Holttest ​a könyvesboltban (Őfelsége kémnője 2.) 60 csillagozás

Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

1932, London. Lady Georgiana vadonatúj bűnügybe csöppen. A királynő megkéri, hogy néhány röpke hétre lássa vendégül Hannit, egy bajor hercegkisasszonyt. Ekkor Georgie még nem sejti, milyen terhet vesz a nyakába. Vigyázat, Hanni nem szokványos kékvérű nőszemély:
angol nyelvtudását amerikai gengszterfilmeken edzette
erősen kleptomániás
odavan a jóképű pasikért

Lady Georgiana számára az események akkor kezdenek felpörögni, amikor Hanni egy holttestre bukkan egy rejtélyes könyvesboltban. Vajon ki az áldozat? És ez csak az első a gyanús halálesetek sorában… Ha Lady Georgiana ki akar mászni a slamasztikából, saját magának kell kinyomoznia a gyilkosságokat.

A sorozat minden kötetet önálló detektívtörténet.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Lettero, Budapest, 2019
420 oldal · ISBN: 9786155921063 · Fordította: Róbert Pál
>!
Lettero, Budapest, 2018
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155921056 · Fordította: Róbert Pál

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lady Victoria Georgiana Charlotte Eugenie (Georgie)


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

cicus61 P>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

Az első kötet után erre számítottam. Megint jól beleestem ebbe a könyvbe is. Imádom az írónő történeteit, imádom azt a kort, hangulatot, amiben játszódik és imádom a szereplőket is, mindenkit :) Georgie fantasztikus csajszi, talpraesett, vicces, kedves és nem ijed meg az árnyékától. Mondjuk Hannit párszor meg tudtam volna pofozni, de hát ő ilyen. Jó a történet is, mondjuk tényleg elég lassan indul be a sztori, de itt valahogy ez sem volt probléma.

2 hozzászólás
szilvamag P>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

A sztori nem túl bonyolult, szinte már a könyv elején borítékolható, hogy ki, illetve kik állhatnak a gyilkosságok mögött, úgyhogy túl sok izgalomra és feszültségre senki ne számítson. (Ez a műfaj nem erről szól.) Ám cserébe egy rendkívül hangulatos és könnyed, humoros helyzetekben gazdag, pár órás önfeledt kikapcsolódásban lehet részünk, ami egy fárasztó nap után, rendkívül jól tud ám esni. Nekem legalábbis mindenképp.
Bővebb értékelés:
https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2019/02/rhys-bo…

Szamღca>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

Nekem az első része kifejezetten tetszett a sorozatnak. Vidám, hangulatos, kellemes kikapcsolódást nyújtott. Kíváncsian kezdtem bele a 2. részbe de ez elég nagy csalódást okozott. Lagymatag, erőltetett és unalmas. Húzta mint a rétes tésztát… itt spoiler spoiler
A szereplők reakciói mesterkéltek és az egész történet hihetetlen. Csalódás volt. :((

TiszlaviczMarcsi IP>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

Felépítését tekintve erősen hajazott az előzőre, csak sokkal hosszabb felvezetőt kaptunk. Csodálkoztam is, hogy majd 200 oldal telt el, mire felbukkant ama bizonyos holttest ama bizonyos könyvesboltban.
Én amúgy az elejétől sejtettem, hogy spoiler :))))
De összességében tetszett, nekem nagyon bejön Georgie figurája, bájosan esetlen, mégis tud talpraesett is lenni, és kellően szarkasztikusan fogadja a helyzetét. Bírom a nagyapját is, örülök, hogy ebben a kötetben több szerepet kapott.
Maga a bűncselekmény kellően bonyolult volt az eseményekhez, passzolt a könyvhöz, nem kaptunk belőle se túl keveset, se túl sokat.

Anó>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

Jó kis humoros krimi. Véletlenül ez is az 1930-as években játszódik, mint az előbb olvasott Kalandvágy, de az romantikus-kalandos-életrajzszerű regény volt. Ezen meg időnként hangosan vihognom kellett.
Georgiana értelmes, fürge eszű lány, mindig feltalálja magát valahogy. Külön imádtam segítőkész nagyapját és annak barátnőjét.
Meglepetés akadt bőven, meg jópofa szóviccek is Hanni jóvoltából.
Időnként akadt egy-két hulla is, „akiket” ki kellett nyomozni.
A rejtélyek igazán csak az utolsó oldalakon derültek ki, hát, mondhatom, leesett az állam, most is keresem valahol…
A mínusz fél pont oka, hogy a regény, úgy a háromnegyede előtt nem sokkal, megtorpant, egy helyben álldogált. De azután felgyorsultak az események:)
A könyv borítója nagyon tetszett!

anesz P>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

Elég hirtelen lett vége, a megoldás is futtában íródott. A legnagyobb pozitívuma a könyvnek a hangulata. A humora pedig igazi angol könnyedség, többször hangosan felnevettem olvasása közben. A krimiszál is elég jó. egyes részeit könnyen ki lehetett találni, de a végső csavar nekem meglepetés volt. A nyomozás azért lehetett volna kidolgozottabb!
Összességében ez egy üdítő nyár olvasmány volt, szerettem a könyvet.

Krumplicsku>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

Számomra már soha nem derül ki, hogy csak nagyon rossz időpontban vettem kézbe a könyvet vagy tényleg ennyivel gyengébb ez, mint az első rész.
Egy óriási olvasmányélmény után választottam, pont azért, mert teljesen más és mert az első rész olyan kis limonádén aranyos volt, én meg úgy éreztem, ez kell most nekem egy realista és teljes átéléssel megélt könyvfolyam után.
Ehhez képest most kimondottan zavart a történések minimalizmusa, ami egy magát kriminek aposztrofáló könyvnél minimum furcsa. (persze, lehetséges, hogy maga az első gyilkosság későn történik meg, de ebben az esetben valahogy éreznem kéne valamiféle emelkedő feszültséget, hogy valami csúcspont felé tartunk, ehhez képest nehezen tudtam volna megtippelni, hogy a felvonultatott szereplők közül ki lesz az a bizonyos holttest.)*

*mondható, hogy nagyjából az elsőben is így volt, ott azonban legalább formálódott az áldozat személye, sőt láttuk azt is, hogy lesz itt annyi gyanúsított, hogy a rendőrség csak győzze megtalálni az igazi gyilkost…

Másfelől , bármennyire is furcsán hangzik, ha az előbb azt mondtam, nem tudtam kit ölnek majd meg, azt viszont pontosan tudtam, hogy mi lesz a csavar a könyvben spoiler. Erre viszont annyira csak az utolsó oldalakon derült fény a könyvben magában, hogy igazából azt hittem, mégsem lesz igazam és azért sem igazán tudtam izgulni, hogy akkor ez hogy derül majd ki. (pedig egy jó krimi, még ha az ember nem is tudja, ki a gyilkos és miért, leginkább együtt gondolkodás a nyomozóval. Vagy, ha tudni, ki a gyilkos, akkor izgalom, hogy elkapják-e vagy hogy kapják el)
Oké, Georgiana az az igazi botcsinálta detektív, aki inkább merő véletlenségből, szerencséből vagy szerencsétlenségből hasra esik a nyomokban, mint tudatosan nyomoz és következtet, de még ezt a minimális nyomozást sem kezdte meg a regény utolsó 30 oldaláig, szóval, nem volt mit és miért izgulni…. (kicsit olyan érzés volt, mint barkochbát játszani úgy, hogy a kérdéseidre semmiféle választ nem ad a rejtvény feladója, de a lejáró játékidő végén a képedbe nyomja a megfejtést….)
Tehát krimi elemeket minimális mértékben tartalmazott a könyv, tele volt viszont unalmas, körbe-köre járó ismétlésekkel: hogy Hanni kicsapong(ana), hogy a gardedame-ja egy merev, német hölgy, aki folyton zabálna, emiatt Georgianának ugyan folyton fáj a feje (ezek már második ismétlésre sem voltak viccesek, csak simán idegesítőek), de Georgiana nem lép semmit, ahogy a királynénak sem nyilvánvaló, hogy nem fog a fia felfigyelni Hannira, felesleges mindenféle fondorlattal (mások kárára) a közelébe kormányozni a fiát. (és ezt nem csak az mondatja velem, hogy mivel a wales-i herceg és Mrs Simpson létezett, valós személyekként szerepelnek, ezért tisztában vagyunk, hogy mi a kapcsolatuk kimenetele… bár ettől még lehetne benne egy pillanatnyi megingás vagy legalább kísértés, de még ennyi meglepetés sincs a könyvben)

Az első részre azt mondtam, hogy a fülszöveggel ellentétben egyáltalán nem Christie, de azért Wodehouse-zal való összehasonlítás már jobban megállhat, itt már ez is elég véleményes. Oké persze, hogy rögtön két wodehouse-i utalást is találtam: a rendőrfelügyelő megemlíti Georgiananak, hogy az arisztokrata ifjak csak annyit tesznek, hogy rendszeresen ellopják a rendőrök sisakjait, illetve a királynéról hangzik el annyi, hogy gyűjti a porcelánt, és ha megdicsér valakinél egy darabot, azt rögtön neki kell adni, így gyarapítja -nem túl fair módon- a gyűjteményét.
A fene se tudja, hogy mitől működnek a Wodehouse könyvek, mert gyakorlatilag ott is csak ritkán történnek meglepő dolgok, elég fix fordulatokkal találkozunk a könyvekben, de valahogy mégis mások azok, mint ez….. Olyan ez, mint a Jane Austen vs epigonjai meccs: az is olyan egyszerűnek tűnik, olyat írni, mint J.A…. aztán mikor megpróbálják, általában csak az üres váz, héj lesz, tartalom nélkül, így mindent megkapsz, ami az eredetiben sem feltétlen szeretsz, de az erényei még simán elfeledtetik, de semmit nem kapsz az erényeiből, amiért ezek ma is klasszikusok…(Másképpen olyan ez, ahogy egy jó szakács is ugyanazokból az alapanyagokból főz jó vacsorát, sokszor még semmi különleges módszert sem alkalmazva, mint rosszat a rossz :-D)
Mondjuk, tkp. arra mégis jó volt, hogy az előző olvasmányomban élést azért sikerült megakasztanom, mert igaz ugyan, hogy nem különösebben érdekelt, amit olvasok, azaz, nem tudtam az egyikből egy másik univerzumba átlépni, néha annyira bosszantott, hogy legalább ABBÓL kiléptem :-)

3 hozzászólás
Nana92>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

Be kell valljam nagyon kíváncsi voltam a könyvre. Bár először kicsit megijedtem, hogy 2. kötete egy sorozatnak, de teljesen igaz a borítóra írt „A sorozat minden kötete önálló detektívtörténet.” Bár voltak visszautalások az előző részre, nem volt hiányos a story, minden érthető volt. Csak azt sajnálom, hogy kicsit lespoilerezte az első kötetet amit ezután egyértelmű, hogy el akarok olvasni. Sőt, láttam, hogy már több mint 10 kötetes eredeti nyelven szóval valaki vágja hozzám a többi kötetet is MOST AZONNAL!!!
Azt a fél csillagot azért vontam le, mert az első 150 oldal kicsit unalmas volt nekem, csak Hanni rinyált az elkényeztettet hercegnő fejével és kb. amint felbukkant szinte az első pillanatban megfojtottam volna a bárónőjével együtt.
Nagyon kíváncsi leszek mi lesz a többi kötetben, hogy vajon Darcy-val végül egymásra találnak e, szóval nagyon remélem, hogy a kiadó tervezi a többi részt is kiadni és nem fogják félbehagyni pár rész után.

Eszter_Tóth_12>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

A sorozatnak ez a kötete valahogy jobban tetszett, mint az előző. Bár itt is sokat kellett várni, míg történik valami. Sok volt az elején a szöveg, a hercegnő és kísérőinek bemutatása. S nagyjából a közepe táján történik meg az a gyilkosság, amelyről a könyv a címét kapta. Georgiana kissé naiv, Darcy keveset szerepelt, azt gondoltam az előző kötethez képest többet fog majd. Mindenesetre pozitívan csalódtam. Kíváncsian várom a következő kötetet.

Szemboga P>!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban

Háát, egyrészt nagyon nehezen bontokozott ki a történet. Másrészt lehet, hogy 1930-as évek, de nem hiszem el, hogy így beszéltek akkoriban már a fiatalok spoiler. Nem emlékszem, hogy az első részben is voltak-e ennyire oda nem illőnek tűnő szavak, vagy abban egyszerűen nem érdekelt?
Amikor Hanni elvétette a spoiler akkor azt hittem, hogy Gorgie jobban oda fog rá figyelni, de valahogy annyira elterelődött a figyelme, hogy esélye sem volt szemmel tartani.
Váratlan volt, hogy spoiler is benne volt.
És ha jól értelmezem, akkor a spoiler semmi köze nem volt a történethez.
Ha az első két harmada nem lett volna ennyire lagymatag, akkor élvezetesebb lett volna a könyv.


Népszerű idézetek

Jagika P>!

– (…) Angliában a rendőrök nem viselnek fegyvert.
– Micsoda butaság – felelte. – Akkor hogyan fogják el a bűnözőket?
– Belefújnak a sípjukba, és a bűnözők egyből abbahagyják a bűnözést – válaszoltam (…).

TiszlaviczMarcsi IP>!

… ideje lenne végre rendesen bemutatkoznom. A nevem Victoria Georgiana Charlotte Eugenie. Glen Garry és Rannoch hercegének vagyok a lánya, és a barátaim csak Georgie-nak hívnak. A Windsor-házból származom, V. György király másod-unokatestvére vagyok, harmincnegyedik a trónöröklési sorrendben, és jelenleg egy büdös petákom sincs.

8-9. oldal

TiszlaviczMarcsi IP>!

A francnak kellett az iskolában az időt fecsérelni jólneveltségre meg franciára meg zongoraleckékre, ahelyett hogy elmagyarázták volna rendesen, hogyan működik a férfiak agya!

317. oldal

Lenke_M>!

Ez persze nem volt igaz, mindössze egy kis időre az önsajnálat bocsánatos bűnébe estem.

382. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Agatha Christie: A titokzatos ellenfél
Agatha Christie: Poirot nyomoz
Agatha Christie: Gyilkosság méretre
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ