Jonathan, ​a sirály 200 csillagozás

Richard Bach: Jonathan, a sirály Richard Bach: Jonathan, a sirály

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jonathan számára a repülés nem a zsákmányszerzéssel egyenlő – célja magának a repülés szépségének a megélése, amely a tökéletesedés útjának is tekinthető. Tökéletesen akar repülni, ezért folyamatosan gyakorol, igyekszik megismerni képességeit és azok határait. Ennek érdekeben még a kiközösítést, a magányt is vállalja. Minden értelemben felfelé törekszik, s a dimenzióhatárokon átívelve megéli, hogy
a halál nem megsemmisülés, hanem valójában út az egyre teljesebb és tágasabb valóságok felé. Tökéletesedni – ezt tartja a sirály (és az ember) legfőbb feladatának. Amikor pedig eléri ezt a célt, rádöbben, hogy a tökéletességnek nincs értelme, ha kizárólag csak a sajátja. Ezért visszatér a rajhoz, amely kivetette magából, majd megnyeri és tanítani kezdi a fiatal madarakat. Arra, hogy repülni szép, és arra, hogy fölfelé kell törekedni. Bennünket, embereket pedig arra, hogy soha ne adjuk alább, mint ő, Jonathan, a sirály.

Eredeti mű: Richard Bach: Jonathan Livingston Seagull

Eredeti megjelenés éve: 1970

>!
Édesvíz, Budapest, 2007
160 oldal · ISBN: 9789635290079 · Fordította: Simóné Avarosy Éva
>!
Édesvíz, Budapest, 2005
160 oldal · ISBN: 9635288808 · Fordította: Simóné Avarosy Éva
>!
Édesvíz, Budapest, 2003
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 963528469x

2 további kiadás


Kedvencelte 49

Most olvassa 1

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

>!
cinegér
Richard Bach: Jonathan, a sirály

Nem merek értékelést írni erről a könyvről, mert félek, már így is hosszabb, mint a könyv volt. :)

>!
BoSziKa78
Richard Bach: Jonathan, a sirály

Vagy húsz évvel ezelőtt már olvastam és most jó volt újraolvasni. Aranyos történet egy olyan sirályról, aki más, mint a többi és hogy a szeretet a legfontosabb. De tényleg! Nincs igaza?

>!
Saille P
Richard Bach: Jonathan, a sirály

Nagyon szeretem ezt a spirituális-filozófiai kisregényt. Egyfajta tanmese, ami nagyon mély tanulságokat hordoz, huszonévesen nagy kedvencem volt. Most ebookban vettem meg, újraolvastam, de most is adott gondolatokat. A tanulásról, a célokról, a nagy álmokról, a mester-tanítvány viszonyról, a halál utáni létről, stb. Mindenkinek ajánlom!

>!
Maszatostappancs
Richard Bach: Jonathan, a sirály

Azt hiszem számít, hogy kinek mikor kerül a kezébe és ha jókor, akkor ez egy jó könyv, ami segít hinni önmagunkban és abban, hogy merjük vállalni is!
Nekem ez egy jókor jött könyv volt, ezért szerettem, de egyet értek, hogy ha már nincsen szükségünk az üzenetére, akkor csak egy egyszerű mese és nehéz megérteni, hogy miért is jelent sokat. De a mesék általában ilyenek:-)

>!
Kecsüszo_geiko
Richard Bach: Jonathan, a sirály

Egyetlen éjszaka alatt olvastam végig. NAgyon tetszett..
Illetve: egyszuszra egy éjszaka..

>!
S_E_Tünde
Richard Bach: Jonathan, a sirály

Nagyon rövidke, több tanulságot is elbírt volna. Könnyed olvasmány, annak sem fekszi meg a gyomrát, aki csak ismerkedik a spiritualizmussal.

>!
birogeri P
Richard Bach: Jonathan, a sirály

Ez a könyv tanmesének indult, de vallás-allegóriába csapott át. Kár érte.

>!
Virág_Balázs_Face
Richard Bach: Jonathan, a sirály

Hát Jonathan, Jonathan hiába szabadulsz fel és szárnyalsz, engem nem sikerült megfognod. A mondani való fontos dolog, kell jelentés, mögöttes tartalom, üzenet, amit az ember megtalál abban, amit éppen olvas, hallgat, néz. És ez az egyén miatt mindenkinél más. Vannak tanulságos mesék, ahol a történet végén megkapjuk a következtetéseket. Sok-sok módon lehet üzenetet közvetíteni, de ahogy Richard Bach teszi, az nekem sok. Szájbarágós és bölcsészkedős (direkt így!). Mert azzal, amit mond egyetértek, szinte végig, de hogy lépten-nyomon az arcomba dörgöli a tanítását, direkt mód, inkább befeszülök, aztán unalomba fulladok mintsem okulnék. Kicsit jóban beleszőni a történetbe a dolgokat, mert ez így az olvasó gyereknek nézése. Vagy szebben fogalmazni és írni, ahogy Exupéry is teszi. Ő is nagy igazságokat fogalmaz, de mégis szép és jó olvasni.
Szóval az ezoterikus írásokra jellemző stílus itt visszaütött, ennek az olvasónak túl szirup volt Jonathan a sirály. No nem baj, majd legközelebb Mr. Bach, találkozunk mi még.


Népszerű idézetek

>!
Bori82

Ne higgy a szemednek. Amit azzal látsz, csupa korlát. Az értelmeddel nézz, ébredj rá, amit úgyis tudsz már, és meglátod, hogyan kell repülni.

>!
Qwerf

Az a sirály lát a legmesszebbre, amelyik a legmagasabban röpül.

II. rész

>!
Bori82

(…) az dönti el, milyen lesz a következő világunk, hogy mit tanultunk meg a mostaniban. Ha semmit se tanultál, a következő világod pontosan olyan lesz, mint ez itt. Ugyanezekkel a korlátokkal és ólomsúlyokkal küzdesz majd.

40-41. oldal

>!
VeresIbi

Van fogalmad arról, hány életet éltünk le, míg egyáltalán eszünkbe jutott, hogy a lét többet jelent a puszta táplálkozásnál, verekedésnél vagy a rajban szerzett hatalomnál? Ezer életet, Jon, vagy tízezret! És újabb száz élet után kezdtük sejteni, hogy létezik olyasmi, mint a tökéletesség. Majd megint száz kellett hozzá, hogy rájöjjünk: létünk célja e tökéletességet elérni és továbbadni. Ugyanez a szabály érvényes ránk most is, persze: az dönti el, milyen lesz a következő világunk, hogy mit tanultunk meg a mostaniban. Ha mit sem tanultál, a következő világod pontosan ugyanolyan lesz, mint ez itt. Ugyanezekkel a korlátokkal és ólomsúlyokkal küzdesz majd.

>!
VeresIbi

Abban a pillanatban kezdesz majd ismerkedni a mennyországgal, Jonathan, amikor eléred a tökéletes sebességet. És ez nem azt jelenti, hogy ezer vagy millió kilométert teszel meg óránként vagy hogy fénysebességgel repülsz. Minden szám határt jelent, a tökéletesnek pedig nincsenek határai. A tökéletes sebesség, fiam, az, ha el sem indulsz, s máris ott vagy, ahová igyekszel.

>!
Ballyhara

Azok, akik az utazást fontosabbnak tartják önmaguk tökéletesítésénél, lassúak, és nem jutnak el sehová. Azok pedig, akik lemondanak az utazásról, hogy helyette tökéletesedni igyekezzenek, bárhová rögvest elérkeznek.

>!
Bori82

A mennyország nem valamiféle hely, nem is valamilyen idő. A mennyország azt jelenti: tökéletes.

42. oldal

>!
VeresIbi

Ha a barátságunk olyan dolgoktól függene, mint tér meg az idő, akkor ha végre sikerül legyőznünk a teret és időt, egyben szétrombolnánk a testvériségünket is! De hát, ha legyőzzük a teret, nem marad más, csak az Itt. S ha legyőzzük az időt, marad a Most. Nem gondolod, hogy az Itt és a Most közepén találkozhatunk néha-néha?

>!
VeresIbi

Rázzátok le a gondolat láncait, és lehullnak a test láncai is…


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Manfred Kyber: A kis Veronika három lámpása
George Orwell: Állati gazdaság
Szathmári Sándor: Gépvilág és más fantasztikus történetek
Nathaniel Hawthorne: A lelkipásztor fekete fátyla
Sun-Mi Hwang: Rügy
Alan Alexander Milne: Micimackó
Majda József: A nagy méh-legenda
Johann Valentin Andreä – Jan van Rijckenborgh: Rózsakereszt Krisztián Alkémiai Menyegzője I-II.
Johann Valentin Andreae – Rudolf Steiner: Christian Rosenkreutz kémiai-menyegzője, 1459. év / Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője / A rózsakeresztes kereszténység
Paulo Coelho: Az alkimista