Az ​agy érzelmi élete 6 csillagozás

Richard J. Davidson – Sharon Begley: Az agy érzelmi élete

Vajon ​miért van az, hogy egyes emberek nagyon gyorsan helyrerázódnak egy-egy kudarc után, míg másokat sokáig emészt a kétségbeesés? Miért van az, hogy egyesek annyira képesek ráhangolódni másokra, hogy szinte a „veséjükbe látnak”, míg mások alig-alig veszik az adást? És miért van az, hogy egyesek szinte mindig feldobottak, mások meg folyton levertek? Az ismert és elismert agykutató, Richard J. Davidson e kérdések megválaszolására az érzelmeink – eredetük, erejük és képlékenységük – egészen új modelljével állt elő.

Davidson szerint mindannyiunkat hat alapvető „érzelmi stílus” – a rugalmasság, a szemlélet, a társas intuíció, az öntudatosság, a kontextusérzékenység és a figyelem – határoz meg. Az egyéni érzelmi ujjlenyomatunk ezek egyéni mértékeiből áll össze. Az érzelmi stílusok nem puszta fikciók, mindegyik hátterében jól meghatározható agyi aktivitási minta húzódik meg – ezeket Davidson a laikus olvasó számára is jól érthetően mutatja be.

A szerző arra is ajánl… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az elme kerekei Akadémiai

>!
Akadémiai, Budapest, 2013
324 oldal · ISBN: 9789630594158 · Fordította: Nagy Mónika Zsuzsanna

Most olvassa 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

Renáta_Kovics >!
Richard J. Davidson – Sharon Begley: Az agy érzelmi élete

Először is leszögezném, hogy méltánytalanul van parkolópályára helyezve ez a könyv, hiszen a moly-on is csak 3-an értékelték, mert témáján belül zseniális.
A szerző a könyvet igazából Ádámtól és Évától kezdi, hiszen elmeséli, hogy a pszichológiában milyen nehezen fogadták el azt, hogy az érzelmek és az agy összefüggnek. Ezt nem segítette elő, hogy a szerző kutatásai kezdetén még a technikai eszközpark is fejletlen volt, az MRI-t még nem sikerült megalkotni. Ezt követően számos kísérletét bemutatva és másokét is példaként állítva jutunk el fő “felfedezéséig”, azaz hogy az érzelmek az agyban játszódnak le és hogy az emberek érzelmi stílusát 6 dimenzió határozza meg. Ez a 6 dimenzió a rugalmasság, a szemlélet, a társas intuíció, az öntudatosság, a kontextusérzékenység és a figyelem. Ami nagyon tetszett ebben a könyvben, hogy kérdéseken keresztül mindenki elhelyezheti magát mind a 6 skálán. S ebből áll össze az érzelmi stílusunk, ami nemcsak egyedi, de ahogy a szerző is leszögezi, egyik sem jó vagy rossz. Lehet, hogy valaki nem jó a társas intuíciókban, ezért folyton otthon ül, de lehet, hogy olyan technikai zseni lesz, aki világmegváltó felfedezést tesz. A könyv további része pedig azt bizonyítja be, szintén kísérletek során, hogy az agy nemcsak befolyásolja az érzelmi stílusunkat, hanem mi is az agyunkat. Ezt a manapság olyan sokat hangoztatott “fejben dől el”-elvet, tudományosan neuroplaszticitásnak hívják. (S én, aki az előzőt meghallva már fordultam is ki a szobából, ezzel a tudományos ténnyel már tudok mit kezdeni. :D ) Például aki vakon születik, nem azért hall jobban, mert fejlettebb lesz a halláshoz kapcsolódó agyterülete, hanem mert a látóideg is, úgymond unalmában (hiszen nem kap jeleket), elkezdi feldolgozni a hangokat. S mi következik ebből? Hogy az érzelmi stílusunkon is lehet változtatni. No, azt azért a szerző sem állítja, hogy egy introvertált emberből a világ legnagyobb bulikirálya/nője lesz, de ha valaki nem elégedett mondjuk a rugalmasságával, csiszolhat rajta. S ehhez a szerző segítséget is ad: meditációs és egyéb gyakorlatokat mutat be mindegyik érzelmi dimenzió megváltoztatásához.
Bővebben: https://1q88blog.wordpress.com/2018/11/25/az-agy-erzelm…


Népszerű idézetek

maryjane007>!

…a gének töltik meg a puskát, de a környezet húzza meg a ravaszt.

133. oldal, 5. fejezet - Hogyan alakul ki az érzelmi stílus?

1 hozzászólás
kemiviki>!

Ahogy minden embernek egyedi az ujjlenyomata, az arca, ugyanúgy mindnyájunk érzelmi profilja is egyedi, és olyannyira része annak, akik vagyunk, hogy akik jól ismernek bennünket, gyakran képesek előre megmondani, miként fogunk reagálni egy-egy érzelmi próbatételre.

21 . oldal, 1 fejezet - Nincs "konfekcióagy"

kemiviki>!

Meg akartam tudni, min múlik, hogy egyesek miképpen reagálnak a válásra, a szeretteik halálára, az állásuk elvesztésére vagy bármely más veszteségre – valamint arra is ugyanilyen kíváncsi voltam, mitől függ, hogy az emberek miként reagálnak a pályafutásuk során elért győzelmekre, arra, ha sikerül elnyerniük szívük választottjának szerelmét, ha rájönnek, hogy igazi barátaik a tűzbe mennének értük, valamint más boldogságforrásokra. Vajon miért reagálnak az emberek érzelmileg igen eltérően az életükben adódó örömökre és bánatokra?

20-21 . oldal, 1 fejezet - Nincs "konfekcióagy"

kemiviki>!

Ha például reggel vitánk támad életünk párjával, egész napra kizökkenhetünk – és nem feltétlenül leszünk tudatában, hogy azért vagyunk harapósak, mogorvák és gorombák, mert nem nyertük vissza érzelmi egyensúlyunkat; ami pedig a lassan helyrejövő véglet ismertetőjegye.

12. oldal, bevezetés

piratEmus>!

A teljes nyitottság állapotára törekedjünk, amikor is az elme olyan tágas, akár az égbolt, amely szívesen lát és magába fogad minden kósza gondolatot, érzést és érzetet, akárha egy új csillag lenne, amely most kezd tündökölni.

Akadémiai Kiadó, 2013, 304. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szergej Ivanov: Az emlékezet labirintusa
Robert Sekuler – Randolph Blake: Észlelés
Juhász Pál: A klinikai neurológia alapjai
Hámori József: Az idegsejttől a gondolatig
Detlef Linke: Az agy
Joachim Bauer: A testünk nem felejt
Racsmány Mihály – Pléh Csaba (szerk.): Az elme sérülései
Frank Bruno: Békülj ki önmagaddal
Sam Wang – Sandra Aamodt: Üdvözöllek a gyereked agyában
Bánréti Zoltán (szerk.): Nyelvi struktúrák és az agy