Orr 72 csillagozás

Réz András: Orr Réz András: Orr

Réz ​András 2004 novemberében, az Ulpius-ház és a Réz és Tsa kiadó közös kiadásában megjelenő Orr című könyve szokatlan történetet mesél el. Hőse, Nagy Sebestyén negyvenes évei elején járó férfi. Akár még sikeresnek is mondható: jómódban él, kellemes munkája van, sokat utazik, felesége egy társasági lap főszerkesztője. Egy napon éppen külföldről tart hazafelé, amikor kocsija megcsúszik az autópályán. A balesetet apróbb sérülésekkel megússza, néhány hét múlva azonban furcsa rohamok törnek rá: a szaglása hihetetlenül érzékennyé válik, megérzi az addig rejtőző szagokat, olvasni tud az illatokból, nyomasztó titkok tudója lesz. A vágy, a bűn, a félelem, a hűtlenség illatát éppúgy felismeri, mint a repülőgéprobbantó terroristáét. Ám a rendkívüli képesség önmagában kevés lenne hozzá, hogy a látszatok, a szeretetlenség, az elkopott emberi viszonyok szomorú rutinjában élő férfi életét megváltoztassa: de ott van a vég, a krimibe illő, kiszaglászott vég!

Réz András szagregénye… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2009
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632543239
>!
Réz és Társa / Ulpius-ház, Budapest, 2004
220 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632170695 · Illusztrálta: Wahorn András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Réz András: Orr

Amikor egy esztéta könyvet ír, az sikerülhet is. S ez sikerült. Olvasmányos, eltekintve a néhol már túlzó, s feleslegesnek tűnő trágárságtól, de valljuk be – miután ez egy önéletírás-ízű monológ – sokunktól talán nem is idegen, (tőlem biztosan nem), hogy magunkban gondolkodva-beszélve időnként használunk csúnya szavakat is, azaz nem válogatunk. Bár az alaphelyzet, a szuper-érzékeny szaglás – ami egy autóbaleset során alakul ki – ismerős Süskind Parfümjéből, de ez egy más történet. Helyenként megengedi magának, hogy undorító legyen, de hát ízlések és pofonok…az esztéta úgy gondolja ez illik a karakterhez és ez kell az olvasónak is. Gyilkosság, kutya – kell a sikerhez – a főhős munkahelyváltása, hatalomipar, környezetszennyezés, pártpreferenciák, kampány, pozíció-erősödés. Bizarr álmok, bizarr emlékek. Nagyreményű jelölt kicsinyessége. Vadászat. Választási mocsok és organikus építészet. (Ezt vajon mire vélni?). Új viszony. Kampányfinish – mocsokhegyek. S egy a politikából jól ismert megoldás, amely nem megoldás.
Végig a regényen a kisebb jelenetrészek sorai közt átsüt a magyar valóság és a vége felé erőteljesen a politika mocska. Főhősünk is mi is részt veszünk ebben az ismert játszmában, lenne miért zuhanyoznunk. De előtte szimatoljunk erőteljesen, nem érzünk-e valamit?

1 hozzászólás
>!
moszat
Réz András: Orr

A frissen cserzett bőr vegyszeres illata a sportautó ülésén, a szállodai szobák padlószőnyeg-ragasztó arrogáns aromája, a lepukkant mosdók ammónia és klór cuvéeje, a mell alatt a szeretkezés frissen erjedt bukéja, a régmúlt taplóval, mohával borított rothadóan friss emlékei, a szerelem, mint a kora nyári rét illatorgiája, a házasság, mint a ritkán használt konyha diszkréten szomorú doh szaga, a hatalom agresszív, mindent elnyomó édes illata, a média üres, steril műanyag odorja.

Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-12…

>!
StJust
Réz András: Orr

Egy filmesztéta könyve.
Ha kritikus lennék, sosem állnék át a másik oldalra, nem engednék magamon ekkora támadási felületet. Ebben az értelemben nevezhetjük bátor próbálkozásnak is R.A. szépirodalmi megnyilvánulását. Remélem nem az van mögötte, hogy na majd én megmutatom, hogy hogyan kell írni, mert akkor öngólgyanús.
A könyv belecsöppent egy világba, ami kevesek kiváltsága –kiváltsága? Ha mást nem is ad át annyit biztos, hogy nem akarok oda tartozni. Nincs egy szerethető alak a történetben, massza az egész, amiben fuldokolnak a szereplők.
A történet alapja OK, de nem elég eredeti, ez a levágott vég meg nem passzolt a stílushoz. Most vagy befejezem, vagy kuka az egész, ha beleuntam az írásba. Nem késztet gondolkodásra, nem áll jól neki ez az alul leharapott fagyitölcsér. Kicsit olyan, mint egy erotikus thriller –bár az erotikus jelenetek finoman ki van ollózva belőle –, de úgy érzem, hogy nem az akar lenni.
Dolgok, amik zavartak:
Ki az, aki a feleségét Ilonának hívja?
Nincs olyan, hogy ágyéksérv!!!
Tőmondatok rossz helyen.
Ha az asszony tudja, hogy hiperszaglásom van, hogyhogy nem vigyáz jobban a megcsalással…
Stb…
Három csillagot megérdemel, mert van benne törekvés, a szöveg többnyire egészen igényes, de hiába öltöztették apácának, attól még k@rva.

>!
cashews
Réz András: Orr

Sokkal rosszabbra számítottam, legközelebb nem olvasom majd el az értékeléseket előre.
Először zavart a párhuzam a „Parfümmel” viszont nem zavartak a rövidke, akár egyszavas mondatok. A végére ez megfordult és már nem zavart az egybeesés viszont ezek a villanásnyi mondatok… Pfff. Úgy próbáltam magamon segíteni, hogy a pontok helyére vesszőt képzeltem.
Nem rossz, határozottan nem rossz csak néha kicsit túl trágár, nekem. Nincs bajom a végével, sőt. Épp elég volt ennyi a többit bízzák csak rám.
Megtetszett a Sebestyén név, a rókákat eddig is imádtam és elolvasom a szerzőtől még a „Köldök”-öt is!

>!
Izolda +SP
Réz András: Orr

Jó volt, fel- beszippantott, tetszett a főhős, de a vége! A fene vinné a végét. Folytatást nekem, most!

14 hozzászólás
>!
Sketchy I
Réz András: Orr

Hát ez a könyv nincs befejezve. És nem is tudom, mi akar lenni a lényeg. A politikai szál (oldalak nélkül, persze) nem elég erős egy jó sztorihoz, örültem volna, ha a hiperszaglásból kerekedett volna valami katarzisos, jóféle történet.
Az egyszavas mondatok néha halálra idegesítettek. De voltak benne jó dumák, ez az egy szerencséje a könyvnek. :)
Ja és konferenciaturizmus=szextábor? tényleg? Lehet, hogy így van, de nekem nagyon nehéz volt elhinni.

>!
kratas P
Réz András: Orr

Na nézzük csak, hogy mire emlékszem belőle…. mert kell egy kihíváshoz. A vége már nem rémlik, pláne ez a krimibe illő befejezés. Amire emlékszem az az, hogy bár a szereplőket nem kedveltem meg, sőt, a főhőst szánalmasnak találtam, de én szerettem az író stílusát. Abszurd alapszituációk rémlenek, egyedi ötlet (nekem legalábbis). Nekem olyan egyben levőnek tűnik és olvasnám a folytatását is, ha lenne… vagy van?

>!
Beja
Réz András: Orr

Kevés 'orrozható' illat volt benne, nagy hátrány.

>!
pikkupilvi P
Réz András: Orr

Minden hibája ellenére én szurkoltam Orrmannek, tetszett a cinikus hangnem, amiben megnyilvánult.

>!
AnZsu_01 
Réz András: Orr

Vannak benne baromi jó mondatok. Érdekes az alapötlete. De sok benne az engem zavaró részlet. A rövid mondatok, néha csak szavak az elején érdekesnek hatottak, de egy idő utána halálosan idegesítettek. Számomra egyenesen élvezhetetlenné tették az olvasást.


Népszerű idézetek

>!
Bla IP

Nyílik az ajtó. Egy darab magyar nóta esik ki rajta.

151. oldal

>!
Izolda +SP

Aztán végre talált egy nőt, aki negyvennyolc óra alatt beleszeretett. Egy gyönyörű, okos nőt. A nő vacsorát főzött Gyurinak. Gyuri megkóstolta. Megdicsérte. Megette, és még kért belőle. Egy óra múlva ágyban voltak. Aztán a nő bevallotta, hogy nem tud főzni, és még soha életében nem dicsérték meg a főztjét. Gyuri nem vallotta be a szagvakságát. Boldogok.

71.

1 hozzászólás
>!
Bla IP

A termen átível a friss, meleg aranygaluska illata. Vonásaik meglágyulnak. Az édes, vajas, diós szél kisöpri a renyhén megült zsírok szagát. Feltámadnak.Most képesek lennének előlről kezdeni az egészet. Sóvárak, éhesek. A pincérek rutinosan szlalomoznak közöttük. Formális tartás. Szemmel azonban odacsippentenek. Biztatás. Most nem szabad feladni. Most mutatkozik meg, ki a legény a gáton Sodós tocsogás. Átszellemült tekintetek. Lakoma.

77. oldal

>!
moszat

.. az első gondolatom a halál volt. Vagy a személyiségem elvesztése? Ugyanaz.

37. oldal

>!
Rainbird

Fázom. A törkölyszag melegével próbálom felfűteni magam. Hiperszaglásra váltok. Öt-hat fok lehet nulla alatt, mégis érzem, hogy a föld fagyott felső rétege alatt a növények élnek. De most félig alvó szaguk van. Nem annyira zöld az illatuk. Csírázó magok. A héj alatt a lisztes mag lassan kezd átalakulni valami mássá. És akkor berobban egy új szag. Jön a disznó. Kemény, csatakos vadszag. Genészag. Feltúrt föld illata. A szaghullám olyan erős, hogy szinte lesodor a lesről. Éber vagyok. Lassan felemelem a puskát. A tarlott fák közül valami sötét döcög ki a törkölykupachoz, és lassan csámcsogva falni kezd. A kezem magától emelkedik. Kibiztosítom a fegyvert. A kezem nem remeg. A célgömböt a sötét folt elejére igazítom. Aztán lélegzetem visszatartva meghúzom a ravaszt. A fegyver fájdalmasan megüti a vállamat. Hörrenés. A sötét folt megmozdul, aztán elfekszik a földön. Vér és állati ürülék szaga.

140. oldal

>!
Sketchy I

Hányas fokozatnak felel ez meg az egyedüllét Richter-skáláján?

195. oldal

>!
rekucimucika

Utálja, ha beteg vagyok. Nem is vagyok beteg. Én szeretem, ha beteg. Ilyenkor fontossá válok.

43. oldal (Ulpius, 2009)

>!
Izolda +SP

Azóta gyakran gondoltam erre a furcsa estére. Arra a megilletődött hangulatra, ahogyan Johanna konstatálta, hogy „megszagoltam”. Akkor fogtam fel először, mit is jelent belépni valakinek a „szagterébe”.

66.

>!
sz_andras

Nem lesznek barátai. Nekem sem. […] Csak mi ketten leszünk. Egymásnak. Féltékenyek leszünk. Mit csinálok, amikor nem vagyok vele? Mit csinál, amikor nincs velem?

166

>!
StJust

A káosz a szagtalanság. A sátán nem kénkő szagú. Szagtalan. És szagtalanná teszi a világot.

69. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Réti László: A parfümőr
Berkes Péter – Csukás István: Űrhajó az Orrbolygóról 1-2.
Katie Daynes: Hogyan látunk?
Oliver Sacks: Hallucinációk
Oliver Sacks: Antropológus a Marson
Elek Ignác: Szagok könyve
Nigel Groom: Parfümök
Babucs Éva (szerk.): Parfüm 2000
Lányi András (szerk.): A szag nyomában
Babucs Éva (szerk.): Parfüm ’97