The ​Steel Remains (A Land Fit For Heroes 1.) 3 csillagozás

Richard Morgan: The Steel Remains Richard Morgan: The Steel Remains Richard Morgan: The Steel Remains

Ringil, ​the hero of the bloody slaughter at Gallows Gap is a legend to all who don't know him and a twisted degenerate to those that do. A veteren of the wars against the lizards he makes a living from telling credulous travellers of his exploits. Until one day he is pulled away from his life and into the depths of the Empire's slave trade. Where he will discover a secret infinitely more frightening than the trade in lives. Archeth – pragmatist, cynic and engineer, the last of her race – is called from her work at the whim of the most powerful man in the Empire and sent to its farthest reaches to investigate a demonic incursion against the Empire's borders. Egar Dragonbane, steppe-nomad, one-time fighter for the Empire finds himself entangled in a small-town battle between common sense and religious fervour. But out in the wider world there is something on the move far more alien than any of his tribe's petty gods. Anti-social, anti-heroic, and decidedly irritated, all three of… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Gollancz, London, 2009
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575084810
>!
Del Rey, New York, 2009
432 oldal · ISBN: 9780345493033
>!
Gollancz, London, 2008
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780575077928

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Richard Morgan: The Steel Remains

A gritty dark fantasy újabb komoly aspiránsa, realizmus, sötét humor, sok vér, meg ilyenek.
A „hősök”: egy élvhajhász nemes úrfiból lett háborús veterán, aki 30 éves korára már kiégett, és abból él, hogy kocsmákban meséli egykori kalandjait. Egy idősödő pusztai nomád, aki egyszer régen elment világot látni, majd hazatért, de azóta alighanem mindkettőt megbánta. És az ősi népek utolsó képviselője, aki túlságosan emberinek találtatott, ezért társai, amikor kollektíve elhajóztak a lenyugvó napba (képletesen szólva), egyszerűen itt hagyták.

Morgan a fantasy világok toposzait is kiforgatja: itt is vannak boszorkányok, istenek meg ősi fajok, dekadens birodalmak, de olvasás közben nem lehet szabadulni a gondolattól, hogy valami nagyon nem stimmel velük. Az infókat persze csak óvatosan csepegteti, hogy az első regény végére véletlenül se álljon össze minden… bár én a könyv kétharmadánál dobtam egy hátast, mert azt hiszem, a szerző valami zseniálisan pofátlan dolgot csinált. De azt nem mondhatom meg, hogy mit :)

Két nagy problémám volt azonban az egésszel: egyrészt nagyon sok benne az indokolatlan szex. Néhány ilyen jelenetben amúgy női karakterek részvétele nélkül zajlik a „cselekmény”; na már most szerintem ezt a témát is lehet intelligensen tárgyalni (mint pl. Elizabeth Bear Carnival-jában), de Morgan nem tudja, hogyan. Ringil szexuális irányultságának egyébként érdemi jelentősége van a történetben, csak ezt nem úgy kéne hangsúlyozni, hogy minden második pasassal lefekszik. Másrészt a káromkodások terén mocskosul fantáziátlan (illetve fantáziátlanul mocskos): a „fuck” szó egészen pontosan 492 alkalommal szerepelt a szövegben, ami átlagosan több, mintha minden oldalon megjelenne egyszer.

9 hozzászólás
naravna>!
Richard Morgan: The Steel Remains

Kicsit ambivalens volt a viszonyunk, a The Steel Remainsnek és nekem. Szerettem volna nagyon szeretni, és ő is édesgetett magához, de közben olyan dolgokat művelt, amitől még az is megfordult a fejemben, hogy szakítanunk kell.*
Aztán elkezdenek valóban történni a dolgok, ekkor kapta el a derekamat, hogy megtáncoltasson, és megadtam neki az esélyt, a kezdeti nehézségek ellenére. Egészen szinkronban voltunk, aztán a végén egy párszor rálépett a lábamra, de sikerült egy olyan pompás fináléval korrigálnia a dolgot, hogy a nehézségre szinte már nem is emlékszem.
Most így állunk, a végpózban, és még bárhova fejlődhet a kapcsolatunk, azt a következő kötet dönti el.

A korábbi értékelésekre reflektálva: igen, volt benne szex, hímneműek között, igen, némileg indokolatlan. De pont annyi, amennyi egy magabiztos férfinak (vagy nőnek) még nem fog megártani. Szerintem a meghalás különböző formáinak érzékletes leírása zavaróbb volt.

*Például a könyv első harmadában a maga ékes angolságával olyan részeknél, ahol történnie kellett volna valaminek, leírt olyan dolgokat – mitológiát, helyszínt, akármit – amiről a világot nem ismervén fogalmam sem volt, a leírás elolvasása után sem. Ezért az eleje annyira döcögősen ment, pedig a karakterekkel már az elején szimpatizáltam (sőt, a fülszövegből kapásból tudtam, hogy ez érdekelni fog). Biztos az író részéről valami nagy cselszövés része volt, hogy a világot a könyv végére ismertem meg, akkor is csak nagyjából, de majdnem felőrölte az idegeimet.

luthienlovemagic IP>!
Richard Morgan: The Steel Remains

Kissé emésztenem kellett ezt a könyvet, mert nem nagyon olvastam még hasonlót. Az ilyesféle fantasy nem volt az én világom eddig. Hogy ezután az lesz-e, majd a jövő eldönti. Ami nagyon érdekes volt benne, hogy harcos fantasysága mellett eléggé előtérben volt a szexualitás megjelenítése, amit eddig gyér fantasy olvasottságom okán elég újszerű volt nekem. Harc, szex, intrika, drog, lelki vívódások. Ezzel kb. összefoglalható a könyv. A műfaj kedvelőinek érdemes szerintem elolvasni. Nem mondom, hogy remekmű, de érdekes olvasmány. Talán egyszer a folytatásokat is elolvasom.


Népszerű idézetek

Noro>!

When a man you know to be of sound mind tells you his recently deceased mother has just tried to climb in his bedroom window and eat him, you only have two basic options.

(első mondat)

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A Land Fit For Heroes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Prince of Thorns
Joe Abercrombie: The Blade Itself
James A. Moore: Fallen Gods
R. F. Kuang: The Dragon Republic
Robert Jackson Bennett: City of Blades
N. K. Jemisin: The Fifth Season
George R. R. Martin: A Game of Thrones
Glen Cook: The Black Company
Angus Watson: Clash of Iron
Michael J. Sullivan: The Crown Conspiracy