Törött ​angyalok (Takeshi Kovacs 2.) 96 csillagozás

Richard Morgan: Törött angyalok Richard Morgan: Törött angyalok

Takeshi Kovacs egy sérült harci testbe burkolva, zsoldosként vesz részt egy brutális helyi háborúban, amit a Protektorátus pénzel, hogy leverjék a Sanction IV-en kirobbant forradalmat. Aztán lehetőség adódik, hogy csatlakozzon egy titkos akcióhoz, amelynek során egy értékes régészeti leletet szerezhetnek meg, és a harcedzett veterán rejtélyek, árulások és véres események középpontjába kerül. A zsákmány értéke felbecsülhetetlen, a hozzá kapcsolódó veszély határtalan. Olyasmi, amiért a Cégek ölni is képesek. Olyasmi, ami az emberiséget új korszakba repítheti. Vagy végleg kitörölheti az univerzumból.

Richard Morgan klasszikusát új szerkesztésben, felújított kiadásban tartja az olvasó a kezében.

Eredeti mű: Richard Morgan: Broken Angels

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789634194965 · Fordította: Cs. Szabó Sándor
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194958 · Fordította: Cs. Szabó Sándor
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868182 · Fordította: Cs. Szabó Sándor

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Takeshi Kovacs


Kedvencelte 4

Most olvassa 8

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
CaptainV P
Richard Morgan: Törött angyalok

Nem tudom, mit mond el rólam meg az ízlésemről, ha szerintem ez nem volt annyira nagy visszaesés az elsőhöz képest, mint amennyire mondták, de akármi is fölöttem az ítélet, szívesen együttélek vele. Abban megegyezhetünk, hogy az első az etalon, a Törött angyalok nem annyira kerek és stílusos, de komplex és fantáziadús, csodás filozófiai tízperceket szállít az olvasónak, és soook-sok fordulatot. És laza. Az is igaz sajnos, hogy itt kezd bekacsintani az a Morgan, akit Az acél emlékében megismertem, az, amelyik szeret céltalanul túlírni dolgokat. Ez az adott pillanatban talán megölte az élményt, de valószínűleg nem erre fogok emlékezni, hanem a klassz ötletekre, a karakterekre, és talán a történetre is, amiben az elején fú, de nagyon nem bíztam, aztán mégis lett belőle valami vállalható.

Ha nem is tudok annyira nagyon lelkesedni, mint anno az első rész iránt, szerettem, és összességében még mindig imádom azt, amit Morgan ebben a sorozatban megvalósít. Bizakodva fogok belekezdeni a harmadik részbe.

Valamint utánajárok, hol lehet kérvényezni, hogy beleírjunk valamit az Értelmező Kéziszótárba. A 'badass' szót szeretném felvetetni, mert szerintem az nincs benne még. A definíciót is szívesen megírom hozzá, nem gáz, van rá időm, belefér, mert úgyis rövid lesz, össze is dobtam, így hangzik: Takeshi Kovacs. Igen. Valószínűleg a második kölyköt is róla nevezem majd el… így szórakozhatnánk azzal, hogy mindenkinek azt mondjuk, valójában egy gyerek van, csak újraburkoltuk.

4 hozzászólás
>!
ViraMors P
Richard Morgan: Törött angyalok

Egészen más volt ez a kötet, mint az első.
A világot már ismerjük, az alapokat már nem kell bemutatni, marad idő másra. Ráadásul egész más a kiindulási helyzet: míg az előző rész cyberpunk noir volt a javából, ez most cyberpunk háborús régészkedés, többé-kevésbé a javából.
Persze van, ami változatlan: Tököshi* Takeshi Kovacs még mindig a helyi macsó, a végletekig cinikus, és néha moralizál egy sort két lövés között. Jobbára a háborúról, néha másról is, és időnként elbeszélget az aktuális hangokkal a fejében.
Pörgős darab, rengeteg eseménnyel, rengeteg vérrel és némi filozófiával.
Nekem bejött.

*by @Sárkánybaby

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Richard Morgan: Törött angyalok

Valamiért jó ideig kerültem Kovács kalandjainak folytatását.
Nem érdemes.
Kovacs elég Badass még mindig. Kicsit visszafogottabb lett, de nem fogunk benne csalódni.
A Történet meg letaglózott. Nem a szívem csücske a cyberpunk, de nagyon jól hozta a rejtélyes scifi vonalat.
Nálam jól működött ez a badass és rejtélyes scifi keveredik űroperába ágyazva dolog most.

Szóval a színvonal nem zuhant, csak kicsit átalakult. Jövőre befejezzük ezt a trilógiát.
Hát ennyit tudok írni egy második részről, ami elég hasonló mint az első :)

>!
ftamas
Richard Morgan: Törött angyalok

A történet ezúttal nem a földön játszódik, hanem a gyarmatokon, ami szerintem jól jön. A gyarmatokat kevésbé mutatja be. Eleinte a háborún van a hangsúly, amin látszik, hogy totálisan kíméletlen. Későbbiekben meg már inkább céges hatalmi harc és versengés a „leletért”. Morgan karakterei egyáltalán nem fehérek és feketék, azaz nem jók és rosszak, hanem ellenfelek és szövetségesek különféle jellemvonásokkal. Szóval akitől jót vár az ember simán lehet későbbiekben negatív személy, vagy fordítva.
Külön tetszett, hogy ezúttal nem csak emberek vannak, hanem megjelenik egy idegen faj is.

Igazából amikor megszereztem ezt a könyvet, Morgant nem ismertem és mivel a borítója bűn ronda, nem is tudom miért vettem meg. Viszont, ami biztos nem bántam meg, hogy hozzám került és elolvastam.

>!
bedeguar P
Richard Morgan: Törött angyalok

Kovacs zsoldosnak szegődik, de ez sem válik be neki. Küldöttnek se volt az igazi, de elege van abból is, hogy céltalan háborúkban tegye használhatatlanná a tudattokjában lévő tartalmakat, úgyhogy dobbant, és egy zsírosnak tűnő üzlet után néz. (áááhhhh, és pont betegszabi alatt; mintha csak a táppénzen lévő álláskeresőket látnám magam előtt, hahaha).

Azért egy háborúból nehéz megszabadulni, mert ha ott vagy in situ, akár akarod, akár nem, valaki használni fog háborús célra is, mert őt is használják erre a célra. És hiába az új test reménye, a sugárfertőzés ocsmány egy dolog.

Nekem ez a könyv a testi szenvedésről szól. Szerencsére kevés benne az akciójelenet, és túlsúlyba kerül a testből testbe vándorlás pszichológiai élménye: a viszonyulás és kötődés nehézségei ahhoz, ami a végét járja. Az élvezd, amit lehet akkor is, ha már nem is élvezet, mert nem tudod, mikor burkolnak újra, kik és miliyen testbe. A tudat, hogy hiába van jövő, nem tudod, a tied mikor és hol folytatódik, csak az valószínű, hogy a mostani életedből már nem találkozol többet senkivel.
Ha eddig valakiről nem jutott eszembe az angyal szó, akkor az valószínűleg Kovacs, az ex-küldött. Most mégis azt gondolom, hogy a cím nem feltétlen a marslakókkal kapcsolatos.
Nekem tetszett, sokat hozzáadott a Takeshi Kovacs univerzumhoz. A lélekpiac különösen megragadta a fantáziámat, és néhány konkrét állásinterjú is beugrott a tudattokom mélyéről.

Egy bajom volt vele, a végén a csavar. Nem tudom, azt minek kellett… Mondjuk elfért, csak azt érzem, hogy egyes írók kényszeresen alkalmazzák – akkor is, ha nem kell.

@ViraMors nak köszönet a Tököshiért, nagyon jót röhögtem :)

>!
bolyhoska
Richard Morgan: Törött angyalok

Mivel a Netflix (anyagi befektetést nem sajnálva) Altered carbon címmel készített egy sorozatot Takeshi Kovacsról, ez jó alkalomnak tűnt, hogy a 2. részt is elolvassam.
Főhősünk még mindig vagy lelő valakit vagy megdugja, de hát igazából ezért szeretjük.
A legnagyobb bajom talán az, hogy a regény túlburjánzik, meg lehetett volna húzni, nekem kevesebb politikával és filozófiával jobban bejött volna. (Persze ez én vagyok…)

>!
Sai_home P
Richard Morgan: Törött angyalok

Csalódott voltam, amikor befejeztem a könyvet. Igazából már a könyv ötödénél is csalódott voltam, mert egyáltalán nem azt kaptam, amire számítottam és amire vágytam. A Valós halál egyik kedvencem volt tavaly, mert nagyon tetszett a cyberpunk világ és a főszereplő jelleme. Még a történet is jó volt: PTSS-es főszereplő nyomozgatás itt-ott némi tömeggyilkossággal, poszthumán harcosokkal. És persze mindenható MI-k mindenhol.
Ebből a könyvből majdnem minden hiányzott ezek közül, megmaradt a főszereplő neve (és a személyiségéből pár morzsa), egyáltalán nem volt cyberpunk, inkább hasonlított egy olyan űroperára, ahol csak egy főszereplő van. Még az MI-k is eltűntek…
Valahogy így tudom összefoglalni a párbeszédek jelentős részét:
– Küldött voltam.
– Ú, és Ott is voltál?
– Voltam.
– Az kemény.
– Az.
Na és a felnőtt tartalom… Az első részt inkább ne olvassa kiskorú, vagy a témára érzékeny ember, nagyon naturális leírás van benne egy olyan szexuális együttlétről, ami még nem lehetséges (cyberpunk!), és ezért elég érdekes is. Ebben a részben még ezt se kapjuk meg, a szexjelenetek is egyszerűen bénák.
Pedig maga a történet nem rossz, teljesen élvezhető, csak hát ugye semmi köze az előző részhez…

>!
B_Petra
Richard Morgan: Törött angyalok

Belezős, vagy inkább csontvelőig hatoló, transzhumán katonai/akció sci-fi. Ami jó és érdekes lett volna elfusizta (ősi idegen kultúra), ami akciós vagy harci jelenet azt eltúlozta (tömeggyilkosságok), a sexjelenet nem hiányozhatott, de a szerelmi szálat mellőzte legalább. Összeségében nálam csak elmegy, amit levontam konklúzióként, hogy az ember élet keveset ér, és bár a technológia megvan az „örök élethez”, új burokban(testben), a tudattok révén, a valós élet csak egy árucikk, megszerezhető, megfizethető, a virtuális világokban töltött élet pedig akár börtön is lehet. Jobban is le lehetett volna zárni, úgy egyben az egész story keret a brutális akciójelenetek körül.

>!
Noro MP
Richard Morgan: Törött angyalok

Objektíven nézve a könyv kitűnő példája annak, hogyan lehet ugyanabban a világban, sőt ugyanazzal a főhőssel, teljesen különböző stílusú regényeket írni. Szubjektíven nézve azért ez a trilógia legkevésbé szimpatikus darabja. A szuperkütyük és vérfürdők dominálják a sztorit, ami a maga módján visszafordul a transzhumanizmusból a klasszikus kiberpunk felé. Tudniillik hogy a fejlődés árnyoldalaira, a transzhumán életformával való visszaélések lehetőségeire helyezi a hangsúlyt. Az ősi idegenek nyomai – bár elsőre eléggé meglepő témaváltás volt – lett talán a legérdekesebb rész. Van fantázia az ilyen horror/űropera hibridben, kár hogy a történet lezárása végül másfelé ment el, kaphatott volna még nagyobb hangsúlyt a téma.

1 hozzászólás
>!
kte
Richard Morgan: Törött angyalok

A Törött angyalok, mint második rész nem kapcsolódik közvetlenül a Valós halálhoz, a két történet között a főszereplő, Takeshi Kovacs és a Protektorátus korszakában járó csillagközi világ a közös pont. Nekem ez a rész kicsit jobban tetszett, mint az előző.
Nagyon bejön a marsi lények, mint óriási ragadozó, intelligens madarak ötlete!
A történet továbbra is brutális, folyik a vér, roncsolódnak a tudattokok, fogynak a használható burkok. Senkiben sem lehet megbízni, bárki elárulhat, zajlanak a céges és egyéb intrikák. A háborúba nem merülünk bele teljesen, inkább a kutatást nehezítő háttérként van jelen. Takeshi kezd modern Rambo-vá válni, aki spoiler
Úgy tűnik az írók úgy vélik, hogy egy ilyen könyv nem lehet meg szexjelenetek nélkül, ez is kipipálva. spoiler Szerencsére nem ment el a dolog James Bond irányba. :)


Népszerű idézetek

>!
Istris

– Csak nem morális aggályok ütötték fel undorító kis fejeiket?
Elmosolyodtam.
– Ne legyen abszurd, Hand. Katona vagyok.

>!
Kimmuriel

(…) ha valaki túlságosan sokat foglalkozik az eljövendő világgal, az jó eséllyel azt jelzi, hogy nem igazán boldogul az ittenivel.

>!
Noro MP

– Nagyon furcsa ez, Kovacs. Magának legalább olyan mély hite van, mint nekem. Csak azon csodálkozom, miért olyan fontos magának, hogy ne higgyen.
Legalább egy percig függött a kérdés a levegőben. Minden elhalkult, mintha még a szél is visszatartotta volna a lélegzetét.
– Téved, Hand – mondtam lassan. – Nagyon szeretnék én is benne lenni azokban a szarságokban, amikben hisz. Nagyon szeretnék megidézni valakit, aki felelős ezért a kibaszott világért. Mert akkor képes lennék arra, hogy megöljem. Méghozzá lassan.

Kapcsolódó szócikkek: Takeshi Kovacs
>!
Istris

A valóság és a virtualitás közötti különbség nagyon egyszerű. Egy szimulációban tudod, hogy mindent egy nagy teljesítményű gép futtat. A valóságban nincs ilyenről szó, ezért könnyen támad az embernek olyan tévképzete, mintha ő irányítana.

>!
amnaen

Ez teljesen új dolog. NPKRNR-nek hívják. Nyílt Programozású, Környezetre Reagáló Nanoméretű Rendszer.
– NPKRNR? Annyira helyes név.

>!
Kimmuriel

A hűség valuta, mint minden más. Amennyit megkerestél belőle, annyit tudsz elkölteni.

>!
Hush_Campo

– Parancsnok, én abban hiszek, hogy mindketten civilizált emberek vagyunk és…

Egy lézersugár szakította félbe.

>!
Hush_Campo

Nem vagyok civilizált ember, Hand, katona vagyok. Egy hivatásos barbár, és olyan emberek béreltek fel, mint maga. Nem akarok belemenni, hogy ez magát hogyan minősíti.

>!
Hush_Campo

– Az okok még nem igazolják a tetteket, Kovacs főhadnagy. –

>!
Hush_Campo

Semmi sem változik, soha sem változik semmi. Eljössz százötven fényévnyire otthonról, és ugyanazzal a szarral találkozol.
Úgy látszik, ez a szarság általánosan érvényes az egész univerzumban.


A sorozat következő kötete

Takeshi Kovacs sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Al Robertson: Égtörés
Brandon Hackett: Isten gépei
Charles Stross: Accelerando
Dmitry Glukhovsky: Futu.re
Iain M. Banks: Fegyver a kézben
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Alastair Reynolds: Napok háza
Joan Slonczewski: Agypestis
Brandon Hackett: Az időutazás tegnapja
Hannu Rajaniemi: A kauzalitás angyala