Holttest ​a fürdőkádban (Őfelsége kémnője 1.) 117 csillagozás

Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ha ​Agatha Christie és P. G. Wodehouse együtt írna detektívregényt, ilyen lenne.

1932, London. A trónöröklési sorrendben Lady Victoria Georgiana Charlotte Eugenie az esélytelen harmincnegyedik helyen áll, és szegény, mint a templom egere. Miután lelécel a skóciai családi kastélyból, és ezzel megússza, hogy férjhez kelljen mennie Halpofához (Siegfried herceghez), Londonba költözik.

A fővárosban meglepő kalandok várnak rá:
életében először saját magának kell begyújtania egy kandallóba,
belezúg egy házasságra alkalmatlan, nagyon szexi ír nemesbe,
inkognitóban házvezetőnői szolgálatot alapít, hogy ne kopjon fel az álla,
a Királynő felkéri, hogy kémkedjen a szoknyapecér trónörökös után.
De élete akkor vesz igazán új fordulatot, amikor holtan talál a fürdőszobájában egy férfit.

Lady Georgiana pontosan tudja, ki az illető: ez a francia idegen nemrégiben megzsarolta a családját, és azzal fenyegetőzött, hogy megszerzi a skóciai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Lettero, Budapest, 2017
416 oldal · ISBN: 9786155733079 · Fordította: Róbert Pál
>!
Lettero, Budapest, 2017
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155733062 · Fordította: Róbert Pál

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Belinda Warburton-Stoke · Lady Victoria Georgiana Charlotte Eugenie (Georgie)


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Imádtam a történetet, szeretem az írónő stílusát, az egész könyvet meghatározó angol hangulatot s a csodás helyszíneket, hamisítatlan vidéki bálokkal, előkelő teadélutánokkal.

Nagyon jól esett most nekem ez a nyomozás, ezzel a szeleburdi, talpraesett főhősnővel az élen. A könyv minden egyes oldalán jól szórakoztam, a befejezésnél pedig egy kicsit izgultam is.

Remélem, hogy hamarosan újabb kötetét olvashatom majd a sorozatnak.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/10/rhys-bowen-holttes…

Szamღca >!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Nekem ez most nagyon tetszett. Könnyed, vidám, bájos történet, a 30-as években játszódó krimi. A főszereplője, Georgiana egy arisztrokrata családból származó fiatal lány aki megunva a komor skót kastélyban a szürke hétköznapokat, sótlan sógornője mellett; felutazik Londonba, hogy végre a saját lábára álljon. Mivel nincs anyagi fedezete ezért munkát is kell vállalnia és szolgálók nélkül kell magát ellátnia a londoni rezidenciáján. Mindezek tetejébe gyilkossági ügybe bonyolódik és azért hogy önmagát és bátyját tisztára mossa nyomozni kezd – közben egyre több rejtélyesnek tűnő baleset éri és egyre erősebb a gyanu hogy valaki az életére tört….
Én nagyon jol szórakoztam az egész könyv olvasása alatt. A szereplők mondhatni mindannyian szimpatkusak voltak. A történet végig pörgött a végen kifejezetten izgalmas is volt.
Mindenképp fogom tovabb olvasni a sorozatot. Engem meggyőzött.

10 hozzászólás
csgabi P>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Többre számítottam, mint amit kaptam, sokkal többre, bár már az is sokat mondott, amikor @Jeffi a saját olvasásához hozzászólva az írta, hogy 42%-nál jelenik meg a hulla…
Na, de ha eltekintünk ettől az apróságtól…
Nekem ez nem volt krimi. Hulla ide vagy oda, ez számomra nem volt krimi. A brit társadalom egy bizonyos rétegének humoros bemutatása, az igen (feldobva egy hullával, mert az kell, hogy megvegyék a könyvet); meg esetlegesen vicces jelenetekkel tarkított romantikus kis történet.
Kikapcsolódásnak megfelelő, én is jól szórakoztam kb. a 70 százalékáig (annak ellenére, hogy nem szeretem sem a romantikus, sem a humoros könyveket), de aztán kicsit már vártam, hogy vége legyen. A brit arisztokrácia életének-viselkedésének bemutatása viszont érdekes volt – feltételezem, hogy valóban így folyik minden.

A főszereplő, Georgie néha szórakoztató volt, máskor idegesítő – származásából fakadóan, azt hiszem. Rendben van, hogy el akar szakadni a családtól, ahol nem boldog, és „ki akar törni”. Na, de ehhez az első lépés komolya az, hogy akkor nem a család ősi fészkében lakom, hanem elmegyek – szintén a család tulajdonában lévő – londoni palotába? Nagy kitörés, mondhatom.
Azt nagy valószínűséggel igaznak vélem, hogy még egy teát sem képes készíteni, és azt sem tudja, hol van a mosogató – azt hiszem, az arisztokraták (ha cselédekkel vannak körülvéve) tényleg nem képesek erre sem. Főleg, ha így nevelték.

Az a jelenet meg, ahol spoiler Tudomásul kell venni, hogy spoiler

Na, de mindegy is, végigolvastam, hős voltam, remélem, a molyos minikönyvklub februári könyve jobb lesz. :-D

18 hozzászólás
meseanyu P>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Azért Wodehouse viccesebb, Agatha Christie meg csavarosabb (merthogy őket ígérik a fülszövegben), de azért ez egy határozottan szórakoztató, jól megírt történet, szimpatikus főszereplővel. Viszont néha eluntam még így is, úgyhogy nem hiszem, hogy kíváncsi vagyok a sorozat többi részére. A kivitel viszont nagyon igényes: szép a címlap, belül is hibátlan és keménytáblás.

AniTiger P>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

A történet összességében lelombozó volt…
Az elejét untam, a közepén a főszereplő ellen elkövetett sikeres merényletért drukkoltam, de a vége tetszett! Ha nem lenne ennyire igényes és tetszetős a magyar kiadás*, akkor csak 2,5 csillagot adnék erre a kriminek nem nevezhető történetre.

Alapvetően egy humoros, viccet értő embernek tartom magam, de Darcy repikajáit leszámítva el se mosolyodtam ezen az angol humorral átitatottnak mondott könyvön. Örülök, hogy elolvastam, mert kíváncsi voltam rá, de ha jön is a sorozat folytatása, engem nem érdekel, hogy mi lesz Lady G-vel…

*Meg kell mondanom, hogy nekem nagyon bejön a magyar kiadás! (A borítókoncepció Bohus Csaba, a borítóterv Németh Imre munkája.) A könyv megjelenése ízléses, elegáns és kellemes a borító színvilága. Jó kézbe fogni és jó ránézni a könyvre, kívül-belül igényes. Mindamellett, hogy keménytáblás, egy kicsit kisebb, mint a könyvek a polcomon – talán zsebkönyv méretnek nevezhető, de elég vaskos példány a maga 416 oldalával. Plusz pont a kiadónak azért, mert olvasás közben nem találtam benne se egy elírást, se egy helyesírási hibát.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/01/rhys-bowen…

>!
Lettero, Budapest, 2017
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155733062 · Fordította: Róbert Pál
4 hozzászólás
CsakSimánDorka P>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Hát ez érdekes volt! Fel voltam rá készülve lélekben, hogy krimi, és a végén nem teljesen azt kaptam. Persze ennek örülnöm kellett volna, hiszen nem véresen krimis, hanem egy könnyed hangvételű, humoros történet.
A karakterek annyira nem voltak kidolgozva, kicsit többet vártam volna tőlük, főleg a férfi oldalról. Egyedül a főszereplő, Georgie kap benne egy mélyebb személyiséget, ami alapján én egészen megkedveltem, azonban mégsem ő lett a kedvencem.

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2018/01/rhys-bowen-h…

7 hozzászólás
smetalin>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Szerintem A.C. írásához hasonlítani ezt a könyvet, barokkos túlzás. Nem emlékszem, hogy Miss Marple kötés mintáiról vagy családjának bárminemű szokásairól olvastam volna, mert itt bizony elég rendesen ki lett vesézve a főhősnő családi hovatartozása , szokásai és minden. Jelen esetben a könyv első 200 oldala szólt erről, és a címben említett holttest is csak ezután bukkan fel. Egyébként egy könnyed limonádé, minden extráktól mentes történet. Kikapcsolódásra alkalmas, nagy agymunkát nem igényel.

szilvamag P>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Egy halálkönnyed, humoros, ám mégsem bugyuta könyvecske volt ez, melyben amellett, hogy egy kis betekintést nyerhettem a brit sznobizmus világába nyomozhattam, romantikázhattam, jókat nevettem és izgalmas kalandokba keveredhettem egy igazán kedves hősnővel. Úgyhogy kíváncsian várom a következő részt.
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.hu/2017/10/rhys-bow…

Niki_>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Amikor kézbe vehettem végre a könyvet, kellemesen megdöbbentem. Kemény fedeles, nagyon szépen illusztrált borítója van. Olyan érzésem volt kinyitva, mintha egy régi, igazán komoly detektívregényhez lenne majd szerencsém, egy Agatha Christie-hez például.
Bowen nagyon szimpatikus karaktert hozott létre a főszereplőjének. Georgina kicsit esetlennek tűnik az elején, de amúgy nagyon talpraesett és kellemes humora van.
A Holttest a fürdőkádban egy könnyed, humoros, szórakoztató krimi és hozzáadva a történelmet, számomra egyedi is a műfajában. Így nagyon tudom ajánlani nem csak a műfaj kedvelőinek.
És piros pont azért, hogy nem az eredeti borító maradt meg, mert az egyszerűen szörnyű. Ahogy néztem a Goodreads-en a borítókat, a miénk lett a legszebb.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/11/rhys-bowen-holttest-…

bartok_brigitta P>!
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Határozottan tetszett a könyv. Régimódi, rejtélyes, bájos történet egy cserfes, kékvérű, és szerethető nyomozónővel.
Egy kicsit félve fogtam bele, mint minden olyan fiktív cselekményű regénybe, amelynek vannak valódi, „történelmi” szereplői – jelen esetben a királyi család. Szerencsére a jelenlétük nem lett eltúlozva, és az írónő betartva a szavát, nem hozta őket túlontúl kellemetlen helyzetbe. A királynő jelenetei kifejezetten a kedvenceim voltak.
Bevallom, kedvelem az angol humort – a Csengetett, mylord? pedig többek között az egyik kedvenc sorozatom. Nem tudom, hogy miért, de a regény részben ennek a hangulatát idézte; leszámítva a cselédeket, a maga módján cselekedni vágyó főhősnőt, és a gyilkosságot. A stílusa könnyed, humoros, ami az első perctől képes volt magába szippantani. Érdekes volt belelátni a kékvérűek „problémáiba”, hogy miként próbálják az elszegényedett nemesek fenntartani a látszatot, társadalmi státuszukat. Számomra nagyon furcsa volt a tény, hogy inkább ücsörögnek egy fűtetlen kastélyban, eltartott ujjal szürcsölve a teát, és majszolva a száraz süteményt, mint elmenjenek dolgozni…
Nagyon szerettem a regény nyomozgatós részeit, a ciki titkokat, a feltárandó rejtélyeket. Számomra nagyon szórakoztató volt olvasni Georgie rendhagyó módszereit, mind a nyomozás, mind a túlélés érdekében. Derültek ki érdekes dolgok, és úgy vélem, hogy fognak is még (hiszen van még egy pár regény hátra a sorozatból), szóval állok elébe. Nagyon megszerettem a hősnőt, ami nálam ritka dolog.
A karakterek dilisek, szerethetőek – még az undok sógornők, és a szoknyapecér hercegek is.
Nem mondom, hogy nem akadtak gyenge részei a regénynek, de annyira szórakoztató volt, hogy ezek az apró részletek sem tudtak bosszantani. Egész biztosan szeretném továbbolvasni ezt a sorozatot!


Népszerű idézetek

TiszlaviczMarcsi IP>!

(…) ha zord őseim során végigtekintünk, hozzájuk képes egész normális vagyok.

87. oldal

csgabi P>!

Ha engem Hildának neveztek volna el, inkább belefojtom magam a babakádba, mint hogy egy ilyen név terhe nyomasszon egy életen át.

119. oldal

2 hozzászólás
csgabi P>!

(…) úgy fennhordta az orrát, mintha állandóan valami büdöset szagolt volna.

17. oldal

2 hozzászólás
TiszlaviczMarcsi IP>!

Szegény, mint a templom egere, ráadásul még ír is és katolikus. Minden szempontból alkalmatlan.

105. oldal

TiszlaviczMarcsi IP>!

Aztán eszembe jutott a nagyapám. Az, amelyik életben van, nem a kísértet, aki a várfokon nyekergeti a skót dudát.

192. oldal

2 hozzászólás
TiszlaviczMarcsi IP>!

– Aki arra vetemedik, hogy az engedélyem nélkül meghaljon a házamban, csak egy semmirekellő lehet, felügyelő – jelentette ki Binky.

256. oldal

TiszlaviczMarcsi IP>!

– (…) Hát csak nem várható el, hogy az ember egy szál főtt tojással a gyomrában induljon neki megküzdeni a világgal!

143. oldal

Hópihe>!

Ha az embernek sikerül megosztania valakivel a gondját, akkor már félig meg is oldotta azt.

193. oldal

bartok_brigitta P>!

Az ember megnyugvást talál a szép tárgyakban.

33. oldal

AniTiger P>!

    – Rohadt németek – morogta nagyapa. – Bocsánat, drágám, de elég csak megemlíteni őket, máris elönt az epe. És ez az új fickó ott, az a Hitler. Mondhatom, a szeme sem áll jól. Rosszban sántikál, erre mérget mernék venni.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler

A sorozat következő kötete

Őfelsége kémnője sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye
Hugh Laurie: A balek
Jasper Fforde: A Jane Eyre eset
Agatha Christie: Pókháló
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Terry Pratchett: Agyaglábak
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Vavyan Fable: Galandregény