Kemény ​zsidók 10 csillagozás

Apák, fiúk, gengszterálmok
Rich Cohen: Kemény zsidók Rich Cohen: Kemény zsidók

Volt egyszer egy Amerika, azoké a férfiaké, akik ma már csak a legendákban és néhány idős ember emlékezetében élnek. Ezek a férfiak gengszterek voltak. Zsidó gengszterek. Kemény, félelem nélküli zsidók, az utca urai egy olyan korban, amikor egy zsidó fiú maga alakíthatta a jövőt, mely veszélyes volt, nyílt és szabad. Rich Cohen apja ebben a világban nőtt fel. Családjáé volt az a hely, ahol a Gyilkosság Rt. néven ismert gengszterbanda múlatta az idejét. A Kemény zsidók-ban Cohen az ő történetüket meséli el, és a kor valamennyi legendás gengszteréét (Al Capone, Lucky Luciano, Louis Lepke, Dutch Schulz, Bugsy Siegel, Meyer Lansky). S feltámasztja világukat: a nightklubok és bárok világát, ahol a gyilkosság jobb volt a gyávaságnál, s ahol középkorúvá válni győzelemmel ért fel. Egy olyan világot, mely mítoszt teremtett: a Kemény zsidók mítoszát.

Eredeti cím: Tough Jews

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2003
312 oldal · ISBN: 9639475513 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2000
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638607998 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 5

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ritamatuska>!
Rich Cohen: Kemény zsidók

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Nem rossz, bár messze elmarad a Volt egyszer egy Amerikától, aki teheti az utóbbival kezdje, maffia történeti ismereteinek bővítését:)


Népszerű idézetek

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Azokat a fickókat, akiknek a meggyilkolására készültek, „patkányoknak”, „állatoknak”, vagy „semmirekellő patkány állatoknak” nevezték. Meggyőzték magukat, hogy minden célpontjuk bűnös, megérdemli a sorsát, hogy nem véletlenszerűen osztják a halált, hanem igazságot szolgáltatnak, Ily módon kihúzták bűntetteik méregfogát, a célpontot személyből tárggyá változtatták.

111. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Kapcsolódó szócikkek: elembertelenítés/dehumanizálás
Sándor_Langer_Pudingman P>!

– Azt mondják, a szakszervezetek robbantókat és verekedőket bérelnek fel – nyilatkozta egy újságírónak egy gengszter. – Nos, lehet, hogy én egy hitvány kis bűnöző vagyok, de nem látok ebben semmi rosszat. Hogyan bánnak a dolgozókkal a kapitalisták? Komiszabb dolog-e felrobbantani egy épületet, mint utcára tenni a tél kellős közepén sok ezer embert, akinek a családja egyik napról a másika él? Miért nincs több robbantás? Ha lenne, kicsit jobban tisztelném a munkásosztályt. De a fenébe velük! Felfordul a gyomrom ezektől a jámbor barmoktól meg a békés szenvedésüktől.

94. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Sándor_Langer_Pudingman P>!

A gengszterek a szakszervezeteknek kezdtek dolgozni, védték a sztrájkolókat, de kijutott tőlük a főnököknek is: gyújtogattak, kővel, bombával dobálóztak. Ők már régen tudták, amit a szakszervezeti vezetők csak ekkor kezdtek megtanulni: hogy büntetlenül maradt rossz cselekedet újabbakat vált ki; hogy a nemes érzések izom nélkül körülbelül annyit érnek, mint egy jobbulást kívánó levelezőlap; hogy az ellenség csak akkor köt békét, ha már megdöfte a csata pengéje.
Nagyon is természetes volt, hogy egyes gengszterek azonosultak a munkásokkal – ugyanazokról az utcákról, ugyanazokból a nyomornegyedekből származtak, mint a munkások. Ők is kelet-európai zsidóktól születtek; ők is haragudtak a főnökökre, a német zsidókra, akik lenézték a kelet-európaiakat, mintha azok alsóbbrendűek lettek volna, mintha nem a véletlen műve volna, hogy valamelyik távoli őssel mi történt a Siontól elkezdett hosszú úton, hogy jobbra vagy balra fordult-e.

94. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Jokko>!

régi gengszterbölcsesség, amelyet még a húszas években összegzett Arnold Rothstein. Az emberiség nagyobb része ostobákból és balekokból áll – nyilatkozta a Brooklyn Eagle-nek. – Szemét az ítélőképességük, nincs eszük és ha az ember rájön, hogyan kell a dolgokat csinálni, hogyan mérje fel az embereket, hogyan dolgozza ki a saját módszereit, akkor arra a következtetésre jutnak, hogy az ember bűnöző.

291. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Az apám nemzedékéhez és gondolkodásmódjához tartozó zsidóknak úgy van kedvenc gengszterük, ahogyan a katolikusoknak védőszentjük: mitikus alak, aki hátrahagyott egy megélt életet, egy stílust és azt, hogy hogyan kell csinálni a dolgokat.

28. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Van Reles természetében valami titokzatos; úgy szétfolyik a kezem közül, mint a higany. Ennek az az oka, hogy amíg harcba nem szállt a Shapirókkal, semmi jelét nem adta mélységesen erőszakos természetének. Mielőtt konfliktusa támadt Meyerrel, nem is hiszem, hogy erőszakos lett volna. Élhetett volna továbbra is úgy, mint mások – munkába állhatott volna, családot alapított volna, nem ölt volna meg tucatnyi embert. De ahogyan a Shapirók bántak vele – megsértették , megalázták, megfenyegették, meglőtték, a barátnőjét megerőszakolták –, azzal gyilkossá tették. Nem azt mondom, hogy olyan volt, mint bárki más. Nyilván volt hajlama az erőszakra. Az alkatában vagy a neveltetésében volt valami, ami a gyilkolást elfogadhatóvá tette számára, járható úttá. Ám a Shapirók voltak azok – a környezettel és korszakkal, a húszas évekkel és a gazdasági válsággal együtt –, akik kihozták Relesböl azt, ami másként rejtve maradt volna.

84. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Az Egyesült Államok kormánya, amikor betiltotta az alkoholt, egy legális, sok millió dolláros üzletet adott át a bűnözőknek, mint amikor az ember besétál egy elhagyott gyárba, ahol minden tiszta és ragyog, munkára kész: hogy azok a fiatal gengszterek, akik jó útra tértek volna, most már megmaradnak a bűnnél, hiszen itt az üzlet, amelyben érdemes felnőtté érniük.

59. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Kapcsolódó szócikkek: szesztilalom
Sándor_Langer_Pudingman P>!

Az általam ismert zsidók többsége nem mennyországban vagy pokolban. Vagy nem tartja fontosnak. Az a fontos, hogyan éled ezt az életedet. Aszerint, ahogyan élsz, mennyországot vagy poklot találhatsz itt a földön, ezt a véleményt a legtöbb gengszter megerősíthette volna. Számukra mennyország, pokol, megváltás, kárhozat – mind Brooklynban volt. Kevés gengszternek kellett elérnie a következő világba, hogy megbűnhődjek. Az elszámoltatás Kelet-New York, Brownsville, Williamsburg parkolóiban, garázsaiban, háztetőin kezdődött. Isten talán az alvilágban a leginkább jelenvaló; valahányszor meghal egy gengszter, újabb ítélet hajtatott végre.

161. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Kapcsolódó szócikkek: Brownsville · zsidók
Sándor_Langer_Pudingman P>!

Olyan világ volt ez, amelyben a gyilkolás talán nem bűn, de a barátod háta mögött beszélni általában az; ahol a gyilkosság jobb a gyávaságnál; ahol a hűség törvényei képlékenyek és komplikáltak; ahol a „patkány” szó kivakarhatatlan és kárhozatos, mint a koncentrációs táborbeli tetoválás.

85. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Ahogyan számos első generációs amerikai, ezek a gengszterek is vállalták önmaguk újrateremtésének nehéz feladatát, új identitás létrehozását az új haza számára.
– Kemények voltak, mert keménynek kellett lenniük – mondta John Cusack, a Szövetségi Kábítószer-ellenes Iroda egykori ügynöke.

47. oldal

Rich Cohen: Kemény zsidók Apák, fiúk, gengszterálmok


Hasonló könyvek címkék alapján

Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Chaim Potok: Az ígéret
Deborah Feldman: Unortodox
Helene Wecker: A gólem és a dzsinn
Philip Roth: Ellenélet
Philip Roth: Düh
Arthur Miller: Gyújtópont
Philip Roth: Sabbath színháza
Deborah Feldman: Exodus
Danielle Steel: A gyűrű