Az ​utolsó ördög (A csütörtöki nyomozóklub 4.) 52 csillagozás

Richard Osman: Az utolsó ördög

Karácsony napján veszélyes szállítmány érkezik Angliába, és amikor köddé válik, a csütörtöki nyomozóklub sokkoló hírt kap: valaki megölte egy barátjukat.

A banda a gyilkos nyomába ered. Műkincshamisítók, internetes csalók és drogdílerek keresztezik útjukat, ráadásul a halottak száma is egyre nő, de az eltűnt csomagnak továbbra is hűlt helye.

Vészesen fogy az idő, egy gyilkos tart Coopers Chase felé, a csütörtöki nyomozóklubnak pedig fel kell tennie a kérdést: végül mégiscsak kifogytak a szerencséből?

És vajon ki lesz az, aki utoljára marad?

Eredeti megjelenés éve: 2023

368 oldal · ISBN: 9789635982097 · Fordította: Orosz Anna
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635982080 · Fordította: Orosz Anna
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635982073 · Fordította: Orosz Anna

mate55 >!
Richard Osman: Az utolsó ördög

Míg Osman a sorozat előző könyveiben inkább az akciókra és a karakterekre helyezte a hangsúlyt, itt már az elején nyilvánvalóvá válik, hogy ez másnak érződik csendesebb, lágyabb hangvételével, kevesebb karakterével és váratlan érzelmi ütésével. Ettől függetlenül itt is minden megtalálható, amit a rajongói elvárnak: a gazdag humor, a melegség, és az összetett rejtvény. Időnként elgondolkodik az öregedésen, a barátságokon és az emlékek elvesztésén, miközben erre reflektál és emlékeztet, és egy igazán tehetséges író gondosságával és érzékenységével kezeli az érzelmileg telítettebb személyes kapcsolatok egyensúlyát. Mindig lenyűgöz, hogy Osmannak sikerül ennyi mélységet és személyiséget hozzáadnia szereplőihez, miközben olyan jeleneteket alkot, amelyek valahogy egyszerre lehetetlenek és hihetőek. Gyanakvó és bizalmatlan vagyok a műfaj íróival szemben, mivel tehetség és tudás kell ahhoz, hogy jó krimit írjunk, és a legtöbb szerző ezt nem igazán tudja megtenni. De Osman egyedülálló módon elnyerte helyét a hírességek csarnokában, mert írásai ott vannak a legjobbak között.

Richard Osman: Az utolsó ördög

”Elizabeth igazán megdicsért, és abban maradtunk, hogy a jövőben a KGB az ő reszortja lesz, az önkormányzatok pedig az enyém.”

Nem egy könyv volt, amit vártam az év során, néhány hozta, amit vártam tőle, a legtöbb messze alulmúlta. Az utolsó ördög – eddig egyedüliként – nem egyszerűen megugrotta, de bőven túlszárnyalta az elvárásaimat. Mindezt úgy, hogy a krimi szálba, ha szeretnék több helyen is bele tudnék kötni, egy-két átlátszó csavar, vagy nem túl elegáns megoldás miatt, de nem teszem, mert ez a könyv minden hibájával együtt egy remek sorozat eddigi legremekebb darabja, legalábbis nekem.

* * *

”– Fura egy kérdés egy csütörtöki napra.”

A Csütörtöki nyomozóklub háza táján ismét zajlanak az események. A Gyilkosságmentes boldog új év reménye viszonylag hamar kútba esett: karácsony után meghalt egy ismerős, eltűnt némi heroin egy meglehetősen csúnya dobozban, de szóba kerül némi műkincshamisítás, egy internetes szerelmi csalás, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség furán viselkedik, Chris és Donna pedig lótolvajt kerget. spoiler
Aztán beköszöntött az újév, és hirtelen elszaporodtak a holttestek.
Szóval… szinte mondhatnánk, hogy “csak a szokásos”, elvégre Coopers Chase bizonyos nyugdíjasai sosem tudtak huzamosabb ideig nyugton maradni, vagy kimaradni a dolgok sűrűjéből. Hozták is a formájukat, 80 éves vásott gyerekként ismét nyakig benne voltak mindenben, annak ellenére, hogy volt saját problémájuk is rendesen. Van abban valami fenomenális, hogy hiába járunk a negyedik kötetnél, még mindig működik a recept, miszerint ”hőseinket egy bizonyos pontig senki nem veszi komolyan, aztán mire mégis, addigra megoldanak mindent a hivatásosok helyett”. Mindezt annyira elbűvölően teszik, hogy önként és dalolva szeretném még nagyon sokáig olvasni ugyanezt a receptet.

* * *

”Szerintem nekünk nem megy olyan jól a törvénysértés, mint maguknak.”

A cselekmény szokás szerint pörgős és a nagyját jóféle humor itatja át. Ami marad, az sem idegen a sorozattól, hol boldog, hol keserű, hol már-már filozofikus, elmerengő, emlékező pillanatok, életről, halálról, elmúlásról. Mindig meglep, mennyire jól kiegészítik egymást a kaland, a humor és a melankólia.
Az előzőekhez hasonlóan most is off okos, többszörösen megcsavart történetet kaptunk, ami annak ellenére élvezetes volt, hogy egyes megoldásai nem kifejezetten elegánsak. spoiler

* * *

”A pisztolyos nő tűnik a bandavezérnek. Elizabethnek hívják. A pisztoly nem ijeszti meg Mitchet, de a nő igen.”

Az előző részben nem voltam biztos benne, meddig lehet kézben és kordában tartani a folyamatosan szaporodó szereplőgárdát, de azt kell, hogy mondjam, Richard Osman ezügyben is jól teljesített. A korábbi “újak” nagy része legfeljebb említés szinten szerepel, elegendő helyet hagyva az aktuális új szereplőknek. spoiler Jók az arányok, nem éreztem sem azt, hogy valaki elnyomná a többit, sem azt, hogy kiszámított lenne, ki mennyit szerepel.
A személyes mellékszálak is szépen haladtak, kinek-kinek, vérmérséklete és érdemei szerint. Láthatóan egyikkel sem sietünk sehová, de épp eléggé szem előtt vannak ahhoz, hogy kíváncsi legyek rá, hogy kivel/kikkel mi lesz még később. off

* * *

”– Köszönöm, hogy hagysz aludni. Pont erre van szükségem."

Végül…

Aki ismer, tudja: nem vagyok érzelgős alkat, de a 60-66 fejezeteket végigsírtam, és nem szégyellem bevallani. off Persze ez a sorozat mindig is keserédes volt, ez az egyik erőssége, és ami történt, az abszolút várható volt, a hogyanra viszont nem voltam felkészülve. Mégis… annyira szépen és megrázóan sikerült az a pár fejezet, amiért igazán csak hálás lehetek. spoiler

”Annyiféle dolgot jelenthet a szeretet, nem igaz? És csak mert becses, nem jelenti azt, hogy ne lehetne súlyos is.”

theodora P>!
Richard Osman: Az utolsó ördög

Az utóbbi évekből az egyik kedvenc sorozatom Richard Osman Csütörtöki nyomozóklubja – mindig izgatottan várom az új részt, amiből a szerzői utószó szerint még érkezik néhány!
Karácsony napjain indul a cselekmény: kedvenc nyugdíjasaink viszonylag nyugalmasan töltötték az ünnepeket. Természetesen nem sokáig lesz békés Coopers Chase… Az előző részben megismert régiségboltost, Kuldesh Sharmát holtan találják autójában, egy félreeső útszakaszon. Hamar kiderül, hogy kábítószercsempészet van a dologban, eltűnt egy heroinszállítmány. Persze nem kell több a Csütörtöki nyomozóklub tagjainak: ki akarják deríteni ki a felelős barátjuk haláléért.
Ismét egy remek részt kaptam, ahol egyensúlyban volt a csavaros krimiszál és főszereplőink magánéletének alakulása, tovább mélyültek a barátságok és szerelmi kapcsolatok.

Bővebben a blogon!

Kata_dr_VF>!
Richard Osman: Az utolsó ördög

Nagyon vártam ezt a könyvet, és szerencsére Osmanban sosem csalódom. Eddig a sorozat kedvence nálam a 3. rész volt, viszont azt hiszem, hogy mellé kerül ez is. Imádtam a 4. kötet karakterfejlődéseit, főként Joyce-ét, a szokásos humort és a csavarokat is. Elisabeth és Stephen kapcsolata gyönyörű, az egyik legszebb szerelem, amit valaha olvastam. Hála érte, hogy lesz folytatás, borzasztó sivár és rossz hely lenne a világ A csütörtöki nyomozóklub nélkül…

inagypal>!
Richard Osman: Az utolsó ördög

23.11.18: Még csak a 117. oldalnál járok, de már sikerült annyira felb@sznom magam a trehány minōségū magyar kiadáson, hogy pár órára félreteszem. Jelölgetem papírfecnikkel a kihagyott betūket, szavakat, félrefordítást (igen, sajnos már ilyet is sikerült találnom). Értem én, hogy nagy az idōnyomás, hogy a sikersorozatok újabb köteteteit gyorsan lefordíttassák és piacra dobják, de nah… :'(

Nincs fordítói végzettségem, se szerkesztōi gyakorlatom, de józan paraszti ésszel, a számokra és logikai hibákra különösen kihegyezett elmével, elég jó rövidtávú memóriával, C1-es angol nyelvvizsgával és az átlagembernél valószínūleg jobb magyar helyesírási és szövegértési képességekkel (megboldogult iskoláskoromban, még bōven a múlt évezredben nyertem ilyen tematikájú versenyeket) szívesen jelentkezem mondjuk „próbaolvasói” állásra a kiadónál ("nyugi," egyébként máshol is vannak gondok, az Eddie Flynn-sorozatnál is volt, hogy két kézzel kapartam az arcom). Nem elsōsorban a javadalmazásért tenném, csak hogy legyünk egy kicsit igényesebbek a többi olvasó felé.

Hoolihoo>!
Richard Osman: Az utolsó ördög

Imádom ezt a sorozatot és imádtam ezt a részt is. Minden percét élveztem, ugyanúgy, mint az előző három résznek.
Nyugdíjas bandánk legyőzhetetlen, ebben a részben főleg Joyce csillogtathatta meg tudását, de mindannyian kitettek magukért.
Nagyon szeretem a könyv humorát, néha hangosan felnevettem egy-egy résznél.
Ebben a kötetben volt szomorúság is, spoiler egy kicsit engem is megviselt. Nagyom szimpatikus volt mégis, ahogy Osman leírta mind spoiler, mind spoiler. Megható volt, de nem nyálas és nagyon tiszteletre méltóan spoiler.
Összességében kiváló könyv és alig várom a következő részt.

Dshai>!
Richard Osman: Az utolsó ördög

A nyugdíjas amatőr nyomozócsapat ismét megoldott egy bűnügyet. Ez a történet sem egy szokványos krimi, bár vannak benne halálesetek, kábítószer, de ezzel együtt sem mondhatjuk, hogy a rejtélyek briliáns megoldása miatt kellene ezt a művet elolvasni.
Persze valamit erről is kapunk, bár nincs annyira túlbonyolítva ez a szál.
Ugyanakkor sok mindent kapunk ezeknek az öregeknek az életéből, egymáshoz való viszonyaikról, milyen sérüléseket hordoznak magukkal.
Elgondolkozhatunk nehéz kérdésekről, pl. eutanázia, méltó élet, az élet méltó befejezése.
A Coopers Chase-i csapatból most talán legjobban Joyce emelkedik ki, aki a kötetek során komoly fejlődésen megy keresztül, és most már többször azt veszi észre, hogy ideiglenesen bár, de vezető szerepre tesz szert. Ibrahimnál is megtudunk fontos dolgokat a múltjából. Stephenen keresztül pedig láthatjuk, milyen szembesülni a demenciával.
Összességében egy kellemes szórakoztató mű.

superpityu>!
Richard Osman: Az utolsó ördög

Nagyon fontos sorozat számomra A csütörtöki nyomozóklub, év elején az első kötet rántott vissza az olvasás világába sok-sok év után. Pedig csak azért vettem meg, mert twitteren láttam egy képet a borítóról. Na, azóta eltelt elég sok idő, átrágtam magam megannyi könyvön, de olyan szórakozást kevés könyv tud okozni, mint Cooper Chase lakóinak története.
Hihetetlenül vártam erre a könyvre, és nem is kellett csalódnom. Bár maga a gyilkossági szál és a csavarok ebben a történetben nem ütöttek akkorát, gond nem volt velük, és továbbra is tetszik, hogy minden a helyére kerül a végén.
Viszont ez a könyv sokkal mélyebbre ásott Elizabeth és Ibrahim életében. És ezek a részek igazán belemartak a szívembe. Az összes fejezet, ami Stephen szemszögéből volt írva egyszerűen csodálatos volt, sokszor küzdöttem közben a könnyeimmel, de fantasztikusan voltak bemutatva ezek a részek. És Hópihét még neg sem említettem.
Tetszett, hogy a nyomozás közben miként alakultak át a szerepek amikor a helyzet azt kívánta. Joyce és Ron is kitett magáért. És abban is egyre biztosabb vagyok, hogy Connie Johnson kedvenc antihősöm lesz lassan.

Ani_Kiss>!
Richard Osman: Az utolsó ördög

Aki ismeri, szereti a sorozatot, annak ez a kötet sem fog csalódást okozni /aki nem ismeri, kezdje az elején! :) /. Nagyon kedves, szerethető, emberi. Humoros és vicces, de közben komolyabb témákat is érint, elgondolkodtató, megható (én ezt most megúsztam szárazon, de megértem, ha valakinél eltörik a mécses). Kíváncsian várom a nyomozóklub következő kalandjait és a szerző új történetét!

havaska>!
Richard Osman: Az utolsó ördög

Egyre jobb minen rész :) Imádom ezt a kis lökött bandát, Joyce most szárnyalt, spoiler

robinson P>!

Átkozottul veszélyes a dolog, ez tagadhatatlan. De majdnem nyolcvanéves – mégis mikor máskor rizikózzon, ha nem most?

robinson P>!

Elizabeth a barátnőjére mered.
– Már megint könyveket olvastál?
– Igen – vallja be Joyce.

ViraMors P>!

…ha az ember jó mesélő, egy öt fontot érő fémdarabkát harmincezer fontért is el tud adni. Na, így lehet milliomossá válni.

ViraMors P>!

Joannától csodás ajándékot kaptam: egy termoszt, amit az űrben használnak, és amire ezt gravíroztatta: Boldog karácsonyt, anyu, és gyilkosságmentes új évet! Kíváncsi lennék, mit szóltak hozzá az üzletben.

mate55 >!

Eszembe jut, amikor Ibrahim egyszer elpantomimezte Elizabethnek a Szürke ötven árnyalatát, és higgyék el, soha nem láttak még ehhez foghatót.

ViraMors P>!

– Ne beszéljen ennyit! Alacsony az unalomtűrési küszöböm. Így születtem, az orvosok sem tehetnek semmit.

ViraMors P>!

– Kémnek lenni mindig ilyen unalmas? – kérdezi Elizabethtől, aki ma szokatlanul csendes.
– Kilencven százalékban ilyen, öt százalék papírmunka, öt százalék emberölés – feleli Elizabeth.

Kapcsolódó szócikkek: kémkedés · ölés, gyilkolás · papírmunka · unalom
robinson P>!

A karácsony is csak ugyanolyan nap volt Stephennek, mint a többi. Üres lap egy régi könyv végén.

robinson P>!

Hull a hó, Coopers Chase ezüstös, szikrázó fényben fürdik.