Vámpírakadémia (Vámpírakadémia 1.) 1302 csillagozás

Richelle Mead: Vámpírakadémia Richelle Mead: Vámpírakadémia

A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155442940 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2009
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868618 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2009
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155442940 · Fordította: Farkas Veronika

Kapcsolódó zóna

!

Vámpírakadémia

310 tag · 168 karc · Utolsó karc: 2020. december 2., 13:05 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Rose Hathaway · Dmitrij Belikov · Christian Ozera · Vaszilisza Dragomir (Lissa) · Mason Ashford · Viktor Daskov · Jesse Zeklos · Mia Rinaldi

Helyszínek népszerűség szerint

Szent Vlagyimir Akadémia


Kedvencelte 336

Most olvassa 59

Várólistára tette 401

Kívánságlistára tette 446

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

„ Azt hiszem, vannak a „szokásos” helyzetek, és van az, amikor az embert egy nagyon izmos, nagyon magas és nagyon dühös orosz pasas szorongatja."

(Előre is elnézést ha furcsán fogalmazok, de nagyon kimerítő napok vannak a hátam mögött.)

Huh, egy kicsit nehezen tudom leírni, mit is éreztem a könyv olvasása közben.
Ugyanis….nagyon féltem attól, hogy ez is egy sablonos, tini regény lesz, a felkapottabb vámpírokkal megfűszerezve.

Hála égnek tévedtem és már az elején éreztem, ennek most pont itt van ideje, hogy olvassam és beváltotta a hozzáfűzött reményeimet.

Első körben meg kell jegyeznem nekem mennyire a szívemhez nőtt ez a borító. Még az eredetivel sikerült beszereznem és ahogy ránézek a hideg futkos a hátamon, már ha értitek?!
Annyira bizsergető és fenyegető, ahogy az a női arc rád néz..elképesztő.

Na de térjünk rá a történetre és a szereplőkre.
Kicsit irritált ez a menő vagyok, meg laza, de persze belülről érzem, hogy nem vagyok teljesen rendben gondolkodás. Azt megértem, hogy kívülről miért is ilyen. Nagyon titokzatosra sikeredet Rose múltja.
Viszont ami érdekes volt számomra, a két lány ( Rose és Lissa ) barátsága, kapcsolata. Sokkal több minden fut a háttérben, mint, ami itt nyilván csak fel lett vezetve.
Ha már Lissa szóba került, nekem Ő a legszimpatikusabb eddig, nagyon sajnáltam és egyben lenyűgözőnek is találtam. Csodálatos ahogy Rose – sal bánik, amilyen igazándiból kell ,hogy egy barátság legyen.
Dimitrij, mint az várható volt, egy kemény, makacs, tele titokzatossággal és megbúvó szenvedéllyel. Az írónőnek egy igen kedvemre való hőst sikerült létre hoznia.

A történet nagyon tetszett, teljesen új megvilágításba helyezte a vámpírvilágot.
Romantika is volt benne, de csak megfelelően adagolva, nem e körül forgott az egész, és Rose nem minden második gondolata Dmitrij volt, aminek külön örültem.

A helyszínek és események izgalmasra sikeredtek és igen csak figyelnem kellett, hogy éppen merre járok és mit teszek.

Nagyon ígéretes első részt kaptam egy hat részes sorozatból.

Ajánlom! :)

6 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

A filmet már ismertem, az tetszett, gondoltam esélyt adok az eredetijének. Milyen jól tettem! Meglepetések nem értek, nagyon hűen követi a könyvet az adaptáció, mégis szórakoztatott gördülékeny stílusa miatt. Jó volt egy kicsit másféle vámpír világról olvasni, igazán egyedi világot teremtett az írónő. Kíváncsian várom a folytatást.

3 hozzászólás
vmonika_>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Hűha. *———-*
Most fejeztem be, még nagyon friss, de megpróbálok összehozni egy normális nem ömlengős értékelést. :)
Én valamikor régebben már belekezdtem ebbe a könyvbe, de akkor valahogy nem fogott meg, félbe is hagytam, de mostanság sokszor találkoztam itt vele a molyon, és bent is volt a könyvtárban, gondoltam megpróbálom még egyszer, hátha.
Fogalmam sincs, hogy annak idején miért nem tetszett, mert most beszippantott magába, és alig bírtam letenni. Imádtam az egészet, na. :D
Izgultam, nevettem (mert humor is volt bőven), szomorkodtam…Ha ilyeneket érzek, na azt hívják nálam jó könyvnek.
A történet nagyon tetszett, teljesen új megvilágításba helyezte a vámpírvilágot, nagyon eredeti az egész. Persze romantika is volt benne, de csak megfelelően adagolva, nem a körül forgott az egész, és Rose nem minden második gondolata Dmitrij volt, aminek külön örültem, mert hiába vagyok én örök romantikus, már kicsit kezd elegem lenni a rossz és erőltetett romantikából…Itt szerencsére nem volt ezzel gond. Tetszettek a fordulatok, a helyszínek, az egész világ amit az írónő megalkotott, és nem utolsósorban a karakterek.
Rose egy nagyon szimpatikus főszereplő, nem nyafog, nem kertel, egy igazi belevaló csaj. Lissával tökéletesen kiegészítik egymást, ezt nagyon bírtam, mivel valahogy mi is hasonlóan vagyunk a barátnőmmel. Kicsit emlékeztetett ránk az egész:) Aztán ez a kötelék közöttük…annyira szerettem.
Összességében imádtam, kedvenc lett, alig várom, hogy olvashassam a következő részt. :)
U.I.: Csak én akarok ezután dampyr testőr lenni?:D

13 hozzászólás
Naiva P>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Hogy eddig miért nem olvastam ezt a sorozatot? Valójában sejtem az okát. Talán, mert azt hittem, hogy ez a sorozat is abból az alomból való, mint az Alkonyat és az abból készült fanfictionök. Ebből következik, hogy a filmet sem láttam még. Elképzelhető, hogy teszek majd vele egy kísérletet, de a Dimitrijt alakító színész annyira lehangolóan lelombozó kinézetű, hogy még meggondolandó. A hosszú hajú Ben Barnes-szal jobban el tudtam volna képzelni. Igaz, eddig a könyv alapján sem kápráztatott el. Őszintén, közte és a hősnő között nem igazán éreztem a kémiát. Hátha a további részekben elkezd valami pislákolni közöttük.
A történet egyébként nem volt rossz. Csak nem értettem, hogy van Rose, a hősnő, ő a főszereplő. Egész normális, nem egy nyavalygó nebáncsvirág. Ő narrátor a teljes történet alatt. Az ő szemszögén keresztül kapjuk a történetet. Mégsem ő a „megváltó” és a szuperképességekkel megáldott szereplő, ahogy az ennél a műfajnál általában szokott lenni, hanem Lissa. Akit finoman fogalmazva sem sikerült megkedvelnem és azt a kapcsolatot sem szerettem, ami közte és Rose között volt. Mindezek ellenére kíváncsi vagyok a folytatásra. Ha már legális lesz a mágiahasználat, hátha fellendül a cselekmény is. Biztató 4 csillag.

20 hozzászólás
molybarby>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Újraolvasás után is megmaradt kedvencnek. Még mindig imádom. :) Olvastatja magát és bár ismertem az egész történetet, mégis izgultam Lisaért és Roseért. Na és Dimitrij <3
Az első olvasásban viszont nem tűnt fel, hogy Rose kicsit nagyon fent hordja az orrát, osztogatja az észt ezerrel (vagy hogy szokták mondani) És persze mindenki le akar vele feküdni :D Viszont én még így is bírom a csajt. Tetszik, hogy minden hiszti ellenére mindig kiáll Lisa mellett. Sose adja fel, igazi „tökös´´ csaj :)

Err>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Én régen ezt a sorozatot összekevertem egy másikkal amiről azt hallottam, hogy nem olyan jó és a főcsaj is idegesítő benne, ezért nem is foglalkoztam vele. Aztán láttam, hogy többen olvassák a részeket és észrevettem, hogy milyen jó %-on állnak, ezért rámentem a könyv adatlapjára és rájöttem a tévedésemre.
Az értékeléseket olvasva fel is tettem kívánságlistára és örültem, hogy habár ez egy újabb sorozat de legalább már megjelent az összes része. Majd egyre többen kezdték olvasni és láttam róla karcokat is, ez mégjobban felkeltette az érdeklődésem, annyira, hogy fel is tettem az ajándékozós polcomra és @Droci pont ezt választotta róla, (amit köszönök még egyszer. :) ) és már alig vártam, hogy olvashassam.
Szerencsére nem csalódtam benne, tetszett a könyv, én szeretem ezeket a bentlakásos iskolás történeteket, hát még így, hogy nem csak „simán tanulnak” hanem verekedést, testőrködést is.
Rose pedig egy kedvelhető hősnő, tetszett a keménysége, vagánysága, talpraesettsége és a humora.
Hamarosan mindenképp beszerzem a folytatásokat, nagyon érdekel, hogy mi fog még történni a további részek alatt, és hallottam, hogy a következő résztől már lesz valami Adrian is, kíváncsi leszek, hogy ő kiféle-miféle lesz. :)

29 hozzászólás
MissFortune>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Nem volt rossz, azonban csak a végére indult be a cselekmény..
Rose-t kedveltem, igazán szép és jó hogy a barátjáért ennyi mindenre képes, de már néha úgy éreztem túlzásba vitte. Hisz lány, aztán kb. orrba akart verni mindenkit, volt akinél meg is tette. Ez nekem kicsit sok volt, már szinte idegesítő, hogy ennyire nagy valakinek hiszi magát. Fiú karaktereknél megszokott ez a 'szétverek mindenkit' stílus…
Ennek ellenére egész kedvelhető szereplő volt. Dmitrijjel nem bántam volna ha jobban kialakul valami.
Lissát egyáltalán nem kedveltem, nem is igazán tudom megfogalmazni miért nem. Egyszerűen nagyon nagyon unszimpatikus.
Azonban Christiant csíptem.:D
A világ amit lefest az nem rossz, de még több romantika vagy még több történés kellene bele..

3 hozzászólás
csillagka P>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Érdekes kezdet, fantasztikus világ, a vámpírok egy ismeretlen oldalát ismerhettük meg.
Varázslók sulijába mindig vágytam, az gondolom Roxfort a egyik legjobb hely a világon. Ez nem is változott, ezen az akadémián én bizony egy hetet se szeretnék eltölteni, megértem Lissát aki el szeretett volna menekülni, ennyi intrikát, rosszindulatot, szemétkedést mint a felfuvalkodott nemes kamaszok összehoztak. (ja bocs azok is :P )
Nagyon szerettem, kellemes kikapcsolódás, sok a huu és a hááá, határozottan izgalmas, folytatom.
2. ez még mindig huuu és háááá :)

1 hozzászólás
Navi P>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Jó volt, bár nem a letehetetlenül izgalmas. A megszokott édi vámpírok helyett most egy kicsit más megközelítést kaptunk. A vámpírokra egy erősebb faj vadászik, így nekik testőrökre van szükségük, ráadásul a varázshasználat be van tiltva. Így olyanok, mint a csecsemők. A főhőseinkkel meg voltam barátkozva. Lissa-t jobban kedveltem, mint Roze-t. Nagyon érdekes volt a vallási párhuzam és a lélek-dolog. A mikéntjét nem teljesen értettem, mit vesz el, de remélem, erre is fény fog derülni a későbbiekben. Dmitrij és Christian is szerethető, erős férfikarakterek. A tettes kilétén viszont meglepődtem. Én simán bedőltem, rá nem is gyanakodtam. De hogy mit csinál meg, nem tudom, hogy megérte-e. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog folytatódni a történet. Kifejezetten kellemes csalódás volt, nem egy egeket rengető mű, de kikapcsol és sok poén is volt benne.

11 hozzászólás
Algernon P>!
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Sokan tudjátok rólam itt, én aztán nem olvasok vámpíros könyveket. Nem is kísérleteztem, kategorikusan elutasítottam azokat a történeteket, amelyben akár csak egyetlenegy vérszívó is akadt a főbb karakterek között, vagy megláttam az adatlapon a „vámpír” címkét. Ugyanakkor egyik gyengéim az urban fantasyk, várható volt, hogy előbb-utóbb megtörök.
A kérdés már csak az volt csupán, melyik könyv veszi el a „vámpírkönyv-szüzességemet” (a Tvájlájt egy estés átlapozását tekintsük sikertelen akciónak :). És hogyan tovább utána?

Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor rávilágítottak arra, hogy a vámpírregények kritizálása csak akkor objektív, ha van legalább egy könyv, amit olvastam, és nem a nagyrészt filmes ismereteimre alapozom az ellenszenvemet. Jogos ugyebár, ismerjük meg az ellenoldalt is.
Egy 230 oldalas könnyednek titulált történet nem is hagy olyan végzetes nyomot bennem, és könnyebb végigszenvedni is, ha pocsék – gondoltam én. Csak arra nem számítottam, hogy 200 oldalt két este alatt fogok megenni.

Én? Vámpíros könyvet? Na neee… Valami nincs rendben a világgal. Negatív elvárásokkal indultam eléggé, az sem segített, hogy agyoncsillagoztátok az olvasásom, a keménymag pedig végig drukkolt, hogy túléljem az affért.
És jelentem, túléltem, élveztem is, sőt, azóta már újra bűnöztem, elolvastam a második részt is.
Mi van velem? – kérdezem.
Be kell vallanom, tetszett, vagyis igazából nagyon kellemes szórakozást nyújtott a könyv, és nem zavart, hogy a vámpírszál is a történet szerves részét képezi. Nem mondom, hogy ezentúl csak vámpírirodalmat fogok olvasni, vagy keresni fogom ezeket. Megvenni sem fogom őket, hanem könyvtár és kölcsönpéldányok lesznek a kiválasztottjaim.
De ha azt mondom, hogy szeretném elolvasni az egész sorozatot, azért az sokat elárul szerintem.
És tartozom egy bocsánatkéréssel mindazok felé, akiknek beszóltam az ízlésére, vagy ajánlatára, ha vámpíros sztorit olvastak, olvastattak volna velem. Nem szabad ennyire ellenkezni. Esélyt kell adni. Az én szerencsém pedig az, hogy hallgatva a Molyok ízlésére, sikerült az előítéletemet egy olvasmányos kötettel megcáfolnom, melynek érdekel is a folytatása.
Toleranciára figyelmeztetett a könyv.
Köszönöm.
És nem, A szürke ötven árnyalata és Fejősévi nem ez a kategória :P

13 hozzászólás

Népszerű idézetek

inka0507>!

Azért nem lehetek Mason barátnője, mert amikor arról ábrándozom, hogy valaki a karjában tart, és mocskos dolgokat suttog a fülembe, az illetőnek orosz akcentusa van.

141-142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rose Hathaway
1 hozzászólás
kellyolvas P>!

– Te… te cipeltél be engem ide?
– Miután széttörtük a padot, és kiszabadítottuk a lábadat – Istenem. És erről is lemaradtam. Csak egy vonzóbb dolgot tudok elképzelni annál, hogy Dmitrij a karjában visz valahova: hogy a karjában visz valahova, és nincs rajta ing.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dmitrij Belikov · Rose Hathaway
muffinhamster>!

Dmitrij előttem sétált ki. Miközben alaposan megnéztem magamnak, felmerült bennem, hogy nem hagyhatom veszni a lehetőséget. A hátára ugrottam, pontosan abban a pózban, ahogy tanított. A meglepetés ereje is az én oldalamon állt. Minden tökéletes volt, fogalma sem lehetett arról, hogy jövök.
Mielőtt hozzáérhettem volna, Dmitrij elképesztő sebességgel megfordult. Egyetlen fürge mozdulattal elkapott, mintha nem is lenne súlyom, és a földre tepert, hogy moccanni sem bírtam.
Felnyögtem.
– Nem csináltam semmit rosszul!
Dmitrij farkasszemet nézett velem, miközben megfogta a csuklómat, de nem nézett ki olyan szigorúnak, mint edzés alatt. Olyan volt, mintha viccesnek találná a dolgot.
– A csatakiáltásod meglehetősen árulkodó volt. Legközelebb próbálj meg csendben maradni!
– Számított volna bármit, ha csendben maradok?
Dmitrij elgondolkozott.
– Nem. Valószínűleg nem.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dmitrij Belikov · Rose Hathaway
4 hozzászólás
inka0507>!

– Nem is tudtam, hogy vannak lelki szükségletei.
– Miközben távol voltam, megtaláltam Jézust.
– Az anyja nem ateista? – kérdezett vissza az igazgatónő szkeptikusan.
– Az apám pedig valószínűleg muzulmán. De én a saját utamat járom. És nem lenne szabad letérítenie engem róla.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Janine Hathaway · Jézus Krisztus · Rose Hathaway
inka0507>!

Azt hiszem, vannak a „szokásos" helyzetek, és van az, amikor az embert egy nagyon izmos, nagyon magas és nagyon dühös orosz pasas szorongatja.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rose Hathaway
RavenS>!

– Tudod, mit szeretek benned, Mase? Hogy pontosan úgy gondolkozol, ahogy én.
– Ez bóknak is ijesztő.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mason Ashford · Rose Hathaway
Fleur_Rouge_Cerise>!

– Hú! – Nem hittem volna, hogy Dmitrij még jobb fej lehet, mint gondoltam, de tévedtem. – Megverted az apádat. Úgy értem, rettenetes… Ez rettenetes. De, hát, hú! Te tényleg egy isten vagy!
Dmitrij pislogott.
– Micsoda?
– Izé, semmi.

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dmitrij Belikov · Rose Hathaway
FFG>!

– Folyamatosan ilyen helyzetekbe keveredek, elvtárs. (…)
– Ne hívj így! Fogalmad sincs, miket beszélsz.
– Dehogy nincs. Tavaly dolgozatot kellett írnom Oroszországból és a Szovjetfúzióból.

91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dmitrij Belikov · Rose Hathaway
muffinhamster>!

Miért nem vagyok képes viszonozni az érzelmeit?
Még azelőtt megkaptam a választ, hogy befejeztem volna magamban a kérdést. Azért nem lehetek Mason barátnője, mert amikor arról ábrándozom, hogy valaki a karjában tart, és mocskos dolgokat suttog a fülembe, az illetőnek orosz akcentusa van.

141-142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dmitrij Belikov · Mason Ashford · Rose Hathaway

A sorozat következő kötete

Vámpírakadémia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Cynthia Hand: Angyalsors
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Hercz Júlia: Arany és Ónix
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete
Lana Millan: Egy angyal az élet küszöbén