A ​Vér Szava (Diablo 1.) 107 csillagozás

Richard A. Knaak: A Vér Szava

A Mennyek angyali seregei és a Pokol urai az idők kezdete óta hadban állnak egymással, hogy a teremtés során létrejött világot ki uralja. Ez a háború a halandók világát sem kíméli…, és a csata sem az embereket, sem az angyalokat, sem a démonokat nem hagyja sértetlenül…
Norrec Vizharan két lábon járó démonná változott. Egy kincskereső túra során a szerencsevadász katona véletlenül olyan tárgyra bukkan, mely maghaladja legvadabb álmait is: Bartuc, a legendás Véres Hadúr ősi páncéljára. De a páncélruha, úgy tűnik, el van átkozva, és egy gonosz erő parancsait juttatja be Norrec megviselt lelkébe. Így a katona kénytelen megküzdeni az őt üldöző démonokkal, akik saját céljaikra akarják felhasználni a páncélt, át kell vészelnie a vérengzéseket, melyeket képtelen irányítani, és rá kell döbbennie a szörnyű titokra, még mielőtt örökre a hatalmába kerítené őt a sötétség birodalma…

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Alexandra, Pécs, 2001
334 oldal · ISBN: 9633680913 · Fordította: Fehér Fatime

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Norrec Vizharan · Sadun Tryst · Fauztin · Galeona · Kara Nightshadow


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 P>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Vagyis inkább DiabLoL.

Előre leszögezném, hogy a könyv olvasása közben egyáltalán nem éreztem a diablos hangulatot. A könyvet olvasva azon kezdtem gondolkodni, hogy Knaak fiókjában lapult egy kézirat, amibe a Blizzard megbízásából beleírta a Diablos neveket, helyszíneket.

A történet játszódhatna bármelyik fantasy világban, nem volt különösebben újító hatású.
Adott egy páncél, amit Norrec Vizharan felvesz és az megszállja, erre ő megöli a két társát és a páncél utasítására elkezdi felkutatni a hiányzó darabját.
A kötet viszonylag sok karaktert mozgat, akik egy része teljesen érdektelen volt számomra. A westmarch-i tábornok (Augustus Malevolyn, érdekes szójáték), a démon, a boszorkány nagyon sablonosak voltak.

A másik oldalon a karakterek jobban sikerültek, itt ki kell emelnem Kara Nightshadow-t. Bár őt lehet, hogy csak a szellemidéző mivolta miatt kedveltem meg, de az ő története volt a legérdekesebb, viszont túl pozitív szereplőnek sikerült. Hiányoltam belőle a szellemidézők cinizmusát, a semlegességét. Cserébe kifejtették Rathma vallását és kapcsolatát a Zakarum hívőkkel és a Vizjerei-al.

Sajnos a mellékszereplőket nagyon gyorsan lezavarja az író, vártam, hogy több, fontosabb szerepük legyen, mert viszonylag kedvelhető figurák voltak.
Persze azért néhol megidéződik a játék, különösen az Act II Lut Gholeinje, bár az ottani NPC-k is inkább cameoszerepeket töltenek be.
Néhány helyen megemlítik, hogy Diablo elindult felkutatni Mephistot és Baalt, illetve utalnak Azmodan és Belial harcára, de ez így nekem kevés volt a diablos hangulathoz.

Ha eltekintek attól, hogy ez egy diablos könyv, akkor a történet eléggé fordulatos és érdekes lehet, bár sok akció nincs benne. Tetszett Norrec vívódása, Bartuc páncéljának befolyását jól bemutatták.
Annyira nem éreztem sötétnek, mint vártam.

A történet végét nagyon furcsálltam, ugyanazt eljátssza, mint a StarCraftos Tűzkeresztség, kicsit szembemegy a játék történetével.

Egy próbát megér, de csak akkor, ha nincsenek nagy elvárásai az embernek.

>!
Alexandra, Pécs, 2001
334 oldal · ISBN: 9633680913 · Fordította: Fehér Fatime
20 hozzászólás
Lunemorte P>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

„– Te viszont túl sokat beszélsz ahhoz képest, hogy milyen keveset mondasz."

Valahogy én is így éreztem magam a kötet olvasása közben. Richard A. Knaak olykor túl sokat „beszélt" és a fordítás sem volt az igazi. Nem voltak normális leírások, emiatt a szereplők és a helyszínek néha teljesen elképzelhetetlenek voltak számomra. A megfogalmazás és a rengeteg pont pont pont elég gagyi. A történet maga érdekes lett volna egyébként, bár olykor-olykor bizony unatkoztam. A végén van egy kisebb csavar, de ennyi. Érdekesség, hogy egy szál hasonlít George R. R. Martin: Királyok csatája című művéhez, de nem szeretnék spoilerezni.
Anno játszottam a Diablo játékokkal és azok alapján teljesen másra számítottam. Kissé csalódás volt ezért, de nem tartom kizártnak, hogy a folytatást is olvasom majd valamikor, hátha…

Wormy>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Véleményem szerint, mindig nehéz egy olyan könyvet olvasni, melynek környezetéről már kialakított képpel bírunk; ugyanis vannak bizonyos elvárások, hogy ugyanolyan – vagy legalább hasonló – képet kapjunk az általunk szeretet téma kapcsán. Ezen szempontok alapján, nekem a könyv okozott némi csalódást; sajnos nem éppen kellemeset…
A hangulat nagyon eltalált, teljes mértékben átadja azt az érzést, amiben évekkel ezelőtt a játékokat nyüstölve szerencsém volt. A könyvben fellelhető ismerős helyszínekkel, démoni és evilági teremtményekkel való találkozás ehhez a kellemes, „otthon vagyok a témában” érzéshez csak hozzáadni tudott. A történetben szereplő karakterek olyan jól lettek megformálva, hogy személy szerint, mindegyikkel – még a mellékszereplőkkel is – úgymond ki voltam békülve, megszerettem őket a maguk módján. Azonban ezt egy kicsit sajnálom is, mert így nem szerepelt egyetlen egy olyan hős sem, aki iránt ellenszenvvel viseltettem volna, ezáltal számomra elveszett a végkifejletet váró lázas izgalom varázsa. Haladva a történettel nem éreztem késztetést, hogy állást foglaljak bármelyik karakter mellett sem; minden lehetséges variációját a végjátéknak el tudtam volna fogadni, talán csak egyetlen egyet nem, azt, amivel a könyv is véget ér. Egyszerűen képtelen vagyok elfogadni, hogyan alakulhattak így az események, véleményem szerint a Diablo világához nem méltó, elfogadhatatlan a történet befejezése, az utolsó három fejezet. Érvelni nem fogok, mert akaratlan is spoiler-ezném az eseményeket.
A történet elég lassan veszi fel a ritmust, bár az utolsó pár fejezetben ellenszenvesen gyorsan történik minden, a cselekmény felgyorsul és az eddig egymástól hatalmas távolságokra lévő szereplők túl hamar, és túl „egyszerűen” – úgymond minden erőfeszítés nélkül –, találkoznak. Hiányoztak nekem a leírásokban bővelkedő részek; hiába bízta a fantáziánkra az író a környezet megformálását, nekem mégis hiányoztak bizonyos helyszínek életszerűbb bemutatásai (és most nem a sivatagra és a tengerre gondolok /smile).
Végül is a történet kellően izgalmas ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést, minden hiányossága ellenére nekem tetszett, de úgy érzem, ebben a Blizzard játékának is volt némi szerepe, ami az értékelésemnél egy fél csillag pluszt jelent.

Diablo853>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Nagyjából 15 év után újraolvasva is zseniális történet. Kár, hogy Knaak teljes életművét nem lehet még magyarul olvasni, mivel a fantasy műfaj egyik páratlan alkotója. Talán majd egyszer, amikor a többi Diablo univerzumban játszódó kötetet is kiadják…

Darth_Revan>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Richard A. Knaak: A vér szava
Régen a Diablo játékok óriási kedvenceim voltak. Még, amikor tartott a játékos korszakom, nagyon sokat játszottam velük. Főleg a második játékkal. A vér szava című regény annak idején még a második játék debütálásakor jelent meg. Sajnos annak idején a Diablo regényekről lemaradtam, csak évekkel később tudtam pótolni őket. Most, hogy közeleg egy új Diablo könyv megjelenése úgy döntöttem, hogy újra előveszem a magyarul megjelent köteteket.
A vér szavát a fantasyben is veteránnak számító Richard A. Knaak írta. Ezzel a regénnyel egy újabb kalandos és izgalmas fantasy-t tett le az asztalra. Nem kell tőle túl sokat várni, nyilván nem fogja megváltani a világot, de ennek ellenére egy nagyon is kellemes olvasmánynak tartom. A Diablo világa alapvetően a fantasy és a horror elemeit egyaránt elegyíti. Nincs ez másként A vér szavánál sem, bár a fantasy elemek hangsúlyosabbak lettek a horror elemekhez képest. No, azért nem kel félteni a cselekményt, ez nem egy babazsúr lesz.
Mint már említettem ez inkább egy kalandregény. Nagyon csekély a kötődése a játék alapsztorijához (közvetlenül a Diablo II. előtt járunk időben), de ennek ellenére is nagyon szórakoztató és jól illeszkedik e világ komorabb hangulatába is. A szerző több, érdekes figurát is a középpontba állít, pörgeti a cselekményt, igyekszik a belső vívódásokat és érzelmeket is jól ábrázolni. Mégis a hangsúly inkább a kalandon és az akción van. Vannak fordulatok, melyek elég érdekesek lettek. A kötet végére áll össze a kép a kérdéses pontokkal kapcsolatban. Talán egy kicsivel több dráma elfért volna a könyvben, de azért így is jól szórakoztam rajta.
spoiler
Élvezetes olvasmány volt. Kár, hogy a két főszereplőnek kevés volt a közös jelenete. Ha Richard egy kicsivel több drámát és dilemmát rakott volna bele, akkor talán csuklóból ötös lenne. Így is elérte e négy és felet. Egy hamisítatlan, igazi fantasy kalandregény lett Diablo stílusban.

8 hozzászólás
JustOneMorePage>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Tökéletes. A hangulat a brutalitás, mind egyensúlyban van. Jó ízlésű íróra utal aki nem veszett el a belekben és a vérben(tudnék mondani a nagyon felkapott regényekből párat amelyekben inkább a vér mint a történet a központ) Vissza adja azt amit a játékban is megél az ember, szórakoztat és leköt. Szépen megírt harcok,városok és karakterek biztosítják hogy soha ne feledd el, hogy ez nem a valóság, ez a Diablo

Sceurpien I>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Egyszer valakinek meg kéne írnia a teljes Diablo sztorit, nem csak ilyen kamu mellékágakat.

_Nagy_Imre_>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Az első Diablo könyv amit olvastam. A játék univerzumát imádom, különösen ezt az időt, amikor ez a könyv is íródott, ugyanis időben a második játék megjelenése közelében vagyunk, ekkor még nyoma sem volt a harmadiknak, úgyhogy a Vér Szava még igazi, vérbeli Blizzard.

A főhősünk Norrec Vizharan, akit egy démoni erő (páncél to be exact) száll meg, ami miatt szörnyűségeket visz véghez anélkül, hogy ezeket irányítani tudná. Ő csak egy belső szemlélője a páncél ámokfutásának, tehetetlenül figyeli a szörnyűségeket, mindeközben pedig a démoni hatalom csábításának is ellen kell álljon. Időben nem sokkal második játék történései előtt vagyunk.

Érdekes könyv volt, élveztem, tetszik az írása, egyszerű, könnyen befogadható, itt-ott nyers. Az olvasmányt elsősorban emiatt felnőtt olvasók részére ajánlják, ami érthető, sok a véres, cafatolós rész benne, elvégre csak egy démonok körül forgó történetről van szó egy 18+-os videójáték alapján.

Javaslom, hogy aki érdeklődik a könyvek iránt, ne ragaszkodjon feltétlenül ehhez az első kötethez, ugyanis a sztorik egyenként önálló történetek, nem kapcsolódnak egymáshoz.

geckolexa>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Ez az a könyv, ami miatt az öcsém is szeret olvasni :D kb 14 évesen került először a kezembe a bátyám példánya, aki szintén 14 évesen olvasta először és azóta hagyomány nálunk, hogy akkor adjuk tovább.

A történet egyszerűen magába szippantja az olvasót és mesterien fenntartja a kezdetén bevezetett feszültséget az egész könyvben. Rengeteg fantasy könyvet olvastam már, de ez az a kötet, amit szerintem minden fantasy-kaland kedvelőnek el kell olvasnia ha meg szeretné ismerni, hogy hol a jó könyv mércéje a stílusban.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

– Te viszont túl sokat beszélsz ahhoz képest, hogy milyen keveset mondasz.

Lunemorte P>!

Akik a védelmem alatt állnak, azoknak semmi bántódása nem eshet.

Lunemorte P>!

A szavakat, amelyeket kimondott, soha senki nem tanította neki.

Lunemorte P>!

– Azért az a pók, ami akkora volt, mint a fejem, nem volt semmi, főleg, hogy az én fejemen landolt…

Lunemorte P>!

– A türelem nagy erény… Neked már igazán tudnod kellene!

Lunemorte P>!

– Te meghaltál, úgyhogy nem éledhetsz fel újra!
– Az élet és a halál kérdésében az egyensúly dönt, és nem te, démon.

Lunemorte P>!

– Jellemző. Ilyenek ezek… Rejtőznek… az árnyékok mögött…, úgy tesznek…, mintha … mindenek felett… állnának…, de mindenbe… beleütik… az orrukat…

Lunemorte P>!

Először azt hitte, a fény csak egy félálomban látott fantazma, de azután rájött, hogy már teljesen felébredt, de még mindig látja csukott szemén keresztül…


A sorozat következő kötete

Diablo sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Laurell K. Hamilton: Gyilkos tánc
Marlon James: Fekete leopárd, vörös farkas
Gregus Gábor: A gyilkos tündérek városa
Nora Roberts: Napfogyatkozás
Charlaine Harris: Vérszag
Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség
Christopher Buehlman: A fekete nyelvű tolvaj