Feketék ​és Fehérek 11 csillagozás

Richard Wright: Feketék és Fehérek Richard Wright: Feketék és Fehérek

Milyen ​a feketék sorsa az amerikai Délen? Egyéni nyomorúságán túlmutatva erről szól a szerző önéletrajzi regénye. Szomorú gyermekkor. Az apa elhagyja családját, az anya városról városra, rokontól rokonhoz vándorolva mosással, háztartási munkával teremti elő két kisfia szűkös kenyerét. Iskolába alig járhatnak, Richard autodidakta módon tanul meg írni, olvasni, számolni. Örökös rettegés a fehérektől, primitív tudatlanság, nyers zabolátlanság, bigott vallásosság, részegeskedés: ez a néger gettó élete. Az elviselhetetlen feszültségből valamiképpen ki kell törni. Kiútnak csak a templom, a kocsma, a bűnözés látszik. A fiú már öt-hat évesen újságot árul, amint növekszik, egyre nehezebb fizikai munkát vállal, hogy anyját segítse. Ám őt nem az ital, a betű mámora keríti hatalmába, falja a könyveket, szentül elhatározza, hogy író lesz: tizenhat éves, mikor a helyi lap leközli első hosszabb elbeszélését. Megszökik hazulról, Memphisbe megy, eltökélten, keményen dolgozik, hogy garasait… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1945

>!
Európa, Budapest, 1978
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630710714 · Fordította: Kőszegi Imre · Illusztrálta: Pásztor Gábor
>!
Dante, Budapest, 1948
228 oldal · Fordította: Kőszegi Imre

Kedvencelte 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
lencsemate IP
Richard Wright: Feketék és Fehérek

Pécs-Budapest vonatúton kiolvastam, pedig nem rövid, egyszerűen csak iszonyatosan érdekes, persze ehhez az kell, hogy az olvasó érdeklődjön a Dél iránt. Én érdeklődöm és ez az egyik legjobb könyv, amit a témában olvastam.

2 hozzászólás
>!
ppeva P
Richard Wright: Feketék és Fehérek

Érdekes olvasmány volt. Elgondolkoztató és olvasmányos. A legszomorúbb az volt, hogy a fekete kisfiúnak nemcsak a fehérektől kellett sokat elszenvednie, de a saját családjától, közösségétől is… Akik mindenáron bele akarták verni a szabályokat. Szegénység, bigott vallásosság, megnemértés, ellenségeskedés, bántalmazás, gonoszság – mindez áthatja gyerekkorának minden egyes napját. Csoda, hogy kivergődött belőle, és nem hunyt ki benne sem az akarat, sem a szeretet.

>!
Beusz
Richard Wright: Feketék és Fehérek

Véletlenül akadt a kezembe ez a könyv, és teljesen magával ragadt. Nagyon foglakoztatott mindig is a téma amiről szól. Nagyon sok igazság volt benne az életről, és az emberekről. Ajánlom mindenkinek!


Népszerű idézetek

>!
dr_Eminens

Még az éhség sem hajtott rá, hogy eltulajdonítsam a másét. A lopás puszta gondolata visszataszító volt. Nem megfontolt szándékból voltam becsületes, egyszerűen nem jutott eszembe, hogy becstelen legyek.

314-315. oldal (Európa)

>!
dr_Eminens

Agyamban nem volt helye annak a gondolatnak, hiszek-e Istenben vagy sem. Létezése vagy nemlétezése nem okozott nekem gondot. Úgy véltem, ha van egy mindentudó, mindenható Isten, aki ismeri a kezdetet és a véget, aki igazságot szolgáltat mindenkinek, aki megszabja az emberek sorsát, az az isten bizonyára tudja azt is, hogy én kételkedem a létezésében, és csak nevet az én ostoba istentagadásomon. Ha pedig egyáltalában nincs Isten, akkor mire való ez a sok izgalom? Nem bírtam elképzelni, hogy Isten félbehagyja az elképzelhetetlenül hatalmas világmindenség kormányzását azért, hogy velem vesződjék.

184-185. oldal (Európa)


Hasonló könyvek címkék alapján

Alex Haley: Malcolm X önéletrajz
Michelle Obama: Így lettem
Kathryn Stockett: A Segítség
Patti Smith: Kölykök
Joseph Joffo: Egy marék játékgolyó
Jimmy Carter: Teljes élet
Kien Nguyen: Amerika hazavár!
Margot Lee Shetterly: A számolás joga
Edith Eva Eger: A döntés
Alice Walker: Kedves Jóisten