Mi lenne, ha egy rendkívüli valakire bukkannék, mondjuk egy Sziddhártha vagy egy Jézus jelenne meg most, itt a mi időnkben, és hatalma lenne a világ összes illúziói felett, mert neki megadatott ismerni a mögöttük lapuló valóságot? És mi volna, ha találkozhatnék vele, ha ő is egy kétfedelűvel repülne, és ugyanazon a placcon szállna le, mint én? (Részlet)
Illúziók 155 csillagozás

Eredeti cím: Illusions: The Adventures of a Reluctant Messiah
Eredeti megjelenés éve: 1977

Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai
Nem az én műfajom ez az ezo-filozófikus vonal, de az Illúziók egy kimondottan stílusosan megírt kisregény az amerikai középnyugatra tévedt messiás és tanítványa utazásáról. Miközben duplaszárnyú oldtimer repülőgépekkel röpködünk a júliusi hőségben lustán elnyújtózó farmok fölött a rezgő alkonyi fényben, kapunk jópár magvas gondolatot. De számomra nem ezek jelentették az igazi élvezetet, hanem a nyár derekán izzadó vidéki Amerika hangulata.
A vége pedig szíven ütött.

Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai
Írnék én idézetet a könyvhöz, de milyen lenne már az egészet bepötyögni? A túlságosan ezoterikus dolgokat lehámozva is stílusosan elgondolkodtató és érdekes könyvecske.

Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai
Szerintem egy csodálatos könyv. Sokszor előkerül, és mindig nagyon pozitív élmény elolvasni.
Szeretem mindenkinek kölcsönadni, ráadásul mindig úgy kapom vissza, hogy kedvence lett az embernek.
Olvasni kell ezt, de tényleg.

Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai
megnyugtat és erőt ad, de lehet hogy ez is csak illúzió. Jókor olvastam, pont mikor szükségem volt e szavakra. Mert amikor szükségünk van egy könyvre, az megtalál

Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai
Elgondolkodtató alapmű. Számomra nagyon újszerű volt egy olyan filozófiai könyv, amely regény formában íródott és úgy igyekszik tanítani. A világ más nézőpontból.

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 5
Nagyszerű olvasmányélményt adott a könyv, nehezen bírtam letenni. Richard Bach remek író, nagyon kedvelem a stílusát. Eredeti ötletből született a kötet, ami az író teljesen egyedi élmény- és gondolatvilágának, filozófiai elméleteinek, valamint sokszínű élettapasztalatának leírását tartalmazza, olvasmányos esszé formájában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából meggyőző, a könyv világa jól átélhető. Bach érdeme az emberi érzelmek érzékletes, humorral is átszőtt ábrázolása. A kötet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

„- Varázskönyv!
– Dehogy. Bármilyen könyvvel megteheted ugyanezt. Ha eléggé figyelmesen olvasol, akár bármelyik régi újsággal is. Sohase próbáltad még, ha valamin nagyon töröd a fejed, fogsz egy épp a kezed ügyébe eső könyvet, felütöd, és megnézed, mit közöl veled?
– Soha.
– Hát, egyszer próbáld meg.”
Ez egy igazi varázskönyv! Többször újraolvasós lesz, sőt, a polcomra is kell belőle egy példány. Első olvasásra olyan ajtókat nyitott meg, amikről nem is tudtam, hogy vannak. Picit mátrixos kék-kapszula-piros-kapszula érzésem van.
Mindenki szabad! Valószínűleg én is az vagyok, de még keresem, hogy hogyan.
– Szabadságunkban áll bármit megtenni, amit meg akarunk tenni – mondta a tag aznap este. – Egyszerű, tiszta, világos, nem? Kitűnő alapelv ahhoz, hogy egy világegyetem olajozottan működjön, nem gondolod?

Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai
Na végre. Ez kellett most nekem. Nagyot ütött. Eddig a legjobb idei olvasmányom. Legszívesebben az egészet kijegyzetelném. Eleve szeretem a filozofikus és elgondolkodtató könyveket, de nem csak ezért fogott meg. Eszembe juttatott valakit, akivel sokat beszélgettünk. Néhány párbeszéd mintha köztünk zajlott volna le, azoknál a részeknél el is mosolyodtam. Nem egyszer megkaptam, hogy túl sokat kérdezek. Hajlamos vagyok napokig töprengeni a válaszokon, már amikor kapok választ…
Tetszett a koncepció, a dolgok megközelítése az író szemszögéből. Kötelező olvasmánynak kellene lennie. Be is szerzek szerintem egy példányt, hogy bármikor ismét beleolvashassak.

Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai
Elég régen nyitottam ki utoljára, ideje volt újra elővenni. Ez egy olyan könyv, hogy miközben az ember jól szórakozik, kedve támad kipróbálni a benne leírtakat, vagy ha azt nem, hát valami mást, amiről eddig úgy hitte, nem képes rá.
„Bizonygasd saját korlátaidat, s bizony, szert teszel rájuk.”

Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai
Számomra is alapmű. És a mai ezo-könyvekkel telített világban Richard Bach már 1977-ben (!!!) megírt vékony kis kötete összefoglalja mindazt, amiről manapság sikerkönyvek és vastag kötetek tucatjai szólnak.
És ma talán még aktuálisabb az a rövid előhang, a költői történet a „vonakodó Messiásról”, aki felismeri, hogy mindenkinek önmagának kell megtalálnia a boldogságát, nem lehet megváltani az embereket kívülről és felülről.
Aztán pedig a könyv végén az utolsó idézet: „Minden, mi e könyvben áll, lehet tévedés is.”
Alapmű, szerintem ezoterikus alapmű…

Bizonygasd saját korlátaidat, s bizony szert teszel rájuk.
Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai

Íme próbája annak, hogy földi küldetésed véget ért-e már: Ha élsz: még nem.
Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai

Volt egyszer, hogy egy kristálytiszta vizű, hatalmas folyó fenekén különös lények éltek.
A folyó csendesen hömpölygött mindannyiuk – fiatalok és öregek, gazdagok és szegények, jók és gonoszak – fölött, a víz folyt, ahogyan folynia kellett, a víz csupán kristálytiszta önmagát ismerte.
A lények mindegyike görcsösen kapaszkodott a folyómeder mélyén heverő ágakba meg kövekbe, mert életük volt a kapaszkodás, az, hogy ellenálljanak a sodró áramlásnak, ezt tanulták születésük pillanatától.
Végül azonban az egyik lény így szólt: „Elegem van már ebből a kapaszkodásból. Bár a saját szememmel nem tudok meggyőződni róla, de bízom benne, hogy a folyó tudja, hová folyik. Hagyom hát, hadd sodorjon magával az áramlás, és vigyen, ahová akar. Ha továbbra is itt kapaszkodom, belehalok az unalomba."
A többi lény kinevette, és azt mondták: „Te bolond! Engedd csak el magad, és az áramlás, amelyet oly nagyra tartasz, majd jól megforgat, odavág, és úgy szétmorzsol a köveken, hogy abba hamarabb belehalsz, mint az unalomba!"
De a lény nem hallgatott rájuk, hanem elszántan elengedte, amibe addig kapaszkodott, mire valóban rögtön forogni, bukdácsolni kezdett, és az áramlás a kövekhez vagdalta.
Ám a lény ennek ellenére sem kapaszkodott meg újra, az áramlás így egy idő múlva felemelte a folyómeder fenekéről, és többé már nem ütődött, zúzódott.
Azok a lények pedig, akik a folyó alján éltek tovább, és nem ismerték a sodródót, így kiáltottak fel: „Lássatok csodát! Ugyanolyan lény, mint mi vagyunk, de ő repül! Íme a Messiás, aki eljött, hogy mindnyájunkat megváltson!"
És a sodródó így szólott: „Dehogy vagyok én Messiás, vagy akkor ti is azok vagytok. A folyónak telik kedve benne, hogy felemeljen bennünket, hogy szabaddá tegyen, ha van merszünk hozzá, hogy elengedjük, amibe kapaszkodtunk. Valódi tennivalónk az utazás, a nagy kaland."
De ők csak egyre azt kiáltozták: „Megváltó", és továbbra is görcsösen kapaszkodtak a kövekbe, és a következő pillanatban a sodródó eltűnt a szemük elől, ők pedig ott maradtak, és legendákat találtak ki maguknak holmi Megváltóról.

Nem kél
olyan vágy benned, melyhez
ne kelne erő is benned
valóra váltani
Meglehet,
hogy azért meg kell
dolgoznod érte
Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai

Minden ember, minden apró mozzanat életedbe úgy került, hogy magad vontad oda. Az pedig, hogy most mit kezdesz velük, rajtad áll.
Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai

Mindannyiunknak. Szabadságában áll. Azt tenni. Amit akarunk.
Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai

Minden, mi e könyvben áll, lehet tévedés is.
Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai

Ne fordulj el a lehetséges jövőktől, mielőtt meg nem bizonyosodtál, hogy nincs mit tanulnod belőlük. Szabadságodban áll meggondolnod magad. Választhatsz másik jövőt, vagy másik múltat.
Richard Bach: Illúziók 88% Egy vonakodó messiás kalandjai

Ha valóban el akarsz tüntetni egy felhőt az életedből, ne keríts a dolognak nagy feneket, egyszerűen engedd el magad, és törüld ki a gondolataidból. Ennyi.