A ​Vér Szava (Diablo 1.) 104 csillagozás

Richard A. Knaak: A Vér Szava

A Mennyek angyali seregei és a Pokol urai az idők kezdete óta hadban állnak egymással, hogy a teremtés során létrejött világot ki uralja. Ez a háború a halandók világát sem kíméli…, és a csata sem az embereket, sem az angyalokat, sem a démonokat nem hagyja sértetlenül…
Norrec Vizharan két lábon járó démonná változott. Egy kincskereső túra során a szerencsevadász katona véletlenül olyan tárgyra bukkan, mely maghaladja legvadabb álmait is: Bartuc, a legendás Véres Hadúr ősi páncéljára. De a páncélruha, úgy tűnik, el van átkozva, és egy gonosz erő parancsait juttatja be Norrec megviselt lelkébe. Így a katona kénytelen megküzdeni az őt üldöző démonokkal, akik saját céljaikra akarják felhasználni a páncélt, át kell vészelnie a vérengzéseket, melyeket képtelen irányítani, és rá kell döbbennie a szörnyű titokra, még mielőtt örökre a hatalmába kerítené őt a sötétség birodalma…

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Alexandra, Pécs, 2001
334 oldal · ISBN: 9633680913 · Fordította: Fehér Fatime

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Norrec Vizharan · Sadun Tryst · Fauztin · Galeona · Kara Nightshadow


Kedvencelte 14

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 P>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Vagyis inkább DiabLoL.

Előre leszögezném, hogy a könyv olvasása közben egyáltalán nem éreztem a diablos hangulatot. A könyvet olvasva azon kezdtem gondolkodni, hogy Knaak fiókjában lapult egy kézirat, amibe a Blizzard megbízásából beleírta a Diablos neveket, helyszíneket.

A történet játszódhatna bármelyik fantasy világban, nem volt különösebben újító hatású.
Adott egy páncél, amit Norrec Vizharan felvesz és az megszállja, erre ő megöli a két társát és a páncél utasítására elkezdi felkutatni a hiányzó darabját.
A kötet viszonylag sok karaktert mozgat, akik egy része teljesen érdektelen volt számomra. A westmarch-i tábornok (Augustus Malevolyn, érdekes szójáték), a démon, a boszorkány nagyon sablonosak voltak.

A másik oldalon a karakterek jobban sikerültek, itt ki kell emelnem Kara Nightshadow-t. Bár őt lehet, hogy csak a szellemidéző mivolta miatt kedveltem meg, de az ő története volt a legérdekesebb, viszont túl pozitív szereplőnek sikerült. Hiányoltam belőle a szellemidézők cinizmusát, a semlegességét. Cserébe kifejtették Rathma vallását és kapcsolatát a Zakarum hívőkkel és a Vizjerei-al.

Sajnos a mellékszereplőket nagyon gyorsan lezavarja az író, vártam, hogy több, fontosabb szerepük legyen, mert viszonylag kedvelhető figurák voltak.
Persze azért néhol megidéződik a játék, különösen az Act II Lut Gholeinje, bár az ottani NPC-k is inkább cameoszerepeket töltenek be.
Néhány helyen megemlítik, hogy Diablo elindult felkutatni Mephistot és Baalt, illetve utalnak Azmodan és Belial harcára, de ez így nekem kevés volt a diablos hangulathoz.

Ha eltekintek attól, hogy ez egy diablos könyv, akkor a történet eléggé fordulatos és érdekes lehet, bár sok akció nincs benne. Tetszett Norrec vívódása, Bartuc páncéljának befolyását jól bemutatták.
Annyira nem éreztem sötétnek, mint vártam.

A történet végét nagyon furcsálltam, ugyanazt eljátssza, mint a StarCraftos Tűzkeresztség, kicsit szembemegy a játék történetével.

Egy próbát megér, de csak akkor, ha nincsenek nagy elvárásai az embernek.

>!
Alexandra, Pécs, 2001
334 oldal · ISBN: 9633680913 · Fordította: Fehér Fatime
20 hozzászólás
Lunemorte P>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

„– Te viszont túl sokat beszélsz ahhoz képest, hogy milyen keveset mondasz."

Valahogy én is így éreztem magam a kötet olvasása közben. Richard A. Knaak olykor túl sokat „beszélt" és a fordítás sem volt az igazi. Nem voltak normális leírások, emiatt a szereplők és a helyszínek néha teljesen elképzelhetetlenek voltak számomra. A megfogalmazás és a rengeteg pont pont pont elég gagyi. A történet maga érdekes lett volna egyébként, bár olykor-olykor bizony unatkoztam. A végén van egy kisebb csavar, de ennyi. Érdekesség, hogy egy szál hasonlít George R. R. Martin: Királyok csatája című művéhez, de nem szeretnék spoilerezni.
Anno játszottam a Diablo játékokkal és azok alapján teljesen másra számítottam. Kissé csalódás volt ezért, de nem tartom kizártnak, hogy a folytatást is olvasom majd valamikor, hátha…

Wormy>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Véleményem szerint, mindig nehéz egy olyan könyvet olvasni, melynek környezetéről már kialakított képpel bírunk; ugyanis vannak bizonyos elvárások, hogy ugyanolyan – vagy legalább hasonló – képet kapjunk az általunk szeretet téma kapcsán. Ezen szempontok alapján, nekem a könyv okozott némi csalódást; sajnos nem éppen kellemeset…
A hangulat nagyon eltalált, teljes mértékben átadja azt az érzést, amiben évekkel ezelőtt a játékokat nyüstölve szerencsém volt. A könyvben fellelhető ismerős helyszínekkel, démoni és evilági teremtményekkel való találkozás ehhez a kellemes, „otthon vagyok a témában” érzéshez csak hozzáadni tudott. A történetben szereplő karakterek olyan jól lettek megformálva, hogy személy szerint, mindegyikkel – még a mellékszereplőkkel is – úgymond ki voltam békülve, megszerettem őket a maguk módján. Azonban ezt egy kicsit sajnálom is, mert így nem szerepelt egyetlen egy olyan hős sem, aki iránt ellenszenvvel viseltettem volna, ezáltal számomra elveszett a végkifejletet váró lázas izgalom varázsa. Haladva a történettel nem éreztem késztetést, hogy állást foglaljak bármelyik karakter mellett sem; minden lehetséges variációját a végjátéknak el tudtam volna fogadni, talán csak egyetlen egyet nem, azt, amivel a könyv is véget ér. Egyszerűen képtelen vagyok elfogadni, hogyan alakulhattak így az események, véleményem szerint a Diablo világához nem méltó, elfogadhatatlan a történet befejezése, az utolsó három fejezet. Érvelni nem fogok, mert akaratlan is spoiler-ezném az eseményeket.
A történet elég lassan veszi fel a ritmust, bár az utolsó pár fejezetben ellenszenvesen gyorsan történik minden, a cselekmény felgyorsul és az eddig egymástól hatalmas távolságokra lévő szereplők túl hamar, és túl „egyszerűen” – úgymond minden erőfeszítés nélkül –, találkoznak. Hiányoztak nekem a leírásokban bővelkedő részek; hiába bízta a fantáziánkra az író a környezet megformálását, nekem mégis hiányoztak bizonyos helyszínek életszerűbb bemutatásai (és most nem a sivatagra és a tengerre gondolok /smile).
Végül is a történet kellően izgalmas ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést, minden hiányossága ellenére nekem tetszett, de úgy érzem, ebben a Blizzard játékának is volt némi szerepe, ami az értékelésemnél egy fél csillag pluszt jelent.

Diablo853>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Nagyjából 15 év után újraolvasva is zseniális történet. Kár, hogy Knaak teljes életművét nem lehet még magyarul olvasni, mivel a fantasy műfaj egyik páratlan alkotója. Talán majd egyszer, amikor a többi Diablo univerzumban játszódó kötetet is kiadják…

elge76>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Ma végeztem ezzel a könyvvel és azt kell mondjam, magával ragadott. Annak ellenére, hogy a nyelvezete elég egyszerű, de ezt szerencsére ellensúlyozta az érdekes történet és a sokszínű karakterek.
Látszik, hogy az író ezt a könyvet még 2001-ben írta, a később megírt 2004-es Warcraft világában játszódó Ősök háborúja trilógia nyelvezete, ennél sokkal kifinomultabb, gazdagabb és sokrétűbb.
Ettől függetlenül nem volt ez rossz, 4 csillagot csak azért kap, mert a címadó szereplőből, a köré épített világból és történésekből, vajmi keveset engedett csak láttatni a szerző.

Darth_Revan>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Richard A. Knaak: A vér szava
Régen a Diablo játékok óriási kedvenceim voltak. Még, amikor tartott a játékos korszakom, nagyon sokat játszottam velük. Főleg a második játékkal. A vér szava című regény annak idején még a második játék debütálásakor jelent meg. Sajnos annak idején a Diablo regényekről lemaradtam, csak évekkel később tudtam pótolni őket. Most, hogy közeleg egy új Diablo könyv megjelenése úgy döntöttem, hogy újra előveszem a magyarul megjelent köteteket.
A vér szavát a fantasyben is veteránnak számító Richard A. Knaak írta. Ezzel a regénnyel egy újabb kalandos és izgalmas fantasy-t tett le az asztalra. Nem kell tőle túl sokat várni, nyilván nem fogja megváltani a világot, de ennek ellenére egy nagyon is kellemes olvasmánynak tartom. A Diablo világa alapvetően a fantasy és a horror elemeit egyaránt elegyíti. Nincs ez másként A vér szavánál sem, bár a fantasy elemek hangsúlyosabbak lettek a horror elemekhez képest. No, azért nem kel félteni a cselekményt, ez nem egy babazsúr lesz.
Mint már említettem ez inkább egy kalandregény. Nagyon csekély a kötődése a játék alapsztorijához (közvetlenül a Diablo II. előtt járunk időben), de ennek ellenére is nagyon szórakoztató és jól illeszkedik e világ komorabb hangulatába is. A szerző több, érdekes figurát is a középpontba állít, pörgeti a cselekményt, igyekszik a belső vívódásokat és érzelmeket is jól ábrázolni. Mégis a hangsúly inkább a kalandon és az akción van. Vannak fordulatok, melyek elég érdekesek lettek. A kötet végére áll össze a kép a kérdéses pontokkal kapcsolatban. Talán egy kicsivel több dráma elfért volna a könyvben, de azért így is jól szórakoztam rajta.
spoiler
Élvezetes olvasmány volt. Kár, hogy a két főszereplőnek kevés volt a közös jelenete. Ha Richard egy kicsivel több drámát és dilemmát rakott volna bele, akkor talán csuklóból ötös lenne. Így is elérte e négy és felet. Egy hamisítatlan, igazi fantasy kalandregény lett Diablo stílusban.

8 hozzászólás
JustOneMorePage>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Tökéletes. A hangulat a brutalitás, mind egyensúlyban van. Jó ízlésű íróra utal aki nem veszett el a belekben és a vérben(tudnék mondani a nagyon felkapott regényekből párat amelyekben inkább a vér mint a történet a központ) Vissza adja azt amit a játékban is megél az ember, szórakoztat és leköt. Szépen megírt harcok,városok és karakterek biztosítják hogy soha ne feledd el, hogy ez nem a valóság, ez a Diablo

peterboy>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Nagy Diablo kedvelő vagyok. Szeretem a játékok összes részét. Talán a 2. rész volt amivel a legtöbbet játszottam. Régóta szemezgetek már ezzel a könyvvel és most elolvastam. Nem mondom hogy tökéletes, mert vannak hibái, de azért egy olvasást megért. Egyszerű fantasy, nincs túlgondolva és túlírva sem. Nincsenek benne eget rengető újdonságok, de hát mit is várunk egy 2011-ben íródott regénytől? Én leginkább azt, hogy szórakoztasson. Ez meg is volt! Ha időm engedi, akkor majd a többi részét is elolvasom.

Sceurpien I>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Egyszer valakinek meg kéne írnia a teljes Diablo sztorit, nem csak ilyen kamu mellékágakat.

Turaglar>!
Richard A. Knaak: A Vér Szava

Tavaly olvastam, sajna csak PDF formátumba. :( De a közeljövőbe remélem hogy megszerezhetem a rendes könyvet. Bár a 2. és 3. könyvbe csak bele-bele olvastam, mondjuk sajnálom hogy nem Norec történetének a folytatása… De az 1. könyv.. megszerettette velem az olvasást ^^ .


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

– Te viszont túl sokat beszélsz ahhoz képest, hogy milyen keveset mondasz.

Lunemorte P>!

Akik a védelmem alatt állnak, azoknak semmi bántódása nem eshet.

Lunemorte P>!

A szavakat, amelyeket kimondott, soha senki nem tanította neki.

Lunemorte P>!

– Azért az a pók, ami akkora volt, mint a fejem, nem volt semmi, főleg, hogy az én fejemen landolt…

Lunemorte P>!

– A türelem nagy erény… Neked már igazán tudnod kellene!

Lunemorte P>!

– Te meghaltál, úgyhogy nem éledhetsz fel újra!
– Az élet és a halál kérdésében az egyensúly dönt, és nem te, démon.

Lunemorte P>!

– Jellemző. Ilyenek ezek… Rejtőznek… az árnyékok mögött…, úgy tesznek…, mintha … mindenek felett… állnának…, de mindenbe… beleütik… az orrukat…

Lunemorte P>!

Először azt hitte, a fény csak egy félálomban látott fantazma, de azután rájött, hogy már teljesen felébredt, de még mindig látja csukott szemén keresztül…


A sorozat következő kötete

Diablo sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
José Antonio Cotrina: Samhein aratása
Neil Gaiman: Coraline
Stephen King: Carrie
Stephen King: A boszorkánylány
Sarah Rees Brennan: A káosz leánya