény történetének összeállításához. Ez a történet pedig Wes Craig illusztrálásával válik egyszerűen tökéletessé! Hihetetlenül jól játszott a színekkel, amik nagyon sokat tudtak dobni az atmoszféra hatásán. Természetesen kicsit sajátos módon rajzol, de nekem egyértelműen elnyerte a tetszésemet.

Az Orgyilkos Osztály egy brutalisan jól összetett történet, amit érdemes elkezdeni minden képregény rajongónak. Úgy néz ki, amihez a Fumax nyúl az egyértelműen minőségi darab!

>!
basa
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

Megint egy tökéletes sorozat ötcsillagos kezdete, ahogy a Fumaxtól már
megszoktuk…köszönjük!

>!
Szyszyyy
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

Ez most nem annyira az én világom volt.
Az alap ötlet tetszett.
(Éppen ezért szinte biztos, hogy adok egy esélyt a filmnek is. Háthaaa…)
A szereplőket viszont nem kedveltem. Bár gondolom ez nem is csoda, hisz ők nem éppen azok a fajták, akiket könnyen megkedvelünk.
Plusz néhány rész túlzottan gyomorforgató volt nekem.
Például a kecskés… O.O
Plusz nem igazán tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a rajzolás nagyon nem tetszik. Egyszerűen nem bírtam megszokni. Mondjuk a mindenféle mozdulatok szépek voltak és volt pár érdekes megoldás, csak azok a fejek…
Na, mindegy. xD

>!
Vörös_Viktória
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

Nagyon tetszettek a karakterek ahogy meg voltak rajzolva :D A sorozatot is imádom így nem is volt kérdés, hogy képregényben is elolvasom :D
Bár nem minden volt benne a sorozatból így is letehetetlen volt számomra :D
Nagyon kiváncsi vagyok, hogy mikor jön a második kötet :D
Ui.: Marcus a (sokadik :'D) férjem ♥

>!
zsof
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

Előbb láttam a sorozat első évadának majdnem egészét, minthogy elolvassam a könyvet. Így nem volt meglepetés benne.
A sztori jó, a karakterek jók, a rajzok jók, a szövegek jók…nincs itt hiba.

>!
Lanti18 
Rick Remender: Orgyilkos osztály 1. – Reagan nemzedék

A rajzolás először kissé szokatlan, de ahogy hozzászokik az ember, kimondottan tetszetőssé válik. A sorozat nagyobbik részét előbb láttam, mint olvastam ezt az első számot, így túl sok újdonság nem ért, azonban ahogy a sorozat, úgy a képregény is nagyon szórakoztató. Tetszik ,hogy a sorozatba a képregényes rajzokból merítettek sok helyen, nagyon jól eltalálták a szereplőket is. Kimondottan érdekes olvasmány, kíváncsi vagyok mi sül ki majd az egészből. Mindenkinek javaslom, aki szereti a jó képregényeket és kilépne kicsit a szuperhősök világából.


Népszerű idézetek

>!
Fumax KU

Nem vagyok vallásos.
A fiúotthonban mindent megtanultam a vallásról, amit tudni érdemes.
Egy pincében ücsörögve hallgattam, ahogy egy csapat keresztény a mormonokat gúnyolja. Mintha az egyik vallás nem ugyanolyan szektás baromság lenne, mint a többi.
Felnevettem, és közöltem velük, hogy a zsidók is ugyanezt csinálhatták a keresztények háta mögött, amikor még utóbbiak voltak az új fiúk.
Nem tartották viccesnek.
Ez csak az egyik ok a sok közül, amiért nem hiszek Istenben. De kurva nagy képmutató vagyok.
Mert amikor kétségbeesem…
Én is imádkozom…

Kapcsolódó szócikkek: mormon · vallás
>!
Krajnyák

Az erkölcsi iránytű akkor segítene, ha mindenkinek lenne.
De sokan nem a szabályok szerint játszanak.

>!
Krajnyák

Teljesen mindegy, honnan jöttek, a kölykök mind ugyanolyanok…
Kegyetlenek.

>!
GreggDoUrden

Ma van a születésnapom. Tüdőgyulladást kaptam. Szokványos ajándék egy tizennégy évesnek, nem igaz?


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.
Frank Miller: Sin City – A sárga rohadék
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 2.
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító
Bob Gale – John Barber – Marcelo Ferriera: Vissza a jövőbe – Kontinuum kalamajka
Craig Thompson: Blankets – Takarók
Bill Watterson: Kázmér és Huba
Art Spiegelman: A teljes Maus
Brian K. Vaughan: Saga 1.