Bonaparte ​fiai (Alain Lausard kalandjai 1.) 10 csillagozás

Richard Howard: Bonaparte fiai

1794. ​A Francia Köztársaság ezer sebből vérzik. Királypárti zendülések fenyegetik belső nyugalmát, közben északon és délen is háborút kell vívnia a köztársasági eszme továbbterjedését megakadályozni igyekvő monarchiákkal.
Talán Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol a francia hadsereg kénytelen védekezésre berendezkedni. A katonák éhesek, rongyosak nincs elegendő fegyver, egyenruha, a lovasság sokszor gyalog kénytelen harcolni, s a tábornokai sem elég bátrak ahhoz, hogy a lehetetlennel megküzdve fordítsanak a hadi helyzeten. Az országot irányító Direktórium – más választása nem lévén – egy fiatal tábornokra bízza az Olaszországi Hadsereg vezetését. Bonaparte a királypárti lázongások leverésében már bizonyította képességeit, s most az a feladat vár rá, hogy az Alpoktól délre visszaszorítsa a Franciaországot fenyegető piemonteieket és osztrákokat.
Hogy hadseregét feltöltse, a tábornok újfajta toborzásba kezd: megbízottjai végigjárják az ország börtöneit, s minden… (tovább)

I.P.C., Budapest, 2000
382 oldal · ISBN: 9636351945 · Fordította: Fazekas László

Alain Lausard

Richard Howard: Bonaparte fiai

Ez a könyv pozitív csalódás volt. Nem számítottam ilyen gördülékeny történetre és egy percig sem érztem azt, hogy untatna a könyv. A legtöbb fejezet tájleírással kezdődött, egyből bele tudtam képzelni magam a katonák sorsába, a hidegben menetelés, az élelemhiány, vagy épp a roppant hőség. A főszereplő és a többiek között sok eltérés volt, de mind egy célért harcoltak, ami talán Lausard-ot is távolabb sodorta a származásától. A párbeszédek is érdekesek voltak, a harcjelenetek pedig kivétel nélkül élethűen ábrázolták a szenvedést, és a csata hevét. A könyv vége pedig szerintem teljesen meglendítette a könyv színvonalát: az, hogy a kincset keresik, és ami utána következik. Bár a végkifejleten kissé elszomorodtam, hisz komolyabb büntetést vártam, vagy legalább azt, hogy Bonaparte előtt világossá válik az, hogy mi történt Alain és Cézar között.

Niki P>!
Richard Howard: Bonaparte fiai

Néhol kicsit soknak találtam, de összességében tetszett és lekötött. Jól megfogalmazott történet, érdekes cselekmény. Rég porosodik már a polcomon a trilógia, de mindig kicsit féltem belekezdeni. Most, hogy túl vagyok az első köteten, azt hiszem, hogy a másik kettő is sorra fog kerülni.

Temefe>!
Richard Howard: Bonaparte fiai

Kiváló kalandregény! Méltatlanul háttérbe szorult, pedig ott lenne a helye Scarrow vagy Cornwell könyvei mellett a polcokon! Nagy kár, hogy csak ez a három kötetes sorozat jelent meg az írótól.

pas_de_deux>!

– Hogyan hihetsz Istenben azok után, amiket a hadjárat során láttál? – kérdezte Lausard.
– Nem Isten a felelős a háborúkért, és azért, hogy olyan sokan meghaltak – magyarázta Moreau.

Kapcsolódó szócikkek: Alain Lausard
pas_de_deux>!

– Akiknek nincs miért élniük, rendszerint bátrabbak a többieknél. Ha valaki értéktelennek tartja az életet, nem igazán fél a haláltól. Könnyű bátornak lenni, ha vonzóbbnak érezzük a halált, mint az életet.

Kapcsolódó szócikkek: Alain Lausard
pas_de_deux>!

Alain Lausard kibámult a cellája ablakából a hajnali szürkeségbe, és fáradtan sóhajtott.

pas_de_deux>!

– Az éhség ugyanolyan biztosan öl, mint a guillotine, csak lassabban.

Alain Lausard kalandjai sorozat · Összehasonlítás