Szélvihar ​Jamaikában / Örvényben 9 csillagozás

Richard Hughes: Szélvihar Jamaikában / Örvényben Richard Hughes: Szélvihar Jamaikában / Örvényben Richard Hughes: Szélvihar Jamaikában / Örvényben

Az ​1900-ban született és 1976-ban elhunyt kiváló angol író első két regénye egy-egy tengeri út története, s mindkettő majdnem ugyanazon a tájon, a középamerikai szigetvilágban játszódik. A Szélvihar Jamaicában múlt századi kalózhistória, abból az elkorcsosult, dicstelen időszakból, amikor az angol telepesek jómódja és biztonságérzete kezd megrendülni, s amikor már a kalózok is inkább csak emlékeikből élnek, s gépiesen, rossz lelkiismerettel űzik hanyatló mesterségüket. A történet azonban csak háttere az író valódi céljának, a pszichológiai vizsgálódásnak: hogyan működik, hogyan hat egymásra a gyermek- és a felnőtt-lélek, micsoda tragédiákat képes előidézni az együgyű, civilizálatlan, nem nagy gonosz matrózok és az „állati ártatlanságú” gyermekek kétféle naivitása.
Az Örvényben az emberi helytállásról, hajó és hurrikán, ember és természet küzdelméről nyújt krónikahitelességű beszámolót, s a két fiatalember, az angol hajóstiszt és a kommunista kínai fűtő összeütközésével… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1929

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa

>!
Európa, Budapest, 1981
412 oldal · ISBN: 963072295x · Fordította: Balabán Péter, Boldizsár Iván
>!
Európa, Budapest, 1969
322 oldal · Fordította: Balabán Péter, Boldizsár Iván

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Chöpp >!
Richard Hughes: Szélvihar Jamaikában / Örvényben

SZÉLVIHAR JAMAICÁBAN
Ez egy méltatlanul elfelejtett könyv. Imádom! Csupa lélektan, és csodálatosan egyszerű történet!
Lucia Berlin ♡-emből szól: https://moly.hu/idezetek/1966887

2 hozzászólás
Kuszma>!
Richard Hughes: Szélvihar Jamaikában / Örvényben

Én alföldi gyerekként odavagyok a tengerésztörténetekért, ez biztos valami ősi elfojtás felszínre vergődése. Úgyhogy Hughes két története eleve pole-pozícióból indult.

A Szélvihar Jamaikában maradéktalanul megfelelt a várakozásaimnak, sőt. Képzeljünk el egy regényt, ami az ifjúsági regények kedélyes stílusában íródott, de szinte szétfeszítik azok a borzalmak, amiket ez a stílus semlegesíteni igyekszik. Ez a kontraszt az elbeszélés sava-borsa. Főszereplői gyerekek, akik kalózok fogságába kerülnek, de Hughes zseniálisan fordítja meg a szerepeket, és megy szembe az előfeltevésekkel: egy idő után a kalózok tűnnek ártatlan áldozatnak, a gyerekek pedig (na jó, leginkább csak az egyik) szörnynek. A Legyek ura mellett a legfontosabb könyv a játék és ártatlanság mögött megbújó ösztönös gonoszságról.

Az Örvényben már nem okozott annyi élvezetet. Egy „évszázad vihara” történetről van szó, ahol a súlypont a férfias helytálláson és a becsületen van. Bár Hughes láthatóan jártas a hajózás és matrózélet rejtelmeiben, és szépen meg is jeleníti őket, de helyenként túlzottan pragmatikus, és riasztó általánosságokat állít. Kevesebb elmélkedés a dolgok mozgatórugóin több lett volna.


Népszerű idézetek

Kuszma>!

Víz alatt, úszás közben, igen kijózanító hatású, ha hirtelen egy nagy tintahal arcába nézünk. Az ember agyában örökké megmarad az ilyesmi: tiszteletben tartjuk a vizavít, és mégis érezzük a valódi intellektuális rokonszenv lehetetlenségét.

Baki P>!

Szélvihar Jamaikában
A rabszolga-felszabadítás egyik következménye a nyugat-indiai szigetvilágban: a rengeteg rom.

Örvényben
Sok emberrel akadt dolgom életemben, de egyik sem maradt meg olyan élesen az emlékezetemben, mint egy bizonyos Mr. Ramsay MacDonald.

(első mondat)

pompom>!

Jött a rabszolga-felszabadítás, és egykettőre széthullott az egész, mint oly sok más ilyen centrum. Összedőltek a cukorfeldolgozó épületek. A cukornádat bozót és gaz fojtogatta. A földművelő négerek testületileg elhagyták kunyhóikat, elmentek valahová, ahol a munkának még a lehetősége sem zavarta őket.

Első fejezet

Kuszma>!

Bizonyos vagyok benne, hogy rendőreink kettőzött buzgalommal fognák el a gonosztevőket, ha a bírák hajlandók lennének utólag, ha már mindennek vége, megküldeni nekik a szépen kikészített halotti maszkokat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: Halott éjszakák
Daphne du Maurier: A francia kalóz szeretője
C. S. Forester: Őfelsége kapitánya I-II.
Agatha Christie: Találkozás a halállal
Virginia Woolf: Clarissa
C. S. Forester: Az Afrikai Királynő
William Golding: Beavatás
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.