A ​csütörtöki nyomozóklub (A csütörtöki nyomozóklub 1.) 497 csillagozás

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

“Olyan leleményes, mint a legjobb Agatha Christie-regények. Imádtam a Fredrik Backmant idéző szereplőket!”
A. J. Finn

Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek.

Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát.

S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.

Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?

Richard Osman első regénye a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, ráadásul sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A csütörtöki nyomozóklub több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása lett, hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg.

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · ISBN: 9789634199243 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634199236 · Fordította: Orosz Anna

Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Chris Hudson · Donna De Freitas · Elizabeth · Ibrahim Arif · Joyce Meadowcroft · lengyel · Matthew Mackie · Ron Ritchie


Kedvencelte 18

Most olvassa 100

Várólistára tette 485

Kívánságlistára tette 513

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Annyira élveztem ennek a könyvnek az olvasását, hogy maximálisan tudom ajánlani. Engem ezek a nyugdíjasok teljesen levettek a lábamról. Az olvasás előtt viszont azt tanácsolnám, hogy semmiképpen se úgy olvassátok, mint egy krimit. Legalábbis ne úgy, mint egy vérbeli krimit, amiben megtörténik a gyilkosság, és jön a feszültségekkel teli nyomozás és kaland meg izgalom. Mert bár minden megvan ebben a könyvben is, gyilkosság is, feszültség is, izgalom is, no meg kaland is, de nem mondanám hagyományos kriminek.
Vannak gyilkosságok, halottak, drámák, múltbéli titkos események, és jelenbéli rejtélyek, amelyekre szépen lassan fény derül. Talán néhol, leginkább a végén, túl soknak is tűnhet, de nekem az apró hibái ellenére is nagyon tetszett ez a könyv, imádtam a hangulatát, a humorát, a stílusát, a felépítését a rövid fejezetek végén, mindig azt hallottam suttogni: Ne tegyél le!

Szívmelengető pillanatok, mosolyra fakasztó párbeszédek és események, nem lehetett nem szeretni ezt a könyvet.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/05/richard-osman-csu…

2 hozzászólás
Pati28 P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

”Egyszer mindenkinek ki kell szállnia a játékból. Ha egyszer beszállt, nincs más ajtó, csak a kijárat.”

Richard Osman tökéletesen játszik az érzéseinkkel, hiszen ha az ember arra számít, hogy egy jó kis krimit fog olvasni, az nem ez a könyv lesz. Ebben a történetben a nyomozás leginkább mellékszál, sokkal inkább a sorok között megbújó, mély lélektani mondanivaló az, amin az ember elgondolkozik, és átértékeli magában a dolgok miértjeit.

Bevallom nekem eléggé döcögősen indult a könyv, nem tudtam mire számíthatok. Kicsit meg is ijedtem, hogy nem fog lekötni, de aztán ahogy haladtam előre, egyre jobban érdekelt, és az események is felpörögtek.
A Csütörtöki nyomozóklub Coopers Chase-ben játszódik, ahol négy nyugdíjas: Joyce, Elizabeth, Ibrahim, és Ron azzal tölti a mindennapjait, hogy gyilkosságok felgöngyölítésével foglalkoznak, profikat meghazudtoló módszerekkel, és ha kell, a rendőrség munkáját is segítve.
Az író annyira jól csűrte-csavarta a szálakat, hogy sokszor erősen koncentrálnom kellett az ok-okazati tényezőkre, nehogy lemaradjak valamiről. Megdöbbentem a végkimenetelen is, mert nem számítottam ilyen fejleményekre.
A folytatást is biztos elolvasom majd. :)

3 hozzászólás
Amál P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, mert akkora felhajtás van körülötte és nem csalódtam benne, mert nekem tetszett. Viszont ha valaki elkezdi olvasni, ne arra számítson, hogy tövig rágja a körmét az izgalomtól. Igaz, hogy van bent nyomozás, de számomra az inkább mellékszál volt csak. A történet valójában a főbb szereplőkről, az életükről, az érzéseikről és az egymáshoz való viszonyukról szól. Elizabeth, Joyce, Ron és Ibrahim közel a nyolcvanhoz is életerős, vicces, szerethető karakterek a maguk kisebb-nagyobb hibáival. Egy nyugdíjas falu lakói, akik csütörtökönként régi megoldatlan bűntényeket próbálnak megfejteni, egészen addig amíg napjainkban is történik egy gyilkosság, majd még egy. A rendőrséggel együttműködve sikerül is fényt deríteniük a gyilkosok kilétére. Egy igazi könnyed nyári történetet olvastam, ami annak ellenére végig lekötött, hogy egy kicsit lehetett volna pörgősebb.

3 hozzászólás
Kovaxka P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Szerintem ne utáljátok a hype miatt, így legalább eljutott hozzánk. Bájos, aranyos és szórakoztató – nyilván kell hozzá kedvelni ezt a zsánert. Akit idegesítenek a nyuggerek, az idősotthonok és a komótos történetvezetés, az jobb, ha elkerüli. Engem rögtön megfogott, rendkívül élveztem a humorát és iróniáját, szerethetőnek találtam a karaktereket. Minden szereplőnek megvan a maga története, és szépen összeáll a sztori. Nem tökéletes, de első könyvnek igazán remek. Örülök, hogy sorozat lesz belőle, és tuti megveszem a következő részt is.

5 hozzászólás
Klodette>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Végre tudtam időt szakítani erre a könyvre, hiszen olyan sok jót olvastam róla, ráadásul mindig-mindenhol Agatha Christie stílusához hasonlítják, amiben van igazság, pont ezért is voltam rá annyira kíváncsi.
A könyvtárból kölcsönöztem ki és annak azért örülök, hogy nem költöttem rá a saját pénzemből, mert annyira végül nem nyerte el a tetszésemet, mint az szerettem és vártam volna.
Az alapfelütés teljes mértékben AC – A Kedd Esti Klub című novellájának kvázi másolata, csak itt a hobbiból gyilkosságokat és egyéb bűnügyeket megoldó személyek egy másik napon ülnek össze.
A könyvnek leginkább a csípős, fanyar humorát tudom pozitívumként felhozni, azt, hogy talán még az író sem veszi komolyan önmagát és az általa kreált karaktereket.
A másik jó példa pedig a négy főszereplő, Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron, akik mindannyian egy idillinek tűnő nyugdíjasotthonban élik mindennapjaikat.
Ők mindannyian másképpen látják a világot, de a beszólásaikon akkorákat kacagtam, te jó ég! :)
A csütörtöki nyomozóklub tagjai nem is különbözhetnének jobban egymástól, mindannyian kiforrott, szuper egyedi egyénsiégek, mégis összeköti őket a rejtélyek utáni olthatatlan vágy, a kíváncsiság és persze az idősekre oly sokszor jellemző minden lében kanál effektus, amit itt most semmiképpen sem bántó módon értek, mert ez viszi leginkább előre a cselekményt. :)
A helyszínt nagyon jól leírta a szerző, olvasás közben láttam magam előtt Coopers Chase épületeit, lámákkal és tavakkal teli lankáit, a helyet ahol én magam is szívesen élnék idősebb koromban.
Néha kicsit leült a sztori, olykor kimondottan lassan haladtam vele, de kárpotolt érte, hogy több, rövidebb fejezetre volt osztva, így megálhattam pihenni, egy kis szünetet tartani.
A fentebb felsorolt dolgok ellenére, valamit mégis hiányoltam, valami apróság hiányzott, ami Agatha Christie szintű szuperlativuszokba emelte volna számomra ezt a kötetet. Magam sem tudom megmagyarázni igazán, hogy mi, de hiányérzetem maradt, miután mindenre fény derült.

Kicsit bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/07/konyvkritik…

Bla I>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Első benyomások egy már milliós példányszámot elérő elsőkönyves írótól, aki sikeresen egyesíti a krimitörténetet a humorral. Valóban mosolyogtató, sőt, helyenként kimondottan röhögős. Sajna már a 69.oldalon indexes lett egy meleg rendőrtiszt miatt…így nálunk csak szűkebb körhöz juthat el – pedig nekik is meg kellene tanítani értékelni a humort. Dehát szabály az szabály – igaz könyvtárból kölcsönözhető. Ott még nem tudják, mit tegyenek…
Szóval igazán élvezetes, kitűnő könyv, kettős mondanivalóval, ill. üzenettel. Egyik a krimiszál, ami nem kimondottan világbajnok, s nem is ez a fő értéke a könyvnek. A másik a nyomozóklub, ill. az e célból tömörült közösség élete humoros megjelenítése, amely nem nélkülöz örömöket,de drámákat sem. Mintha köztük lennénk cseveg velünk Joyce naplóján keresztül, s együtt éljük át az érzelmi hullámhegyeket-völgyeket tiszta szívvel szurkolva a klub sikeréért, amely egyébként igazolja a szépkorúak élete értelmét is…

Gnocchi7 I>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Nagy várakozással kezdtem neki ennek a könyvnek, aztán picit csalódtam, de a végére egészen megkedveltem.
Az elején nem tudtam nagyobb adagokban olvasni, csak ilyen 10-15 oldalakat, ami ennél a könyvnél nagyon zavaró volt. Túl sok nézőpont volt hozzá, túl sokféleképpen. Aztán a felétől sikerült nagyobb egységekben haladnom, ami sokat javított az élményen.
Igazából olyan volt, mint bármelyik másik krimi, amit olvastam. Nem éreztem semmi kiemelkedőt benne. Élveztem, de nem dobtam el tőle az agyam.
Ami a kötet különlegességét adja, hogy a legtöbb szereplő nyugdíjas. De ez nem egészen úgy volt, ahogy én azt előre hittem, hogy lesz, és így kicsit olyan „meh” érzésem volt. Magukat a karaktereket szerettem, változatosak voltak, és jó volt végre nem csak tini főszereplőket látni. Több badass nyugdíjast a népnek!!!
Ez a szál a végére tényleg nagyon jó lett, és az egész könyv befejezése is érdekes volt, de a kezdeti nehézségek után maradt bennem valami hiányérzet. Nem tudnám megmondani, konkrétan mi az, de valami hiányzott. Tényleg nem tudom.
off
Mindenesetre teljesen jó könyv volt, főleg tényleg, ha az ember unja az über szexi félisten főszereplőket, akik nem életszerűek, és badass, vidám nyugdíjasokról olvasna inkább. Csak a sok hype és reklám miatt valahogy nagyobb durranást vártam, amit olvasás közben meg nem igazán éreztem.

2 hozzászólás
szilvamag P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Hát nekem ez a könyv borzasztóan tetszett. Bájos, humoros, megható és igazán szórakoztató történet volt. Mind a négy főszereplőt imádtam, mert színesek voltak, szerethetőek, érdekesek és rendkívül emberiek. A kedvencem egyértelműen Elizabeth volt, és nemcsak azért, mert lelkileg őt éreztem a legerősebb karakternek mind közül, hanem mert rendkívül határozott személyiség volt és mert mindig tudta, hogy mit kell tennie, és hogyan kell viselkednie ahhoz, hogy megszerezze azt, amire szüksége van. Az is nagyon tetszett a könyvben, hogy Osman nagyban eltért az idősek sztereotípiájától, ami egyedülálló frissességet és eredetiséget adott a könyvnek.
Egy szó, mint száz, A csütörtöki nyomozóklub remek szórakozást nyújtott számomra. Biztos vagyok benne, hogy sokáig megmaradnak kedves szereplői a fejemben, várom is nagyon a folytatást.
https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2021/05/richard…

aurorakönyvmoly P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Ismét bebizonyosodott, hogy a könyv elején szereplő ajánló nem mindig fedi a valóságot. Én azok közé tartozom, akik ugyan ezekre adnak, de szeretek inkább a fülszövegre adni. Tudom, hogy sokan hiányolják belőle a krimi vonalat, bevallom, picit én is, viszont helyette egy nagyon kis aranyos, ötletes „álkrimit” kaptam.
Azzal a véleményben viszont abszolút osztozom, hogy a rengeteg szereplőt elég fejben tartani és követni az egyébként se túl gyorsan zajló eseményeket. Ilyen szempontból nekem a könyv első fele kicsit lazább volt, míg a második fele beszippantott és jobban elkapott az olvasási kedv. Szerintem akkor a leginkább élvezhető, ha a fülszöveg és az ajánlás helyett hagyjuk, hogy belecsöppenjünk a történetbe és engedjük el, hogy más mit írt a borítóra. És az is tökéletesen igaz, hogy nagyon számít: az ember mikor olvassa éppen, milyen életszakaszában és helyzetekben. Megosztóra sikerült, az biztos.

Az író stílusa nagyon megkapó, könnyed, néhol felfedezni benne az angol humort, amin én is tudtam jókat mosolyogni. Tetszett, ahogy a karakterekkel játszott, a csipkelődések és a cseppet sem hétköznapi, nyugdíjas szereplőket pedig lehetetlen nem szeretni. Elisabeth és Joyce karakterét imádtam, bár előbbit örültem volna, ha jobban megismerhetem. Voltak olyan karakterek, akiket sajnáltam, akiket félreismertem. Coopers Chase, a nyugdíjasfalu ötlete szerintem nagyon jó.

Rengeteg, de meglehetősen rövid fejezetből épül fel a könyv, amitől a szó szerinti nyugdíjas tempó mégis kicsit pörgősebbnek tűnhet, ugyanakkor ha az ember nem darálja őket, kicsit szaggatottnak is érezheti (pláne a beúszó naplóbejegyzések miatt, amik kicsit kizökkentettek engem is a nyomozós, eseménydúsabb részekből).

Bevallom, én nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra is, én szerettem ezt a történetet.

tonks>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Nincs könnyű dolga az angol krimi íróknak, hiszen Agatha Christie után maradandót és egyben újat alkotni nem kis kihívás lehet, ez pedig amolyan szenzáció féleség lett tavaly Angliában. (Kíváncsi lennék, hány embernek tette könnyedebbé a szívét a korona alatt, remélem sokaknak.) Engem teljesen magával rántott az Agave Kiadó marketingje, ez a könyv egyszerűen kellett, mikor pedig megjött a májusi eső, tudtam, hogy most krimi könyvmolyoskodás következik. Be is faltam a nagy részét egy nap alatt.
A történet olyan sok féle szálon fut, hogy meg se próbálom itt most összefoglalni, legyen elég annyi, hogy olyan idilli a könyv felütése, hogy valósággal sokkolt az első hulla. Gyilkosság egy krimiben! Döbbenet! Voltaképpen nem is a sztori itt a lényeg, hanem Richard Osman okos, lendületes írói stílusa*, ahogy izgalmassá tette a nyomozás folydogálását a szemszög váltásokkal, a karakter mélyítésekkel. Nagyon örülök, hogy sorozat lesz, ezekkel az arcokkal még sok időt szeretnék tölteni, köszönöm! Nem is értem, hogy találhatja valaki unalmasnak a Csütörtöki Nyomozóklub tagjait, vagy érdektelennek a nyomozókat, más könyvet olvashattak, mint én. Annyi elejtett megjegyzés, sziporkázó humor van a sorokban, öröm volt olvasni. Nagyon tetszett, ahogy az idősebb korosztályt bemutatja, bár lehet egy hosszú hétvégénél többet nem bírnék ebben a luxus nyugdíjas faluban, ahol arra is bizottság van, hány fokos legyen a medence vize. :D

*Fredrik Backmanhoz hasonlítják több helyen, ami számomra nem mindig pozitívum, Osmané inkább somolygós, mint hatásvadász.


Népszerű idézetek

Szöszmösz_Gorkie P>!

Azt mindig tudja az ember, ha valami az első alkalom. Azt viszont csak ritkán, ha az utolsó.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Joyce Meadowcroft
6 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!

Akinek nincs humorérzéke, soha nem bocsát meg annak, akinek van.

161. oldal, 49. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: humorérzék
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Én örülnék egy betörőnek. Soha senki nem jön hozzám látogatóba.

16. oldal

Praetorianus P>!

Egy bizonyos kor után az ember nagyjából azt tehet, amit csak akar. Senki se szól rá, kivéve az orvosait és a gyerekeit.

25. oldal (Agave, 2021)

Szöszmösz_Gorkie P>!

Muszáj megbecsülni a jó dolgokat az életben. A szívünkbe kell zárnunk őket.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Joyce Meadowcroft
Bea_Könyvutca P>!

Az ember sok mindenről tudomást szerez, ha egy életen át hallgatózik.

82. oldal

mezei P>!

– Hályogom van. Akkor is beengedném magát, ha a könyvtári kölcsönzőjegyét mutatná fel.

16. oldal

BertaPalikSzilvi P>!

Jó,ha te futsz a leggyorsabban,de csak akkor,ha nem az ellenkező irányba.

131. oldal,36.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: futás
udora>!

Néha muszáj kisírnunk magunkat, különben a végén szünet nélkül sírni fogunk.

99. oldal


A sorozat következő kötete

A csütörtöki nyomozóklub sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzy Cox: The Dead Girls Detective Agency – Halott lányok nyomozóiroda
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halott harangozó
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit
Réti László: Kaméleon
R. Kelényi Angelika: Szédítő Balaton
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Rita Falk: Gőzgombóc blues
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Szabó Tünde: A hacker
Jasper Fforde: Egy regény rabjai