A ​csütörtöki nyomozóklub (A csütörtöki nyomozóklub 1.) 1030 csillagozás

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

“Olyan leleményes, mint a legjobb Agatha Christie-regények. Imádtam a Fredrik Backmant idéző szereplőket!”
A. J. Finn

Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek.

Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát.

S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.

Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?

Richard Osman első regénye a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, ráadásul sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A csütörtöki nyomozóklub több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása lett, hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg.

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634199236 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · ISBN: 9789634199243 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634199236 · Fordította: Orosz Anna

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Joyce Meadowcroft · Elizabeth · Ibrahim Arif · Dylan Thomas · Ron Ritchie · Chris Hudson · Donna De Freitas · lengyel · Matthew Mackie


Kedvencelte 46

Most olvassa 91

Várólistára tette 555

Kívánságlistára tette 569

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Nagyon kis könnyed, kellemes történet, ami a maga módján komótosan csordogál.
A szereplők imádnivaló nyugdíjasok. Egy kis faluban élnek, ami nekik lett kialakítva. Igencsak zajlik az élet, sosem unatkoznak. Jó volt megismerkedni velük, teljesen levettek a lábamról. A történetvezetés mint mondtam elég lassú, de ebbe a közegbe ez illik bele, egyáltalán nem zavart. A végkifejlet is szép lassan bontakozik ki. Ért egy kis meglepetés, nem gondoltam, hogy ennyire összetett lesz a krimi szál a végén.
Apropó krimi vonal.. Nem ez a könyv legfőbb erőssége szerintem. Aki egy izgalmas, véres krimire vágyik, annak nem igazán ajánlom. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a szerző a karakterek életére, történetére, mindennapjaira. (Ettől függetlenül a krimi vonal sem rossz)
Biztosan el fogom olvasni a következő részt is.

Suba_Csaba P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Ha nem krimiként tekintek erre a könyvre, akkor ez egy telitalálat! De mivel alapvetően így lett pozícionálva ez a könyv, ezért nem adhatok rá maximális öt csillagot.
Imádtam a nyugdíjas szereplőket és a lakóparkot, ahol élnek. Szinte minden karaktert megkedveltem és remekül szórakoztam a évődéseiken. Azt a fajta humort használja a könyv, amit imádok. Számtalanszor elmosolyodtam az abszurd helyzeteken és a váratlan beszólásokon. Nagyon könnyen oda tudtam képzelni magam közéjük.
A történet első kétharmada inkább alapozó jellegű és csak az utolsó 100 oldalon kapjuk meg igazán a krimi vonalat, ami szerintem kicsit nyakatekertre sikerült és annyira nem is nyűgözött le a megoldás sem.
Mindemellett nagyon kíváncsi lettem a folytatásra, úgyhogy biztosan azt is el fogom olvasni!

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634199236 · Fordította: Orosz Anna
Gyula_Böszörményi IP>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Milyen érdekes, hogy mennyire divatba jöttek az olyan könyvek az utóbbi években, amikben nyugdíjasok nyomoznak. Kedvesek, aranyosak és nagyon okosak, meg persze bátrak is. Ez a regény nagyon szórakoztató, bár a vége felé kicsit belezavarodtam a sok szereplőbe. Ettől függetlenül nagyon jó kis könyv ez, de azért kicsit túlzásnak tartom a reklámokban állított sikert, amit neki tulajdonítanak.

1 hozzászólás
meseanyu P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Nagyon bejött ez a nyugdíjas falu, ha eljön az ideje, szívesen laknék egy ilyenben. Tetszettek a főszereplők, a klub tagjai, a rendőrök. Érdekes, izgalmas volt a krimi-szál, és szuper volt a hangulata az egésznek. Ráadásul szerintem nagyon jól ír Osman, könnyed, szórakoztató, ugyanakkor igényes a stílusa.

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Annyira élveztem ennek a könyvnek az olvasását, hogy maximálisan tudom ajánlani. Engem ezek a nyugdíjasok teljesen levettek a lábamról. Az olvasás előtt viszont azt tanácsolnám, hogy semmiképpen se úgy olvassátok, mint egy krimit. Legalábbis ne úgy, mint egy vérbeli krimit, amiben megtörténik a gyilkosság, és jön a feszültségekkel teli nyomozás és kaland meg izgalom. Mert bár minden megvan ebben a könyvben is, gyilkosság is, feszültség is, izgalom is, no meg kaland is, de nem mondanám hagyományos kriminek.
Vannak gyilkosságok, halottak, drámák, múltbéli titkos események, és jelenbéli rejtélyek, amelyekre szépen lassan fény derül. Talán néhol, leginkább a végén, túl soknak is tűnhet, de nekem az apró hibái ellenére is nagyon tetszett ez a könyv, imádtam a hangulatát, a humorát, a stílusát, a felépítését a rövid fejezetek végén, mindig azt hallottam suttogni: Ne tegyél le!

Szívmelengető pillanatok, mosolyra fakasztó párbeszédek és események, nem lehetett nem szeretni ezt a könyvet.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/05/richard-osman-csu…

2 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Fenntartásaim voltak a könyvvel kapcsolatban, mivel elég megosztó. Vagy nagyon szeretik vagy nagyon nem. De szerencsére @eenca meggyőzött, hogy olvassam el, mert szerinte nagyon jó. Azt azért tudni kell, hogy nagy fába vágtam a fejszém, mert mi ugyanolyan erővel tudunk imádni egy könyvet vagy ugyanolyan erővel ellentétes a véleményünk :D Szerencsére az első nyert, mert hihetetlenül szerettem ezt a sztorit.
Félretettem minden elvárásom és csak próbáltam élvezni lapról lapra. Nem vártam véres krimit tőle, se egy NCIS nyomozást, viszont nem is kellett ez hozzá.
Annyira és olyan szinten volt humoros, ahogy annak lennie kell, a szálak is nekem zseniálisak voltak, és fejezetről fejezetre derült ki valami amiről azt hinnénk egy szál pipa, de nem, mert még kuszább lett és csak a végén tudjuk meg a rejtély mögötti igazságot. Tetszett, ahogy kockára kockára összeáll mindenkinek a múltja, milyen titkokat hordoz magával.
Fura kimondanom, de imádtam ebben a kis nyugdíjas közösségben lenni, noha még elég messze vagyok ettől kortól :D
Továbbiakban pedig izgatottan várom a következő részt, hogy olvassam :)

6 hozzászólás
Pati28 P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

”Egyszer mindenkinek ki kell szállnia a játékból. Ha egyszer beszállt, nincs más ajtó, csak a kijárat.”

Richard Osman tökéletesen játszik az érzéseinkkel, hiszen ha az ember arra számít, hogy egy jó kis krimit fog olvasni, az nem ez a könyv lesz. Ebben a történetben a nyomozás leginkább mellékszál, sokkal inkább a sorok között megbújó, mély lélektani mondanivaló az, amin az ember elgondolkozik, és átértékeli magában a dolgok miértjeit.

Bevallom nekem eléggé döcögősen indult a könyv, nem tudtam mire számíthatok. Kicsit meg is ijedtem, hogy nem fog lekötni, de aztán ahogy haladtam előre, egyre jobban érdekelt, és az események is felpörögtek.
A Csütörtöki nyomozóklub Coopers Chase-ben játszódik, ahol négy nyugdíjas: Joyce, Elizabeth, Ibrahim, és Ron azzal tölti a mindennapjait, hogy gyilkosságok felgöngyölítésével foglalkoznak, profikat meghazudtoló módszerekkel, és ha kell, a rendőrség munkáját is segítve.
Az író annyira jól csűrte-csavarta a szálakat, hogy sokszor erősen koncentrálnom kellett az ok-okazati tényezőkre, nehogy lemaradjak valamiről. Megdöbbentem a végkimenetelen is, mert nem számítottam ilyen fejleményekre.
A folytatást is biztos elolvasom majd. :)

3 hozzászólás
Amál P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, mert akkora felhajtás van körülötte és nem csalódtam benne, mert nekem tetszett. Viszont ha valaki elkezdi olvasni, ne arra számítson, hogy tövig rágja a körmét az izgalomtól. Igaz, hogy van bent nyomozás, de számomra az inkább mellékszál volt csak. A történet valójában a főbb szereplőkről, az életükről, az érzéseikről és az egymáshoz való viszonyukról szól. Elizabeth, Joyce, Ron és Ibrahim közel a nyolcvanhoz is életerős, vicces, szerethető karakterek a maguk kisebb-nagyobb hibáival. Egy nyugdíjas falu lakói, akik csütörtökönként régi megoldatlan bűntényeket próbálnak megfejteni, egészen addig amíg napjainkban is történik egy gyilkosság, majd még egy. A rendőrséggel együttműködve sikerül is fényt deríteniük a gyilkosok kilétére. Egy igazi könnyed nyári történetet olvastam, ami annak ellenére végig lekötött, hogy egy kicsit lehetett volna pörgősebb.

3 hozzászólás
Kovaxka P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Szerintem ne utáljátok a hype miatt, így legalább eljutott hozzánk. Bájos, aranyos és szórakoztató – nyilván kell hozzá kedvelni ezt a zsánert. Akit idegesítenek a nyuggerek, az idősotthonok és a komótos történetvezetés, az jobb, ha elkerüli. Engem rögtön megfogott, rendkívül élveztem a humorát és iróniáját, szerethetőnek találtam a karaktereket. Minden szereplőnek megvan a maga története, és szépen összeáll a sztori. Nem tökéletes, de első könyvnek igazán remek. Örülök, hogy sorozat lesz belőle, és tuti megveszem a következő részt is.

5 hozzászólás
cicus61 P>!
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Hát ennyit rég nevettem :) Öreg ember nem vén ember! :) Ez a pár idős nyugdíjas lepipálja simán a fiatalokat. A nyomozóklub jó ötlet volt, így legalább nem az elmúlás jár az eszükbe, hanem hasznosan töltik az idejüket. Mondjuk nekem a gyilkosságok eléggé nyakatekertek voltak, nem mindig értettem a miértjét, kicsit erőltetettnek tűntek. Viszont a párbeszédek és az összekötő szövegek, amit mindig más mond, frenetikusak voltak. Annyira vicces volt maga a történet, hogy most kivételesen a krimi szál nem is volt olyan fontos :) Elizabeth, Joyce és a fiúk csoda pofák, van vér a pucájukban :) és még mindig működik az agyuk, nem is akárhogy. A rendőr páros Donna és Chris próbálnak lépést tartani velük, nem mindig sikerül, de így egy nagyon jó kis csapat alakul ki. Voltak meglepő titkok és rejtélyek, amik izgalmasabbá tették a történetet és a vége is jó ütős lett. Szerettem! Megvan a 2.rész, nemsokára következik :) Ajánlom!

12 hozzászólás

Népszerű idézetek

Gorkie P>!

Azt mindig tudja az ember, ha valami az első alkalom. Azt viszont csak ritkán, ha az utolsó.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Joyce Meadowcroft
6 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!

Akinek nincs humorérzéke, soha nem bocsát meg annak, akinek van.

161. oldal, 49. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: humorérzék
Praetorianus P>!

Egy bizonyos kor után az ember nagyjából azt tehet, amit csak akar. Senki se szól rá, kivéve az orvosait és a gyerekeit.

25. oldal (Agave, 2021)

Gorkie P>!

– Én örülnék egy betörőnek. Soha senki nem jön hozzám látogatóba.

16. oldal

Gorkie P>!

Muszáj megbecsülni a jó dolgokat az életben. A szívünkbe kell zárnunk őket.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Joyce Meadowcroft
1 hozzászólás
mezei P>!

– Hályogom van. Akkor is beengedném magát, ha a könyvtári kölcsönzőjegyét mutatná fel.

16. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Az ember sok mindenről tudomást szerez, ha egy életen át hallgatózik.

82. oldal

udora P>!

Néha muszáj kisírnunk magunkat, különben a végén szünet nélkül sírni fogunk.

99. oldal

Gorkie P>!

Süt a nap, kék az ég, gyilkosság van a levegőben.

57. oldal

BertaPalikSzilvi P>!

Jó, ha te futsz a leggyorsabban, de csak akkor, ha nem az ellenkező irányba.

131. oldal,36.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: futás

A sorozat következő kötete

A csütörtöki nyomozóklub sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a nyársat nyelt rendőr
Suzy Cox: The Dead Girls Detective Agency – Halott lányok nyomozóiroda
Rita Falk: Grízgaluska affér
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit
Réti László: Kaméleon
R. Kelényi Angelika: Édes Flores
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Csóti Lili: Hetedvérig
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban