Indiánok ​és ősi kultúrák Észak-Amerikában 7 csillagozás

Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában

Mielőtt ​Kolombusz fölfedezte volna az Újvilágot, Észak-Amerikában ötmillió lakos élhetett. 1890-re már csupán 250 000-en voltak. Ez alatt a négy évszázad alatt 75 millióra duzzadt a földrészre betelepülő fehér lakosság száma. Terjeszkedésük útját mérföldkőnek tekinthető események jelzik: 1830-ban a délkeleti törzsek áttelepítése az úgynevezett Indián tartomány területére, a navahók Hosszú Menetelés néven emlegetett erőszakos kitelepítése Fort Sumner börtönébe, illetve a Wounded Knee kis patakja mellett 1890-ben bekövetkezett tragédia.
Magyar nyelven először jelenik meg az ősi amerikai népek történetét és mai életét ismertető átfogó és szemléletes összeállítás. Könyvünk az észak-amerikai kontinenst kilenc kulturális egységre osztva és 38 színes tablóval illusztrálva mutatja be, hogy hogyan alkalmazkodott az őslakosság az igen változatos és változó életkörülményekhez a sarkvidéktől a Floridai-, illetve a Kaliforniai félsziget alsó csücskéig. William C. Sturtevant, a… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 1993
256 oldal · ISBN: 9632082893 · Fordította: Dobos Lídia, Lesetár Péter

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Lali P
Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában

Azt nem mondhatom, hogy olvastam, hiszen ez egy album, tulajdonképpen tetszés szerint lapozható, olvasható, nézegethető. Sokat forgattam már, most megint előkerült.
Nagyon szép könyv, minden vonatkozásban. És pontos, igaz.
Igazat mondhat a fülszöveg is, hogy előtte valóban nem volt ilyen jellegű indiános könyv elérhető itthon – legalábbis én sem tudok róla. Szerintem azóta sem jelent meg ettől szebb, jobb, tárgyszerűbb és részletesebb könyv Magyarországon az indiánokról.
Olyan könyv, amire büszke a tulajdonosa; aminek – még ha mi vettük is – ajándéknak érezzük az itt létét.
Így hát akit érdekelnek az igazi indiánok, annak ezt vegyétek karácsonyra ajándékba! :-)
Ez biztos.

>!
szikszai_2 P
Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában

Olvasmányos, kissé tudományos könyv egy olyan kulturáról, amely méltatlanul eltöröltek. A könyvet olvasva ráébredtem a fehér ember mennyire önző és mennyire képtelen tisztelni más kultúrát. Az indiánkultúrák sokszínűségét ismertem meg általa. Ajánlom mindenkinek, aki többet szeretni az indiánokról.

>!
ursus MP
Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában

Gyönyörű kiállítású könyv gazdag képanyaggal, részletes leírásokkal. Végre néprajzi megközelítést is kapunk a történelmi mellett, így közelebb kerülhetünk a kalandregényekből (félre-) ismert indián népekhez.

>!
Kuckókapitány P
Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában

Részletes, gyönyörű könyv a valódi indián kultúráról. Az indián regényekkel szemben kiderül, hogy nem csak sátorban élő és prérin vágtató indiánok léteztek. Ennél jóval több életmódot, szokást és hagyományt ismerhetünk meg sok-sok képpel és történettel. Az igazi indiánok élete lenyűgöző és tiszteletreméltó. Nagy becsben tartom ezt a könyvet.


Hasonló könyvek címkék alapján

David Murdoch: Észak-amerikai indiánok
Signe Seiler: Indiánok
Angela Weinhold: Indiánok
Signe Seiler: A vadnyugat
Eva Dix: Az indiánok
Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
Alain Quesnel: Indiánok
Arthur Versluis: Indián hagyományok
Lévai Júlia (szerk.): Tudod-e a választ? – Indiánok
Rozsnyai Katalin (szerk.): A világ teremtése