Tűzokádó ​sárkány 28 csillagozás

Richard A. Knaak: Tűzokádó sárkány

A ​Birodalom fölött tizenhárom Sárkánykirály uralkodik. Hatalmuk fenntartása érdekében kíméletlenül elnyomják az emberek népét, alattvalóik többségét.
Az emberek nem versenyezhetnek a sárkányok brutális, pusztító hatalmával. De időnként támadnak köztük iszonyú erejű mágusok és varázslók, akik képesek szembeszállni a Sárkánykirályokkal. A mágusok és boszorkányok titkos szövetsége egyszer már majdnem legyőzte őket, azonban a fekete mágusok belviszályt robbantottak ki, amit a Sárkánykirályok kihasználtak. Diadaluk nem volt teljes, mert Nagy Náthán, a mágus magával rántotta a halálba a Bíbor Sárkánykirályt, a legbölcsebbet a tizenhárom közül. A zűrzavarban egy ismeretlen hibrid fajzat, a Griff-madár magához ragadja a hatalmat, akinek tartományában egy fiatalember megszerzi a varázskardot és felveszi a küzdelmet a Sárkánykirályokkal.
A Sárkánykirályok egymással is viszálykodnak. Árnyék, az ősmágus szintén a hatalomra szomjazik. A végső párviadalban a rejjélyes erők… (tovább)

Eredeti cím: Firedrake

Eredeti megjelenés éve: 1989

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Griff könyvek

>!
Zrínyi Nyomda, Budapest, 1990
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630279843 · Fordította: Friedmann Károly

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Leliana >!
Richard A. Knaak: Tűzokádó sárkány

Mivel nem túl sok fantasy könyvet olvastam idáig, számomra elég sok újdonságot tartogatott. Szépen megírt volt a világ, amiben játszódott, jó voltak karakterek, a cselekmény szerintem eléggé összetett volt, sok jó ötlet volt benne. Tele volt érdekes lényekkel, varázslással, ármánykodással, barátsággal, szerelemmel, szóval volt benne minden, ami kell :) (A végső összecsapást mondjuk személy szerint kicsit túl összecsapottnak, gyorsnak éreztem.)
Számomra egy dolog volt, ami levont a könyv élvezeti értékéből, mégpedig a fordítás. Tele volt helyesírási hibákkal, a nevekben (amikkel amúgy is köztudottan hadilábon állok) elírásokkal, de ami a legbosszantóbb volt, hogy a fejezeteken belül abszolút nem volt tagolva, vagy ha igen, rossz helyen. Csak úgy ugrándoztunk a különböző cselekményszálak között, mindenféle elválasztás nélkül. Rengetegszer kellett emiatt visszaolvasnom, pedig tényleg odafigyeltem.

1 hozzászólás
Holdranéző>!
Richard A. Knaak: Tűzokádó sárkány

Papírkarakterek papírháttér előtt papírdolgokat tesznek.
Most, hogy megvolt a napi abszurd vers, térjünk rá a regényre. Mint az a fenti mondatból látszik, nem igazán bűvölt el. Pedig van ebben a könyvben potenciál bőven: egy széthulló rémuralom krónikája zsarnok Sárkánykirályokkal, legendás varázslókkal, és olyan mellékszereplőkkel, akik el tudnának vinni a hátukon egy egész regényt. Egyfelől ott van például a Zöld Sárkány, az egyetlen Sárkánykirály, aki nem zsarnokoskodik, hanem békére vágyik. Másfelől meg ott van Feketeló, a démoni űrből származó, végtelenül szarkasztikus rémparipa, és Árnyék, a folyton újjászülető, jó és gonosz személyiségeket váltogató varázsló furcsa barátsága – most komolyan, erről a kettőről egy egész regénysorozatot el tudnék olvasni. Csak sajnos a regény nem róluk szól, hanem a karizma-negatív Cabe-ről, akinek a legendás varázsereje leginkább abban nyilvánul meg, hogy vérbeli Gary-Stu módjára mindig azt a szuperképességet tanúsítja minden gyakorlás nélkül, amire épp égő szüksége van; Griflánról, aki egy nagyon üres Aragorn-Aslan hibrid, különösebb személyiség nélkül; és Gwenről, a legendás erejű varázslónőről, akit legendás ereje ellenére folyton meg kell menteni mindentől, és a Sexy Lamp Test* alapján ha behelyettesítenénk egy szexi lámpával, pont ugyanannyi hatása lenne a cselekményre. Ilyen szereplőkkel képtelenség azonosulni, és így kárba vész a – különben is eléggé elnagyolt – főkonfliktus, a szerelmi szál a hajánál fogva előrángatott, a befejezés meg egyszerűen úgy összecsapott, ahogy van. (Hogy a rengeteg fogcsikorgató szerkesztési hibáról ne is beszéljek.)
Örültem, amikor a könyv végére értem – azt hiszem, ezzel eleget mondtam.

*https://fanlore.org/wiki/Sexy_Lamp_Test

Elsen>!
Richard A. Knaak: Tűzokádó sárkány

RICHARD A. KNAAK – FIREDRAKE
Én még annak idején ezen cím alatt olvastam.
A történet szerintem elég jól sikeredett, a megírása hűen tükrözi RICHARD A. KNAAK tehetségét.
Nem mondom, hogy tisztán fel tudnám idézni a cselekmény minden részletét, de nagy vonalakban emlékszem rá, és három és fél év /illetve sok-sok hasonló fantasy könyv/ után ez jelent valamit. Árnyék alakja még most is a szemem előtt lebeg, miként a megteremtett világ komor hangulata is maradandó emlékeke hagyott bennem.

1 hozzászólás
Zsolt_Lánczi>!
Richard A. Knaak: Tűzokádó sárkány

A történet sablonos, a szereplôk szintén a tucatfantasykat idézik, de a hangulata egész jó. Kellemesen csalódtam benne, bàr Knaak úrnak vannak jobb alkotàsai is.

ChEebor>!
Richard A. Knaak: Tűzokádó sárkány

Egy nagyon tipikus fantasy a 80-as évek végéről (ha beleolvas az ember, ezt rögtön felismeri), annak minden vonásával. Alapvetően klassz az alapötlet, érdekes a világa, de az is igaz, hogy egy kicsit túlbonyolított a mű, és a karakterek, ha nem is teljesen érdektelenek, azért lehetnének jobban is kidolgozva. Ráadásul kicsit úgy érzem, Knaak is beleesett abba a hibába, hogy egyre fellengzősebb, nagyszabású történetet akar elénk tenni, ami a végére igazából majdhogynem értelmetlenné válik. A hibái ellenére azonban masszívan hozza az ilyen művek színvonalát, így mindenképp működőképes.

Suhi>!
Richard A. Knaak: Tűzokádó sárkány

Nagyon össze van csapva, tele elvarratlan szálakkal, de hajdan nagyon élveztem! Ötöt neki!


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
On Sai: A két herceg
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Ilona Andrews: Magic Breaks
Sherrilyn Kenyon: Acheron
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 3.
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury