A ​kasztrált 23 csillagozás

Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása
Richard Harvell: A kasztrált

Mózes Froben a 18. század ünnepelt sztárja. Az opera színpadán elbűvöl mindenkit, hangjáért ezrek lelkesednek. A siker azonban mindig áldozattal jár. Történetét a fiához írt leveléből ismerjük meg. Mesél anyjáról, a kirekesztve élő süketnéma nőről, akinek egyetlen feladata a harangozás, s akinek a templom papjától születik gyermeke. Mesél az apjáról, aki papként retteg az igazság napvilágra kerülésétől, ezért fiát egy hegyi patakba veti. Mesél a két szerzetesről, akik megmentik, s az apátságba viszik. Itt a kórus remek énekese válik belőle, és kivételes énekhangjának megőrzése érdekében titokban kasztrálják. Aztán mesél még Bécsről, a sikeres bemutatkozásról, mely megnyitja számára az utat Európa nagy operaházai felé. Mindenekelőtt azonban a múlt titkairól mesél, megválaszolva egy kérdést, mely egész életében árnyékként követte őt:

Hogyan lehetett fia Mózes Frobennek, a világhírű kasztrált énekesnek?

Eredeti cím: The Bells

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Typotex Világirodalom Typotex

>!
Typotex, Budapest, 2016
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632798783 · Fordította: Gáti István

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Mózes Froben


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Bevallom őszintén a borító ami gyönyörű és a cím volt ami felkeltette a figyelmem a könyv iránt. Nagyon kívül esik a komfortzónámon, de nagyon örülök, hogy nem hagytam ki, mert a történet, Mózes élete nagyon a szívembe lopta magát, teljesen elvarázsolt. Kedvenc lett! ♥

„Mózes Froben a 18. század ünnepelt sztárja. Az opera színpadán elbűvöl mindenkit, hangjáért ezrek lelkesednek. A siker azonban mindig áldozattal jár.”

Egy keserédes történet, ami pillanatok alatt magába szippantott.
Olvasás közben mint egy film pergett előttem a történet, megszűnt a külvilág.
Mózes életútja nem mindennapi.
Ez a könyv olyan, mint maga az Élet: Tele megpróbáltatásokkal, csalódással, reménnyel, vágyakozással, szenvedéllyel, szerelemmel, és zenével.
Egy remekül megkomponált mű, ami az érzelmek teljes skáláját előhozta belőlem olvasás közben. Nagyon a szívemhez nőttek a szereplők, Mózes, Nicolai, Amalia, Remus.
És nagyon utáltam amikor elfogytak a lapok, olvastam volna még.

>!
Typotex, Budapest, 2016
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632798783 · Fordította: Gáti István
pepege P>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Bizton állíthatom, hogy a Typotex Kiadó egészen különleges érzékkel választja ki a világirodalmi sorozatának darabjait. Elég csak említenem a Kokoscha babáját vagy a már-már vesszőparipámmá vált, mindezidáig felülmúlhatatlan olvasmányomat, a Morfiumot. A sorozat érdekessége, hogy szerzőik hazánkban nem, vagy alig ismertek, ezáltal a kiadó tulajdonképpen valamiféle kockázatot is vállal azzal, hogy elsőként jelenteti meg magyar fordításban ezeket a regényeket. Jómagam szintén vállaltam némi rizikót (no de kockázat nélkül nincs győzelem!), mert a témaválasztás miatt nem tudtam fenntartás nélkül kezembe venni Richard Harvell 2010-ben írt regényét. (Magam sem tudom, miért féltem ettől a témától.) Ugyanakkor nagyon bíztam benne, hogy nem egy túlírt, túlérzelgős történetről lesz szó.

A regény a 18. század Európájába invitálja az olvasót, amelyben Mózes Froben sorsa már születésétől fogva oly mértékben szívfacsaró, mellyel nem túl gyakran találja szemben magát az olvasó. „Szerencséjét” tulajdonképpen a bűn útjára tévedt, a cölibátusi fogadalmát semmibe vevő pap édesapjának köszönheti, aki a fiút, mint bűnössége egyértelmű bizonyítékát, a hideg hegyi patak vizébe dobja. Így kerülhetett el süketnéma anyja mellől, akivel addig egy harangtoronyban tengődtek. A kis Mózesre két szerzetes talál rá a patak vizében – innen kapta a nevét is. A szerzetesek magukkal viszik a fiút, és ezzel kezdetét veszi egy egész életre szóló barátság. Nicolai fogadalmat tesz, hogy soha sem fogja az árva fiút (mert úgy véli, csakis árva lehet) magára hagyni, s bár Remus kezdetben még ódzkodik ettől, de idővel ő is megkedveli. Ám a szeretet, amivel elhalmozza a két szerzetes, nem tudja feledtetni azokat a napokat, amiket a kolostorban mint nem kívánatos személy tölt. Süketnéma anyja miatt Mózes nem tanult meg beszélni, egy véletlen szituációban azonban kiderül, hogy nagyon szép hangja van, s így hamar bekerül a kolostor kórusába, ahonnan egyenes út vezetett számára ahhoz, hogy a kórusvezető titokban kasztráltassa.

A szerzeteseken kívül egyetlen személy volt, akit közel engedett magához, a dúsgazdag Amalia. Hogy kerül kapcsolatba a város leggazdagabb lánya és egy árva fiú? Szövődhet-e szerelem közöttünk? Mózes angyali hangja a kasztrálás következtében tartós marad, énekével sikereket ér el, de milyen árat kellett fizetnie érte? Vajon megérte? Meddig tudja titkolni állapotát szerelme elől? Megannyi kérdés dúl az olvasóban, ahogy haladunk előre a történetben. És a legsarkalatosabb kérdés, amit már a fülszövegben olvashatunk: „Hogyan lehetett fia Mózes Frobennek, a világhírű kasztrált énekesnek?”

Abban az időben, főként Olaszországban nagy „divatja” volt a kasztrálásnak. Erre a brutális műtétre azért volt szükség, mert akkor még nők nem énekelhettek a templomok kórusában, énekhangjukat tehát pótolni kellett „valahogy.” Aztán a XIX. századra már az olasz operaházak számára kellett biztosítani a gyermeki énekhangot. Míg Mózes alakja csupán fikció, a regényben mégis feltűnik egy valóságos személy, Gaetano Guadagni, és egy fontos megtörtént esemény, Christoph Willibald Gluck Orfeusz és Euridiké című operájának 1762-es bemutatója.

Richard Harvell kiváló munkát végzett: a főszereplő karaktere nagyon hiteles, sorsa inkább szánalomra méltó, mintsem irigylendő. Én nagyon hamar megszerettem ezt a kisfiút és később, felnőttként is izgultam sorsa kedvező alakulásáért. Tagadhatatlan, hogy ennek a kötetnek a cselekmény az erőssége, talán ezért is időztem el ajánlómban annak ismertetésén. Az érdekes történet mellé ráadásul fölöttébb olvasmányos stílus párosul, nem holmi nehézkes, középkori regényt tarthatunk a kezünkben, hanem izgalmas, letehetetlen remekművet. Bátran kijelenthetem, hogy Mózes Froben története egyrészt eléggé széles olvasóréteget képes vonzani: van itt szerelem, némi kaland, komolyzene, művészet; másrészt viszont sokféle érzelem kiváltására is alkalmas: szerethetünk, gyűlölhetünk, szoronghatunk, örülhetünk és így tovább. Egy biztos, aki úgy dönt, hogy megismerkedik A kasztrálttal, nem fog unatkozni.

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-07…

AniTiger P>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Általában nem olvasok hasonló regényeket. Nem igazán érdekel az opera és sosem találkoztam még a „musico” -jelenséggel az eddigi (irodalmi) kalandozásaim során. Ez a könyv mégis megfogott magának, mert lehetetlen volt figyelmen kívül hagyni Mózest, ezt a kedves, segítőkész fiút. Szívszorító volt a történet eleje, emiatt érdekelni kezdett a fiú sorsa. Bájos naivitással fogadja a neki jutó kevés szeretetet, nehezen tudja megfogalmazni a szükségleteit, ráadásul nála jóval idősebb papokkal és egy úrilánnyal barátkozik össze. Fél, de kibírja; mindent, de mindent lenyel, minden akadályt legyőz és megy tovább az összes nehézség ellenére!

Elhittem, hogy élt egyszer ez a Mózes nevű fiúcska, akivel egészen fiatalon ennyi szörnyűség történt, majd kasztrált létére szerelmes lett. Elhittem a 18. századi sánta kislány szépségét és a lemondását egy szebb jövőről. Elhittem ezt a fiktív szereplőkkel elregélt, történelmileg mégis – majdnem teljesen – hiteles sztorit. Elhittem, mert a könyv az elejétől a végéig hihető, jól megírt, jól felépített és nagyon olvasmányos.

…bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/04/rh-a-kasztr…

>!
Typotex, Budapest, 2016
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632798783 · Fordította: Gáti István
robinson P>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

A „magával ragadó” na, azt én nem éreztem, inkább kissé körülményeskedő volt. A borító is nagyon nem tetszik(egy menő fiúbanda énekese?) és az állandó idézőjeles mondatai iszonyatosan zavaróak voltak olvasáskor. Amúgy valóban érdekes a sztori.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/04/a-kasztralt.html

Szimirza P>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Én sem tudom mire számítottam, amikor elkezdtem, de kíváncsi voltam a történetre, mert nem igazán lehet találkozni klasszikus zenével, vagy netán operával foglalkozó vagy azon alapuló könyvekkel. Összességében arra jutottam, hogy tetszett, viszont, voltak olyan részek, ahol le kellett tennem a könyvet. Valahogy túl sokat akart, túl aprólékosan, túlságosan lassan, az én tempómhoz képest. A borító .. nos, ha letakarom a fejet, akkor még tetszik is :))

kte P>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

A könyvtár legújabb könyvei között találtam A kasztráltat és elhoztam tudásbővítőnek, változatosságnak, aminek tökéletesen bevált. Megismerkedtem a XVIII. század polgárainak, szerzeteseinek életével és a kasztráltak tulajdonságaival egy kitalált, de történelmileg majdnem teljesen hiteles életrajzon keresztül. A kasztráltakról csak annyit tudtam, hogy a mutálás elkerülése miatt „műtötték meg” őket, de nem voltam tisztában, hogy ez milyen további testi (és lelki) változásokat okoz.
Kicsit vontatottan indult és inkább az emberi természet kegyetlen oldalát mutatta be, de később a szereplőket megismerve és megszeretve olvasmányosnak találtam, gyorsan fogytak az oldalak.
Tetszett, ahogy részletesen leírta, hogy Mózes hogyan érzékeli a hangokat és annak az emberi testre tett hatásait, ami már majdnem mágikus, miközben teljesen hihető.

Lady_L>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Amikor a zuram megkérdezte olvasás közben, hogy milyen, minden előzetes megfontolás nélkül rávágtam, mintha A parfüm ikertestvérét olvasnám. Magának való, fura főszereplő, a születésének a körülményei, az őt körülvevő világ mocska, kegyetlensége, hidegsége, és persze az egyik érzékszervének a hiperérzékenysége, amivel tájékozódik. Az egyik az orrával érzékeli a világot, a másik a fülével. Nomármost engem már a parfümös leírások is lenyűgöztek, egy új nézőpontot adott a világhoz, most pedig napok óta a hangokra vagyok kihegyezve. Mózes azért egy jóval szimpatikusabb főszereplő, őt egy igazságtalanság éri, és ő nem gyilkos. Imádtam ezeket a „hangos” részeket. És imádtam azt a nagyon kevés zenét is, amit említett*, nagyon jó volt párhuzamosan hallgatni és olvasni róluk, de kevés volt, kevés. És ezért kicsit mást is kerestem, és hát nem kellett volna olyan bátornak lennem, de egy hirtelen ötlettől vezérelve meghallgattam Alessandro Moreschi énekét, az egyetlen felvételt, ami kasztrálttól származik, és az nagyon felkavart (az angol creepy szó az egyetlen, ami eszembe jut róla), és véletlenül pont pár oldallal később került sor a kasztrálós jelenetre, ezután kb két órán keresztül erős hányingerem volt, aznap kimaradt az ebéd nálam. Innentől kezdve az érzelmek erősen uraltak olvasás közben, mert amikor lecsillapodtak volna végre, jött az a jelenet, hogy Mózes bekötötte Amalia szemét, és nyilván előbb vágtam rá, hogy Orpheusz, minthogy leírták volna, és kész, most már tényleg csak gyorsvonatként zakatoló pulzussal olvastam, miközben folyamatos civakodás ment a fejemben a reálisan gondolkodó, vartyogó öregasszony és a kislányként rajongó liba között. Az egyik oldal karba tett kézzel, tárgyilagosan mutatott rá minden apró bakira vagy olcsó megoldásra spoiler, a másik oldalon meg ment a fangörlködés, hogy naaa, de Orfeusz és Euridiké, de óóóóóóólyan gyönyörű! Olyan ritkán érzem át ilyen erősen egy regény történetét, sőt, a történet a legtöbbször másodrangú nálam. Igazából a másik oldalnak nem sok ellenérve akadt, csak az, hogy óóóólyan szép történet, és óóóóóólyan gyönyörű jelenetek vannak benne, és annyira szépen használta fel az egész mítoszt meg az egész operát.** Ritka pillanat: kiütéssel győzött nálam a történet és az az okozta erős érzelmek. És még folyik a harc a vénasszony és a rajongó liba között, hogy felkerülhet-e a kedvencek polcára, és hogy az 5 csillag az az átlaga-e a két ellentétes véleményemnek.
És még ez persze: https://moly.hu/karcok/1281539
* „Amikor Guadagni belefogott az Armida dispietata című áriába a Rinaldóból, lementem a lépcsőn, és a tömeg közé keveredtem.” 278. oldal. A cinikus vénasszonyom előre megmondta, hogy a Lascia ch'io pianga ziccerét nem fogják kihagyni, de pont nem otthon olvastam ezt a mondatot, és mondom, hééééé, ez nem a recitativo, ami előtte van? Itt meg ária? Jó, nem emlékszem minden címre a Rinaldoból, biztos rosszul tudom. Hazaértem, utánanéztem. Mire jutottam, még nem tudom, utána kell kérdeznem, hogy ez hiba-e, vagy normális.
** Azt mindig szerettem, de tavaly óta különösen a szívem csücske (https://moly.hu/karcok/1209639 – és ehhez tartozik ez a videó, habár az angyalarc nincs meg, nekem ő Mr. Bean marad:) http://www.operaonvideo.com/orfeo-ed-euridice-paris-201… ).

sorazsem>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Letehetetlen, magával ragadó könyv egy olyan fiú sorsáról egy olyan történelmi környezetben, ami mai fejjel szinte felfoghatatlan.
Nickelback: What are you waiting for? c. dalával párosítva óriási élményt adott!

vklara>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Nagyjából csak szuperlatívuszokban tudnék róla írni, de nem teszem. Mégpedig azért, mert egyszerűen nincsenek szavaim ekkora barbarizmus, embertelenség elítélésére, ugyanakkor mégis hihetetlenül érzékeny, érző emberek imádására.
Nekem újraolvasós lesz majd egyszer.

Szilvia_Szamosfalvi I>!
Richard Harvell: A kasztrált

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

a könyv a második felétől pezsdült fel


Népszerű idézetek

Cicu>!

A szerelem a kulcs és a zár találkozása!

286. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

1 hozzászólás
Cicu>!

Nem lehet folyton csak szórakozni. Az embernek kötelességei is vannak.

281. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

5 hozzászólás
Cicu>!

A remény ezer élettel bíró szörny…

89. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Cicu>!

Minden nő legalább egyszer az életben szeretné eszméletét veszíteni a szerelemtől.

141. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Cicu>!

A világ nem olyanoknak készült, mint amilyen te vagy.

155. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Cicu>!

A szerelmi aktus olyan, mint az éneklés. Az első levegővételnél – az első lökésnél – a test még nem kész a hang befogadására. A sóhajok és nyögések elfulladnak a torokban. De amikor a tempó felgyorsul, szétárad az öröm, és a test erre hangolódik rá. Nemsokára a mellbe hatol a sóhaj, és ha nem is lesz hangosabb, de annál inkább teltebb; az, aki nyög, annak az ujja hegye is sóhajtozik.

168. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Cicu>!

Ha boldogtalan vagy, (…), akkor annak okát a szívedben kell keresned.

283. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Cicu>!

Tudod, Rómában egész könyvtárak vannak, tele könyvvel, amiket senki se olvas. És ezért engedett el bennünket az apát. Ugyanis Remus úgy véli, hogy a világ összes könyvét el kell olvasnia, még ha unalmas vagy haszontalan is.

42. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Cicu>!

(…) a világ óriási és tele van örömmel, melyek mind rád várnak.

41. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása

Cicu>!

Elegem van azokból a napokból, amikor nem vagy velem.

194. oldal

Richard Harvell: A kasztrált Egy angyali hanggal megáldott ember magával ragadó, érzéki vallomása


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Valahol
Jenny Taylor: Otthon
Susan Boyle: Akinek születtem
Kelly Oram: A mint aszkéta
Jacek Dehnel: Szaturnusz
Terry Pratchett: Maszkabál
Gill Paul: Jackie és Maria
Sven Delblanc: Heréltek
Joël Dicker: A Baltimore fiúk