Már ​egyáltalán nem szorongok, de teljesen be vagyok… 11 csillagozás

Réz András: Már egyáltalán nem szorongok, de teljesen be vagyok…

Kedves ​Réztudat os Olvasó!
Idestova öt éve annak, hogy Réz András legutóbbi szorongásait kézbe vehettük. Azóta épült-szépült az ország, hetenként fesztiváloztunk, gasztroforradalmat éltünk, egyre több kütyüt nyomkodtunk, online pornó- és offshore nagyhatalom lettünk, pokémonoztunk, tisztítókúrán fogytunk, boltokat és határokat zártunk, és persze jócskán térköveztünk. És mint a régi (avagy retró) viccben, a Réznek mindenről az jut eszébe, pontosabban mindenről eszébe jut valami. Ezeket a valamiket; bosszankodásait és örömeit, like-jait és dislike-jait, boldogító vagy vitriolos ki- és beszólásait (vitriol, lásd Wikipédia) gyűjtötte egy fedél alá,hogy te is jól kiszoronghasd magad, drága olvasó, vagy ha éppen leszoktál róla, akkor legalább éld át az élményt újra.

Réz András esztéta, kritikus, író és olvasó, urbánus mesemondó. A tizenhárom éve megjelent Válogatott szorongásaim, majd az azt követő Még mindig szorongok után, íme a Szorongás-trilógia (csak neked, csak most,… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109809
>!
Libri, Budapest, 2016
290 oldal · ISBN: 9789634331353

Enciklopédia 15


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Réz András: Már egyáltalán nem szorongok, de teljesen be vagyok…

Nekem nagyon jól esnek Réz András „szorongásai”. Mindig is szerettem őt hallgatni. Nagyon sok közös van bennünk, ami véleményünket, gondolatainkat illeti. Tehát nem nehéz azonosulnom az őt érdeklő témákkal kapcsolatos elbíbelődéseivel és azzal, ahogy gyakran magát hülyézi le miattuk.
Ebben a szorongásos kötetben valóban az én ízlésemhez mérten túl sok volt a káromkodó kiszólás. Annak örülök, hogy erre már az elején figyelmeztetett. (Szeretek felkészült lenni – mint a Pirosszkában az a bizonyos agancsos gajdoló jószág.) Szeretem a mindenben jelen levő nyugodt, rohanó életmódot abszolút elvető, dolgokat, tárgyakat, elveket és elvtelenségeket figyelmesen megtekintő, ráérős körbejárását. Szeretem humánumát és azt, hogy következetes, és akkor is vállalja önmagát, ha közben megvonja a vállát és szabadkozik: „Ez vagyok én. Ez van.”
Úgyhogy én is sorozatfüggő lettem valahol – bár ugyanúgy összevonom a szemöldököm, mint Réz András, amikor ezt bevallom –, és várom a következő szorongás-adagot.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Réz András: Már egyáltalán nem szorongok, de teljesen be vagyok…

Réz András megbízhatóan hozza saját magát ebben a könyvben, amelyben nem túl sok szó esik filmekről, annál több mindennapi neurózisainkról, kesernyésen édes hétköznapjainkról, az egész egy nagy kötetlen dumálás, olyan érzés olvasni, mintha egy pohár ital mellett kötetlenül világmegváltanánk a szerzővel. Filmőrült lévén elsősorban a mozival kapcsolatos gondolatait ismerem Réz Andrásnak, volt szerencsém jó néhány tanórát végigülni nála a Werkben (nagyon szép emlékeket őrzök a tanintézményből, igazi kreatív műhely, sajnos a munka miatt idejekorán abba kellett hagynom a filmes tanfolyamot). Habár nagyon kevés időm volt a Werkre, a tanár úr óráit ki nem hagytam volna, olyan hévvel mesélt nekünk a moziról, mint egy tini, lehengerlő stílusban adott át nekünk végtelen szakirányú tudásából annyit, amennyit tudott, és imádott dumálni velünk, diákokkal. Nőiesen bevallom, hogy a korábbi könyvei kimaradtak az életemből, és tudtam, hogy ez a könyv nem az általam hőn imádott filmekről szól, mégis nagyon kíváncsi voltam rá, mert érdekelt, hogy mi a szerző szokásához híven kendőzetlen véleménye olyan témákról, mint pl. a digitális világ, a fesztiválok, a lánchídi piknik, a szex, a pénz, vagyis mindennapi apró-csepő és a valóban komoly kérdésekről. Nem csalódtam, nagyon Rezes lett ez a kis írásmű (kár, hogy ilyen rövidre sikeredett az eszmefuttatás, olvastam volna még), laza stílusban gondolkodtat el a szerző, nem mondja meg a tutit, „csak” a saját véleményét vetette papírra, nem egyetérteni kell vele, hanem jókat dumálni a felvetett témákról baráti vagy családi körben.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/11/23/konyvkritika_r…

1 hozzászólás
>!
Dávidmoly
Réz András: Már egyáltalán nem szorongok, de teljesen be vagyok…

Szeretem Réz András étvágygerjesztő gondolatfalatkáit*, tudok azonosulni mélyen gyökerező humanizmusával, még ha nem is értek vele egyet mindenben**. Még a legrosszabb esetben is elgondolkodtat (és ez sosem rossz), általában ezt szórakoztatóan teszi (ezt is meg tudnám szokni).

*: semmi esetre sem degradáló értelemben: van úgy, hogy az ember könnyen befogadható, mégis tartalmas táplálékra vágyik
**:például a technika szerepének megítélésében)

>!
andianhu
Réz András: Már egyáltalán nem szorongok, de teljesen be vagyok…

Jöhet a tetralógia negyedik része, várom – tökjó Réz Andrással együtt szorongani, úgyis mindig van min.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Nem volt könnyű gyermekkorom. Amikor kérdeztem valamit az apámtól, kezembe nyomott egy könyvet.

69. oldal TÖMEGISZONY

3 hozzászólás
>!
Chöpp 

Papíralapú könyveken nőttem fel. Ebből következik, hogy számomra a könyv fizikai létező. Hihetetlen erőfeszítésembe telik akár egyetlen könyv kiselejtezése is a könyvtáramból. Még a kézikönyvektől sem tudok megválni, noha világos számomra, hogy a bennük rögzített tudás más korokat őrizget.

263. oldal ÚTMUTATÓ A CEPHEKHEZ

Kapcsolódó szócikkek: könyv
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Ne kíváncsiskodj, mert mindjárt a kezedbe nyomok egy könyvet!

69. oldal TÖMEGISZONY

>!
Chöpp 

A rendező-producernek tudnia kellett volna, hogy a világ leszokóban van a többjelentésű művekről, az iróniát pedig már rég nem érti.

225-226. oldal LÁTOD? NEM LÁTOD? NA LÁTOD!

Kapcsolódó szócikkek: Bíborhegy
>!
Chöpp 

Ez a könyv ezért másként használandó, mint a korábbiak. Elővigyázatosabban. Mert tele van szalonképtelen kifejezésekkel. Mert sértheti a nemzeti érzéseidet, a mindenkori hatalom iránti lojalitásodat. Olykor tiszteletlenül bánik megkérdőjelezhetetlen szövegekkel.

5. oldal HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

>!
Chöpp 

Úgy gondolom, hogy minden egyes ember más, és félek azoktól a szabályoktól, amelyek abból indulnak ki, hogy minden ember egyforma.

42. oldal KORHATÁRVILLONGÁSOK

>!
Chöpp 

A vélemények vizsgálata ugyanis nem feltétlenül azt szolgálja, hogy megismerjék a véleményedet, hanem azt, hogy véleményed legyen. Megfelelő véleményed. És az már tény! Így aztán azon célból, hogy eldönthesd, a szépen virágzó hatalmi és érdekcsoportok közül melyik által hagyod átkúrni magad, olykor közvélemény-kutatásokat, parlamenti választásokat és népszavazásokat tartanak.

95. oldal AKARJA-E, HOGY...

Kapcsolódó szócikkek: vélemény
>!
Chöpp 

Szóval a telefon legyen buta, nehéz, de dizájnban roppant erős. És az én Nokia 8800-asom erre tökéletesen megfelelt. Ezzel próbáltam kihúzni, amíg a mobil eszközök világába nem tér vissza a dizájn és a használhatóság. Nem jött össze. Így aztán ma már az én összes kezemben is egy semmilyen tepsit látsz. Egy kényelmetlen időbaszót, amelynek 0-24-ben azon jár az esze, hogyan vegyen le, és hogyan kényszerítsen olyan aktivitásra, amelyre sem most, sem a jövőben nem tartok igényt.

230. oldal KELLÉKEK

Kapcsolódó szócikkek: mobiltelefon
>!
Chöpp 

Mert néha úgy érzem, eltévedtünk a volt, a másként volt, majdnem volt, lehetett volna világokban. Én viszont egyszerű szürke lélek vagyok, akinek mindezek közül az itt és most a legfontosabb.

18. oldal RETRÓ


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kovács László: Érett asszonyok álma
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz
Karinthy Frigyes: Görbe tükör
Jaroslav Hašek: Dekameron
Sławomir Mrożek: Levélkék
Moldova György: Éjféli napsütés
Galsai Pongrác: Csúnya nők dicsérete
Charles Dickens: London aranykora és más karcolatok
Kosztolányi Dezső: Válogatott novellák és karcolatok
Karinthy Frigyes: Betegek és orvosok