A ​legnagyobb mutatvány 39 csillagozás

Az evolúció bizonyítékai
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

150 ​évvel ezelőtti megjelenésekor Charles Darwin főműve, A fajok eredete megrázó erővel hatott kora társadalmára és a vihar máig nem csitult. Miközben az evolúciót a világ vezető tudósai, sőt teológusai ma már egybehangzóan tudományos tényként fogadják el, még mindig több millióan kérdőjelezik meg a helyességét. A legnagyobb mutatványban Richard Dawkins az „intelligens tervezéssel” és azokkal a kreacionista tanokkal száll szembe, amelyek megkérdőjelezik az evolúció tényét.

A világhírű brit tudós új könyvében egy nyomozó szemével vizsgálja a természetes kiválasztás számos példáját, és tárja fel előttünk az evolúció folyamatának részleteit.

A könyv megjelenésének időzítése tökéletes, hiszen korábban soha nem látott mértékű burjánzásnak indultak azok az áltudományos nézetek, amelyek szószólói cáfolni akarják az evolúció elméletét. Dawkins merészen – gyakran ironikusan – száll szembe ezekkel a tudománytalan állításokkal, és miközben sorra veszi őket, szórakoztató… (tovább)

Eredeti mű: Richard Dawkins: The Greatest Show on Earth

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Libri, Budapest, 2011
520 oldal · ISBN: 9789639725812 · Fordította: Kelemen László
>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2009
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639725812 · Fordította: Kelemen László

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

Egyszerre szórakoztató és komoly, jó stílusban és érthetően megírt tudományos ismeretterjesztő mű.
Alcíme szerint Az evolúció bizonyítékait ismerteti.

Az evolúciós elmélet szerint az élővilág (melynek része az ember is) nem teremtéssel, hanem élettelen anyagból, fokozatos változással alakult ki, sok millió év alatt.
Ezt az elméletet az élővilág mai állapotának tudományos vizsgálata igazolja. Aki a tudományos módszertant (mely szerint az állításokat bizonyítani kell) elfogadja, az Dawkins érvelését meggyőzőnek fogja találni.

Az evolúciós elmélet az élővilág leírásának szempontjából nagyon jól működik, de ezen túlmenően komoly következményei vannak olyan, a biológiától távoli területeken is, mint a pszichológia és a filozófia. Az evolúciós pszichológia irányába például Csányi Vilmos ( Az emberi természet) és Bereczkei Tamás ( Evolúciós pszichológia) könyveivel lehet indulni tovább. Az evolúció filozófiai következményei iránt érdeklőknek Daniel C. Dennett Darwin veszélyes ideája című könyvét tudnám ajánlani.

3 hozzászólás
>!
Risus P
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

„Ez a könyv a bizonyítékokról szól, és nincs bizonyítékunk arra a jelentős történésre, amely elindította az evolúciót ezen a bolygón. Lehetett egy elképesztően ritka esemény."

Ez az idézet tökéletesen összefoglalja a könyv mondanivalóját.
Magáról a könyv tartalmáról nem fogok írni az értékelésemben, mert azt gondolom, hogy felesleges, és akit érdekel a téma, az olvassa el.
Nagyon jól felépített és tényleg érhető. Számtalan ábra segít a szöveg értelmezésében és megértésében. Iszonyatosan érhető és hétköznapi példákkal értette meg velem a mondanivalóját. spoiler.
Iszonyatosan sajnálom, hogy ezt a könyvet nem gimnazista koromban olvastam el és nem ilyen példákkal tanították a tananyagot.
Bevallom, hogy számtalan döbbenetes adatot olvastam, többek között, hogy az amerikai lakosok 40%-a (!) tagadja és támadja azt az elméletet, hogy evolúció(!); és igenis hisznek a noés mesékben és hasonló bibliai „mesékben”. Ateistaként ez a gondolkodás felfoghatatlan, de ez egyéni vélemény.

>!
Röfipingvin MP
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

Mindamellett, hogy helyenként nagyon odafigyelve kellett olvasni, és nem minden szakkifejezés lett legalább lábjegyzetben magyarázva, jó kis könyv volt ez. Igyekezett olvasóbarát lenni, és ha nem is mindig sikerült neki, azért lehetett élvezni.
Hatalmas munkát vállal(t) magára Dawkins és csak kívánni tudom neki, hogy ne fáradjon bele!

>!
LuPuS_007 P
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

Óriási fejhatás (Sir Charles*)Darwin előtt és a „negyvenszázalékosok” megismerése végett

* tüntetőlegesen nem használta a neki (ki)járó SIR rmegszólítást

>!
RosszQtya P
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

Nem egy könnyed esti olvasmány, az már biztos. Mondom ezt annak ellenére, hogy az író megpróbál annyira érthető lenni, hogy az átlag, a témához nemértő olvasó se essen pánikba. Ennek ellenére nem árt ha van valami segédeszköz, a sok idegenszó felkutatására.mert könnyen elveszünk bennük. A téma mai is aktuális, hiszen a könyvben is közzétett felmérések alapján, még mindig rengeteg ember nincs tisztában az evolúcióval, és annak jelentőségével, ami bizony elég elszomorító dolog. A könyv olvasása közben hamar rájöhetünk, hogy nem csak egy ismeretterjesztő írás ez, hanem egyfajta tisztelgés Charles Darwin előtt. R.D. inkább a tudományos részre koncentrál, mint hogy a kreacionisták által sűrűn az arcába dobott kesztyűt vegye fel. Témájában hiánypótló mű!

>!
rensaman
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

Dawkins megint elvarázsolt. A tőle megszokott közvetlen, érthető de a precizitásból semmit sem engedő stílusban megírt, nagyon jól felépített könyvet olvastam. Kicsit féltem, hogy nagyon a kreacionisták elleni érvelésre fog épülni, de szerencsére azt a néhány bekezdést is ki lehetne venni, ami a kreacionisták elveiről szól, akkor is megállná a helyét. Nem éreztem védekezésnek, sokkal inkább azt, hogy Dawkins megmutatja, micsoda szépségek is vannak az elővilágban és az evolúció eszméjében, és néha megemlíti, hogy milyen erőltetett ellenvéleményeket fogalmaznak meg az ezekkel szemben.
Tökéleteset alkotott, csak ajánlani tudom mindenkinek.

>!
Eta IP
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

Hát, igazából tetszett a könyv, de nem sok olyat tudtam meg, amit azelőtt – gimnáziumi biológia-, földrajz- és kémiaórák során – ne tanultam volna (és ne tartanék a saját véleményemnek).
És persze érdekes volt figyelni a hadakozást a kreacionistákkal, de szegény Dawkins elfelejti, hogy egy kreacionista sosem fogja olvasni a könyvét, sem végighallgatni egy érvelését. Arról nem is szólva, hogy sajnos biztos vagyok benne, hogy az emberek jelentős százaléka nem is értené meg, miről is ír valójában. Ezért mindig kissé szomorkásan mosolyogtam, amikor felhozott egy-egy tuti érvet a kreacionisták ellen.
A párbeszédhez két oldal szükséges (mind nyitottságban, mind értelemben), és ez hiányzik. A nyitottság talán kissé Dawkins részéről is (bár megértem az indulatait), de a másik oldal egyikkel sem rendelkezik (az értelemről mintegy saját döntéséből mondott le – nem eleve hülyének gondolom őket).

UPDATE: most olvastam a Metazinban (http://metazin.hu/node/2142):
„A Michigani Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a teljesen tájékozatlan ember még csak hajlandó elfogadni az eléje tárt tényeket, ám a tájékozottabb, akinek téves képe van a valóságról, az igaz tényekre elutasítóan reagál, és a cáfolat nemhogy megváltoztatná álláspontját, hanem még meg is erősíti benne.” Na, nekem is ez a tapasztalatom – most itt a kreacionistákra gondolván. (De ki tudja, talán Dawkins is így tenne. :-DDD)

>!
anubys P
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

Első könyvem a szerzőtől, de sajnos nem lehetetlen, hogy egyben az utolsó is.
És nem a téma vagy a tartalom miatt, mert az hasznos, több helyen nagyonis informatív. Viszont az egész élményen rengeteget ront egyrészt a szerző rettentő száraz stílus(talanság?)a, másrészt az, hogy fejezetenként akár több oldalt is annak szentel, hogy a maga igazának igazolása helyett a kreacionistákat gyalázza. Egy tudós egyik fontos ismérve az objektivitás. Azt, hogy a teremtésmítoszt személyes sértésnek veszi és ez határozza meg sokszor a mondandóját, nagymértékben rontja a hitelességét.

>!
szogignem
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

Mindenkire ráfér, hogy elolvassa…min. egyszer!


Népszerű idézetek

>!
Kaat

Képzelje el, hogy Ön egy római történelmet és latint oktató tanár, aki minden erejével szeretné megosztani az ókori világ – Ovidius elégiáit, és Horatius ódái, a latin nyelv Cicero szónoklataiban megmutatkozó tömör ökonómiája, a pun háborúk stratégiai finomságai, Julius Ceasar hadvezéri erényei és a későbbi császárok hedonista kilengései – iránti lelkesedését. Hatalmas vállalkozás, amely sok időt, figyelmet és odaadást igényel. Ugyanakkor észreveszi, hogy csak vesztegeti a drága idejét, mert hallgatósága figyelmét elterelik azok a hangoskodó ignoramusok ( latintanárként Ön is tudja, hogy helyesebb az „ ignorami” forma, ) akik erős politikai és főként pénzügyi támogatással a hátuk mögött arról próbálják meggyőzni a diákjaikat fáradhatatlanul, hogy a rómaiak sohasem léteztek. Hogy sohasem létezett a Római Birodalom sem. Hogy az egész világ csak azóta létezik, amióta az eleven emberi emlékezet. Hogy a spanyol, az olasz a francia, a katalán, az okcitán, és a rétoromán nyelvek mindegyike spontán módon és külön – külön jött létre összes dialektusukkal együtt, és kialakulásuk nem köszönhető egyetlen olyan ősnyelvnek sem, mint mondjuk a latin.. Önnek pedig, ahelyett, hogy teljes figyelmét a klasszika- filológia magasztos tudósi és tanári hivatásának szentelné, idejét és energiáját arra kell fordítania, hogy utóvédharcokat folytasson azon állítása mellett, hogy a rómaiak igenis léteztek; védekeznie kell egy ostoba megállapítás ellen, és ettől legszívesebben elsírná magát, ha nem foglalná le túlságosan maga a küzdelem.

(első mondat)

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

>!
Frank_Spielmann I

Az evolúcióban kételkedő hölgy: Haldane professzor, még ha az evolúciónak évmilliárdok álltak is a rendekezésére, mint ön mondja, egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy egyetlen sejttől eljuthatunk a bonyolult emberi testhez, amelynek több trillió sejtje csontokká, izmokká és idegekké szerveződött, egy olyan szívvé, amely évtizedeken keresztül megállás nélkül lüktet, sok-sok mérföldes érhálózattá és vesecsatornákká, és egy olyan aggyá, amely képes gondolkodzni, beszélni és érezni.

JBS: De asszonyom, erre ön is képest volt. És mindössze kilenc hónapra volt szüksége hozzá!

Ön is képes volt rá kilenc hónap alatt

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

>!
rensaman

Ma már meg tudjuk becsülni, hogy galaxisunkban egymilliárdnál is több bolygó lehet, és az univerzumban nagyjából ugyancsak egymilliárd galaxis van. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben valóban a miénk az egyetlen életet hordozó bolygó a galaxisban, akkor annak a valószínűsége, hogy egy bolygón élet alakuljon ki, nem sokkal nagyobb, mint egy a milliárdhoz. Ennélfogva a bolygónkon kialakult élet keletezésére vonatkozó elmélet határozottan nem lehet meggyőző!

442. oldal

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

16 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

A mi normáink szerint más mélytengeri halakhoz hasonlóan a horgászhal is impozánsan ronda teremtmény. Lehet, hogy a halak mércéje szerint is, bár ez valószínűleg nem számít, hiszen abban a mélységben, ahol él, olyan sötét van, hogy amúgy sem igen lehet látni.

Virágösvény a makroevolúcióhoz

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

>!
Evione

Az Australopithecinae-csoportból elsőként a „taungi gyermeket” fedezték fel, és maradványai alapján rögzítették a rendszertani nem típusjegyeit. A három és fél éves gyermek egy sas zsákmányaként végezte. Ezt az bizonyítja, hogy a kövület szemüregénél látható sérülések pontosan olyanok, amilyeneket a mai sasok okoznak, amikor kitépik a mai majmok szemét. A madárszörnyeteg által elhurcolt, rémülten sikítozó szegény kis taungi gyermek a halálban sem nyert megnyugvást, mert ő lett az Australopithecus africanus faj típusegyede, szegény síró anyja pedig ott maradt a pliocénben.

207. oldal

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

>!
LuPuS_007 P

„Manapság már nincs miről vitatkozni. Az evolúció tény, és keresztény nézőpontból Isten egyik legnagyszerűbb műve. ” The Sunday Times (2004)

17. oldal

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

>!
rensaman

Az Apollo-program holdra szállásaihoz és a Nagy Hadronütköztetőhöz hasonlóan (amelyet akkor indítottak el Genfben, amikor ezt a könyvet elkezdtem írni, és a meghatottságtól könnyek szöktek a szemembe, amikor meglátogattam ezt a gigantikus nemzetközi összefogással készült létesítményt), a humán genom visszafejtése azon hatalmas teljesítmények egyike, amelyek miatt büszke vagyok rá, hogy én is az emberi fajhoz tartozom.

333. oldal

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

>!
LuPuS_007 P

Egy elterjedt tévhit szerint Darwin inspirálta Hitlert. E hamis híresztelésnek részben az a tény az oka, hogy Hitlerre és Darwinra is nagy hatással volt egy olyan dolog, amely már évszázadok óta közismert: az állatok úgy is lehet tenyészteni, hogy bizonyos hőn áhított tulajdonságokat alakítsunk ki bennük. Hitler arra törekedett, hogy az emberi fajra is alkamazza, Darwin nem. Őt ennél érdekesebb és eredetibb irányba vezérelte az inspirációja. Darwin éleslátásának annak felismerésében mutatkozott meg, hogy egyáltalán nincs szükség szelekciós ágensre, és az anyatermészet – a puszta túlélés vagy a szaporodás sikeressége – is betöltheti a tenyésztő szerepét. Hitler szociáldarwinizmusá-nak – az emberifajták (rasszok) közti küzdelemről alkotott véleményének – valójában semmi köze a darwinizmushoz. Darwin szerint a létért való küzdelem egy faj egyedi között zajlik, és nem fajok, fajták vagy csoportok között.

76. oldal

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

>!
RosszQtya

Megismétlem – mivel fontos, mert nyilvánvalónak kellene lennie, de nem az, hogy örökkévaló életében Isten egyetlen szárnyacskát sem készített. Ha bármit készített is (szerintem nem készített semmit, de hagyjuk, mert most nem ez a lényeg), akkor az egy embriológiai recept volt…

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai

>!
RosszQtya

Ha elhisszük, hogy Ádámot „készítették” és nem született, ezzel azt is állítjuk, hogy Ádámnak nem voltak génjei – vagy legalábbis saját fejlődéséhez nem volt rájuk szüksége.

Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány Az evolúció bizonyítékai


Hasonló könyvek címkék alapján

Lee Strobel: A Jézus-dosszié
Bertrand Russell: Miért nem vagyok keresztény?
Elek Mária (szerk.): Meslier abbé testamentuma
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény
Mariusz Szczygieł: Teremts magadnak édenkertet!
Hamvas Béla: Az öt géniusz / A bor filozófiája
Philip Roth: Düh
De Sade márki: Párbeszéd egy pap és egy haldokló között
Friedrich Nietzsche: Zarathustra
Az ateista kézikönyve