Halálszárny (Warcraft 1.) 105 csillagozás

Richard A. Knaak: Halálszárny

Új ​veszély viharfelhői gyülekeznek Lordaeron (Léguraföld) felett: Az emberek királyságai, és a tündék összefogtak, és visszaverték az orkok, és trollok hordáit, de a szövetségük a széthullás peremén táncol. Az elszigetelt mágusok nagyobb üldöztetésnek vannak kitéve, mint bármikor, ami nem tettlegességben, inkább megvetésben, és intrikákban mutatkozik meg. Ráadásul egy régi rettenet visszatéréséről, Halálszárny megjelenéséről suttognak. A mágusok útnak indítják egyik „feláldozható” varázslójukat, egy lehetetlen küldetéssel: Szabadítsa ki a Sárkánykirálynőt az orkok fogságából. Rónin egy tünde hölgy, Szélfutó Varéza királyi gárdista társaságában, indul útnak, ami hirtelen, kalandok végeláthatatlan láncolatába csap át. Útjukat mágusellenes lovagok, grifflovagló törpök, léghajós goblinok keresztezik, és kiderül, hogy igaz a hatalmas fekete sárkány visszatértéről szóló pletykák. Eközben, a tanács titokzatos tagja, Krázus, felkeresi a három leghatalmasabbikat, ám ebből egy, az őrületbe… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Szukits, Szeged, 2003
328 oldal · ISBN: 963944152X · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Arthas Menethil (Lich King) · Alexstrasza · Korialstrasz (Krasus) · Rhonin · Neltharion (Deathwing) · Terenas Menethil


Kedvencelte 19

Most olvassa 4

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 P>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

FOR KHAZ MODAN!

Ez a könyv nagyon szórakoztató és akciódús volt. Knaaknak sikerült jól egyensúlyoznia a kaland, az akció és a machináció között.

Hőseink mind nagyon jól eltaláltak. Itt van Rhonin, a mágus, akit vakmerősége miatt fenntartásokkal kezel a Kirin Tor mágustanácsa. Szélfutó Varéza, aki eleinte csak kísérőként követi a mágust, ám eléggé rendesen belegabalyodik az eseményekbe. Végül pedig a grifflovas Falstad a Vadpörölyöktől. Utóbbi volt a legviccesebb, igazi törpének sikerült megírni.

A történetben fontos szerepet a kap a „politika”, nevezetesen a sárkányok beleszólása a halandók ügyeibe. Mind Halálszárny, mind Krázus a saját céljait akarja megvalósítani. Utóbbinál nagyon tetszett, hogy a szabadon élő három Sárkány Megtestesülést felkeresi céljai elérése érdekében.
Az emberek oldalán pedig a Hét Királyság majdnem minden uralkodója kap egy kis cameoszerepet.
Ha már politika, szót kell ejteni a „mágusellenességről”. Meglepett, hogy az Ezüst Kéz Rendje és a törpék is mennyire nem csípik Rhonint, csak mert mágus. Ellenben Varéza látványától a legfagyosabbbb szívek is megolvadnak. Ez is sokszor megmosolyogtatott.
A Horda végre nem csak passzív szenvedő.

>!
Szukits, Szeged, 2003
328 oldal · ISBN: 963944152X · Fordította: Szántai Zsolt
8 hozzászólás
Levandra>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

Hatalmas aranyló betűkkel van írva a könyvre, hogy Warcraft. Egy olvasónak ez nem sokat mond, egy gamernek annál többet. Mivel Warcraft rajongó vagyok és hétvégi gamer, lecsaptam a könyvre. Ahogy rajtam kívül még sok játékos és ugyanazt kérdezem, miért kellett lefordítani a helység neveket, amiket álmunkból felébredve is tudunk? Ógárdoros? Sokat ront az olvasási élményen, ha közben keresgélnem kell, miről van szó.

Ha a játéktól elvonatkoztatok, a könyv kicsivel jobb, mint egy közepes fantasy. Szokásos sablonok, sok újat nem tud adni. Nekem a sárkányok miatt tetszett, de abból a színes világból, amit ismerek keveset hozott. Kevés a leírás, halványak a karakterek, de mégiscsak WoW.

Zsófia_Kele>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

A világa nagyon tetszik, de a magyarosított nevek egészen borzalmasak lettek.

Gwynbleidd>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

Hű..oké! Nekem nagyon tetszett izgalmas, pörgős, könnyed, olvastatja magát. A karakterek szerethetőek, de nem igazán kidolgozottak (bár én ezt nem hiányoltam). Ez így volt jó ahogy volt, legalább is számomra. Igen a fordítás hagy kívánni valót.. hát ez van.
A játekkal játszottam, felszínesen konyítok valamicskét a történethez.
Nem igazán olvasok fantasyt.. nagy hiba. Jöhet a következő rész(a vegén még rákapok).

Antiserver>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

Nekem is az első warcraft könyv, amit elolvastam, ezután nem kellett senkinek sem rábeszélnie, hogy olvassam el a többit is :)

Dominik_Blasir>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

Kimondottan kellemes volt. Végig jól szórakoztam, lekötött az izgalmas cselekmény és a szereplőket sikerült megkedvelni. Jóllehet hasonló az összes többi ilyen műhöz, ezáltal tele van közhelyekkel és sablonnal, de nem is emiatt szeretjük az ilyen típusú fantasy regényeket. Elsőre kicsit hirtelen volt a nem túl ismert mitológiába belecsöppenni, de a végére már kitisztult a helyzet. Külön tetszett a sárkányos háttértörténet kibontása, tovább növelte az élvezeti értékét.
A könyvtől érdekelni kezdett a többi Warcraft is.

3 hozzászólás
kemiviki>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

Huu az eddig olvasott legjobb Warcraft könyv volt. Imádtam minden részletét. Kellemes, cselekmény dús, és nagyon olvastatja magát.
Tetszet Halálszárny logikája, ahogy beférkőzött a király kegyeibe, ahogy szépen manipulált mindenkit. Na meg mikor a végén kiderül, hogy nem is azt akarja amire számítottam. Fantasztikus volt. Még 1 mondat erejéig a pici Arthas-szal is találkozhatunk:)
Azt viszont sajnálom, hogy Rónin és Varéza kapcsolatáról nem meséltek többet. (Sikeresen utánajárás közben sikerült lelőnöm egy másik könyv történetét.)
Tetszettek a sárkányok bemutatása, bár Kalecet hiányoltam. Ekkor már biztos életben volt, életben kellett lennie. Vagy csak megint én vagyok eltévedve időben?

ui: Nem Kalec ekkor még tervben se volt:)

Masszaraks>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

Gyerekként imádtam :) Nem tudom hogy mai fejjel mennyire tetszene de nagyon kellemes emlékeim vannak tőle régről ezért adok neki 5 csillagot. De majd ha lesz időm újraolvasom kiváncsiságból hogy megtudjam most mi a véleményem róla :).

Axelyna>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

Maga a történet tetszett, egyetlen gondom akadt vele: minden angol nevet magyarul írtak le, ami számomra borzalmas volt. Nem értettem, miért nem lehet meghagyni a hangzatosabb, angol helység, földrész és személy neveket. Ez eléggé levont a regény értékéből és élvezhetőségéből.

StAngela>!
Richard A. Knaak: Halálszárny

Kicsit elhúzódó olvasás volt, de korántsem azért mintha nem jött volna be a története vagy a szereplők. Sőt, kifejezetten imádtam mindkettőt és csak azért nem olvastam megszakítás nélkül, mert ugyebár dolgozni is kell, a családdal lenni és egyebek.
Őszintén be kell vallanom, hogy egyre jobban magába szippant a Warcraft univerzuma, amiről sosem gondoltam volna, hogy valaha megtörténhet. Ahogy az sem, hogy sok-sok fejezeten át együtt érzek sárkányokkal és szorítok a megmenekülésükért.
Az abszolút kedvencem Veréza és Rónin volt. Előbbi a harcias helytállásával, utóbbi a szarkasztikus megjegyzései el nyűgözött le.
A történet abszolút követhető volt és kellően izgalmas is. Nem bántam meg, hogy elolvastam! :)


Népszerű idézetek

Levandra>!

Minél kevesebb sárkány garázdálkodik ezen a világon, annál jobb. Idejük rég lejárt.

kemiviki>!

– Ha a szélnek könyörögnénk, hogy ne fújjon többet, talán több sikert érnénk el, mint akkor, ha megkérnénk ezt az embert, hogy maradjon csendben!

Hatodik fejezet

kemiviki>!

A következő pillanatban egy jégbarlangban találta magát.
Valamikor régen több alkalommal is járt ezen a helyen, mégis megrettent. Tudta, kinek a birodalmába hatolt be, és azzal is tisztában volt, hogy azok közül, akiket szeretett volna maga mellé állítani, éppen ő veszi leginkább zokon a vakmerő tolakodást. Még Halálszárny is tisztelettel adózott a fagyos barlang urának. Kevesen léptek e szentélybe, mely a hideg, kegyetlen Északi-fjord szívében rejtőzött, és még kevesebben hagyták el élve.
A mennyezeten hatalmas cseppkő-oszlopok függtek, melyek olyan tiszták, olyan áttetszőek voltak, mintha kristályból lennének. A barlang padlóját és falait beborító hóréteg alól is gyönyörű képződmények bújtak elő. Valami rejtett járaton keresztül fény szűrődött a csarnokba; a fátyolos világosságban úgy tűnt, mintha mozdulatlanná fagyott szellemalakok állnának az oszlopok között. A fény sugarai megtörtek a kristályképződményeken, szivárványszín foltokat festettek a falakra.

Kilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Neltharion (Deathwing)
Smaug>!

A tűzgólem tökéletes őr volt, még a legharciasabb orkok sem mertek a közelébe kerülni. Egyedül Nekrosnak engedelmeskedett. Egyszer Zuluhed is megpróbált ráparancsolni, de hiába: a gólem csakis a talizmán tulajdonosának utasításait hajtotta végre.

kemiviki>!

Egy kis üveget vett elő, melyben egyetlen száraz virág volt.
Az Eonrózsa. Az egész világon csupán egyetlen olyan hely volt, ahol termett. Ezt a szálat Krázus szakította le hajdani szerelme számára, és akkor vette magához ismét, amikor az orkok lerohanták fészküket, és elhurcolták a királynőt.
Az Eonrózsa… Az öt különböző szín szirom aranyló porzót zárt közre. Krázus felnyitotta az üvegcsét, beleszagolt. A gyenge illat ifjúkorának emlékeit idézte. Rövid habozás után benyúlt, és óvatosan kiemelte a hervadt virágot, amely érintésére életre kelt, és visszanyerte legendás ragyogását. Tűzpiros, smaragdzöld, jégezüst, tengerkék, éjfekete. A színek ilyen ragyogásáról a közönséges festők csak álmodni tudnak. Nem volt a rózsához fogható szépség a világon, és nem volt virág a nap alatt, melynek illata ehhez a varázslatos lehelethez fogható lett volna.

Tizenkettedik fejezet

kemiviki>!

A dühös király nyomában angyali, szőke kisfiú szaladt; a gyermek megpróbálta magára vonni apja figyelmét. Terenas a két köpenyes alakra pillantott. Dühös arca még sötétebbé vált. Gyorsan a gyerekhez fordult.
– Eredj vissza nővéredhez, Arthas, és próbáld megvigasztalni. Amint tudok én is megyek. Megígérem!

Tizenharmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Arthas Menethil (Lich King) · Terenas Menethil
Smaug>!

Keményen megmarkolta a talizmánt, és a sárkány fejéhez lépett. A bestia jó pár gondozójával végzett már, ezért a nyakát is kénytelenek voltak a padlóhoz láncolni. Persze a láncok és a bilincsek semmit sem értek volna, ha nem erősítik meg őket a korong mágiájával. Nekros tudta, Alexstrasza tehet amit akar, amíg a talizmán nála van, addig nem szabadulhat ki. A sárkány is tisztában volt ezzel, mégis újra és újra megkísérelte a kitörést.

Kapcsolódó szócikkek: Alexstrasza · Démonlélek
kemiviki>!

A fenséges sárkány részben valós, részben képzelt alakja kiterjesztette szárnyát, mintha álmából ébredne. Alakja zöldben játszott; az árnyalat a lenyugvó nap fényében ragyogó erdőre emlékeztette Krázust. A varázsló felnézett, és a sárkány szemét kereste, de az csukva volt, mintha még mindig szenderegne.
Krázus biztos volt abban, hogy az Álmok Hercegnője tisztán látja őt.

Tizennegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Korialstrasz (Krasus) · Ysera
Gwynbleidd>!

Azok, akik elég arcátlanok, hogy a halálra igyanak, megérdemlik, hogy teli serleggel kapjanak legfinomabb borából…

209

kemiviki>!

A sárkány pikkelyei egykor fémesen csillogtak, de most – bár teste még mindig megtöltötte a csarnokot – látszott rajta, rengeteget vesztett életerejéből. Bordái majd kiszúrták a bőrét, testének természetes fénye megfakult, a hangok vontatottabban törtek fel torkából, mint régen. A szemében azonban a régi hevességgel lobogott a gyűlölet. Az ork tudta, ha a sárkánykirálynő egyszer mégis kiszabadul, lesz az első, akit elevenen lenyel, vagy feketére perzsel.

Negyedik fejezet


A sorozat következő kötete

Warcraft sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Madeleine Roux: Gyülekező árnyak
Christie Golden: Warcraft – A kezdetek
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Thomas Wheeler: Cursed
Robin LaFevers: Sötét diadal
George R. R. Martin: Királyok csatája
John Flanagan: Macindaw ostroma
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az elveszett csillag sárkányai