Évával ​kezdődött… 12 csillagozás

Richard Armour: Évával kezdődött…

Kevés mulatságosabb és csípősebb könyvet írtak valaha is a nőkről, mint amilyen az Évával kezdődött. Csak annak a tollán születhettek ilyen pikánsan humoros, remekbe sikerült „karcképek a világtörténelem kidomborodó nőalakjairól”, aki fennhangon ugyan a bölcselőkkel együtt azt fújja, hogy a nők minden baj és galiba okozói, a férfiak őrületbe kergetői, de szíve mélyén a költőkkel ért egyet, akik azt vallják, hogy minden öröm és gyönyörűség forrásai is. Richard Armour kaján mosollyal kukkant be a történelem meghitt zugaiba, királynők és királyi szeretők budoárjának félhomályába, de nemcsak Helenét, Kelopátrát, Joséphine-t ábrázolja „neglizsében”, hanem hős Menelaoszt, birodalomteremtő Julius Caesart és világhódító Napóleont is. Az elbűvölően szellemes, gondolati és szójátékoktól sziporkázó szöveg szinte minden mondata egy-egy csattanó.

>!
Gondolat, Budapest, 1988
152 oldal · ISBN: 9632821432 · Fordította: Környei Tibor · Illusztrálta: Szűr-Szabó József

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Kleopátra


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
ÁrnyékVirág
Richard Armour: Évával kezdődött…

Lehet, hogy nem vagyok humoromnál, de ez a könyv inkább fárasztott, mint szórakoztatott. Voltak benne vicces részek, és a fordítás szintén említésre méltóan nagyon jó, de összességében nem sokat adott ez a könyv nekem.

>!
tgorsy
Richard Armour: Évával kezdődött…

Az öt csillag felét a fordító kapja. Környei Tibor.

>!
tündérrózsa P
Richard Armour: Évával kezdődött…

Jópofa, szórakoztató kis könyvecske! Főleg a Paradicsomos rész tetszik. :) Na igen, Évával kezdődött… :D


Népszerű idézetek

>!
tgorsy

Női mivoltát általában megőrizte; az emberire már nem mindig futotta.

p.: 48

>!
Psyche

Erzsébet fiatal korában nem volt csúnyának mondható. (Később sem. Valahogy senki sem érzett magában elég kurázsit, hogy megmondja neki.)

>!
Psyche

Római sasorra szarkalábakban végződött ökörszeme körül. (Caesarról)

>!
Psyche

Ettől kezdve a császár teljesen Kleopátra befolyása alá került, aki szinte bármikor az ujja köré tudta csavarni. (Kivéve, amikor páncél volt rajta.)

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra
>!
Psyche

Hízelgett neki, mikor udvaroncai a szemét a zafírhoz hasonlították. Pedig csak arra gondoltak, hogy apró és bogyószerű.

>!
Psyche

Repülősót tartott az orra alá, ha egy-egy muri után elájult, mert nem találta elég murisnak, hogy a vendégek nem az ajtóban, hanem a szőnyegen indulnak oszlásnak. (Giovanni Sforzáról, Lucretia Borgia első férjéről)

>!
Psyche

Erzsébet királyné – szerencsés véletlen folytán – épp az Erzsébet-korban élt. Bacon ekkor írta lázasan Shakespeare műveit, aki, mint köztudott, Bacon esszéin dolgozott. Költőktől volt hangos Anglia földje, a fákra az énekes pacsirták mellé befészkelték magukat az énekes bárdok. Megesett, hogy tintatartók és kézirattömbök hullottak a gyanútlan sétálók fejére. Időnként az alsóbb ágakon egy-egy költőt himbált a lenge szél.

>!
tündérrózsa P

Az Édenkert kellős közepén terebélyes almafa állott, mely látszólag semmiben sem különbözött a társaitól. A kertben a fákról táblák lógtak, tanúsítva, hogy ez Őszibarackfa, az Körtefa, amaz pedig egyszerűen Cydonia vulgaris. Erről az almafáról azonban több tábla is lógott, ilyen feliratokkal: „El a kezekkel!”, „Tiltott gyümölcs!”, „GONDOLKOZZ!”

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Jaroslav Hašek: Dekameron
E. T. A. Hoffmann: Kis Zaches
Gabriel Chevallier: Botrány Clochemerle-ben
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Shalom Auslander: Rabbik és gojok
Moldova György: Hitler Magyarországon