Holttest ​a fürdőkádban 41 csillagozás

Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ha ​Agatha Christie és P. G. Wodehouse együtt írna detektívregényt, ilyen lenne.

1932, London. A trónöröklési sorrendben Lady Victoria Georgiana Charlotte Eugenie az esélytelen harmincnegyedik helyen áll, és szegény, mint a templom egere. Miután lelécel a skóciai családi kastélyból, és ezzel megússza, hogy férjhez kelljen mennie Halpofához (Siegfried herceghez), Londonba költözik.

A fővárosban meglepő kalandok várnak rá:
életében először saját magának kell begyújtania egy kandallóba,
belezúg egy házasságra alkalmatlan, nagyon szexi ír nemesbe,
inkognitóban házvezetőnői szolgálatot alapít, hogy ne kopjon fel az álla,
a Királynő felkéri, hogy kémkedjen a szoknyapecér trónörökös után.
De élete akkor vesz igazán új fordulatot, amikor holtan talál a fürdőszobájában egy férfit.

Lady Georgiana pontosan tudja, ki az illető: ez a francia idegen nemrégiben megzsarolta a családját, és azzal fenyegetőzött, hogy megszerzi a skóciai… (tovább)

Eredeti mű: Rhys Bowen: Her Royal Spyness

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Lettero, 2017
416 oldal · ISBN: 9786155733079 · Fordította: Róbert Pál
>!
Lettero, 2017
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155733062 · Fordította: Róbert Pál

Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Imádtam a történetet, szeretem az írónő stílusát, az egész könyvet meghatározó angol hangulatot s a csodás helyszíneket, hamisítatlan vidéki bálokkal, előkelő teadélutánokkal.

Nagyon jól esett most nekem ez a nyomozás, ezzel a szeleburdi, talpraesett főhősnővel az élen. A könyv minden egyes oldalán jól szórakoztam, a befejezésnél pedig egy kicsit izgultam is.

Remélem, hogy hamarosan újabb kötetét olvashatom majd a sorozatnak.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/10/rhys-bowen-holttes…

>!
meseanyu MP
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Azért Wodehouse viccesebb, Agatha Christie meg csavarosabb (merthogy őket ígérik a fülszövegben), de azért ez egy határozottan szórakoztató, jól megírt történet, szimpatikus főszereplővel. Viszont néha eluntam még így is, úgyhogy nem hiszem, hogy kíváncsi vagyok a sorozat többi részére. A kivitel viszont nagyon igényes: szép a címlap, belül is hibátlan és keménytáblás.

>!
csgabi MP
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Többre számítottam, mint amit kaptam, sokkal többre, bár már az is sokat mondott, amikor @Jeffi a saját olvasásához hozzászólva az írta, hogy 42%-nál jelenik meg a hulla…
Na, de ha eltekintünk ettől az apróságtól…
Nekem ez nem volt krimi. Hulla ide vagy oda, ez számomra nem volt krimi. A brit társadalom egy bizonyos rétegének humoros bemutatása, az igen (feldobva egy hullával, mert az kell, hogy megvegyék a könyvet); meg esetlegesen vicces jelenetekkel tarkított romantikus kis történet.
Kikapcsolódásnak megfelelő, én is jól szórakoztam kb. a 70 százalékáig (annak ellenére, hogy nem szeretem sem a romantikus, sem a humoros könyveket), de aztán kicsit már vártam, hogy vége legyen. A brit arisztokrácia életének-viselkedésének bemutatása viszont érdekes volt – feltételezem, hogy valóban így folyik minden.

A főszereplő, Georgie néha szórakoztató volt, máskor idegesítő – származásából fakadóan, azt hiszem. Rendben van, hogy el akar szakadni a családtól, ahol nem boldog, és „ki akar törni”. Na, de ehhez az első lépés komolya az, hogy akkor nem a család ősi fészkében lakom, hanem elmegyek – szintén a család tulajdonában lévő – londoni palotába? Nagy kitörés, mondhatom.
Azt nagy valószínűséggel igaznak vélem, hogy még egy teát sem képes készíteni, és azt sem tudja, hol van a mosogató – azt hiszem, az arisztokraták (ha cselédekkel vannak körülvéve) tényleg nem képesek erre sem. Főleg, ha így nevelték.

Az a jelenet meg, ahol spoiler Tudomásul kell venni, hogy spoiler

Na, de mindegy is, végigolvastam, hős voltam, remélem, a molyos minikönyvklub februári könyve jobb lesz. :-D

18 hozzászólás
>!
Niki_
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Amikor kézbe vehettem végre a könyvet, kellemesen megdöbbentem. Kemény fedeles, nagyon szépen illusztrált borítója van. Olyan érzésem volt kinyitva, mintha egy régi, igazán komoly detektívregényhez lenne majd szerencsém, egy Agatha Christie-hez például.
Bowen nagyon szimpatikus karaktert hozott létre a főszereplőjének. Georgina kicsit esetlennek tűnik az elején, de amúgy nagyon talpraesett és kellemes humora van.
A Holttest a fürdőkádban egy könnyed, humoros, szórakoztató krimi és hozzáadva a történelmet, számomra egyedi is a műfajában. Így nagyon tudom ajánlani nem csak a műfaj kedvelőinek.
És piros pont azért, hogy nem az eredeti borító maradt meg, mert az egyszerűen szörnyű. Ahogy néztem a Goodreads-en a borítókat, a miénk lett a legszebb.
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/11/rhys-bowen-holttest-…

>!
Szilvi_könyvespolca
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Egy halálkönnyed, humoros, ám mégsem bugyuta könyvecske volt ez, melyben amellett, hogy egy kis betekintést nyerhettem a brit sznobizmus világába nyomozhattam, romantikázhattam, jókat nevettem és izgalmas kalandokba keveredhettem egy igazán kedves hősnővel. Úgyhogy kíváncsian várom a következő részt.
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.hu/2017/10/rhys-bow…

>!
Jeffi SP
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

A főhősnőt kedveltem, bár azt éreztem a legvégén, hogy már ő is túlkombinálja az egész összeesküvés elméletet arról, hogy ki és miért akarja megölni Őt is, ha már a kellemetlen frátert kinyírták. A gyilkos kiléte amúgy elég sokáig várat magára, bár úgy vélem hamarabb tudjuk jóval Mi, hogy ki a gyilkos, mint a főhős. És szegény tényleg borzalmasan szerencsétlen alkat. És valahol vicces volt, hogy szegénynek sokáig nem esett le, hogy az, hogy ennyi szerencsétlenség éri, nem a véletlen műve.

Olvasás közben voltak olyan momentumok, amiknél azt hittem, hogy annak sok köze lesz majd a rejtélyhez, vagy ahhoz, hogy éppenséggel alibit szolgáltasson Georgiana-nak. De aztán kiderült, hogy túl sok köze nincs semmihez, annak ellenére, hogy újra és újra feljött.
A könyv vége volt a legizgalmasabb, amikor megszaporodtak a gyilkossági kísérletek, a véletlen balesetek, a kombinálások és az elméletek percről percre változtak. Csak az a baj, hogy a könyvnek ez kb. 1/6 -od része csak, a többiben meg úgy el teng-leng a főhős.
A mellékszereplőket úgy ahogy megismertük, Darcy lett a kedvencem annak ellenére, hogy egy suttyó azért ő is, de még mindig kevésbé suttyó a többieknél, no meg cuki a neve, és viccesen éli az életét, olyan tipikusan helyes, nincstelen pasi, aki meglehetősen könnyedén lóg be hívatlanul eseményekre, egy potya kajáért.
Tehát volt kedvencem, és a főhősnőt is szerettem, és okosnak is tartom, de a könyv elbírt volna egy kicsit kiengyensúlyozottabb történet vezetést. Mert így az első felében nagyjából semmi nem történt, aztán meghalt az ember a fürdőkádban, és a könyv 75%-nál aztán gyorsan váltakoztak az elméletek :D Ennél én többet vártam!

És ez is egy sorozat :(

Bővebben a blogomban:
https://jeffi-olvas.blogspot.hu/2018/01/rhys-bowen-holt…

>!
kudit P
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Ha hozzászoktál, hogy igazán jó minőségű krimiket olvasol, akkor ezt nem ajánlanám. Az egész történet már (akár többször is) megírt klisék halmaza, körülbelül a könyv felénél lehet tudni a végét, mert tudod, hogy ez a könyv nem képes váratlan csattanóra.
Ha kedveled a könnyed, kissé romantikus, kalandos lányregényeket, ahol jól kicikizik a férfiakat, akkor nem fogsz csalódni. Főleg nem, ha nem vársz igényes fordítást.
Nem az a könyv, amit magyarra oly könnyen le lehetne fordítani. A “high society” eatoni, cambridgei, oxfordi nyelvezete, szóhasználata, mondat-fordulatai ma is élők, míg a magyar nem éppen, mert sosem volt (azokban a magasságokban nem magyarul beszéltek) “megfelelője” legalább is a II. Világháborúval végképp elveszett.
Ehhez képest – és nyilván a műfaj “komolytalanságát” is beleszámítva, a fordító iparkodott. Én benne hagytam volna a Her Majesty, my lady és my lord, a Lady és Sir kifejezéseket, különösen, ahol a herceg kioktatja rendőrt:
“[the inspector said] “This way, if you please, sir.” “It’s ‘Your Grace,’ ” Binky said. “What?” “One addresses a duke as ‘Your Grace.’ ” és:
“Oh, and for the record, Sergeant, my sister is ‘her ladyship.’ ” “Is she, now? And I’m ‘Inspector,’ not ‘Sergeant.’ ”
végül is mindenki tudja, hogy a történet Angliában, a legmagasabb körökben játszódik. De, mint említettem, végül is megoldott volt. (kivétel egy hiba, a vikenddel, de hát, istenem, megszoktuk, hogy nem szerkesztünk.)
Tehát, a könyv olvasható, a maga módján még krimi is, és tényleg a könnyed műfajba tartozik. Egy olyan világról többé-kevésbé hitelesen hangzóan, ami kinn is elmúlt – majdnem – és itt sem volt – igazán.
Fiataloknak, lányoknak, sok szeretettel.

>!
anesz P
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

A címoldalbeli ajánló nagyon is érvényes a regényre, mintha Wodehouse és Agatha Christie együtt írna detektívregényt. A főhősnő egy arisztokrata, aki elszegényedett, nem tökéletes közel sem, de van humorérzéke, és alapvetően elnéző mosollyal szemléli a körülötte élők viselt dolgait. A krimiszál igazán a 170. oldal környékén kezdődik, de azért az előző oldalak sem feleslegesek a megfejtéshez.
Tetszett, ahogy Lady Georgiana reagált a holttest felbukkanására: nem természetesnek vette, hanem pánikba esett, ide-oda futkosott. Sajnos, már annyira krimikre hangolódtunk, hogy teljesen természetellenes az a mód, ahogy néhány regényben a hullára reagál a megtalálója. Nem egy profi nyomozó a szereplőnk, de vannak logikus meglátásai, segítőtársai. Ő is életveszélyes helyzetekbe kerül, amire pánikkal reagál.
Maga a nyomozás nem egy világrengető valami, de a megoldás nagyon logikus, ha minden információ a birtokunkba kerül.

>!
Saille P
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

A századelőn játszódó krimi a Downtown Abbey rajongóknak tetszhet igazán. Elszegényedett főnemesi kisasszony próbálja tisztára mosni magát és a bátyját egy gyilkosság vádja alól. Ettől még lehetne egy kosztümös regény is, de a fiatalosan modern felfogású főhősnő és kalandjai életet lehelnek a sztoriba. Megismerhetjük az akkori aranyifjak életmódját, a királyi udvar egy szeletét és a arisztokrácia abszurd világát. Ahol szó szerint éhezik inkább egy arisztokrata, de nem vállalhat pénzkereső munkát, az anyja simán kirúgathatja a nehezen megszerzett állásából a hősnőt, ahol a baráti vacsorákon simán kinyírhatnak, ahol esküvőkre lógnak be hívatlanul, és a szex az, amiről senki nem beszél, de nagyon élvezik – főleg, ha fiatal és ördögien jóképű ír nemesek is érdekeltek benne. Végül, inkább a szerencsének, mint a nyomozói képességeknek köszönhetően főhősnőnk felderíti a merényt, és még lakhatási és pénzügyi problémái is megoldódnak.
Borító 4*

>!
klaratakacs P
Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Kicsit nehézkesen indult, de aztán remek hullámvasutazó történet lett. Nem egy véresen veendő krimi, de a kissé szeleburdi, ám szerethető és okos főszereplőnő élvezhetővé teszi. Ehhez jön a 30-as évek Angliája, a (mai napig) kasztokba merevedett társadalom visszásságainak leírása, sok humor és kaland.
A borító is megnyerő, plusz adalék, hogy pont Anglia felé és vissza utazva olvastam a repülőn.
Jöhet a folytatása!


Népszerű idézetek

>!
csgabi MP

…úgy fennhordta az orrát, mintha állandóan valami büdöset szagolt volna.

2 hozzászólás
>!
csgabi MP

Ha engem Hildának neveztek volna el, inkább belefojtom magam a babakádba, mint hogy egy ilyen név terhe nyomasszon egy életen át.

2 hozzászólás
>!
TiszlaviczMarcsi IP

… ha zord őseim során végigtekintünk, hozzájuk képes egész normális vagyok.

>!
bedith

– Várjunk csak! Ez valahogy nincs jól! – mondta, aztán halkan felsikoltott. – Ez egy nadrágkosztüm, Georgie! Te az egyik nadrágszárba bújtál bele!

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Nagyanyám aztán az elvárt időn belül kötelességszerűen megszülte az apámat, a frissen szerzett hercegi rang örökösét, majd megadta magát valami kórságnak, mely a beltenyészet és a túl sok friss levegő egyenes következménye volt

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Ez a reklámnak egy viszonylag elegáns formája: „Tessék, hát ilyen! És az ég szerelmére, vegye már feleségül valaki, hadd szabaduljunk meg tőle!”

>!
Katie_Sue 

Azért két hátulütője is van annak, ha az ember a királyi család másodvonalába tartozik.

(első mondat)

>!
kudit P

Az, hogy sikerült kioltania az életét, jó ideig szóbeszéd tárgya volt a környéken, hiszen korábban soha semmit nem talált el a fegyverével.

9. oldal

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Ha ugyanis ő a csodálatát fejezte ki valami iránt, akkor a protokoll megkövetelte, hogy azt azonnal nekiajándékozzák. Királyi látogatások alkalmával tehát a nemesi családok többsége mindent gondosan elrejtett, ami csak egy kicsit is csinosabb és értékesebb volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Rick Riordan: Athéné jele
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
J. K. Rowling: Harry Potter
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
George R. R. Martin: Kardok vihara
Susan Kay: A fantom
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak