Delfinmosoly 15 csillagozás

Richard O' Barry: Delfinmosoly

A delfinek ultrahang-jeleinek igen érdekes viselkedéstani vonzata van. hiszen ha „keresztüllátnak” egymáson, és feltehetőleg első kézből értesülnek egymás belső állapotáról, mi szükségük volna arcjátékra, hogy tudassák pl. hogylétüket? ha pedig tisztában vannak egymás belső állapotával, értelmetlenség volna érzéseiket, érzelmeiket eltitkolni. Vagy éppenséggel meghamisitani. Tökéletesen nyíltak, őszinték lehetnek. Átlátszóak. Nem ismerik a csalást vagy a hazugságot. Ami pedig ábrázatukat illeti – lényegében teljesen mindegy, hogy milyen, ezen az alapon akár kedves, szívélyes is lehet. Egy soha nem változó álarc. Örök mosoly.

Eredeti cím: Behind the Dolphin Smile

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Háttér, Budapest, 1992
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637455582 · Fordította: Sárközy Elga

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

B_Kittina P>!
Richard O' Barry: Delfinmosoly

Soha nem szerettem, ha egy állatot beidomítanak arra, hogy az embereket szórakoztassa. Ezért nem is járok cirkuszba, valamint, ha állatkertben jártam inkább elkerültem messziről az állatshow-kat.
Számomra hihetetlennek hangzottak a könyvben leírtak, ahogy az delfineket befogták és tartották és az, ahogy idomítitták őket. Az pedagógiai egyenesen felháborított, hogy a delfineket mennyire semmibe veszik.
Egy állatnak sem szabadna ilyen körülmények között élnie.

Ez egy végtelenül szomorú könyv volt az emberi kapzsiságról és az állatok kizsákmányolásról.

>!
Háttér, Budapest, 1992
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637455582 · Fordította: Sárközy Elga
zöldelefánt P>!
Richard O' Barry: Delfinmosoly

Olyan sokszor találtam már magamat szemben azzal a kérdéssel, hogy melyik volt az a könyv, ami megváltoztatta az életed, amelyik mély benyomást tett rád.
Nem tudtam erre sose válaszolni, egészen mostanáig. Mert nekem ez volt az a könyv! Először még általános iskola kb 6.-7. osztályában olvastam off, és akkor egy régi nagy álmom szertefoszlott. Vagy inkább átalakult?! Az első három helyen volt a nagy álmaim között, hogy eljussak egyszer egy delfináriumba. Ma már be nem tenném oda a lábam, sőt a környezetemet is lebeszélem róla. Ma már minden vágyam szabadban élő delfineket látni. És ez ennek a könyvnek köszönhető. Akkoriban én is imádtam a Flipper sorozatot. Közös program volt keresztszüleimmel azt nézni. És miután elolvastam ezt a könyvet és beláttam a kulisszák mögé, már nem tudtam ugyanúgy rajongani érte.
Ahogy, a könyvben is elmesélte Ric O'Barry a saját életét, hogy hogyan lett a delfinidomárból a világ egyik legnagyobb élharcosa a delfináriumok elleni küzdelemben. Úgy alakult át az én delfinárium iránti rajongásom is. Sok mindent tudtam már a delfinekről, de ebből a könyvből még több mindent tanultam meg. Lenyűgöző, csodálatos teremtmények. Az író csodálatosan bemutatja, leírja ezeket az állatokat. A szomorú történeteken még a könnyem is kicsordult. Az újonnan és nehezen betanított trüköknél még én is büszke voltam. Pedig aztán semmi közöm se volt hozzá. Mégis oly nagyszerűen meséli el, adja át a történetet, hogy az olvasó vele együtt éli meg, éli át újra.
A stílus ahogy ír, nekem nagyon tetszik. A hasonlatok frappánsak, az emberek bemutatása, leírása szintúgy.
Úgy gondolom, hogy ennek a könyvnek és az Öböl című filmnek off, sokkal de sokkal több emberhez kellene eljutnia. Igaz itt szerencsére nincs delfinárium, de tudnunk kell róla mi folyik ott, hogy nyaralásaink, utazásaink során nagyívben elkerüljük ezeket a helyeket. Mert, hogy az írót idézzem: A tanult intelligens ember, a delfinároumok legrettegetebb ellensége.

Csak egy baj van ezzel a könnyvel, az pedig a borító.
Megcsúszott picit az a delfin.

Anetta_Ef P>!
Richard O' Barry: Delfinmosoly

Nagyon olvasmányos volt, helyenként humoros is.
Sok információval szolgált a delfinek életéről, sőt, a delfin és az ember, s valamelyest a delfin és a haditengerészet kapcsolatáról is.
Nagyon megérintett egy-egy történet spoiler.
A legbarátságosabb állatok kategóriájába sorolnám ezeket a kedves élőlényeket.
A könyv szerzője búvár, delfinidomár (sőt, kaszkadőr és dublőr is) volt a híres Flipper-sorozatban. Ebben a könyvben sok történetet mesél életének ezen időszakából.
Napjainkban Richard O’Barry még mindig a delfinek szabadságáért küzdő aktivista, jelenleg 82 éves.
2000-ben újabb könyve jelent meg „To Free A Dolphin” címmel.

chhaya>!
Richard O' Barry: Delfinmosoly

A könyv szerzője saját életét meséli el kizárólag abban a vonatkozásban, melynek a delfinekhez és a tenger világához van köze. Számos érdekességet mond el ezekről a szeretnivaló vízi emlősökről, az intelligenciájukról, az idomíthatóságukról, a fogságban töltött életükről… A kezdetektől, az átgondolatlan lelkesedéstől fokozatosan jut el a delfinek érdekének védelméig: lényegileg azt vezeti végig a könyvön, ahogy idomárból állatvédővé válik. Persze mindezt nagyon szórakoztatóan, izgalmas tényekkel megspékelve. Delfinrajongóknak kötelező. :)

ahorvath P>!
Richard O' Barry: Delfinmosoly

Gyerekkoromban láttam egy filmet, Az ebihal és a bálnákat, és egyből beleszerettem a delfinekbe, még a Mi Micsoda sorozat Bálnák és Delfinek című könyvét is elolvastam, amit szinte szóról szóra megjegyeztem akkoriban (azóta sokat felejtettem sajnos). Nem véletlenül figyeltem fel a Delfinmosoly könyvkihívására.
Van az, amikor az ember nem igazán örül annak, hogy engedték betekinteni a kulisszák mögé. Amellett, hogy sok érdekes és vicces sztorit is kaptunk, Richard O'Barry jól fejbe kólintott a tapasztalataival. Nem tudnám megmagyarázni, hogy a sok durva sztori között miért azon döbbentem meg a legjobban, amikor egyik kollégája megkérdezi O'Barrytől, hogy miért delfinnek hívja a „tengeri disznót”. Talán az zavart, hogy ennyire lenéznek egy élőlényt. Ahogy RO'B fogalmaz, sokan tárgynak tekintik az állatokat, akikkel az ember azt tehet, amit csak akar. Szerintem elég sokan vannak azok is, akik meg túlmisztifikálják őket. Az egészséges középutat kéne megtalálni, tisztelni bennük az élőlényt, és elfogadni, hogy nekik is vannak érzéseik. off
A Flipper forgatásáról szóló részeket nagyon élveztem, ott elég sok pozitív dolgot is megtudtunk a filmkészítésről. Kedvenc részem, amikor az éppen soros Flipper (azt hiszem, hogy Kathy) olyan kézjelre reagál, ami nem neki szól éppen, de az ő szótárában is benne van. Mivel a hibát nem ő követte el, ezért megkapja a jutalmat. :) Itt éreztem leginkább O'Barry állatokhoz való viszonyulását, sokkal inkább, mint a „szabadítsuk ki Willyt” jelenetnél.
Az írásban és részekre bontásban azért kaphatott volna O'Barry kicsit több segítséget, mert néhol elindult egy sztori egy címmel, de végül teljesen máshová lyukadt ki a történet, utána meg egy másik részben lett befejezve, aminek korábban nekifutott. Szóval néha kusza volt a történetvezetés.

Flerken>!
Richard O' Barry: Delfinmosoly

Lassan haladtam vele, leginkább azért, mert megmondom őszintén, hiába volt érdekes és a téma, legtöbb helyen abszolút nem úgy lett megírva, hogy olvastassa magát. Több helyen egyszerűen untam, akármennyire akartam vele haladni, nagyon nehezen ment. Számomra az egyik legemlékezetesebb pillanat a könyvből az volt, mikor a delfinborjú tejet „fújt” a dohányzó tréner felé, utánozva őt. Szerintem önmagában remekül bemutatja, milyenek is a delfinek. Azt az ártatlanságot, játékosságot és intelligenciát…


Népszerű idézetek

chhaya>!

Akár így, akár úgy, nekem mindenesetre támadt egy remek ötletem. Illetve, hogy pontosabb legyek, egy remek ötlet támadt nekem. Az ötleteknek többnyire megvan a maguk saját élete. Ott kószálnak körülöttünk, benne vannak a levegőben.

215. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ötlet
zöldelefánt P>!

A delfinek a világ legértelmedebb élőlényei, éleselmélyüségük olykor már a zsenialitással határos.

chhaya>!

Világunkból annyi vad, szabad szépséget veszítettünk el immár örökre, hogy kötelességünk meghagyni ezeknek a gyönyörű emlősöknek a szabadságát – hasítsák csak a vizeket, amerre akarják, ahogyan elrendeltetett. A delfinek nem követnek el semmi rosszat ellenünk, még csak ártani sem kívánnak nekünk, ne sértsük meg mi sem a békességüket.

288. oldal

Kapcsolódó szócikkek: delfin · szabadság
Anetta_Ef P>!

Annyit voltam odalenn a delfinekkel, hogy a víz rézszulfát tartalmától megzöldült a hajam. A Tengeri Akvárium munkatársai, akik engem „delfinember”-nek becéztek, azt mondogatták a turistáknak, hogy köztem és a delfinek közt az az egyetlen különbség, hogy nekem zöld a hajam. Közismert vicc volt, hogy amikor én felszínre jövök, aznap nyilván fizetés van.

39. oldal

chhaya>!

[…] a delfinek nem automatikusan lélegeznek, mint mi és a többi emlős, hanem szándékoltan. Még olyankor is, amikor látszólag alszanak, és közvetlenül a felszín alatt lebegnek, éppen csak kiemelkedő orrnyílásukon percenként háromszor vesznek lélegzetet. Valójában alig hogy szundikálnak. Az igazi, mély álmot nem ismerik. Ha elveszítik eszméletüket, abbahagyják a lélegzést, és elpusztulnak.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: delfin
chhaya>!

A természetes környezetükből kiemelt halakat, kivált a tengerieket fogságban megőrizni rendkívül nehéz. Hiszen roppant törékeny, érzékeny teremtmények. Már az elfogás okozta stressz is megölheti őket.

81. oldal

zöldelefánt P>!

Az elszántság természetes színét, a gondolat halványra betegíti.

Aurora_Serenity_White I>!

Világunkból annyi vad, szabad szépséget veszítettünk el immár örökre, hogy kötelességünk meghagyni ezeknek a gyönyörű emlősöknek a szabadságát – hasítsák csak a vizet, amerre akarják, ahogyan elrendeltetett. A delfinek nem követnek el semmi rosszat ellenünk, még csak ártani sem kívánnak nekünk, ne sértsük meg mi sem a békességüket.

Renáta_Sörös>!

A delfinek alapvetö varàzsa mindig is az intelligenciájukban rejlett, àm az intelligenciàt azzal mérik, hogy mennyi belöle a bizonyìtható…. Holott az intelligenciànak talàn sokkal magasabb rendü àllapotàt jelenti, magyaràztam, hogy egy élölény mennyire tud alkalmazkodni vilàgàhoz, milyen mértékben képes a részévé vàlni.

255. oldal

Aurora_Serenity_White I>!

… a hívők azt vallják, hogy szorosan meg kell zaboláznunk szenvedélyeinket, különben visszasüllyedünk a barmok színvonalára. A mindnyájunkban lappangó állati természet maga a Sátán, aki csak arra les, hogy kelepcébe ejtse az óvatlanokat.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Vaillant: A tigris
Gerald Durrell: A susogó táj
Frederik Pohl: Csernobil
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Richard Preston: Halálzóna
Walter Lord: Hihetetlen győzelem
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Cheryl Strayed: Vadon
Adam Kay: Ez fájni fog