Kegyelem 93 csillagozás

Richard Paul Evans: Kegyelem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tőle ​kaptam az első csókom. Ő volt életem első szerelme. Kis gyufaárus lány, aki látta a jövőt a gyertya libegő lángjában. Szökevény, aki többet tanított nekem az életről, mint korábban, vagy akár azóta bárki. S amikor elment, az ártatlanságom is vele együtt vált semmivé. Amint írni kezdem e sorokat, lényem egy része úgy érzi, mintha olyasmit ébresztenék fel a lelkemben, ami jobb, ha holtan és mélyen eltemetve nyugszik tovább. Ha nem is holtan, legalább mélyen eltemetve. Eltemethetjük ugyan a múltat, de a múlt sohasem hal meg. Annak a télnek az emléke úgy fonta körül a lelkem, akár a ház falán kúszó borostyán, amely addig növeszti indáit, míg húzni-vonni nem kezdi a vakolatot és a téglát. Azért imádkozom, hogy a kínzó szorongatás ellenére is pontosan mondjam el a történetet. Emlékezetem, akárcsak szemem világa, meggyengült a hosszú évek során. Mégis, vannak olyan események, amelyeket egyre tisztábban látok, ahogyan öregszem. Egyet biztosan tudok: túl sok dolgot tartottak titokban… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
360 oldal · ISBN: 9789632455525 · Fordította: Robin Edina

Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

gimnázium


Kedvencelte 22

Most olvassa 5

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

WindStorm>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Aki gyűlöl, erősnek érzi magát, pedig valójában gyenge.

Egy kedvező akciónak köszönhetően vettem meg a könyvet, és sajnálnám, ha nem így tettem volna. Tetszett, nagyon is tetszett.
A történet szomorú mégis reménnyel teli, valósághű cselekménnyel. Olvasás közben a hangulatom hol fent volt, hol lent. Együtt aggódtam Eric-kel, úgy hogy közben Grace-t öleltem.
Mindkettejük egy sokkal jobb életet érdemelt volna, hiszen annyi rossz és szörnyűség után is meglátták egymásban a szépet, s jót. Végig abban reménykedtem, hogy a romancuk örökké tart, és boldogok lesznek egy új kezdetben…
Aztán az utolsó 30 oldalon Evans két keze közé fogta a szívemet és jól megszorongatta. Sírtam. Sírtam kettejükért és sírtam a hasonlóan bántalmazott gyermekekért, főleg azokért, akik kérnek, de nem kapnak segítséget.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
360 oldal · ISBN: 9789632455525 · Fordította: Robin Edina
Sippancs P>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Szerettem olvasni, és a mondanivalója mélyen megérintett, mégis végig hiányoltam belőle valamit. Nem tudnám egyértelműen megmondani, hogy mit, mert például az utolsó oldalak alaposan megríkattak, és Grace és Eric kapcsolata is csodálatos volt, valahogy és valamiért ezt mégis kevésnek éreztem.
Ettől függetlenül a könyvet bátran ajánlom, mert egy gyönyörű, megindító, tanulságos mese.

17 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Gyönyörű történet , de szívnek, léleknek egyaránt nagyon nehéz. Fiktív a háttér valós alapokkal. Szívesen olvastam, tetszett is, mindezek mellett ráült a hangulatomra, kedélyemre, egész gondolatvilágomat lefelé nyomta. Tudom, hogy létezik a családon belülin erőszak, sajnos. Azt is belátom, hogy erről a témáról nem szabad, nem lehet hallgatni. De nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy „karácsony” címkés könyvben kell erről beszélni.
Készítjük a lelkünket, magunkat az ünnepre, az advent megélésére. Nem hiszem, hogy az ennyire szomorú hangulatú könyvek ehhez hozzásegítenének bennünket. Sokfélék vagyunk, különböző módon éljük át az ilyen történéseket. Rám igen rosszul hatott. Alig vártam, hogy becsukhassam a könyvet.

Illatos_Hópehely P>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Nem volt teljesen tökéletes, de nekem mégis tetszett.
Nagyon szépen fogalmazva írta le Evans Grace és Eric egymásra találását és szerelmük alakulását.
Nem tudtam pontosan, hogy mire számíthatok épp ezért a végét igencsak megkönnyeztem.
Az epilógus adott némi vigaszt.
spoiler

kukuska>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Elolvasása után csak sírtam és sírtam…..
A második lépésem megkerestem Andersen kötetemben A kis gyufaárus lány történetét- eredmény csak sírtam, sírtam és csak sírtam…………….
A harmadik lépés : Miért nem ismertem én eddig ezt az írót?
A negyedik lépés. Megszerezni a könyveit.
Ötödik lépés: A tizenhat éves lányomat rábírni, hogy olvassa el.
Sorolhatnám mi indult el bennem a könyv hatására, a legjobb barátnőmnek karácsonyra megszerezni.
A héten vizsgázok gyermekvédelemből és én teljesen véletlenül ráakadtam. Ezek után mondja valaki véletlenek már pedig nincsenek:)
Oda csúztatom vizsgán a tanáromnak . Vajon ismeri a könyvet?
A világba bele kiáltom.Hé emberek olvassatok egy jó könyvet!
Miért? Bajban vagyok nem tudom megmagyarázni ezt érezni kell!!
Nem számítógépen lógni(igaz most én is itt molyolok veletek)-Facebook, interaktív játék .
A legnagyobb érték kihalóba van , nem csak védeni kell a gyereket, hanem tanítani!
Ez a könyv tanít, megérint, ott vagy vele, ne legyen vége, még olvasni akarom , még ha fáj is……………………………………………………..
szupER 100%55555555555555555555555555555555555555555555555555555555-ös!

Inpu>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

A Karácsonyi Doboz jó volt. A Hol lehet Noel? még jobb. És akkor jött a Grace, azaz Kegyelem. Richard Paul Evans karácsonyi pszeudo-trilógiájának harmadik tétele kétségkívül a legérettebb alkotás. A keserédes (inkább "keser-") alaphelyzet keretei között egy drámai történet bontakozik ki, mely velejéig felkavaró és megindító.
Senkit ne tévesszen meg a kissé ízléstelen borító; ez a könyv minden, csak nem leányregény vagy tündérmese. A magyar kiadás címe szintén kevésbé szerencsés választás: a grace tulajdonnévként és „kegyelem” jelentésben köznévként is használatos angol szó. Ezzel a rövidke magyarázattal megoldható lett volna, hogy a címlapon annak a lánynak a neve tündökölhessen, akinek tragédiájáról ez az írás valójában szól. Miközben Evans olyan, sokakat és sokszor vitára indító tételeket állít szembe és ütköztet meg egymással, mint a jog és az éthosz igazsága, tanúja lehetünk egy fiatal fiú érzelmi és értelmi felnövésének, férfivá válásának. Rendkívül ritkán fordul elő, hogy egy könyv valamit megpiszkál a legbelsőbb énemben. Ennek a kötetnek most sikerült.

Regina_Toth>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Hát nem is tudom mit írjak erről a könyvről. Megindító, szomorú, elgondolkodtató és még rengeteg ehhez hasonló jelzőt tudnék rá írni.
Karácsonyi olvasmány? Szerintem nem.
Érdemes elolvasni akár Karácsonykor is? Igen.
Talán néha fontos még akár a szeretet ünnepén is emlékeztetnünk magunkat arra, hogy sokan mások miken mennek keresztül. Ezáltal hálásak lehetünk vagy éppen gondolhatunk arra, hogy nem vagyunk egyedül. Én személy szerint hálásnak érzem magam, mert semmilyen családon belüli erőszak áldozata nem vagyok.

Aki nem szeretne sírni, szomorú lenni az ne olvassa el. Ez nem egy kedves kis karácsonyi olvasmány amitől megjön az ünnepi hangulat. Ettől függetlenül örülök, hogy elolvastam.

Manawydan>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Két napló fut egymással párhuzamosan. Az egyik Grace-é, a másik maga az elbeszélés. Grace naplójának részletei az egyes fejezetek előtt vannak, és jobbára azokban is van a lényeg. Egyik-másik bejegyzés nagyon mély mondanivalóval rendelkezett, nem is tudom, hogy vannak- e olyan 14-16 éves fiatalok, akik így gondolkodnának a világról vagy esetleg ilyen velősen megfogalmazhatnák a megfogalmazhatatlant. A történet kerékkötője, hogy mennyire másként kezelik a gyerekek a komoly problémákat, mint a felnőttek. spoiler. A gyufaáruskislány történetével indultunk, gondoltam, hogy nem lesz jó a vége sem. De mindezen borzalmak közepette az egész könyvet áthatotta egyfajta naiv burok, ártatlanság, amely végülis minden gyermek holdudvara, míg ki nem lépnek a felnőttek kegyetlen és pusztító világába.

Coffee IP>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Terhességtől hangulatzavarosan, egyébként is érzelgős beállítottsággal, anyaként elolvasva nagyon szívfájdító… Az utolsó valahányszor10 oldalt végigsírtam.

Marianna88 P>!
Richard Paul Evans: Kegyelem

Sokáig húztam-halasztottam ennek a könyvnek az elolvasását, pedig már régóta kint van nálam, de valahogy olyan semleges volt a címe, és a fülszövegből sem sok derült ki…
Most meg itt ülök az utolsó oldal fölött és kis híján bömbölök.
Tudom, hogy ez csak kitalált sztori, ráadásul nem tartalmaz extra bonyodalmakat, de sajnos mégis nagyon valóságosnak tűnik – talán pont azért, mert tisztában vagyok vele, hogy ha nem is ilyen, de ehhez hasonló történetek igenis léteznek a valóságban is. Ez az igazán torokszorító benne. Ráadásul olyan zseniálisan szőtte a történet fonalát, hogy Eric-kel együtt döbbentem le én is, amikor kiderült, hogy spoiler

Tehát az egyszerű külső és a nagyon titokzatos fülszöveg ne tévesszen meg. Igazán megindító történet, azt hiszem, hosszú távon lesz helye a polcomon… :)


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Azt mondják, hogy a legkisebb ellenállást követve minden folyó – és ember – görbe utakra kényszerül.
Feltételezem, ezért nincs túl sok egyenes folyó és ember a világon.

222. oldal, 23. fejezet

Miamona>!

Aki gyűlöl, erősnek érzi magát, pedig valójában gyenge.

328. oldal

cassiesdream>!

Milyen különös, hogy egy fehér embert sikerült eljuttatnunk a Holdra, de egy fekete bőrű embert már képtelenek vagyunk bejuttatni egy egyetemre.

1 hozzászólás
LaBelle>!

A középiskola az élet hónalja.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gimnázium
bazsalikom P>!

Ha kiválasztjuk az ösvényt, amelyen járni akarunk, egyben úti célt is választunk magunknak.
De néha úgy tűnik, az ösvény már ott van a lábunk alatt, mielőtt még ráeszmélnénk, hogy járunk rajta.

22. oldal

No_Exist>!

Az igazi kegyelem nem a megbocsátást jelenti, hanem azt, hogy még a hibákat sem rója fel senki.

346. oldal

Marianna88 P>!

Egy szép vasárnap reggel egy kicsi, istenfélő gyülekezet lelkésze úgy határozott, hogy aznap kihagyja az istentiszteletet, és helyette inkább elmegy golfozni. Félt, hogy rajtakapják a mulasztáson, ezért levetette vasárnapi ünneplőruháját, átöltözött, majd napszemüveget és kalapot vett fel, majd szép csendesen kisurrant a templom hátsó ajtaján.
Úton a golfpálya felé Isten hangja szólt hozzá. Figyelmeztette a lelkészt, hogy ha az Úr napján golfozni mer, örök átok fogja sújtani. A lelkész azonban már elhatározta magát, és nem fordult vissza.
A lelkész elsétált az első lyukig, és elütötte a labdát. Egyenesen a zöld jelzésig röpült, majd elsőre bepattant a lyukba.
– Hihetetlen! – ámuldozott a lelkész.
Odasétált a következő lyukhoz, és egy ütéssel újabb telitalálatot szerzett.
– Fantasztikus! – örvendezett.
Ugyanígy esett mind a tizennyolc lyuknál. – Tökéletes! – kiáltotta boldogan a lelkész. Amint ütőivel a kezében az autója felé tartott, felnézett az égre, és így szólt:
– Uram, azt hittem, meg akarsz átkozni. Ehelyett pedig lejátszottam a történelem legtökéletesebb meccsét!
– Úgy van – válaszolta Isten. – De kinek fogsz beszámolni róla?

189-190. oldal

Reelka>!

Az egyetlen lecke, amit az iskola megtanított nekem a társadalomról, az volt, hogy a nagyhal megeszi a kishalat; s ez igen fájdalmas lecke, ha az ember történetesen kishalnak számít.

181. oldal (17. fejezet)

bazsalikom P>!

Az igazi megbocsátás abban rejlik, hogy elfogadjuk saját részünket minden egyes vétségben és kudarcban.

336. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás

Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Anderson: Szélbe írt sorok
J. L. Armentrout: Ónix
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Mary Alice Monroe: Déli karácsony
Lisa Kleypas: Rafe karácsonya
Susan Wiggs: Megtalált álmok
Lisa Kleypas: Karácsonyeste Friday Harborben
Debbie Macomber: Tizenkét nap karácsonyig
Debbie Macomber: Csengőszó
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve