Leonardo 10 csillagozás

Életrajz képekben
Richard Friedenthal: Leonardo

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a reneszánsz izgalmas művészegyéniségei iránt. Ledőltek a bálványok, nem normák többé, amihez a tökéletességet mérik, nem lehet őket utánozni. Ezért talán annál feszélyezetlenebbül lehet titkukat kutatni, ami valószínűleg éppen abban rejlik, hogy koruk és minden idők nagy kutatói ők, fáradhatatlan és sokoldalú intellektusok, akiknek életműve máig hatóan az emberi szellem és akaraterő nagyszerű eredményeiről tanúskodik.
Friedenthal, akinek Goethéről és Lutherről írott művét már ismerheti a magyar olvasó, sok képpel illusztrált könyvében élvezetes bevezetőt nyújt Leonardo varázslatos világába minden érdeklődő számára.

Róla szól: Leonardo da Vinci

>!
Gondolat, Budapest, 1980
142 oldal · ISBN: 9632809343 · Fordította: G. Beke Margit
>!
Gondolat, Budapest, 1975
142 oldal · ISBN: 9632802977 · Fordította: G. Beke Margit
>!
Gondolat, Budapest, 1974
142 oldal · ISBN: 9632800281 · Fordította: G. Beke Margit

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
OlvasóMókus
Richard Friedenthal: Leonardo

Richard Friedenthal: Leonardo Életrajz képekben

Csodálatos ez a könyv, öröm volt kézbe venni. A kötet szerzője kicsit kritikusan állt Leonardohoz, például, hogy valójában nem kellene akkora feltalálónak tekintenünk, mint amekkorának tekintjük.
„Ha örömmel fedezzük is fel Leonardo rajzaiban a mai találmányok, technikai megoldások némelyikét, nem szabad túlzásba esnünk és azt hinnünk, hogy mindent átfogó szelleme csakugyan páratlan. […] Az egyetemességben van Leonardo nagysága, de ez a végzete is.”

>!
Zolesz P
Richard Friedenthal: Leonardo

Richard Friedenthal: Leonardo Életrajz képekben

Abszolút nem vagyok elragadtatva. Nem volt éppen rossz és száraz sem, de valahogyan nagyon lélek nélkülinek éreztem az egészet és a címe, miszerint „életrajz képekben” nem igazán fedi a valóságot. Egy gyors felsorolás, egy kis mesélés semmi több. Valahogyan olyan érzésem volt , hogy felszállok egy hozzáértővel a vonatra és megkérem míg eljutunk A-ból, B-be meséljen nekem Leonardóról a születésétől a haláláig. Minderre csak is az a rövid ideje van amíg megy a vonat, míg oda nem érünk a célállomásra. Ő pedig gyorsan elkezd mesélni, részletekbe nem belemenve, és mint említettem ugyan nem olyan nagyon szárazon, de mindenféle plusszokat is félrerakva amiért élvezetes lenne a mondanivalója. Én tudom, hogy Leonardo életének leírásával nem egy de számtalan könyvet meglehet tölteni és ez így egy ilyen kis (két rövid este, elalvás előtt simán elolvasható) terjedelemmel szinte lehetetlen vállalkozás, de azért ennél lehetett volna ezt jobban is…

1 hozzászólás
>!
Éva95
Richard Friedenthal: Leonardo

Richard Friedenthal: Leonardo Életrajz képekben

Leonardo di ser Piero da Vinci (1452. április 15. – 1519. május 2.) itáliai polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. A könyv ezt jól kitárgyalja.
„Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek láthatólagos végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint akár ő is lehetett minden idők legműveltebb embere.” – ezzel teljes mértékben egyet értek.
Művei:
Sziklás Madonna (1483-1486)
Az utolsó vacsora (1498)
Mona Lisa (1503-1506 – Párizs, Louvre)
Keresztelő Szent János (1513-1516)
Számos, fontos műve maradt befejezetlen vagy ment tönkre:
A háromkirályok imádása,
Sziklás Madonna,
Anghiari csata,
Zenész képmása,
Francesco Sforza lovasszobra,
Léda és a hattyú .
Megérte elolvasni, mert csak pár festményéről hall az ember az iskolában, és nem másznak bele jobban magát az emberbe!
Új oldalairól ismertem meg ezt a nem mindennapi zsenit.
Ő meghaladta a korát, minden értelemben.
Az ellentmondásossága nem lepett meg.
Ez a könyv nem olvastatja magát!
Nem magával ragadó, de ad egy táp pontot Leonardo Da Vinciről és a korról amiben élt és alkotott..
Nagyon sok új ismeretet szereztem a könyv elolvasásával ezért 5 csillag!
Ajánlom mindenkinek aki kíváncsi a zsenire!

>!
Virágszépe
Richard Friedenthal: Leonardo

Richard Friedenthal: Leonardo Életrajz képekben

Leonardót a világon szinte mindenki ismeri mint festőt, feltalálót, építészt… A leghíresebb festmények közül is több az ő nevéhez fűződik. Így, előbb utóbb kíváncsiak leszünk, hogy vajon milyen ember volt valójában. Friedenthal sok-sok alkotáson keresztül mutatja be Leonardót pontos és érdekes háttérinformációkkal. Nemcsak mint életrajz, de művészettörténeti szempontból is nagyon érdekes könyv, és nem utolsó sorban szép kiadvány.


Népszerű idézetek

>!
umrekka

A kísérlet nem tévedhet. Csak a te megítélésed volt téves, más eredményt vártál, mint amire a tapasztalatok alapján számítanod kellett… Sokan panaszkodnak a tapasztalatra, csalárdsággal vádolják, de nincs igazuk. Hagyjátok békén a tapasztaltot, vádoljátok inkább a magatok tudatlanságát, amiért olyasmit vártok tőle, amit nem adhat meg.

59. oldal, Leonardo írásai (Gondolat, 1974)

Richard Friedenthal: Leonardo Életrajz képekben

>!
Virágszépe

Az Utolsó vacsora a keresztény világ leghíresebb képe lett. Leonardo elllentmondásos természetére vall ez is, hiszen egyházi értelemben nem hívő, sőt, majdnem pogány szellem. A vallás külső formái idegenek számára. És mégis ő teremti meg a kereszténység legtökéletesebb és egyúttal hiteles művészi kifejezését.

74. oldal (Gondolat, 1975)

Richard Friedenthal: Leonardo Életrajz képekben


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom
Benvenuto Cellini: Benvenuto Cellini élete
Flavio Conti: Dióhéjban a reneszánsz művészetről
Michelangelo
Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Trewin Copplestone: Leonardo
Villani Lajos: A renaissance úttörői
Pálinkás László: A renaissance Magyarországon
Szőnyi György Endre: Új föld, új ég
Hannelore Sachs: Donatello