Réz Pál (szerk.)

24 ​izgalmas novella I–II. 9 csillagozás

Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II. Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II. Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II. Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II.

Az unalmas irodalom nem irodalom – ebben nyilván egyetért minden olvasónk. Hogyan lehet akkor, hogy az izgalmas műfajt is a nem-irodalom vagy a fél irodalom közé szoktuk sorolni? Rendszerint azért, mert újból meg újból megállapítjuk, hogy a kalandregény és a detektívregény – nem is szólva az ősi kísértettörténetről – készleteit kimerítette, önmagát ismétli, előre gyártott izgalmi elemekből építkezik. – A világirodalom modern mestereinek ebben a kötetben összegyűjtött elbeszélései arról tanúskodnak, hogy a kaland- és detektívizgalmak kitűnő írók kezében még mindig nem fakulnak el, de arról is, hogy a hagyományos műfaj egyre bővül, és témái felölelik a modern élet minden területét.

A művek szerzői: Graham Greene, Jack London, Geo Bogza, Alberto Moravia, Marcel Aymé, Karel Čapek, William Somerset Maugham, Friedrich Dürrenmatt, Leonyid Andrejev, Richard Hughes, G. K. Chesterton, Vlagyimir Tyendrjakov, Ernest Hemingway, Guillaume Apollinaire, James Thurber, Aldous Huxley, Mario Soldati, Karl Mundstock, H. G. Wells, Stanisław Lem, Georges Simenon

Tartalomjegyzék


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

ChEebor>!
Réz Pál (szerk.): 24 izgalmas novella I–II.

Jó kis gyűjtemény, minden beletett mű jól kiválogatott, helye van benne. Persze a stílusok kavalkádja miatt így is elkerülhetetlen, hogy ne legyen egy-kettő, ami sehogy sem illeszkedik az ízlésünkhöz, de hát egy antológiánál már csak így megy ez. Összességében azonban szerkesztésileg, tartalmilag is megállja a helyét, és szerintem mindenki találhat benne valami újat vagy jót.


Hasonló könyvek címkék alapján

Karig Sára – Osztovits Levente (szerk.): Égtájak – Öt világrész elbeszélései – 1967
Braun Róbert (szerk.): Nobel-díjas írók antológiája
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I-II.
Komlós Aladár (szerk.): Külföldi versek könyve
Kenedi János (szerk.): Írók a moziban
Kormos István (szerk.): Szerelmes arany kalendárium
Lengyel Béla – Vincze Flóra (szerk.): A világirodalom ars poeticái
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Tabák András (szerk.): Az erőd bevétele