Mi ​a baj a gravitációval? 11 csillagozás

Richard Panek: Mi a baj a gravitációval?

Mi ​a gravitáció? Senki sem tudja – és szinte senki sem tudja, hogy senki sem tudja. A modern tudomány egyik legnagyobb talánya, hogy hogyan lehet valami, ami ennyire áthat mindent ugyanakkor ennyire titokzatos, és miként lehetséges, hogy ezt a rejtélyt a fizikán kívül egyáltalán fel sem ismerik. Ahogy Richard Panek díjnyertes szerző ebben az úttörő jelentőségű könyvében bemutatja, a gravitáció az a „döglött akta”, amelynek megoldásához közelebb vagyunk, mint eddig bármikor – és amelynek nyomozása már eddig is temérdek ismeretet tárt fel a kozmoszról és magáról az emberiségről.

A Mi a baj a gravitációval? részben tudományos detektívtörténet, részben metafizikai lubickolás, de főképp revelatív írás: ennek a mindenütt jelen lévő, de megfoghatatlan erőnek az első, részletekbe menő, megközelíthető tanulmánya. Panek könyve rávilágít arra, hogy a gravitáció és a megértéséért tett törekvéseink nemcsak az általunk belakott világot alakították, hanem a testünket, a szellemünket és a… (tovább)

>!
Scolar, Budapest, 2020
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635091591 · Fordította: Nattán Balázs

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Bukros_Zsolt>!
Richard Panek: Mi a baj a gravitációval?

Gondoltam, elolvasok egy könyvet arról, hogy mi a gravitáció, de nem jártam sikerrel. Kiderült, hogy ez Kip Thorne szerint egy értelmetlen kérdés, és a tudósok sem tudják rá a választ, de úgy vannak vele, nem is kell rá igazán válaszolni. Ellenben mérni lehet, ki lehet vele kapcsolatban dolgokat számítani, és ezek elvezetnek más elméletekhez, amelyek elvileg megérthetőbbé teszik az univerzumunkat. Ennek ellenére jól szórakoztam, mert filozófusok, fizikusok, csillagászok sereglettek össze a könyv oldalain az ókortól mostanáig, és közben rengeteg izgalmas elmélet, elképzelés és hitrege bomlott ki előttem. Az emberiség egész történelme a gravitáció jegyében telt el, nagyon érdekes volt, egy délután alatt felfaltam.

Rogue2>!
Richard Panek: Mi a baj a gravitációval?

Mi a baj ezzel a könyvvel?
Hogy nem nagyon emelkedik a sok hasonló „közérthetően elmondom a tudomány történetét” könyv közül. Hogy olyan fejezettel kezdődik, ami nehezen kapcsolható a témájához. Hogy sok benne az elmélkedő helykitöltő bekezdés. Hogy igazából semmi különleges élményt nem szerez. Helyenként begyorsul, érdekessé válik, az ember alig várja, hogy olvashassa tovább, de sajnos ez nem tart ki végig. Kölcsönkapni megéri :)

Lehoczky_János>!
Richard Panek: Mi a baj a gravitációval?

Nem értem miért húzzák le ennek a könyvnek az értékét…. Nagyon jól megírt elgondolkodtató darab!


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlo Rovelli: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk
Carlo Rovelli: Hét rövid fizikalecke
Rockenbauer Antal: A kvantummechanikán innen és túl
John Archibald Wheeler – Edwin F. Taylor: Téridőfizika
Fényes Imre: Entrópia
Jánossy Lajos (szerk.): Kvantummechanika
Gennagyij Jefimovics Gorelik: Miért háromdimenziós a tér?
Béda Gyula – Kozák Imre – Verhás József: Kontinuummechanika
Keserű György Miklós – Náray-Szabó Gábor – Baranyai András – Pusztai László: Molekulamechanika / Rendezetlenség kondenzált fázisokban
A. Sz. Szonyin: Beszélgetések a kristályfizikáról